Kirjoittaja Aihe: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018  (Luettu 5583 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa naavis

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2299
 • Samuli Vuorinen
  • Samuli Vuorinen - Portfolio
Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« : 02-07-2018, 23:40:16 »
Kirkkonummen Komakallion aktiivikuvaajien kesken oli jo pitkään ollut keskustelua matkasta etelään kuvaamaan kohteita, joita Suomeen ei näy, sekä nauttimaan pimeistä öistä kesäaikaan, kun Suomessa on ympäri vuorokauden valoisaa. Päädyimme lopulta järjestelemään matkaa Kanariansaarten Teneriffalle. Saari oli osalle meistä entuudestaan tuttu, ja tiesimme saaren olevan verrattain halpa matkakohde.

Teneriffa on vulkaaninen saari, jonka keskellä on UNESCOn suojelema Teiden kansallispuisto. Puiston keskellä on nimensä mukaisesti Teide, Espanjan korkein vuori. Korkeutta vuorella on 3718 metriä. Vuorta ympäröi tulivuoren muinaisessa romahduksessa syntynyt kaldera. Turistien suosimista suurista rantakohteista huolimatta kansallispuisto on varsin pimeä paikka, varsinkin Etelä-Suomen olosuhteisiin tottuneena.

Matkan ajankohta valittiin tieteellisen tarkasti sen mukaan milloin on mahdollisimman paljon kuuttomia öitä ja kiinnostavia kohteita näkyvillä järkevään aikaan. Lauri kehitteli komean kaavion, josta matkan paras ajankohta on helppo päätellä.Vaaka-akseli edustaa päivämäärää ja pystyakseli paikallista kellonaikaa. Pystyakselin keskellä on keskiyö. Vihreä viiva näyttää todellisen keskiyön auringon mukaan. Yhtenäisestä keltaisesta viivasta näkee mihin kellonaikaan Antareksen seutu on etelässä. Keltaiset katkoviivat näyttävät Antareksen nousu- ja laskuajan. Kaavion väristä voi päätellä taivaan tummuuden kunakin ajanhetkenä.

Kaiken tämän tiedon ja tarjolla olevien lentojen perusteella valitsimme matkan ajankohdaksi 10.-17.6. Matkaseurueeksi valikoitui lopulta Jari Saukkonen, Lauri Kangas, Aarni Vuori sekä meikäläinen.

Lähdimme matkaan päivällä sunnuntaina 10.6. Kesäaikaan Teneriffalle ei ole tarjolla suoria lentoja, vaan teimme välilaskun Tukholmassa.


Teide kurkotti hienosti pilvien yläpuolelle kun laskeuduimme Teneriffalle.

Lopulta olimme perillä noin 21:30 paikallista aikaa. Vuokrasimme Cicarilta auton lentokentältä. Yritimme etukäteisvarauksen yhteydessä valita mahdollisimman tilavan auton, mutta matkatavaroiden kanssa tuli silti hieman ahdasta.

Olimme varanneet AirBnB:n kautta kokonaisen talon noin 1400 metrin korkeudella sijaitsevasta Vilaflorin kylästä. Talon omistaja Bruce tuli meitä vastaan lentokentälle, opasti meidät perille ja esitteli koko talon. Majapaikka oli meidän tarpeisiimme erinomainen. Tilaa oli riittävästi, ja talosta löytyi lisäksi pingispöytä ja (lämmittämätön) uima-allas.


Vaatimaton majapaikkamme.

Halusimme majoittua nimenomaan Vilaflorin kylään, sillä sieltä on alle puolen tunnin ajomatka hyville havaintopaikoille kansallispuistoon, ja tarpeen tullen havaintoja oli mahdollista tehdä suoraan asunnon terassilta. Ryhdyimmekin heti Brucen lähdettyä tositoimiin ja pystytimme kuvauslaitteet terassille. Linnunrata näkyi hienosti etelätaivaalla. Paksu pilvikerros aaltoili juuri Vilaflorin alapuolella peittäen sopivasti rannikon kaupunkien valot. Vilaflorin paikalliset valot pääsivät kuitenkin jonkin verran paistamaan terassille. Yölämpötila Vilaflorissa oli arviolta hieman yli 10°C.

