Linnunrata

Aloittaja Lauri Kangas, 12.09.2007, 18:59:56

« edellinen - seuraava »

Skiba

Miten linnuradan saa näin mahtavasti näkymään? Näkyykö Australiassa paremmin kun se on noin lähellä horisonttia.

Me täällä suomessa saadaan valottaa tunti kaupalla ja ei päästä lähellekkään samaa.

http://vimeo.com/24253126?utm_source=Info-Jao+Turismo+Eng&utm_campaign=9babdc023e-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email

Lauri Kangas

Näkymistä helpottaa merkittävästi se että etelätaivaalla nähdään Linnunradan keskusta joka on huomattavasti kirkkaampi kuin täällä näkyvät osat. Se näkyy helposti vaikka kaupungista ja kun kuvailin Espanjassa ja keskus nousi vuoren takaa, luulin sitä pilvilautaksi ja valmistauduin jo henkisesti purkamaan tavaroita.

avanti

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 10.10.2011, 12:44:57
Näkymistä helpottaa merkittävästi se että etelätaivaalla nähdään Linnunradan keskusta joka on huomattavasti kirkkaampi kuin täällä näkyvät osat. Se näkyy helposti vaikka kaupungista ja kun kuvailin Espanjassa ja keskus nousi vuoren takaa, luulin sitä pilvilautaksi ja valmistauduin jo henkisesti purkamaan tavaroita.

Jup. Kun itsekin kävin kerran yöllä Teiden rinteen tasanteella, luulin sitä ensin pilveksi, mutta sitten hoksasin että Linnunradan keskuspullistumaahan se siinä. Oli niitä elämän mahtavia kokemuksia, kun vielä ajattelin miten kaukana se on, joten jumalaisen iso kohde.

Tähdet näkyivät niin kirkkaasti, että tuttu Lyyran tähtikuviokin oli lähes outo.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

Timpe

#33
Tällainen hätäinen sivuosuma tuli Draconidien 1...2min LRGB-osavalotuksista QSI 583ws:llä ja Canon EF16-35/2.8L zoomilla. En laskenut yhteen kokonaisvalotusta (jossakin 30...45 minuutin tienoilla) ja kuvassa ei ole mukana mitään kalibrointiruutuja. Tasoittelin kuutamon aiheuttaman (järkyttävän suuren) kirkkausliukuman Gradient xTerminator pluginilla ja kroppasin kuvaa reunoilta (pitkiltä sivuilta enemmän kuin päistä). Huomasin samalla, ettei L-sarjan zoomistakaan ei ole näemmä täydellä aukolla tällaisiin kuviin, kun kuva-ala kaareutuu näin voimakkaasti (mutta milläpä himmennät objektiivia QSI:llä?-). Merkitsin kuvaan Kassiopeian tähdistön niin pääsette kartalle mistä päin tämä hutaisu on otettu ja linkistä aukeaa 2135 kB = 1695 x 3156 px iso kuva.

Edit: Kenno oli väärällä etäisyydellä optiikasta, kuten alempaa voi lukea (ei se L-zoomi ihan noin surkea oikeasti ole :grin:)



PS. Kuva ei ylitä 800 pikselin vaakamittoja, mutta on minusta tarpeettoman suuri pystysuunnassa vieriteltäväksi (1024px). Ylläpito voisi tarkentaa näitä kuvakokojen ohjeistuksia tuonne sääntöihin, niin saataisiin selvyys foorumin (esikatselu)kuvien koosta. Osalla käyttäjistä on täällä mielipide, että kuva saa olla kuinka korkea tahansa, kunhan se ei ylitä 800 pikseliä leveydeltään. Oma "mutu" sanoo, että järkevä sääntö tähän olisi määrittää kuvan pidemmälle sivulle jokin maksimiraja kuten 800 pikseliä. (Jatkot tästä kuitenkin palaute-kansioon, minne tämä keskustelu kuuluu.)
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Obiskaa voi himmentää ccd-käyttöön laittamalla sen järkkäriin kiinni, valitsemalla sopivan aukon, painamalla DOF-preview-nappi pohjaan ja edelleen sitä pohjassa pitäen irroitetaan obiska. 16-35L on suorastaan legendaarisen suttuinen, ei ollenkaan parhaasta päästä L-sarjaa.

Myös f/2.8 jyrkkyiseen valokartioon laitettu filtteri voi olla syyllinen kuvavirheisiin, tosin tässä selvästi näkyvän kaarevan kentän sijaan filtteri tekee palloaberraatiota. En ole toistaiseksi ymmärtänyt miten JP välttää sen 1.8-aukkosuhteella, mutta oulussahan tunnetusti käytetään jonkinlaista taikuutta.

