unistellarin kaukoputki

Aloittaja Sebostar, 13.10.2017, 14:12:39

« edellinen - seuraava »

artoni

Hienoa kun Petri Tikkanen kirjoitti testin ja kokemuksia kattavasti ko. laitteesta.
Unistellarissa on täysin automaattinen GPS haku. Ei tarvitse hakea edes kohdennus tähtiä vaan hoitaa homman automaattisesti ja on melko nopsaan käyttövalmis. Harmi ettei Sky-Watcher Skyliner-200P Flextube Synscan Goto:ssa ole sitä. Muuten ostaisin sen, mutta sitten kun siirryn automatisoituun se ominaisuus pitää olla.
Se vaan et ne maksaa niin paljon etten saa sellasta varmaan koskaan, mutta haaveilla tietty aina saa :).

RL

Kyllä sky watchereihin gps:n saa:
https://www.firstlightoptics.com/sky-watcher-mount-accessories/skywatcher-gps-mouse.html

Lainaus käyttäjältä: pti - 29.04.2020, 13:41:50
Onneksin maksoin siitä vain 800€ + verot.

Ei ole puppua, JOS sitä vertaa visuaaliseen putkeen ja visuaaliseen havainnointiin, kuten visuaalihavaitsijat ovat verranneet - heiltä tuo 100x on lähtöisin.


Sopivan hinnan maksoit. Mutta eihän se uusi juttu ole, että kameralla näkee pimeässä paremmin, kuin silmällä.

Edellä mainittu valovahvistin kuullostaa ja näyttää mielenkiintoiselta. Omasta mielestä on mielenkiintoisempaa katsoa okulaarin läpi kohdetta livenä, kuin valokuvaa. Internetti on täynnä samanlaisia valokuvia jokaisesta kohteesta taivaalla. Tähtikuvauksessa taas se kuvankäsittely on mukavaa hommaa.

tomppa

Lainaus käyttäjältä: artoni - 01.05.2020, 20:06:23
Hienoa kun Petri Tikkanen kirjoitti testin ja kokemuksia kattavasti ko. laitteesta.
Unistellarissa on täysin automaattinen GPS haku. Ei tarvitse hakea edes kohdennus tähtiä vaan hoitaa homman automaattisesti ja on melko nopsaan käyttövalmis. Harmi ettei Sky-Watcher Skyliner-200P Flextube Synscan Goto:ssa ole sitä. Muuten ostaisin sen, mutta sitten kun siirryn automatisoituun se ominaisuus pitää olla.
Se vaan et ne maksaa niin paljon etten saa sellasta varmaan koskaan, mutta haaveilla tietty aina saa :).

Itseasiassa on mahdollista hankkia täysin automaattinen suuntaus tuohon mainitsemaasi Skylineriin. Vaatii Celestronin Starsense-kameran. Linkistä löytyy kuvakin jossa se on liitetty tuohon dobsoniin.  :azn:

https://www.firstlightoptics.com/celestron-mounts/celestron-starsense-accessory-for-sky-watcher-mounts.html

artoni

Kiitos molemmille vastauksista RL / tomppa. En tiennytkään, että noihin saa lisävarusteena tuollaisia vermeitä. Olen itse visuaali havaitsija ja en ole halunnut automatiikkaa ollenkaan. Hieno haaste on aina ollut tähtihyppelyllä löytää kohteita. Nyt ole vähitellen kääntymässä automatiikan suuntaan, koska ehtii enemmän näkemään kohteita jos ei etsimiseen mene liian kauan aikaa :).  Ajattelin, että välillä voisi hakea automatiikkaakin käyttäen. Pitää perehtyä paremmin asiaan.

Toni

Minulla oli loppukeväästä ajatuksissa uuden laitekannan hankkiminen. Katselinpa myös Unistellarin putken speksejä ja laitteella otettuja kuvia. Ei hirveästi kiehtonut tuo okulaarimainen pyöreä näkymä ja Unistellarin leimat/speksit, jotka tulevat kuviin.

Melko nopeasti tajusin, että verrattuna pisimpään kameralinssiini (300 mm) tuo putken polttoväli (450 mm) ei tuo paljonkaan lisää. Toisaalta minulla oli toimivia kameroita olemassa kahden järkkärin ja yhden mustavalko-CMOS:n verran. Päädyinpä sitten hankkimaan Sky-Watcherin 254/1200 GoTo-dobsonin, johon komakorrektorin, soviterenkaan ja kameran saa kätevästi liitettyä ja fokusointivarakin riittää mainiosti ilman kikkailuja. Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys Newton-putkissa.