Maanantaina kiertelimme hetken Vilaflorissa mutta läksimme ruokaostoksille Granadillan kylään, sillä löysimme Vilaflorista vain yhden pienen ruokakaupan, joka sekin oli juuri ostosreissun aikaan kiinni (ilmeisesti siestan vuoksi). Illansuussa ajoimme kansallispuistoon ihailemaan maisemia ja kartoittamaan sopivia havaintopaikkoja tulevia öitä varten, mutta palasimme vielä yhdeksi yöksi Vilafloriin kuvaamaan.


Vilaflorissa käppäilemässä. Kuva: Jari Saukkonen


Teide näkyvissä!

Tiistain vietimme asunnolla edellisen yön kuvia peraten. Noin iltaseitsemän aikaan lähdimme kansallispuiston laidalla olevalle Mirador Caramujo -näköalapaikalle katsomaan auringonlaskua. Auringonlaskua odotellessa koetimme bongailla kirkkaimpia planeettoja päivätaivaalta. Onnistuimme harmiksemme löytämään vain Venuksen.

Saimme pystyttää kuvauslaitteet rauhassa, mutta juuri ennen auringonlaskua paikalle pölähti kaksi bussilastillista turisteja muoviset kuohuviinilasit kädessä. Väenpaljouden sai onneksi pääasiassa rajattua kuvien ulkopuolelle. Auringonlaskun jälkeen matkalaiset lähtivät takaisin busseille, mutta harmillisen moni jätti muoviset kuohuviinilasit maahan. :realmad:


Unelmien auringonlasku. Taustalla näkyy 140 km päässä sijaitseva La Palman saari.


Kameran toisella puolella riitti väkeä.

Heti auringon laskettua Jupiter löytyi helposti, ja Kansainvälinen avaruusasema lipui taivaankannen poikki. Myöhemmin näkyviin tulivat myös Saturnus ja Mars. Hetken vielä iltataivasta pällisteltyämme suuntasimme takaisin kalderaan kuvaamaan. Teiden kaapelikärryaseman läheltä oli edellisenä iltana löytynyt sopivan tuuleton ja rauhallinen pysähtymispaikka kuvaamista varten.

Astronominen pimeä tuli Suomeen verrattuna nopeasti, ja Linnunrata alkoi nopeasti nousta korkeammalle. Yläpilvistä ei ollut tietoakaan. Tulomatkalla näimme, että rannikkoalueita peittää paksu keskipilvikerros, joka estää rannikkokaupunkien valosaastetta pääsemästä Teidelle asti. Kuvasimme paikalla noin aamuneljään asti. Lämpötila oli kylmimmillään noin 5,5°C, ja välillä täytyikin mennä autoon lämmittelemään ja torkkumaan.


Tällaiset havainto-olosuhteet oli ensimmäisenä yönä kalderassa.

Keskiviikkona lähdimme jo päiväsaikaan liikkeelle. Olimme varanneet etukäteen kiertokäynnin Teiden observatoriolle, joka sijaitsee 2390 metrin korkeudessa noin 14 kilometriä Teidestä itään. Observatorion portilla odotti samaiselle kiertokäynnille tulossa oleva brittiläispariskunta. Odottelimme opasta ja turisimme pariskunnan kanssa niitä näitä. Mies kertoi myös harrastavansa tähtikuvaamista, ja kysyikin meiltä, että olemmeko kuulleet kätevästä apuohjelmasta nimeltä Astrotortilla... :grin:

Hetken odottelun jälkeen meidät tultiin päästämään sisään observatorioalueelle ja vieraitakin tuli pari lisää. Ystävällinen ja innostunut opas kierrätti meitä ympäri observatorioaluetta ja kertoi eri tornien käyttötarkoituksista ja alueen historiasta. Teiden observatorio on erikoistunut auringon havaitsemiseen, vaikka paikalla on paljon myös varsinaisia tähtikaukoputkia. Aurinkokaukoputkien korkeat tornit olivat vaikuttava näky.


Kuva: Jari Saukkonen
Kuva: Aarni Vuori

Vieraille oli pystytetty Lunt-aurinkokaukoputki ja yksi tavallisella aurinkokalvolla varustettu linssiputki auringon katselua varten. Auringon pinnalla näkyi yksi pieni pilkku, mutta ei juuri muuta. Pääsimme kiertokäynnin lopulla tutustumaan pariin torniin myös sisältä käsin. Opas esitteli meille sekä 152-senttisen Telescopio Carlos Sánchezin että 80-senttisen IAC80-kaukoputken.


