planeettojen kohtaamisia

Aloittaja Pappis, 10.07.2016, 16:38:16

« edellinen - seuraava »

Pappis

Päivän APOD täräytti melkoisen kuvan Kuun ja Jupiterin kohtaamisesta. Kuva on napattu 10" F/5 Newtonilla.

http://apod.nasa.gov/apod/ap160710.html ja kuvaajan sivut: http://www.cristianfattinnanzi.it

Kuva olisi periaatteessa ollut omankin kalöuston saavutettavissa, joten eikun zekkaamaan Wikistä seuraavien konjuktioiden listaa...

Planeettojen keskinäiset: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_conjunctions_(astronomy)#2016

Kuu ja joku planeetta: https://in-the-sky.org/newsindex.php?feed=conjunctions

Mikko_L

Ensi viikon lauantaina (27.8.) Venus ja Jupiter mahtuvat samaan kaukoputken näkökenttään - lähimmillään Venus käy näennäisesti lähempänä Jupiteria kuin Callisto, mutta tämä tapahtuu Suomen aikaa yöllä.  Planeettojen elongaatio on 22 astetta auringosta eli iltapäivän taivaalta niitä voisi yrittää nähdä.  Olen kyllä Venuksen nähnyt päivätaivaalla pari kertaa paljain silminkin ja kiikarilla se löytyy helposti.  Pitää vaan mennä jonkun talon taakse varjoon, ettei vahingossa tönäise optiikkaa kohti aurinkoa..
Itselläni ei ole kaukoputkessa kuvauskalustoa, mutta foorumilaiset varmaan napsivat muutamia kuvia tänne jaettavaksi!

-Mikko
36/50/76/127/250mm

VeijoT

Pari videolinkkiä jossa molemmat planeetat 2000mm putken kuvassa, tuulenpuuskat ja pilvet oli vähän haittana.
https://www.youtube.com/watch?v=N6UkHWTU4ek&feature=youtu.be

Sekä viime vuonna.
https://www.youtube.com/watch?v=NOw1E5vHKMA

Veijo T


Mikko_L

Huomenna aamulla Jupiter ja Mars mahtuvat samaan näkökenttään, ja tänne Helsinkiin luvataan vielä selkeääkin.  Matalallahan nuo ovat mutta jotain sentään näkynee.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

VeijoT

Olis jäänyt tämä varmaankin kuvaamatta jos et Mikko olis tästä kertonut.

Sen verran oli lähekkäin kaakon ja etelän puolivälissä, että mahtuivat 1300mm + 2 X  telejatke kuvakenttään molemmat.

Hieman olisi saaneet olla lisää vierekkäin , niin olis voinut ottaa suurempaa suurennosta, vaikka tuossakin oli jo fokusointia tarpeeksi kevyellä matkajalustalla.

Veijo T

Linkki videoon jossa näkyy huonohko seeing.
https://www.youtube.com/watch?v=xOUboVp3ZC4&feature=youtu.be
Ari Haavisto

Todella hieno kuva Veijolta!

Olin itsekin aamuyöstä ulkosalla kuvailemassa ja Jupiter nousi loistavana tähtenä taivaanrannasta, kantaen allaan tulisen oranssia kipinää, eli Marsia. Oli todella kaunis näky paljain silmin. Minua yleensä nämä planeettojen toisiaan "lähellä" olemiset ei ollenkaan kiinnosta, mutta tällä kertaa oli kyllä ihan visuaalisestikin kaunista.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ari Haavisto

Jupiter oli kiivennyt n. 9,5 asteen korkeudelle, kun päätin yrittää josko mahtuisi Marsin kanssa samalle kennolle. SW500P, 1,5x komakorjaava barlow ja ASI183MM kamera ir-pass suotimella varustettuna. Dobsonin juuri ja juuri sai ylipäänsä suunnattua noin matalalle. Ilmassa oli pilvihötöä niin paljon, että Jupiterin kuut olivat kokonaan näkymättömissä. Valotusta piti buustata todella paljon, ennen kuin alkoivat häämöttää udun seasta. Niinpä ne jäivät kuvasta pois. Oikein mitään detaljia ei irronnut. Tähän kun vertaa, huomaa kuinka loistavasti Veijon kuva on onnistunut.

Tässä alla tämmöinen minikuva ja täysikokoinen hirvite sitten täällä linkin takana  Jos ei muuta, niin on tuossa täysikokoisessa avaruudellista tuntua  :grin:


Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Pappis

Tarkoitus oli kuvata tämä jo eilen. Aamulla kello soitti ja koiran ulos päästäessäni näin taivaan olevan umpipilvessä. Pöh, takaisin nukkumaan.