Sehän tuossa putkessa on hyvä, että laite kulkee tarvittaessa ilman autoa vaikka repussa. Toisaalta koska kotinurkilla syvän taivaan havainto-olosuhteet ovat joka tapauksessa kelvottomat aivan vieressä olevien valojen takia, autolla on pakko kulkea. Näin ollen tuo eVscopen kätevä koko ei ollut listalla ihan tärkeimpien ominaisuuksien joukossa vaan koossa rajana on lähinnä se, mitä yksin vielä pystyy autosta havaintopaikalle kuljettamaan tarvittaessa lyhyen kävelymatkan verran.

Ja tosiaan kuvien pinoaminen ja käsittely on minulle tärkeä osa prosessia, vaikka toisinaan havaintojen julkaisussa meneekin pitkä aika :cheesy:.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)

PerfectCase

Moi Toni, Unistellarin uusin versio 1.03 antaa vaihtoehdon ottaa leimat/speksit pois. Itse otan yleensä molemmilla vaihtoehdoilla peräkkäin kuvat, helpottaa arkistointia. ilman speksejä otettu kuva on laajakuva muodossa, eikä pyöreä. Hetken eVscopea käyttäneenä en enää siirtyisi perinteisiin putkiin takaisin, viime yönä kiipesin kalliolle putki selässä komeetta Swainia kuvaamaan, mikä olisi jäänyt perinteisellä putkella tekemättä, siis se kiipeäminen  :azn:
Petri Kuossari

einari

Eikös tuo eVscopekin jalustoineen paina noin 10 kiloa ?
Eli 'perinteisiä' putki+jalustayhdistelmiä kyllä saa tuossa koossa.

Mutta, saitko siitä SWANista jotain kuvaa ?
___
Tapio

cmas

Vilkuilin Taivaanvahdista kuvia tällä putkella otettuna. Kaksi asiaa kiinnitti huomion:
A) Lähes vihaa pienessä osassa kommenteista sen suhteen, että tämä putki huijaa tai ei ole visuaalikatselua puhtaimmillaan tms ja
B) Kuvat ovat järjestään epätarkkoja.

Kohtaan A en osaa olla kuin hitusen hämmentynyt. Mutta voisiko putkea käyttävät hlöt ottaa kantaa tuohon tarkennukseen. Tarkentaako putki itsekseen vai onko tämä vain käyttäjän "huolimattomuutta" vai onko tässä kyse jopa jostain putken ongelmasta?

einari

Petri taisi jossain jo kirjoittaakin jo tarkennuksesta. Mutta siis manuaalisesti pitää tarkentaa (ja myös kollimoida jos tarvetta on).
___
Tapio

cmas

Okei. Onko tuossa putkessa mitään softapuolen tarkennusapuja olemassa tai tulossa vai käyttääkö porukka näissä vain Bahtinovia tms? Mietin vaan sitä, että olisi kiva nähdä mahdollisimman hyvällä fokuksella otettuja kuvia ja harmikseni en semmoisia oikein Taivaanvahdista löytänyt. Esimerkit epätarkoilla kuvilla, kun ei kerro putken suorituskyvystä kovin paljon mitään.

Edit:
Eipä taida softassa olla apuja, kun youtubea vähän selaa. Aikalailla huonon fokuksen kuvia joka arvostelussa. Liekö sitten syynä huono kuvauskeli, putken hakeminen toimintapistettään (jäähtyminen) tms tai niin kuin tässä yhdessä: Las Vegasin alue. On taatusti lämpövirtauksia sotkemassa taivasta.

einari

Tossa esittelyvideo:
https://www.youtube.com/watch?v=_ZJ7JjaZCIE
Siinä noin 4 minuutin kohdalla kerrotaan tarkennuksesta (mukana siis Bahtinovin maski).
___
Tapio

PerfectCase

Bathinovia käytetään, se on nopea ja helppo konsti katsoa puhelimen ruudulta tähti kohdalleen. Olen nähnyt monentasoisia kuvia eVscopella otettuja tarkkoja ja epätarkkoja, lyhyellä minuutin parin valoituksella kuva on epätarkka, mutta kun valotetaan esim. 30 min niin laatu on selkeesti parempi, ihan niin kuin normaali kuvauksessakin. Toki eihän tämä laite voita erikseen hankittuja laitteita, mutta idea onkin siinä että kevyt ottaa mukaan ja kaikki samassa paketissa. Nopea käyttää, ei virityksiä.
Petri Kuossari

einari

Stellinasta ei ole nyt omaa ketjua mutta laitan kuitenkin tämän viihteellisen testin/vertailun tänne:

https://www.youtube.com/watch?v=znAhp0Upanw

(hieman yllätti että Staellinan yksittäiset valot on vaan 10s - ja silti näytti olevan hieman soikeat tähdet).
___
Tapio