IAC80-teleskooppi. Kuva: Aarni Vuori


Telescopio Carlos Sánchez.

Observatoriovierailun jälkeen jatkoimme ajamista itään katsomaan maisemia, ja kiersimme etelärannikkoa pitkin takaisin Vilafloriin. Myöhemmin illalla lähdimme taas kalderaan yöksi kuvaamaan tähtiä. Tähtäsimme tutulle paikalle hieman ennen astronomisen pimeän tuloa. Tämä oli selvästi viikon pimein yö. Oli hulppeaa nähdä monia syvän taivaan kohteita paljain silmin ja Linnunradan monet pölypilvet erottuivat hyvin selkeästi tähtipaljoutta vasten. Varsinkin kiikareilla oli mahtavaa surffailla pitkin Linnunrataa. Hieman aamuneljän jälkeen suuntasimme takaisin Vilafloriin nukkumaan.

Koko torstai meni edellisestä yöstä toipuessa ja kuvia käsitellessä. Iltapäivällä pidimme pingisturnauksen, jonka meikäläinen auttamatta hävisi. Illalla koetimme mennä ajoissa nukkumaan, sillä seuraavana aamuna oli tiedossa vierailu Teide-vuoren huipulle.Aamulla veimme auton hieman ennen kahdeksaa Teiden kaapelikärryaseman parkkipaikalle. Halusimme olla ajoissa paikalla, sillä vuori on suosittu kohde ja parkkipaikka tulee nopeasti täyteen. Kärryt alkoivat kulkea vasta yhdeksän jälkeen, joten meillä oli tunti luppoaikaa. Kävelimme jonkin matkan päässä olevalle mäelle ja takaisin. Mäelle kiipeäminen meinasi käydä kunnon päälle, mutta syytän 2300 metrissä olevaa ohuempaa ilmaa.

Lopulta pääsimme kaapelikärryn kyytiin, ja 8 minuutin kuluttua olimme vuorella. Ilman erikoislupaa aivan huipulle ei pääse, mutta pääsimme kuitenkin 3555 metriin asti. Huipulle oli matkaa vielä noin 160 metriä pystysuunnassa. Erikoislupa ei maksa mitään, mutta se olisi pitänyt anoa kuukausia etukäteen, ja luulen että kiivetessä olisi voinut kunto loppua kesken entistä ohuemman ilman vuoksi. :rolleyes:


Tätä lähemmäksi huippua emme päässeet.


Koko kööri Teidellä.

Vuorella sai viettää tunnin, ja käytimme ajan kiertämällä paria kivettyä patikkareittiä huipun ympäristössä, jotta näkisimme hieman saaren eri puolille. Maisemat olivat hulppeat. Joka puolella oli vulkaanista kiveä, ja paikoin vuorella oli myös voimakas rikkidioksidin katku. Viimeksi Teide on purkautunut 1909. Meidän onneksemme vuori pysyi rauhallisena.Lopulta lähdimme kaapelikärryllä takaisin alas kalderaan, ja jatkoimme autolla saaren pohjoisrannikolle Puerto de la Cruziin lounaalle. Ruoan jälkeen kävelimme jonkin aikaa Atlantin rantaa ja ajoimme takaisin Vilafloriin.


Jari näppäsi kaapelikärryn kyydistä kuvan, jonka keskellä näkyy useana yönä suosimamme kuvauspaikka tien varressa. Kuva: Jari Saukkonen


Puerto de la Cruzissa.

Illalla suuntasimme vielä viimeisen kerran koko yöksi kansallispuistoon kuvaamaan. Huomasimme jo päivällä, että rannikkoseutuja peittänyt pilvikerros oli paikoin kadonnut, ja taivas olikin tuona yönä selvästi edellisiä öitä valoisampi. Pysyimme puistossa kuitenkin aamuviiteen asti.