Tänä aamuna töihin lähtiessä sekä Kuu että tämä pari loistivat selkeällä etelätaivaalla. No,  on sitä myöhästytty töistä ennenkin, eikun kameraa yms. hakemaan! Kollimointi, check. Jalustan suuntaus sinne päin, check. Putki etelään, ja mihinkäs ne nyt katosivat?! Etelätaivas oli jälkeen pilvessä. No, pilvet liikkuivat, joten tein välillä lumityöt, kun yöllä oli tullut reilut 5 cm uutta lunta. Taivas oli entistä pahemmin pilvessä, joten pakkasin kimpsut ja lähdin töihin. Töissä parkkipaikalla Kuu loimotti komeasti korkealla, mutta Jupiter oli pilvilautan peitossa.

Ei nämä kelit kyllä kovinkaan tähtiystävällisiä ole olleet.

einari

Laitetaanpa tännekin kun sain uusintakäsittelyllä hiukan väriäkin kuvaan.
Tässä yhdistetty 2 videota (toinen pintaa ja toinen kuita varten).

___
Tapio

Timpe

Hienot tunnelmakuvat tuosta planeettojen kohtaamisesta, kiitos jakamisesta!  :cool:
- Timo Inkinen

Pappis

#10
Kuu ja Jupiter viime yönä. Taustataivas oli yhä niin vaalea, että prosessointi ei tuottanut suuria vaikeuksia.

Canon EOS 1000D & Canon EF 70-200/4 @ 200 mm, ISO 100, 1/160 s, f/4. Prosessointi Canon DPP4 ja Paint.Net.

Pappis

#11
Nousin to-pe yönä 2:n aikaan kuvailemaan Kuun ja Saturnuksen kohtaamista. Tämä parivaljakko näytti kesäyön hämärässä kauniilta roikkuessaan matalalla 6-8 asteen korkeudella etelätaivaalla. Kuvasin näitä sekä kameraoptiikalla (Canon EF 70-200/F4L @ 200 mm), että kaukoputkellani (Celestron C6N). Ei mitään, kuvaamiset sujuivat aika hyvin koiramme ihmetellessä vieressä isännän touhuja keskellä yötä pimeähköllä pihalla. Kuvien prosessointi osoittautui kinkkiseksi hommaksi, koska yö oli hämärä, joten Kuun ja Saturnuksen melkoinen kirkkausero ei taipunut yhteen uskottavaan kuvaan.

Yritin sitten tehdä HDR-kuvia, että saisin Kuun tutut maisemat näkyviin, ja samalla myös Saturnuksen tietty esiin. En tiedä mistä johtui, mutta käyttämäni softat eivät osanneet kohdistaa eri kuvia oikein, kun niissä ei ollut riittävästi kiintopisteitä kohdistusta varten. Tosin, nekin, jotka osuivat edes jotenkin, eivät tuottaneet toivottua lopputulosta.

Tyydyin tekemään "köyhän miehen" yhdistelmäkuvan. Otin pohjaksi valotusajalla 1/6 s otetun yksittäisen kuvan, jonka prosessoin Saturnuksen mukaan, niin että näyttää ok:lta. Sitten otin toisen yksittäisen kuvan 1/50 s valotusajalla, jonka prosessoin Kuun mukaan, että tyydytti silmää. Sitten GIMP:llä ympyränmuotoinen Select, Kuu kopioituna ekaan kuvaan, ja...

Näyttää ihan kivalta, mutta ... ah, niin epätodelliselta!

Pappis

Kuu ja Venus kohtasivat iltapäivän taivaalla. Ilma oli tuskaisen kuuma (varjossa +32°C), mikä taisi vähän verottaa seeing:iä. Kiikareillakin katsoen Venus jopa välillä hävisi näkyvistä, vaikka edessä ei näkynyt minkäänlaisia pilviä.

Canon EOS 77D, EF 70-200 F/4L @ 200 mm ja F/4, ISO 100, 1/2000 s. Prosessointi yksittäisestä RAW:sta Canon DPP4, ja Paint.Net.

Pappis

#13
Kuu ja Saturnus ovat sunnuntaina 11.11.2018 illalla alle asteen päässä toisistaan.

Kuu ja Mars ovat lähellä toisiaan 15-16.11.2018 illalla (noin 5 asteen päässä).

Pappis

Parin viikon tihkusade piti vihdoin hetken taukoa! Kuu ja Mars näyttäytyivät yhdessä pilvien lomassa. Kuvattu tänään 3 tuntia sitten, keli oli melko levollinen mutta ei mitenkään erityisen läpinäkyvä tai erotteleva (kosteutta ilmassa?). Canon EOS 77D @ ISO 100 ja Canon EF 70-200/4 @ 160/4. Komposiitti, Kuu 1/400 s, Mars 1/6 s.