Sään seurantaa 2017

Aloittaja MarkoM, 07.01.2017, 00:47:14

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: einari - 21.02.2017, 22:59:05
Mahtaako tuossa näkyä myös lumitilanne vaalentavana tekijänä ?

Sanoisin, ettei vaikuta... Esim. päivisin maanpinta näkyy talvellakin hyvin "vihreänä" Suomessa, jos on selkeää ja auringonvalo korventaa vesihöyryn pois taivaalta. Vastaavasti yön tullen sumupilvet hiipivät taivaalle (ja satelliittikuva vaalenee), mikä vastaa omia havaintojani tähtitaivaan alta. Tänään vimeeksi testasin ja lopetin kuvaukset noin klo 21, kun höttö lisääntyi taivaalla ja kuvauskohde meni katon taakse piiloon.
- Timo Inkinen

pnuu

Lainaus käyttäjältä: einari - 21.02.2017, 22:59:05
Mahtaako tuossa näkyä myös lumitilanne vaalentavana tekijänä ?

Tämä selviää sillä, että seuraa animaatiossa liikkumattomia "pilviä" esim. alpeilla. Mutta vaatisi tosiaan tuon softan että voisi tutkia.

Ja juu, epäilemättä Meteosat-dataa. Jos on 5 min askeleella niin data on Meteosat-9:n RSS-palvelusta (Rapid Scan Service), muuten sitten Meteosat-10:stä.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Timpe

Tuossa vielä tämän aamun näkymää lähempää katsottuna...



Katselin itätaivaalle ikkunasta ja yllätyin kun taivas näytti klo 7:n aikaan melko siniseltä. Sitten vilkaisu länsitaivaalle ja siellä oli jo näkyvissä tutumpaa pilvihöttöä. Itselleni on tullut jonkunlainen tuntuma millaisella pilvi-läpinäkyvyydellä tuon animaation mukaan kannattaa enää kuvata. Merkitsin tuonne nuolella raja-arvo-taivaita, jolloin yöllä olisi rajamagnitudi 5:n tienoilla. Tuo klo 6 kuvassa näkyvä hiukan tummempi "selkeysjuova" Porkkala-Pori linjalla oli varmaan avautunut sopivasti klo 7:n aikaan Hyvinkään päälle, jotta aamu oli hetken aikaa kirkkaan näköinen. Sitten puolessa tunnissa oltiinkin jo tukevammin pilvessä ts. nuo muut pilvet aukon ympäriltä tulivat Hyvinkään päälle. Itse käytän kymmentä animaatiokuvaa tuossa ja askeleet ovat sen takia suurempia.

Liitteessä sitten vertialun vuoksi Ilmatieteen laitoksen pilvikuva tuolta klo 7 hetkeltä eli samaa dataa on kummassakin. Lainaus FMI selityksestä:
"Päivä/yö -kuvat: Meteosat-satelliitin kuvissa erottuvat korkeat ja kylmät pilvet vaaleilla sävyillä. Matalat pilvet näkyvät harmailla sävyillä. Talviaikaan myös hyvin kylmä maanpinta, lumi ja jäät näkyvät kuvissa vaaleana."

Pilvet siis liikkuvat tuossa kännykkä-animaatiossa, mikä erottaa ne kylmästä maanpinnasta. Tuo vaaleus on siis hyvä huomata kumminkin tässäkin tapauksessa, koska joskus se haittaa pilvien luettavuutta kännykän näytöllä. Kiitos einari!
- Timo Inkinen

wm-x

Mitäs! Ennusteet vaihtuneet. Kuuton kirkas yö tulossa  :azn:

Pappis

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 25.02.2017, 09:14:20
Mitäs! Ennusteet vaihtuneet. Kuuton kirkas yö tulossa  :azn:
Mä en usko ennen kuin näen... Niin monta kertaa on ennusteltu ja tullut "vain" meteorologin selkeää.

wm-x

Se voi olla. Viron ennuste ei näytä yhtä lupaavalta kuin ilmatieteenlaitos ja foreca.