Lauantai olikin viimeinen kokonainen päivä saarella. Nukuimme pitkään edellisen yön valvomisen vuoksi, ja osa päivästä menikin jo pakkaillessa ja taloa siivotessa. Huomasimme tähtikarttoja pyöritellessä, että illalla Kuu tulisi laskemaan La Palman saaren taakse kansallispuiston koillisreunalta katsottuna. Palasimme illalla samoille seuduille, joilla olimme aiemmin viikolla olleet katsomassa auringonlaskua. Valitsimme hieman eri näköalapaikan (Corral del Niño), ja saimmekin olla suurilta turistijoukoilta jotakuinkin rauhassa.Illan aikana Teiden ylle oli muodostunut hienoja mantelipilviä, ja laskeva aurinko värjäsi ne upean värisiksi. Yritimme jälleen sihtailla planeettoja päivätaivaalta, ja onnistuimme paljain silmin viimein löytämään Venuksen lisäksi myös Merkuriuksen ja Jupiterin. Pystyimme auringonlaskun jälkeen havaitsemaan Merkuriusta aivan horisonttiin asti (ja hieman sen alapuolellekin). Merkurius vilkkui ärhäkän punaisena juuri ennen katoamistaan meren taa. Jari onnistui kuvaamaan Merkuriuksella selvästi vihertävän reunan laskun viimeisinä sekunteina. Jäimme innolla odottamaan Venuksen ja Kuun laskua.

Jonkin aikaa Merkuriuksen laskun jälkeen näimme Hubble-avaruusteleskoopin kiitävän liki suoraan ylitsemme. Hubblen radan inklinaatio on sen verran pieni, että se ei ole koskaan nähtävissä Suomesta.

Hieman ennen puoltayötä Kuu ja Venus lähestyivät horisonttia, Venus edellä. Avoin tähtijoukko M44 näkyi hienosti Kuun ja Venuksen vieressä. Jälleen planeetta vilkkui ajoittain hyvin punaisena horisontissa, kunnes lopulta katosi näkyvistä kokonaan. Hetkeä myöhemmin Kuu ja hienosti näkyvä maatamo alkoivat painua La Palman huippujen taakse. Haaveilimme, että saisimme kuviin jonkin La Palmalla sijaitsevista tähtitorneista kuuta vasten. Meikäläisen 100 mm polttoväli ei tähän aivan riittänyt, mutta Jari sai torneja näkyviin 300 mm polttovälillä. Liki punainen, hieman litistynyt kuu horisontissa oli huima näky. Kuun kadottua La Palman taa lähdimme ajamaan takaisin Vilafloriin. Pääsimme noin klo 01 paikallista aikaa perille ja lepäämään.


Venus juuri ennen katoamistaan.


Jarin mahtava kuva, jossa kuuta vasten erottuu pohjoismaiden yhteinen teleskooppi NOT La Palmalla! Kuva: Jari Saukkonen

Sunnuntaiaamuna hoidimme viime hetken pakkailut ja siivoilut, minkä jälkeen suuntasimme lentokentälle. Kotimatka Lontoon Gatwickin kautta sujui sen suuremmitta kommelluksitta, jonkin verran myöhästynyttä jatkolentoa lukuunottamatta. Pääsimme puoliltaöin Helsinki-Vantaalle, ja matkalaukkujen pitkäksi venähtäneen odottelun jälkeen suuntasimme kotiin nukkumaan.


Lähtiessä Teneriffalta pilviä oli huomattavasti vähemmän kuin tullessa.

Lauri otti itsestään pokkarilla hienon Linnunrata-omakuvan viikon alussa, ja siitä innostuneena jokainen meistä otti viikon mittaan omanlaisensa omakuvan:


Kuva: Lauri Kangas


Kuva: Samuli Vuorinen


Kuva: Aarni Vuori


Kuva: Jari Saukkonen

Ainakin omasta mielestäni matka oli menestys! Sää suosi ja eikä tapahtunut mitään kauhean suuria vastoinkäymisiä. Itselläni on vielä(kin) kuvien käsittely hieman kesken, mutta Jari ja Aarni ovat jo ehtineet julkaista omia kuviaan eri medioissa. Ainakin seuraavista osoitteista löytyy kuvia reissusta:

Aarnin AstroBin: https://www.astrobin.com/users/Lave/
Jarin AstroBin: https://www.astrobin.com/users/vehnae/
Meikäläisen Taivaanvahti-havainnot: https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/list/2497994/observation_id/desc/0/20
Jarin Taivaanvahti-havainnot: https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/list/2497938/observation_id/desc/0/20
Meikäläisen Instagram: https://www.instagram.com/samuli.vuorinen/
Jari Instagram: https://www.instagram.com/jarisaukkonen/
Meikäläisen valokuvasivut: https://www.samulivuorinen.com/

