Evscope

Aloittaja Kettu-Pekka, 24.07.2017, 01:45:32

« edellinen - seuraava »

Kettu-Pekka

http://www.unistellaroptics.com/en/product

Joko väki on perehtynyt tähän putkeen? Millä periaatteella tää toimii?

einari

#1
Tuollahan se oli kerrottu.
Eli on integroitu kenno, jonkinlaista tietokonetta ja softaa että lennossa pinotaan.
Ja on siinä vielä platesolvauskin.

PS Lisää näköjään tulossa T&A-lehteenkin juttua (ehkä jopa putki tulossa Ursan listoille ?).
https://www.avaruus.fi/uutiset/tahtiharrastus-ja-taivaanilmiot/uusi-teleskooppimalli-lupaa-mullistaa-tahtiharrastuksen.html
___
Tapio

blaatu

Laitteesta näyttäisi puuttuvan sekä säädettävä tarkennin että etsintäputki. Voisiko tuo siis olla kaukoputken muotoinen videokamera, ilman suoraa optista polkua putken suusta okulaariin, ilman okulaarin vaihtomahdollisuutta, ja mahdollisesti vain digitaalinen zoom?
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

VP

Lainaus käyttäjältä: blaatu - 24.07.2017, 13:49:41
Voisiko tuo siis olla kaukoputken muotoinen videokamera, ilman suoraa optista polkua putken suusta okulaariin

Tuskin tuossa suoraa optista polkua on, jos kerran kenno laitteesta löytyy. Valo menee kennolle josta se projisoidaan okulaariin.
Mielenkiintoinen laite, voisin kuvitella tällaiselle kysyntää vaikkapa tähtinäytöksissä. Henkilökohtaisesti pitäydyn silti normaalissa kaukoputkessa visuaalihavaintojen suhteen, kun se juttu on että sen valon näet omin silmin. Okulaarin muotoinen näyttö vähän tappaa fiiliksen, tai näin voisin ainakin kuvitella.

Mitenkähän tuossa muuten käy ajan kanssa, kun kaukoputki seuraa kohdetta ja Alt-Az jalustasta on kyse. Silloinhan kuvakenttä kiertyy ennen pitkää. Näkyykö se projisoitavassa kuvassa?

Myös uskoisin että ns. 3D efekti häviää, valonkeräyskyky pitäisi laitteessa olla vastaava kuin 1 metrin teleskoopissa. Mm. Astrofoxilla M42 katsottaessa sumun eri osat ovat paljon dynaamisemman näköisiä kuin tässä. Kolmiulotteisuus on ihan eri tasolla. Kompromisseja kompromisseja... :smiley:
http://www.unistellaroptics.com/images/images/Orionp.png

-V

einari

Lueskelin tästä muutamalta foorumilta ja siellä arveltiin että maksimi valotus olisi 10 sekunnin luokkaa jolloin kiertyminen vielä ei vaikuttaisi.
Samoin hintatasoksi arveltiin tasarahaa eli 1000 taalaa.
___
Tapio

Pappis

Lainaus käyttäjältä: blaatu - 24.07.2017, 13:49:41
Laitteesta näyttäisi puuttuvan sekä säädettävä tarkennin että etsintäputki. Voisiko tuo siis olla kaukoputken muotoinen videokamera, ilman suoraa optista polkua putken suusta okulaariin, ilman okulaarin vaihtomahdollisuutta, ja mahdollisesti vain digitaalinen zoom?
Samaa päättelin itsekin, tuo on kaukoputken muotoinen kamera, jossa kuva projisoidaan pieneltä näytöltä "okulaarille". Ja vaikka valonkeräyskyky vastaisikin metrin peiliä, niin resoluutio ei taatusti vastaa kunnollista optiikkaa 100 mm apertuurilla. Joten, tämä vaikuttaa enemmän teknolelulta, kuin harrastusvälineeltä. Suurin "vaara" tässä on se, että käyttäjä innostuu tähtitieteestä, ja hankkii oikean kaukoputken, ja pettyy näkymiin, kun ne eivät näytäkään yhtä hyviltä kuin tällä integroivalla kameralla.

Taitaa siinä myös olla GPS ja jonkinlainen kirkkaimpia tähtien luettelo (luettelokohteiden määrän perusteella), jolloin pienellä matikalla näkökentässä näkyvistä kohteista pystyy laskemaan ilman napasuuntaustakin, mihin putki osoittaa (mahdollistaen jopa jonkinlaisen seurannan).

Kuulapaa

Olen sitä mieltä, että tämän kaltaiset laitteet ovat ehdottoman positiivinen asia tähtiharrastuksen kannalta :) Nykyäänhän koko harrastus on Suomessa lähinnä nörttien ja laitefriikkien puuhastelua, mutta uusilla tekniikoilla on mahdollista saada tavallisetkin ihmiset kiinnostumaan kun "okulaarissa" jopa näkyy jotain!

Olen itse huomannut, että kaikkein paras tapa tappaa orastava kiinnostus, on puolen tunnin pystytyksen jälkeen näyttää internetsukupoven jäsenelle jotain pientä taivaan tuhnua, jota ei edes pysty havainnoimaan suoraan katsomalla. Yritä siinä sitten vakuutella miten hienosta harrastuksesta tässä oikeastaan onkaan kyse  :huh:  :wink:
Kun itse tekee niin saa sellaisen kun tulee.
http://www.kuulapaa.com/

kvahlman

Lainaus käyttäjältä: Kuulapaa - 25.07.2017, 11:04:53
Olen sitä mieltä, että tämän kaltaiset laitteet ovat ehdottoman positiivinen asia tähtiharrastuksen kannalta :) Nykyäänhän koko harrastus on Suomessa lähinnä nörttien ja laitefriikkien puuhastelua, mutta uusilla tekniikoilla on mahdollista saada tavallisetkin ihmiset kiinnostumaan kun "okulaarissa" jopa näkyy jotain!

Mikä sitten on ero siihen että laitetaan vaikkapa kännykkä-VR otsikolle ja katsotaan Hubblen kuvia 3D-projisoituna lienee kunkin omassa maussa, mutta tuo nörttien ja laitefriikkien korostuneisuus on käsittääkseni ihan luonnollista näin välinekeskeisessä harrastuksessa jossa välineet on myös melko hintavia. Ei kunnon kalustoa kukaan ala huvikseen ostamaan.

Ongelma astroharrastuksen myymisessä "kansalle" onkin dualismissa; toisaalta upeat tähtikuvat herättää kiinnostusta mutta samalla asettaa odotukset tasolle jota ei ole mahdollista saavuttaa ns. aloituslaitteistolla tai välttämättä ollenkaan visuaalisesti.

Tämä kyseinen ratkaisu vaikuttaa omaan ajatusmaailmaan hieman purkka-rautalanka-ilmastointiteippi-tyyppiseltä yritykseltä luoda visuaalihavainnoinnin ja asrokuvauksen välimaastoon markkinoita, jos tulokset on sen mukaisia niin en tiedä olisiko sillä massoihin merkittävää vaikutusta...

Heipetri

Tämmöinen laite on kyllä mahtava ideana... Itsekin olen miettinyt paremman jalustan hankkimista, jotta ehkä pääsisin kuvaus mielessä harrastelee (sitten vielä pitää muistaa että pitäisi hankkia kamera ja adabterit ja q-mod ja ja ja ja ja en tiedä edes mitä kaikkea  :rolleyes:). 1000$/€/£ hintalapullakin tämmöinen saattaa saada helposti ainakin meikäläisestä ostajan. Sillä luulisi tuossa kuitenkin olevan nyky-aikana usb päivitystenkin takia ja luulisi sieltä saavan myös silloin kuvatkin kohteesta talteen tavalla tai toisella. Jäisi kaikenlainen (turha :tongue:) häsläys pois ja paketti olisi käytännössä aina valmis. Ja vaikka ei saisikaan kuvia niin nimenomaan voisi saada kavereita mukaan katselemaan näitä kaikenlaisia kohteita kun "näyttäysivät edes joltain", eikä kuulis joka kerta sitä perinteistä "tommonen harmaa söherökö se o?;miksei siinä näy värejä?;mitä tällä putkella näkee?"

Jään mielenkiinnolla odottamaan ensimmäisiä revieweitä ja testejä

VP

Itselleni kuvausmielessä tuo turha häsläys on osa harrastusta. Tekniikan parissa on mukava puuhailla.

Visuaalihavaintoihin perehdyttäessä mielestäni on tärkeää se, mitä katsotaan. Pallomaiset ja avonaiset tähtijoukot, M31, M42 jne hyvin selkeät kohteet alkuun. Kirkkaimpia planetaarisia sumuja kannattanee myös näyttää, itse jätän M31 poislukien suosiolla lähes kaikki muut galaksit pois ellei havaintopaikka ole pimeä ja putken apertuuri luokkaa 12"+. Vielä ei ole tullut yleisönäytöksessä vastaan pettynyttä kansalaista, vaikka pääasiallisesti havainnoidaankin melkein Kuopion keskustassa. Toinen isohko osa kohteen lisäksi on se, että kohteesta kerrotaan jotain mielenkiintoista. Silloin se saa uuden ulottuvuuden.

-V

Tikkes

Onkos tässä nyt vähän sama idea kuin esim. DeepSkyStackerin Live plug in:ssa. Eli kuvia pinotaan sitä mukaa kuin kamera niitä syöttää..

En nyt sano, että tuo Evscope on huono laite, mut itseltäni jää kyllä kaupan hyllyyn..
Celestron C8 SCT XLT
Sky Watcher ESPRIT 100ED SUPER APO
Sky Watcher EQ8
ATIK 314L+ / SBIG ST-8300M /Canon 80D

-Esko

AstroIle

Katselin samaa asiaa Deepskystackerin liveversiota. Tätä ajatusta on viety pitkälle Atikin Infinity kamerassa, joka maksaa melkein tuhat rahaa.

T.Ile

blaatu

Hyvässä lykyssä evscopessa on verkkoliitäntä ja mukana täydellinen hallintaohjelma. Putki parvekkeella, katselu ja kaikki muut toimet sisällä lämpimässä!
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

einari

Ainakin SharpCap:ssa on myös vastaava Live Stack-ominaisuus, eli vastaavaa voi tehdä jo nyt.
___
Tapio

Timi

Samat haasteet kuitenkin näissäkin kuin "tavan" putkissa, valosaaste ja muutenkin huonot kelit yms.
Voi olla innokkaalle aloittelijalle pettymys.
Olisiko hyvillä keleillä apua valotuksen pituuden säätämisessä himmeissä kohteissa jos heittää putken vaikka equatorial mountille.