Interaktiivisia yksityiskohtia kuusta 3D:ssä

Aloittaja cmas, 21.01.2017, 20:28:40

« edellinen - seuraava »

cmas

#15
Aiemmin Arin ja Oskarin kuvien kanssa minulla oli suuria ongelmia saada korkeusmalli ja kuva kohdistettua kunnolla, mikäli kuva-ala oli laaja tai jos kohde oli jonkun verran sivussa kuun "meille näkyvästä keskipisteestä". Rassasin omaa laajemman kuva-alueen tuotosta ja taisin löytää lääkkeet, joiden avulla DEM-mallin ja kuvan saa georeferencoitua (hieno sana) aika hyvin hankalammissakin tilanteissa. Toki tässä menee hieman aikaa, kun tässä alla olevan mallin tuotokseen piti käsipelissä pistää toista sataa kohdistuspistettä ja testausta täytyy jatkaa. Toisaalta ei kyllä haittaa, kun ymmärrys lisääntyi asian suhteen.

Pohjaksi otin siis tämän (klikkaamalla täyteen kokoon) oman otoksen 8" edge / ASI178MM -kombolla otettuna:


Lopputuloksena saatu 3D-malli aiheen tiimoilta olisi tässä: http://www.elisanet.fi/astropages/Apenniinit/Apenninusquad1

Edit: Yllä oleva linkki oli kuollut. Linkki korjattu ja malli taas pyöriteltävissä.

Lithos

Jotenkin minä onnistuin vasta nyt löytämään tämän ketjun, upeaa jälkeä!
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

einari

Meinasipa kaatua koko masiina tai ainakin selain kun menin sivulle...(Chromella siis).
___
Tapio

cmas

Mulla toimii chromella hyvin useammalla koneella. Jos se vaan lataili jonkun aikaa mallia? Testattu tuokin malli toimivaksi myös IE:llä ja Android/Chrome-kombolla.

einari

___
Tapio

cmas

No niin. Ari julkaisi taas sen verran hienon kuvan tuolla Mare Crisium-ketjussa (https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=3237.msg176261#msg176261), että päätin vähän ravistella pölyjä koneen päältä, päivitin softat ja tein kuvasta pyöriteltävän 3D-vedoksen. Tässä on nyt sitten linkki tuohon malliin Arin luvalla julkaistuna:

http://www.elisanet.fi/astropages/MareCrisium/

Muutama huomio tähänkin:
(1) Linkki latautuu jonkun aikaa. Kun taustakuva muuttuu mustaksi ja ruudulle tulee näkyviin kuva, voi sitä alkaa pyöritellä. Toiset selaimet toimii paremmin kuin toiset, joten kannattaa testata toisella, jos mitään ei ruudulle tule. Malli taitaa olla aika intensiivinen ja ainakin omassa vanhassa Xeon-pöntössä yksi core huutaa 100 % teholla mallia pyörittäessä automaattisella rotaatiolla (eli jos painaa R-kirjainta).
(2) Softapäivitysten johdosta layout on vähän muuttunut: (a) Klikkaa hiiren oikealla haluamaasi kohteeseen kuvassa: nyt sinulle aukeaa näkyviin valikko, josta voit valita zoomausta valitsemaasi kohteeseen tai pistää mallin pyörimään käyttäen valitsemaasi pistettä keskipisteenä, (b) Vasemmassa alalaidassa on kolmion mallinen ikoni, jonka oranssista palkkia vas. hiiren näppäimellä painaessa saa auki valikon, jossa on enemmän ohjeita.

einari

___
Tapio

wm-x

Tosi hyvän näköinen. Käytitkö normal mapiä vai tavallista bump mappiä? Hieman näyttää nuo vuoret venyneiltä, tossa voisi koittaa lisätä kuvan kokoa esim gigapixelillä ja sit käyttää normal mapia niin että bump effect olis vähän pienempi.

cmas

#23
Lainaus käyttäjältä: wm-x - 05.01.2021, 13:20:27
Tosi hyvän näköinen. Käytitkö normal mapiä vai tavallista bump mappiä? Hieman näyttää nuo vuoret venyneiltä, tossa voisi koittaa lisätä kuvan kokoa esim gigapixelillä ja sit käyttää normal mapia niin että bump effect olis vähän pienempi.

Minä teen nämä QGIS-softalla ja Qgis2threejs-plugarilla (eli sama metodi kuin aiemmin tuolla ketjussa ylempänä on kuvattu) ja pohjalla LRO:n DEM. Siellä QGISin plugarissa ei tuollaisia optioita ole olemassa - ei ainakaan noilla nimillä. En saata olla tuon plugarin uusien ominaisuuksien kanssa täysin sinut, kun se oli muuttunut ihan totaalisesti sitten viime käyttämän. Joka tapauksessa DEM ja Arin kuva on paritettu yhteen usealla kymmenellä eri kohdistuspisteellä ja poly3-metodi on valittu venyttelemään tuota kuvaa. Korkeuserot on 1.5-kertaisia todelliseen nähden, jotta tuosta mallista tulee vähän paremmin asiaa visualisoiva. Mitä lähempänä kuun reunaa ollaan, sen haastavampaa tuo prosessi on. Ainahan sen tarkemmaksi saisi, jos olisi enemmän kohdistuspisteitä, mutta niitä on tuolla kuvan mustassa osuudessa aika vaikea etsiskellä luotettavasti. DEM on 200 % venytetty, 400 % mallista tuli liian jäykkä jaettavaksi.

Malli olisi parhaimmillaan, kun lähtökuva on parasta mahdollista laatua (mitä se nyt aikalailla onkin) ja kun korkeuseroja ei skaalaa todellista suuremmaksi. Laaja-alaisissa näkymissä tosin visuaalisuuden parantamiseksi olen käytellyt tuota 1.5-kertaista z-akselin skaalausta.

Kuukatti

Nyt tulee kyllä vahva tuntemus kuin olisi kuuraketin kyydissä. Bravo!
Petrus Kurppa

cmas

CN:n foorumilla Luc Cathala tarjosi kuviaan käyttööni. Tongin hänen kuviaan ja tein mallin Vallis Alpesin seuduista. Lucin kuvia löytyy täältä: https://www.astrobin.com/users/CATHALA.Luc.CATLUC/

Ja itse 3d-malli tästä: http://www.elisanet.fi/astropages/3D_200perc/
Malli on hitusen jäykkä johtuen taas isohkosta alasta, joten latautumisessa kestää hetkisen.

Tiedoksi: Aurinkokuntatapaamisessa pidän esitelmän näiden mallien tekemisestä, joten kannattaa helmikuun puolen välin tienoilla olla hereillä ja tulla kuuntelemaan esitystä. Ja samoin Arin esitystä, kun Ari kertoo miten näitä kuvia pitäisi oikeasti ottaa.

cmas

Tälle prosessille on koetettu luoda nyt ohjeistusta. Tarkemmat siihen liittyvät tarinat löytyvät täältä: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=19210.0