Uusi teleskooppimalli lupaa mullistaa tähtiharrastuksen

Ranskalainen Unistellar ja SETI-instituutti aikovat tuoda markkinoille uudenlaisen kaukoputken. Massamarkkinoille suunnattu eVscope™-teleskooppi sisältää ominaisuuksia, joita ei ole koskaan ennen nähty tavallisille tähtiharrastajille tarkoitetuissa putkissa.

Unistellarin kaukoputkessa on kolme ainutlaatuista ominaisuutta, jotka tekevät siitä erityisen kiinnostavan.

Tärkein uusi ominaisuus on teleskoopin kyky kerätä avaruuden kohteista tulevaa valoa samaan aikaan kun se välittää valoa okulaariin. Tämän ominaisuuden ansiosta himmeätkin kohteet ilmestyvät hiljalleen näkyviin, kun kaukoputki kokoaa yhä enemmän niistä tulevaa valoa.

"Teleskooppimme mullistaa tähtiharrastuksen antamalla ihmisten nähdä reaaliajassa tähtitaivaan kohteita, jotka tähän asti ovat olleet tavoitettavissa vain kuvina kirjoissa tai netissä. Kompaktilla 4,5 tuuman teleskoopillamme on mahdollista nähdä Plutoa himmeämpiä kohteita ja saavuttaa herkkyys, joka vastaa yhden metrin teleskoopin herkkyyttä", hehkuttaa Laurent Marfisi Unistellarista.

Laitteessa on myös automaattinen kohteiden tunnistus niin, ettei käyttäjän tarvitse tehdä joskus hankalaksi koettua teleskoopin kohdistusta. Näin kaikki harrastajat aloittelijasta alkaen tietävät aina mitä kohdetta he katsovat.

Järjestelmässä on myös kymmenien miljoonien taivaankohteiden koordinaatit, joten ihan heti eivät havaittavat taivaanmaisemat lopu.

Kolmas uusi ominaisuus on niin sanottu kampanjamoodi. Kun se on käytössä, kuvan data siirtyy automaattisesti SETI-instituutin päämajaan. Näin tähtitieteilijät pääsevät käsiksi valtavaan datamäärään ja pystyvät esimerkiksi tutkimaan mitä muutoksia eri kohteissa saattaa tapahtua ajan myötä (Unistellarin uudesta teleskoopista enemmän Tähdet ja avaruus -lehdessä 6 tai 7/2017)

Aiheesta lisää Unistellar (englanniksi)