Kirjoittaja Aihe: Tähtikuvausmatka Namibiaan 14.-28.4.2018  (Luettu 1563 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa eehy

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 108
Tähtikuvausmatka Namibiaan 14.-28.4.2018
« : 05-07-2018, 01:23:45 »
Namibian erämaa on legendaarinen pimea paikka pällistellä eteläistä tähtititavasta, ja maahan on perustettu useita astroturismiin perustuvia majoitupaikkojen ja observatorioiden yhdistelmiä sikäläisten farmien yhteyteen:

Farm Hakos
Farm Niedersachsen
Farm Tivoli
Farm Rooisand
Farm Rooiklip
Farm Kiripotib

Teimme Namibiaan toisen ursalaisen (ja vaimojen) kanssa huhtikuun lopulla parin viikon tähtikuvausmatkan, jonka ensimmäinen viikko vietettiin astrofarmilla ja toinen rannikolla ja safarilla Etoshan kansallipuistossa. Farmeista tunnetuin lienee Tivoli, mutta itse valitsimme kohtuullisesti hinnoitellun Hakosin:

http://www.hakos-astrofarm.com/hakos_e.htm

Itselleni varasin Hakosista hintaan 33EUR/vrk oman (!) observatorion (Vehrenberg Observatory), jossa laitteistona oli C11 ja Meaden 7" linssiputki tosi järeällä vanhemmalla jalustalla, matkakaveri varasi toisen tornin. Jalustaan sai kiinni ST4-porttiin guiderin ja OMG-ohjauksella kuvaus onnistui mukavasti. Täysihoito per nenä maksoi maltilliset 70EUR/vrk. Muuta vaihtoehtoa ei oikeastaan olekaan, sillä esim. lähin kauppa oli n. 150 km päässä vaikeakulkuista hiekkatietä pitkin! Namibian tämä nurkka on todella harvaan asuttua erämaata eikä valosaasteesta Hakosissa voida puhua. Kaikki vedestä ja sähköstä alkaen on tuotettava itse paikallisesti. Myös ruokataloudessa pyritään omavaraisuuteen: joka ilta syötiin ympäristöstä ammuttujen erilaisten paikallisten antilooppien peffaa - hyvää oli.

Namibian etuna esimerkiksi Kanarian saariin nähden on sijainti päiväntasaajan tuolla puolella kauriin kääntöpiirillä: taivaalla pyörivät myös syvän etelän kohteet, kuten Magellanin pilvet. Linnunradan keskusta nousee suoraan zeniittiin, ja tähtiä ja sumuja on etelässä enemmän kun pohjoisessa. Tästä ei tähtitaivas tule upeammaksi. Hakos on n. 1800 m korkeudessa ja alueella oleva Gamsbergin vuori kilpaili Atacaman (Paranal) kanssa maailman isoimman eteläisen taivaankannen teleskoopin sijoituspaikasta, mutta hävisi kuulemma huonomman infrastruktuurin takia. Namibian etuna on myös se, että maa on Afrikan maista ehkä turvallisin, eikä Hakosin suunnalla ole malariaa. Leijonia ei myöskään tarvinnut potkiskella polulta, kun meni illalla observatorioon. Niitäkin kyllä löytyy pohjoisempaa mm. Etoshasta. Ehkä ikävin piirre matkassa oli pieni pelko rosmoista, kun liikuttiin vilkkaammissa kohteissa. Majoitusliikkeiden ympärille rakennetut sähkö- ja piikkilanka-aidat ja ympärivuorokautinen partioiva turvamies olivat siellä matkailijan turvaksi, mutta eivät välttämättä lisänneet turvallisuuden tunnetta!
 
Yksi hyvä syy Namibiaan lähdölle oli myös näppärä ja halpa uusi lentoyhteys Dohan kautta Windhoekiin Quatar Airwaysin siivin: meno-paluu maksoi vain 680EUR. Auton vuokraus ym. Namibiassa on halpaa. Matkaan voi yhdistää tähtihommeleiden ohella luontomatkailua kansallispuistoissa ja eläinfarmeilla. Maastoauton vuokraamista kannattaa harkita, sillä hiekkatiet ovat todella surkeassa kunnossa, mutta ilmankin pärjättiin.

Saksalainen Internationale Amateur Sternwarte (IAS)

https://www.ias-observatory.org/index.php/en/

on rakentanut Hakosiin rivin erillisiä observatorioita, joissa on huippuluokan laitteet (20" Cassegrain, Newton ja Ritchey Cretien, C14 ym.). Koko ajan paikalla oli useampiakin saksalaisia IAS:n tähtiharrastajia, jotka käyvät säännöllisesti Namibiassa kuvaamassa ja huoltamassa rekkuloitaan. Valmistumassa on uusi observatorio, johon tulee 70cm putki harrastuskäyttöön. Yksi harrastaja esitteli yksityisobservatoriotaan, jossa oli Takahashin hieno linssiputki huippujalustalla (ei tarvita träkkäystä, kun kohde pysyy paikallaan muutenkin!). Hän oli kehittänyt observatorioon etäkäyttösysteemin kotisohvalta Saksasta käytettäväksi. Samalle jalustalle oli kesällä tulossa vielä kaverin SCT putki pidemmällä polttovälillä.

Voin lämpimästi suositella Hakosia tähtimatkailijoille. Taivasnäkymät, fasiliteetit ja ympäristö olivat erinomaiset ja farmin isäntäväki todella ystävällisiä.

Lopuksi vielä joitain tähtikuvia kameraoptiikalla ja C11:llä otettuna:

https://seco.cs.aalto.fi/u/eahyvone/astro/namibia-2018/index.html