Pappis

Täällä "Galliassa" kävi kuten ennakoinkin: Meteorologin selkeää tuli illaksi ja alkuyöksi. Jopa pilvinauhoja erottuu taivaalta nyt pimeässä, kun silmät ovat asettuneet. Päivällä olisi ollut täysin selkeääkin, mutta oli muuta puuhaa silloin.

wm-x

Minä sain tunnin lisää valoitusta m78. Pitempään se ei ollutkaan näkökentässä. Ehkä selkenee vielä myöhemmin?

VeskuP

No joo. Lapset nukkumaan ja ulos jalustaa kasaamaan. Aivan pilvessä, grrr!!!! :realmad:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

VeskuP

No nyt olisi selkeää, tai juuri tuota yllämainittua meteorologin selkeää :sad: Tällaiset taulukot ja kartat(http://www.saguaroastro.org/content/db/limit-mag.pdf) printtasin ja äsken kävin testaamassa. Käytin taulukkoa 4 ja 17(Gemini ja Auriga) Pystyin näkemään kummastakin kolmiosta yhden tähden vähemmän kun mikä on taulukon minimi. Taulukoiden pienimmät(LM=Limiting Magnitude) olivat 4,3 ja 4,2. Ja siis näkyvyys on tuosta vielä paljon huonompi. Eli tässä hyvä esimerkki valosaasteen ja huonon kelin yhteisvaikutuksesta :cry:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

-Essi-

 :veryangry: täällä kanssa kaiken maailman ennusteille.. Lupaavat kaikki mokomat (foreca,fmi & meteoblue) täysin kirkasta alkaen 20 reikä leipä. No jalustaa pihalle roudatessa about klo. 21 huomasin jotta pilviä kyllä on reippaanlaisesti. Noh.. kaikkien napasuuntauksien yms. jälkeen taivas "yllättäin" selkeni, Suuntimat kohti Hondan komeettaa ja useampi valotus kerralla tottakai. Jossain välissä kävin tupekilla ja mitä (&/()¤()/¤?=)(/ taivas täysin pilvessä  :rotfl: No eipä siinä.. sessio seis ja odotellen, kun kaikki maailman ennusteet näyttää selkeää.. Sitä odotellessa  :cry:
-Skywatcher 200/1000 PDS Explorer
-Skywatcher Skymax 127
-Skywatcher NEQ6
-Skywatcher Star Adventurer
-Nikon D7200
-QHY8L

-Essi-

wm-x

Mikkelissä selkeni taas sain laitettua kuvaukset käyntiin ja pääsee nukkumaan  :azn:

Oskari

Kauhavan suunnalla on ollut selkeää läpi koko päivän ja yönkin :cool: Ei tosin mikään hyvä läpinäkyvyys todellakaan ole, muutta kuvataan nyt. :rolleyes: Tuon Veskun linkkaaman taulukon avulla arvion ihan huvikseni rajamagnitudiksi n. 4,3... Nyt vasta näyttäisi lännestä puskevan pilviä, joten pian pitää varmaan laittaa niinsanotusti pilli pussiin :afro:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

RL

Illalla meni taivas pilveen, suomalaisten ennusteiden samalla näyttäessä pilvetöntä. Oli pilvessä ainakin puoleen yöhön saakka, kun kävin nukkumaan. Ei noihin voi luottaa edes yhden illan tarkkuudella.

Jommeli

Kyllä oli taas eilinen hyvä esimerkki tästä harrastamisesta Suomessa. Sitten vielä noi perskuleen suomalaiset "ennusteet" pitää pilkkanaan.
Seitsemän jälkeen kamat ulos ja napasuuntaus yms tehty. Kävin välissä saunassa ja taas ulos kohdistukset ja kuvaus käyntiin...ei kun umpi pilvessä.
Odottelua hetken ja taas selkeetä. No nyt aloitetaan no ei kun pilvee pukkaa saman tien. Mulle riitti ja kamat kasaan  :veryangry:
Olis pitäny uskoo Viron ja jopa jenkkilän ennusteita enemmän kuin näitä suomalaisia "sammakonkutuennusteita".
Sharpstar 76EDPH, ZWO AM3, ZWO ASI294MC Pro,
ZWO Mini guide, Orion Starshoot g3, Microsoft Lifecam Cinema, ZWO ASI EAF