Suosikkinne visuaalikäytössä

Aloittaja VP, 26.01.2016, 00:21:09

« edellinen - seuraava »

VP

Pistetäänpäs tämmöinen ketju pystyyn jos vaikka saisi elämää tänne visuaalihavaintojen puolelle. :azn:

Jokaiselle tulee ajanmyötä jonkinlainen suosikkikombo okulaareista ja kaukoputkistansa. Mitä okulaaria ja kaukoputkea käytätte nimenomaan visuaalihavaintojen tekoon ja miksi?

Allekirjoittanut aloittakoon:

Ehdottomaksi suosikiksi on noussut tuo TS Imaging Star 70mm APO, helppo ja kätevä kuljettaa minne vain mukanaan.
Aika usein on kiinni SkyWatcherin 32mm Panaview ja näkymä on kyllä aika namu melkein viiden asteen näkökentällä.

Haittoja tietysti noin pienessä putkessa on esim. planeettoja ja kuun yksityiskohtia ei juuri voi katsellakkaan pienen polttovälin ja apertuurin vuoksi mutta laajoihin kohteisiin kuten M31, M42 ja M45 se on omiaan. M81 ja 82 katselin viimeksi ja ääneen nauroin kun ei meinannut saada katsetta irti kirkkaasta galaksiparista, välillä istuskelin jakkaralla ja mietin mitä seuraavaksi ja tuumasin pari-kolme kertaa mielessäni että "vielä kerran" ja jatkoin galaksiparin havainnointia.

Jos yksi putki pitäisi valita niin se olisi tämä, ellei 25" Obsession omalla tornilla varustettuna sopisi budjettiin. :rolleyes:

-V

jperala

#1
Ehdottomasti SW 120/1000 linssiputki + Eq-5. Lisäksi TS monorail tarkennin on NIIN mukava käyttä että :)
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

VeskuP

Hyvä kun Ville pidät visuaalihavaintojen lippua korkealla!

Omista putkista on nyt suosikiksi ehkä osittain pakonkin edestä tullut tuo Maksutov. Omalla pihalla on hajavaloa melkein joka suunnassa, ja muutenkin kaupungin valot häiritsevät. Tästä johtuen kohteet löytyvät usein omasta aurinkokunnastamme. Suureksi harmikseni tuo syvätaivas on nyt jäänyt ihan paitsioon :angry:

Yleensä kiinni on 24 millinen Hyperion, lisänä 2x tai 2,25x Barlow-linssi. Tuolla saan planeettoihin ja kuulle aikas kivan suurennoksen. Kuva on mielestäni virheetön ja tasainen läpi koko kentän! Mutta tuonkin yhdistelmän kyllä varmasti tulee korvaamaan 10 mm TV:n Radian, kunhan pääsen sitä kunnolla hyvällä kelillä testaamaan...

Tuollaisen 25" tötterön kanssa ei saattaisi enää muuten valosaastekaan niin paljon haitata :tongue:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Iiro Sairanen

Edellisestä viestistä näköjään kohta jo pari vuotta :cheesy: Okulaareista Televuen 7 mm Nagler type 6 on tähän mennessä ollut suosikki omasta arsenaalista. Putkella ei oikeastaan ole väliä, kun tuntuu toimivan kaikkien kanssa yhtä hyvin. Käyttö pääasiassa syvää taivasta, kontrastikas, terävä ja laaja näkökenttä.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Aksu

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 26.01.2016, 00:21:09
Ehdottomaksi suosikiksi on noussut tuo TS Imaging Star 70mm APO, helppo ja kätevä kuljettaa minne vain mukanaan.
Aika usein on kiinni SkyWatcherin 32mm Panaview ja näkymä on kyllä aika namu melkein viiden asteen näkökentällä.

Tämäpä liippaa mainion läheltä tuota refraktorifoorumilla juuri käymäämme keskustelua pikku-APOista visuaalikäytössä, eli:

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=14984.0

Tuohon toisen threadin aihepiirin pohdintaan liittyen olen käynyt juuri tuon mainitsemasi putken speksejäkin TS:n sivuilla pällistelemässä, ja kiinnostus kyllä heräsi. Se, mikä itseä tosin kovasti mietitytti (tai oikeastaan sai skippaamaan koko putken visuaalivaihtoehtona) oli, että TS:n mukaan back focus tuolla putkella visuaalikäytössä riittää vain 1,25" diagonaalille, ja pitkäpolttoväliset laajakulmaiset okulaarit on mulla 2" laseja (niinkuin ne nyt tuppaa tietenkin olemaan, minkäs teet fysiikan laeille :rolleyes:). Mutta ilmeisesti tuo SW 32 Panaview on 2" okulaari, vai kuinka? Eli miten sait homman hoidettua (ilman diagonaalia?)?
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

VP

Lainaus käyttäjältä: Aksu - 27.01.2016, 20:04:01
Se, mikä itseä tosin kovasti mietitytti (tai oikeastaan sai skippaamaan koko putken visuaalivaihtoehtona) oli, että TS:n mukaan back focus tuolla putkella visuaalikäytössä riittää vain 1,25" diagonaalille, ja pitkäpolttoväliset laajakulmaiset okulaarit on mulla 2" laseja (niinkuin ne nyt tuppaa tietenkin olemaan, minkäs teet fysiikan laeille :rolleyes:). Mutta ilmeisesti tuo SW 32 Panaview on 2" okulaari, vai kuinka? Eli miten sait homman hoidettua (ilman diagonaalia?)?

Mulla riittää backfocus kyllä tuolla panaviewillä ja 2" kulmapeilillä, taitaa about 2,5cm jäädä backfocusta. WO SWAN 20mm toimii myös, vajaa sentti tosin backfocusta jäljellä. Mutta eipähän rasitu ranne tarkennusta ruuvaillessa ja kesällä tarkentunee sopivalle etäisyydelle leppäkerttujen elämän tarkkailuun. :cool:

-V

Saloja

Kyllä se nykyään on 114/900mm (f/7.9) Orion SkyQuest + Baader Hyperion Mark III 8-24mm okulaari.

1.) Putki ei paljon paina, joten on helppo kuljettaa vaikka minne ja vielä pyöränkin kyydissä.

2.) Zoom okulaarin ansiosta ei tarvitse okulaareja pahemmin vaihdella ja suurennokset ovat peruskatselussa varsin sopivat.

Kentälle ei sitten paria taskullista enempää tavaraa tarvitsekaan ottaa mukaan.


/Jaakko

Celest1al Sphere

Henkilökohtainen suosikkini deep sky -visuaalihommissa on aina ollut Dobson -jalustalla lepäävä Newon. Mulla on ollut vuodesta 2006 lähtien käytössä 250/1200mm Dobson. Putki on hieman kompromissi suorituskyvyn ja kuljetettavuuden välillä. Yhtään isompaa ei autoon oikein mielekkäästi saisi mahtumaan, toisaalta koosta ei haluaisi tinkiä, koska silloin joutuisi tinkimään suorituskyvystä. Okulaaripuolella mulla ei koskaan mitään perusokulaareja ihmeellisempää ole ollutkaan, mutta nykyisistä eniten käytössä ovat olleet TS:n 40mm, 32mm plösslit ja 15mm laajakulmaokulaari (ihan ei äkkiä tule mieleen, minkä tyyppinen tämä okulaari on). 2x barlow on myös usein käytössä. Juurikaan lyhytpolttovälisiä plösslejä ei tule käytettyä, koska niissä katselumukavuus on mitä on. Pitäisi kyllä ensi kaudeksi koittaa vähän upgreidata myös tuota okulaaripuolta.

/Juha

JuhaK71

Suosikkiputki on ainoa putki, joka minulla on, eli SW Skymax 127 :laugh:
Suosikkiokulaareiksi ovat valikoituneet alkuperäisten lisäksi Ursasta hankkimani 32mm nimetön oku
ja Celestronin Omni- sarjan 15- millinen.

Useimmin käyttämäni instrumentti taitaa nykyään kuitenkin olla 15x70 Helios Stellar- kiikarit.


Aksu

Palasin vanhan rakkaan harrastuksen pariin neljännesvuosisadan jälkeen viime kesänä. Suosikkiputki on helppo nimetä kun niitä ei ole kuin yksi :grin: Tämän foorumin myyntipalstalta löytyi edukkaasti vähän paremmalla fokuserilla tuunattu SW Skyliner 200P Dobson (8" f/6). Itse vielä vähän parantelin flokkausta ja vaihdoin etsimen TS:n RACI (right-angle correct image) -malliseksi niin ei väänny niskat nurin ja löytääkin jotain taivaalta  :rotfl: Hyvin kollimoituna sen optiikka vaikuttaa todella hyvältä varsinkin hintaansa nähden. Heikko kohta ovat sen Dobson-jalustan akselit, mikä taitaa olla näiden halpojen kiinalaisten Dobsonien helmasynti: liikkeet ovat joko liian jäykät tai sitten yhtäkkiä liian löysät.

Vaikka se on Dobsoniksi aika pieni, on se silti jo aikamoinen rohjake. Kun asuu kerrostalossa Helsingin kantakaupungissa, niin työssä käyvänä lapsiperheen isänä mahdollisuudet ja viitseläisyys raahata sitä pimeille havaintopaikoille ovat aika vähäiset. Kotona sisäpihalla on sentään siedettävä näkyvyys etelään, ja valosaasteesta huolimatta kuun ja planeettojen havainnointiin tyydyttävät mahdollisuudet. Planeetoista Jupiteria olen ehtinyt vähän pällistellä, joskin sekin on alkuyöstä vielä varsin matalalla, silloin harvoin kun se tänä talvena on pilvien raosta vähän pilkahdellut. Lähiaikojen suunnitelmissa olisi hankkia mökkireissuputkiksi joku pikku-APO ja 4" Maksutov, jotka voisi istuttaa viime syksynä kameraoptiikalla kuvaamista varten hankitun SW Star Adventurerin päälle. Jäisi sitten auton perään tilaa vaatekassillekin...