Timpe

Tattis Lauri tuosta himmennysvinkistä; kaikkea sitä oppii ja pitänee vielä kokeilla tuon kikan avulla kuinka tämä "suttu-L-zoomi" toimii f4:lla (ts. jos siedettävä osa kuva-alasta tarkentuisi oikein hiukan himmennettynä). Tämän objektiivin tarkennus piti muuten vääntää noin 0,5m etäisyydelle tuolla QSI:n EOS-sovittimella, mikä lisännee samalla noita vääristymiä.
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Väärä kennon etäisyys on erittäin todennäköinen syyllinen kaarevuudelle. Jos nyt oikein päättelin niin kuvan tarkentuessa tähtiin 0.5m asetuksella ollaan turvallisella puolella eli kenno on liian lähellä. Säädin tuon taannoin kuntoon omille adaptereilleni pistämällä T-kierteiden väliin 0.3mm paksuja renkaan muotoisia piirtoheitinkalvon paloja. Säätäminen kannattaa tehdä juuri laajakulmaisilla obiskoilla, sillä niissä pieni matka kuva-avaruudessa elikkäs siellä kennon luona vastaa suurinta matkaa kohdeavaruudessa eli siinä tarkennuskehällä. Kun tähdet tarkentuvat äärettömän kohdalla, on etäisyys kohdallaan. Kannattaa myös huomata että 1mm paksujen filttereiden käyttäminen edellyttää että kenno on kolmannesmillin kauempana kuin normaalisti.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 12.10.2011, 20:31:09
Kannattaa myös huomata että 1mm paksujen filttereiden käyttäminen edellyttää että kenno on kolmannesmillin kauempana kuin normaalisti.

Hyvä huomio ja tuolta se syy selvisikin. Kuvassa oli käytössä Astrodonin 3mm paksut filsut, joten kameran etäisyysvaatimus pitenee kokonaisella millillä. Tämä selittää hyvin tuon tarkennuksen siirtymisen. (Komakorjaimen/OAG:n tarkennuksessa olenkin huomioinut tämän siirtymän, mutta kameralinsseillä tämä unohtui ja virhe tuli näin selvästi esille loppukuvassa, korjataan. Kiitos jälleen!-)
- Timo Inkinen

niklas1234

Päätinpä laittaa tänne oman ihka ensimmäisen "tähtivalokuvan". Otin sen pari viikkoa sitten Nikon D3100 + Samyang 8mm f/3.5 kalansilmällä, jonka olin samana päivänä ostanut..
En ole koskaan aiemmin kameraani taivaalle suunnannut ja tämä oli ns. startti tähtivalokuvaukseen.. Valotusta 60sek ja yhdellä kuvalla mennään, kun en osaa vielä pinota tms.

Teemu

Hyvä hyvä, siitä se lähtee! Samalla ensimmäinen M31 kuvasi myös...
Telescopes: Newton 254mm/f4.7, SW 80ED
Mounts: SW HEQ-5
Cameras: Nikon D5000mod & D7000, AlCCD5

TuomoL

Täytyy varmaan itsekin kokeilla vähän isompaa herkkyyttä, kunhan pääsee vielä kauemmaksi valosaasteesta. Tällainen vertailu eilisillalta kuitenkin, eli 180s valotusta ja toinen kuva yksinkertaisella "ladonovi-seurannalla" ja toinen sitten ilman.
>> http://space.pictures.fi/kuvat/Milk+tracking.jpg
Kuvauskalustoa: Olympus Pen E-P1 & E-PL1 & E-PM1 + M.Zuiko 14-42mm / ED 70mm APO "lintuputki" / Samyang 7.5mm F3.5 Fish-eye / Meade ETX-90AT

J-P

Onnittelut pimeälle puolelle astumisesta!
Luulisi tuollaisen huippuotoksen, heti kättelyssä, kannustavan huimiin suorituksiin tulevaisuudessa.

J-P

Timpe

Lainaus käyttäjältä: J-P - 27.11.2011, 18:47:48
Onnittelut pimeälle puolelle astumisesta!

Kerropas samalla tyhmälle, mitä tämä lausahdus tarkemmin tarkoittaa. Olen pitänyt tähän asti tuota ilmaisua CCD-kuvaajien piiriin siirtymisenä, mutta onko se kuitenkin slangi-ilmaisu niistä "jotka saavat kaiken toivon heittää" astuessaan tähtikuvauksen maailmaan? :grin:
- Timo Inkinen

Talitintti12

Tässä minun ensimmäinen yritykseni Linnunradasta... valotusta kaipaisi lisää. Tähtiä olen kuvannut nyt n. viitenä yönä.  :azn:


Meade-mad

Linnunrata kuvattuna aika erikoisissa olosuhteissa:

http://www.airliners.net/photo/Jetstar-Airways/Airbus-A330-202/1958087/L/

Vai onko kokonaan kuvankäsittelyn aikaansaama?

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas