Veskun ohje on oikeassa. Bias ei tosiaankaan liity mitenkään flat-kuviin (muuten kuin välillisesti) vaan nimenomaan dark-kuviin. Bias-signaali kameroissa on periaatteessa vakioarvo, jonka useimmat CCD-kamerat lisäävät signaaliin eli pikselien ADU-arvoihin. Tämän vakioarvon tarkoitus on estää flätti-kalibroinnissa minkään pikselin lukuarvon menemistä miinusmerkkiseksi. Muistaakseni esim. SBIGin kamerat lisäävät arvon 100 jokaiseen pikseliin. Käytännössä bias-tasossa on jonkin verran vaihtelua eri pikseleissä ja lisäksi bias-signaalia mitattaessa eli kuvattaessa bias-ruutuja jokainen yksittäinen bias-ruutu sisältää aina lukukohinaa. Näistä syistä on tapana kuvata bias-kuvia yleensä vähintään noin 16 - 20 kpl. Bias-kalibrointi ei suinkaan vähennä kohinaa lopullisessa kuvassa vaan lisää sitä. Lisäys on merkityksetön, jos biaksia on pinottu vähintään se 16.
Bias-kuvia tarvitaan siis silloin, kun dark-kuvaa halutaan skaalata. Skaalaaminen tarkoittaa sitä, että esim. 30 min valotuajalla otettua dark-kuvaa halutaan käyttää esim. 10 min valotetun kuvan kalibrointiin. Pelkkä dark-ruutu itsessään sisältää myös bias-signaalin, joten darkista pitää vähentää bias-ruutu (eli se vakio), jolloin saadaan ns. lämpöruutu eli enklanniksi thermal frame. Tämä thermal-ruutua voidaan sitten vapaasti skaalata, eli vaikkapa jakaa pikseliarvot kolmella ja käyttää sitä sitten dark-kalibroinnissa.
Erillisillä bias-kuvilla ei silloin ole mitään käyttöä, jos ei ole mitään aikomusta skaalata darkkeja. Eli siis silloin, jos kaikkien darkkien ja light-ruutujen valotusajat ovat aina keskenään samoja. Kuten jo mainitsin, tämä siis johtuu siitä, että dark-kuvat sisältävät biasin.
Flat-ruudut pitää tietysti myös dark-kalibroida joko skaalatuilla tai samalla ajalla otetuilla darkeilla, jos halutaan työskennellä tarkasti. Flat-ruudut kuvataan yleensä melko lyhyellä valotusajalla, joten "flat-dark"-ruutujen ottaminen ottaminen ei ole suuri vaiva.
Käytännön kuvaamisessa ainakin jäähdytetyillä CCD-kameroilla voi useimmiten unohtaa biasit ja jopa darkitkin, koska kuumat pikselit voi kuvista poistaa ohjelmallisesti. Mutta flätit on jokaisen kuvaajan syytä opetella, koska flat-kuvien tarve tulee useammin optiikasta kuin itse kamerasta. Laadukkaiden flat-kuvien ottaminen onkin yllättävän vaikeaa.
t. Timo-Pekka