Luultavasti unohdin jotain olennaista, joten Lauri, Jari ja Aarni voivat täydentää tarinaa tähän alle.
« Viimeksi muokattu: 07-07-2018, 22:11:07 kirjoittanut naavis »

Poissa naavis

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2299
 • Samuli Vuorinen
  • Samuli Vuorinen - Portfolio
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #1 : 03-07-2018, 00:37:49 »
Monia kiinnostanee matkan hinta, joten alla on pieni yhteenveto. Meitä oli neljä ihmistä matkustamassa, joten asumis- ja autovuokrakulut sai jaettua kaikkien kesken.

Edestakaiset lennot Norwegianilta maksoivat 398,50 € per henkilö.
AirBnB-asunto maksoi 218,59 € per henkilö seitsemältä yöltä.
Vuokra-auto viikoksi Cicarilta maksoi 44,18 € per henkilö.
Yhteensä siis 661,27 €.

Ei kovin kallis hinta viikon matkasta!

Ruokakuluja en tarkemmin laskenut, tuskin kovin montaa kymmentä euroa per henki.

Poissa Ransu

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1628
  • Observatorio
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #2 : 03-07-2018, 06:10:51 »
Upea reissutarina, kiitos! Ja erittäin halpa hinta tuollaisesta seikkailusta :cool:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, C8, Tal100RS, Lacerta 72ED, DIY akromaatti 145/2250, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Poissa tila

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 115
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #3 : 03-07-2018, 09:43:04 »
Hieno tarina. Näemmekö kuvia lisää esim. Hauholla?
Teppo Laitinen

Poissa jperala

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1213
 • StarStreamer
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #4 : 03-07-2018, 10:03:30 »
Jos siihen on mennyt rahaa niin "järjetöntä touhua"  :wink:

Upea reissu varmaan ja täytyy sanoa että hinta hieman hämmästytti, ei todellakaan mikään kallis reissu kun miettii mitä kaikkea sillä sai.
Polarex Unitron refractor 75/1200mm
Sky Watcher 76/300 Dobson
Bresser Messier MC 100/1400

Poissa naavis

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2299
 • Samuli Vuorinen
  • Samuli Vuorinen - Portfolio
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #5 : 03-07-2018, 10:25:54 »
Hieno tarina. Näemmekö kuvia lisää esim. Hauholla?

Eiköhän tämä järjesty. Tarkoitus olisi myös esitellä matkaa Cygnus-leirillä kuukauden päästä.

Poissa Käenpesä

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 99
  • Käenpesän Observatorio
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #6 : 03-07-2018, 10:32:42 »
Hieno Reissukertomus ja upeita kuvia :cool:

Kiitos sen jakamisesta.
Veli-Pekka Käkönen, Valkeakoski
Celestron CPC 1100 XLT, SkyWatcher 200/1000 HEQ5, TS Quadruplet 80/520 f6.5,
Imaging Source DBK 31AU03.AS, Canon EOS 60 Da, ATIK 314l+
http://kaenpesa.blogspot.fi/

Poissa naavis

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2299
 • Samuli Vuorinen
  • Samuli Vuorinen - Portfolio
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #7 : 03-07-2018, 11:23:24 »
Kiitos vaan kehuista. Tässä on vielä kalderasta muutama yökuva, joita en muistanut liittää mukaan juttuun.{alt}


Poissa AaJii

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 127
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #8 : 03-07-2018, 15:47:35 »
Mukavaa kun laitoitte matkakuvauksen - tästä saa selkeän kuvan matkastanne. Mahtavia kuvia. Teide on aivan mahtava paikka ja sinne aion myös tulevina vuosina monta kertaa. Ilmakehän rauhallisuus on huikea ja tähdet eivät juuri tuiki - mieletön kokemus ja suosittelen kaikille. Ei kukaan sattunut kuvaamaan Tajinaste Rojoa? Kukkii vissiin noihin aikoihin. Hienon näköinen nimittäin etualalla tähtikuvissakin...

aj
C8 Hyperstar, C925, TS71Qf4.9, CEM60, Atik 460ex, ASI 178MM, Canon R, 5dmkII mod

Poissa naavis

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2299
 • Samuli Vuorinen
  • Samuli Vuorinen - Portfolio
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #9 : 03-07-2018, 15:54:50 »
Ei kukaan sattunut kuvaamaan Tajinaste Rojoa? Kukkii vissiin noihin aikoihin. Hienon näköinen nimittäin etualalla tähtikuvissakin...

