Ngc2175

Aloittaja Veijo T, 18.10.2007, 22:28:14

« edellinen - seuraava »

Veijo T

Kiitoksia JP neuvosta

Joo kyllä tässä tuli monesti mieleen että jos olis nuo JP.n taidot niin ehkä näistä minun kuvista saisi enemmän irti.

Toistaiseksi olen käsitelyt nämä h-alpha kuvat R G B kuvina, sinistä singnaalia tulee ilmeisesti valkoisista tähdistä hieman mukaan joka menee läpi h-alpha suotimen, vaikka suurin osa tähdistä värjääntyykin punaiseksi,
yritin muutamaan kuvaan ottaa uhc suotimella värillisiä tähtiä ja muutakin, mutta nyt kuutamolla siitä ei tullut oikein mitään.

Lauri:

Iriksellä olen näitä kuvia pakannut, split_cfa komento lienee sama kuin binning joka löytyy valikosta, toinen ohjelma mikä on myös ilmainen on rawtherapee, siinä on varsin monipuoliset esisäädöt eri kameroiden raw kuville.
kuvan voi sitten edellen lähettää vaikka tifinä johonkin muuhun ohjelmaan.
http://www.rawtherapee.com/

Mielenkiintoista tämä kapeakaistakuvaus kuitenkin on, vaikka ei ole kuin punainen kaista vasta käytössä.

Veijo T

Lauri Kangas

split_cfa ei ole sama kuin binning, vaan komento "split_cfa a b c d" erottaa bayer-matriisin värikanavat niin, että punaiset pikselit tallennetaan kuvaan nimeltä b. Näissä kaikissa on neljä kertaa vähemmän pikseleitä kuin alkuperäisessä kuvassa, vihreä kanava tulee kahteen kertaan. Jos nämä neljä kuvaa laskettaisiin yhteen, saataisin sama tulos kuin binnatessa (komennolla "binxy 2").

Kannattaa ottaa lähtökohdaksi tuo splittaaminen, koska niissä lopuissa pikseleissä ei ole mitään hyödyllistä dataa ja ne haittavat lopputulosta.

Esim. siniseen kanavaan tulee luullakseni signaalia ei suinkaan siksi, että sininen valo pääsisi h-alpha-suodattimesta läpi vaan koska vähän h-alpha-valoakin pääsee sinisestä suodattimesta. Nämä muille pikseleille päätyvät signaalin tuikkeet kylpevät sellaisessa kohinassa, ettei niitä kannattane huomioida.

Veijo T

Ok lauri

Laitoin tuonne widefield ketjuun yhden 5D mark II raw raakakuva linkin, jos haluat vertailla kuvan ominaisuuksia.

Veijo T

Timpe

Laitetaanpa tähän modaamattoman kameran näkymä Apinan päähän eli "The Monkey Head" -sumuun Orionista. Tämän kohteen kuvat ovat harmittavasti jakautuneet kahteen ketjuun, sillä esim. J-P:n hienot tulokset jäävät toisaalle, mutta sitten tuo toinen ketju keskittyy jo enempi IC 443 -sumuun. Kenties ylläpito voisi yhdistellä ketjuja tai siirtää NGC 2174/2175-kuvia tähän ketjuun? (Sedsin mukaan NGC2175 on muuten se avonainen tähtijoukko ja NGC2174 on tämä emissio/heijastussumu.



Kuvasin tätä "Apinan pää" -sumua (The Monkey Head Nebula) maaliskuun puolivälissä kolmena iltana, joista kaksi oli noin 60-70% kasvavan kuutamon aikaan (15.-16.3.2011) ja kolmas sitten pimeältä taivaalta (25.3.2011). Käytin kuvatessa Canon EOS 7D digirunkoa (ISO 400:lla) ja Baaderin UHC-S suodinta + Baaderin RCC1 komakorjainta. Tässä kuvassa on yhteensä kolmen tunnin edestä valoa (20 x 8min + 2 x 10min) 300/1500mm Newtonilla. Käytössä oli jo Off-Axis-guidaus kaukoputken seurannassa, mikä on mahdollistanut riittävän pitkien osavalotusten käyttämisen huolimatta taipuilevasta Newton-putkivempulastani.

Kuva-alan vasemmassa alareunassa reunimmaiset tähdet ovat kloonattu muualta kuva-alalta, kun alkuperäiskuvien rajaus ei riittänyt tuonne saakka, mutta muutoin kuva on "muokkaamaton". Apinan päätä ei erottanut kameran yksittäisruuduista, joten toimin kuvatessa rajauksen suhteen sokkona, vaikka kohde täytti melkein koko kuva-alani. :rolleyes:

Foorumilla näkyy vielä lisäksi tuo kolmen illan "ristiinpisto-kuva", josta harsin keskeltä kuva-alaa tämän yllä olevan loppukuvan.
- Timo Inkinen

MarkoM

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 15.04.2011, 17:07:05
Kuva-alan vasemmassa alareunassa reunimmaiset tähdet ovat kloonattu muualta kuva-alalta, kun alkuperäiskuvien rajaus ei riittänyt tuonne saakka, mutta muutoin kuva on "muokkaamaton". Apinan päätä ei erottanut kameran yksittäisruuduista, joten toimin kuvatessa rajauksen suhteen sokkona, vaikka kohde täytti melkein koko kuva-alani.

Et siis ole tehnyt mitään kohinanpoistoa tai vastaavaa toimenpidettä, kun näyttää jotenkin niin mahtavan tasaiselta tuo kuva (äkkiseltään tulee sellainen vaikutelma kuin se olisi maalaus tai vesivärityö)... Todella upeaa jälkeä!
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Timpe

Kiitos :azn:
Kohinanpoistot yms. vakiojipot kuuluvat toki PS-rutiiniin täälläkin. Tarkoitin tuossa "muokkaamattomalla" sitä, ettei kuvaan ole tuotu kloonaamalla lisää muita elementtejä, sumun muodon muutoksia tms. liian rajua käsittelyä, jotka muuttaisivat sumun olemusta liikaa. Tässä mielessä sis normaali tähtikuva.
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Kylläpäs tarttuukin modaamattomaan. Sumu on tosin pintakirkkaudeltaan aika kirkas, näkyy OIII:lla helposti paljainkin silmin.

Kohinanpoistoa on käytetty vähän turhan reilulla kädellä, pistää silmään lähinnä sen vuoksi että silkinsileän sumun detaljit ovat paljon karkeampia kuin nuo hyvinkin pistemäiset tähdet.

Melkoinen suoritus siitä huolimatta.

einari

Hieno ja tasapainoinen kokonaisuus joskin Laurin kanssa samoilla linjoilla että sumun pehmennystä ehkä olisi voinut tehdä kevyemmällä kädellä.
___
Tapio

Never

Kyllä taas hetki kesti ennen kuin tajusin lukiessani uusinta T&A lehteä että mikä ihme on "Apinanpääsumu"...  :grin: NGC numerot on aina poikaa!

/Jake

Murtsi

Todella hyvin on sumu tarttunut myös modaamattomalla kameralla  :shocked: , olen samoilla linjoilla edellisten kanssa eli kohinan poistoa on mielestäni suoritettu liian rankalla kädellä, pieni kohina saattaisi parantaa kuvaa. Toinen asia mikä pistää silmään on taustan sinisyys, nämä ovat tietenkin makuasioita ja taiteilijalle suotakoon kuitenkin vapaus säätää kuvansa haluamakseen. Kritiikistä huolimatta hyvä kuva.

Timpe

Kiitoksia rakentavista kommenteista, pidetään muistissa seuraavalla käsittelykerralla! :wink:
Tähtien terävyys suhteessa sumuun saattaa johtua myös Photarista, sillä tein laiskuuttani pienentämisen webbi-kokoon Resample - Bicubic Sharper valinnalla, jolloin PS tekee kuvalle lopputerävöinnin samalla. Taustataivaan sinisyys oli sen sijaan oma taiteellinen valintani, kuten nuo sähläilyt kohinanpoiston kanssakin.
- Timo Inkinen

Julius

Tällainen apinanpää tuli Canon 600D:n kanssa. Punainen huomattavasti heikompi kuin Timpellä. 16x120s, SW80ED.

Timpe

Kyllähän tuolta pään muodon löytää, kun kääntää näkymää 180 astetta joko Photarissa tai omilla niskoilla :wink:
7D on ollut minusta yllättävän hyvä runko sumujen suhteen ts. ikään kuin sen IR-filsu olisi hiukan sallivampi punaiselle valolle kuin ne muut x00/x0 sarjan Canon-filsut. En tiedä onko tämä vain omaa "mutua" aiheesta, mutta on samalla myönnettävä että tein kyllä omassa kuvassani Photari-kikkailuakin punaisen korostamiseen (ja olihan siinä 8...10min osavalotuksetkin käytössä Seiskalla).

Edit: Repäisin hätäisesti tuosta kuvastasi väritasapainoa selvästi punaisen suuntaan + hiukan vihreää vähentäen. Kikkailun lopputulos on nähtävillä tässä foorumilla ja tuo Juliuksen alkuperäiskuva on verrokkina neutraalin väritasapainon suhteen. Ts. ei se punainen ole 600D:lläkään ihan hukassa :grin:
(Niin ja pahoittelut, jos tuli samalla kopiosuoja-rikkomus kuvasi suhteen = poistan kuvan jos on ongelmaksi.)
- Timo Inkinen

Julius

Eipä ole mitään ongelmaa! Hyvinhän tuosta punaista irtosikin. Olin toki itsekin venytellyt sumua,
mutta huonon flatin vuoksi etenkin G ja B näytti epätasaiselta laajemmalla alueella. Flättivalona
käytin LCD-näyttöä. Täytyy tehdä kunnollinen flätti ja koittaa valottaa vielä lisää ruutuja tähän
minulle uuteen kohteeseen.

Hahmotan kyllä alkuperäisestäkin kuva-asennosta jonkinlaisen sarjakuvien gorillan (leveine leukoineen),
joka katsoo oikealle...

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Julius - 05.01.2012, 13:11:49
Hahmotan kyllä alkuperäisestäkin kuva-asennosta jonkinlaisen sarjakuvien gorillan (leveine leukoineen),
joka katsoo oikealle...

Sangen sympaattisesti hymyilevä gorilla/nalle!  :grin:
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/