Nähtiin näitä kyllä pitkin saarta, mutta ei taidettu erikseen ottaa kuvaa kukista.

Poissa CSB

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 520
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #10 : 03-07-2018, 20:21:50 »
Hieno matka, seuraavan kerran lähden mukaan tulkiksi  :azn: :azn:

Poissa vehnae

 • Ryhmäaktiivit
 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 620
  • AstroBin-galleria
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #11 : 03-07-2018, 21:41:17 »
Ei kukaan sattunut kuvaamaan Tajinaste Rojoa? Kukkii vissiin noihin aikoihin. Hienon näköinen nimittäin etualalla tähtikuvissakin...

Tähtikuviin ei osunut, mutta muuten kylläkin. Näitä oli siellä sun täällä, jännä kasvi: https://imgur.com/o6Mnhru

Poissa RL

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1008
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #12 : 04-07-2018, 08:51:01 »
Mielenkiintoinen kirjoitus. Kiitoksia.

Poissa eehy

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 107
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #13 : 04-07-2018, 20:05:59 »
Vilaflor on hieno paikka astrokuvaukseen. Se on 1400m korkeudessa, taivas on jo siellä on tosi pimeä (jos ei jaksa lähteä kaderaan) ja pilvet jäävät usein alapuolelle. Jos eivät jää, niin 15 minuutissa ajaa kalderaan, joka on vielä useammin pilvien yläpuolella. Vilaflorista rantakaan ei ole kaukana. Olen ollut perheen kanssa Naaviksen et al. käyttämässä Brucen Airbnb talossa, joka on minustakin hyvä, ja sen kattoterassilta voi kuvata näppärästi isohkoa osaa taivasta. Toinen hyvä majoituspaikka, jos väkeä on vähemmän kuin talollinen, on Hotel Alta Montana,

http://hotelaltamontana.com-tenerife.com/en/

josta kannattaa kysyä yläkerran pohjoispuolen junior suitea. Siinä on iso varsin avoin ja pimeä terassi, jonne voi jättää kameran laulamaan samalla, kun itse nukkuu mukavasti sängyssä! Laitteet voi jättää terassille turvallisesti myös päiväksi. Tässä joitain tähtikuvia etelän herkuista (matkalaukkuun mahtuvilla optiikoilla):

https://seco.cs.aalto.fi/u/eahyvone/astro/Tenerife-04-2015/index.html

Tänä kesänä löysin netistä naapurisaarelta La Palma (jossa on ne isoimmat ENO:n tötteröt) tämmöisen astromajoittajan vuoristossa n. kilometrin korkeudessa:

http://www.casa-astro-lapalma.com/

Erityisenä etuna on, että majoituksen lisäksi voi tuolta varata myös hyvän AZ-EQ6 jalustan maltilliseen yhteishintaan 300EUR/viikko/2hlöä! Kunnon jalustan roudaaminen lentokoneessa on haasteellista, ja kun muutakin avaruusromua pitää olla laukussa, piti vaimon hammasharja melkein jättää Suomeen viime reissulla. Isäntä on visuaaliharrastaja, jolla on kertomansa mukaan itsellään 60cm dobson. Pienempi 30cm dobson-putki on vuokrattavissa ja (varauksella) erilaisia kuvausputkia sikäläisiltä harrastajilta. Pakko oli näillä spekseillä varata lennot La Palmaan elokuun uudenkuun aikaan ...
« Viimeksi muokattu: 05-07-2018, 01:40:51 kirjoittanut eehy »

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7039
  • Valoa ja varjoja
Vs: Tähtikuvausmatka Teneriffalle 10.-17.6.2018
« Vastaus #14 : 04-07-2018, 22:20:40 »
Vautsi, mikä vivahteikas matkakertomus ja mukaan otetut upeat kuvat veivät ajatukset hienosti etelään tähtikirkkaiden taivaiden alle tuota lukiessa.
Juhannuksesta jatkunut tulehduskipu leuassa unohtui hetkeksi, ISO kiitos Komakallion köörille jakamisesta! :cool:
- Timo Inkinen