Okulaarien kanssa lähtikin sitten mopo käsistä. Jo teininä 80-90-lukujen taitteessa kuolasin S&T:n ja Astronomyn mainoksista ja testeistä TeleVuen okulaareja ja haaveilin että "joskus vielä..." No nyt sitten keski-ikäisenä oli pakko toteuttaa lapsuuden haave ja alkaa keräämään noita kun tuli putkikin hommattua. Ensikolmikoksi hankin Nagler 26T5:n, Nagler 12T4:n ja Delos 6:n. Onhan ne huikeita laseja. 26 mm:n Naglerin tarjoamien pienen suurennuksen laajakenttäiset näkymät ovat suorastaan kolmiulotteisia.  Kuu on golfpallo keskellä mustaa avaruutta joka odottaa poimijaansa, M31 täyttää koko valtavan näkökentän... Pesueen toisessa päässä sitten Delos on huippuergonominen ison suurennuksen (200x) okulaari. Kuuta katsellessa näkymä on seeingin rauhoittuessa aivan naurettavan tarkka, terminaattorin seutu on täynnä aivan silmän erotuskyvyn äärirajoille asti erottuvia pieniä, kontrastikkaita yksityiskohtia. Pitkän silmävälin ja laajahkon näkökentän (72o) ansiosta klaustrofobiakaan ei pääse iskemään samalla tavalla kuin perinteisemmillä lyhytpolttovälisillä laseilla, ja näkymää jaksaa tuijotella silmien väsymättä vaikka kuinka pitkään. Näkökenttäkin on sen verran laaja, että suuresta suurennoksesta huolimatta ei tarvi käsikäyttöistä putkea törkkiä ihan koko aikaa. Varsinkin kuuta katsoessa putki kestäisi Delos 6:n tarjoamien näkymien perusteella isommankin suurennuksen, pakko varmaan alkaa säästämään Delos 4.5:ta varten. Ja Delos 8:aa. Ja Nagler 17T4:ää. Huokaus..  :tongue: Onneksi Naglerien 82o näkökenttä tuntuu jo niin suurelta, että ainakaan vielä ei ole Ethos-kuume iskenyt!

Muutaman käytetyn TV Radianinkin (8, 12 ja 18) ehdin jo hamstrata tulevaa pikku-Maksutovia varten. Naglerit ja Delos ovat kuitenkin jo hemmotelleet meikäläisen sen verran piloille, että niiden 60o näkökenttä tuntuu tosi kapealta, vaikka pitkä silmäväli parantaakin ergonomiaa  :shocked: First world problems...
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

VeskuP

On kyllä Aksulla viimeisen päälle okulaarit! Onko muuten joku syy ettet käytä esim. 2xBarlow linssiä, silloin voisi selvitä puolet vähemmällä okulaarivalikoimalla??? Ihan mielenkiinnosta vaan kyselen, kun itse valitettavasti näin olen joutunut tekemään :angry:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Aksu

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 21.02.2016, 16:29:53
On kyllä Aksulla viimeisen päälle okulaarit! Onko muuten joku syy ettet käytä esim. 2xBarlow linssiä, silloin voisi selvitä puolet vähemmällä okulaarivalikoimalla??? Ihan mielenkiinnosta vaan kyselen, kun itse valitettavasti näin olen joutunut tekemään :angry:

Ei mulla ole vedenpitävää vastausta tuohon. Käytännössä jos pitkän pään lasit ovat noita mitä ovat, niin kahden tuuman Barlowin se vaatisi, eivätkä nekään ilmaisia ole. Ja esim. tuollainen 26T5 Nagler 2" Barlowin päässä alkaa olla jo melkoinen järkäle. Asiaa ei helpota se, että jostain syystä tuossa mun SW Dobsonissa on pirusti back focusta; vaikka on ihan kunnollinen järeä 2" fokuseri (ei siis todellakaan mikään low profile -malli), niin joudun käyttämään loittorenkaita joidenkin okujen kanssa. Loitto + 2" Barlow + 2" Nagler =  :embarrassed: (komakorjain vielä johonkin väliin - onneksi ei tarvetta f/6:n kanssa :rotfl:). Peiliäkään ei voi siirtää enää taaemmas putkessa, peilinpidike on jo aivan putken alapäässä.

Perimmäinen syy on varmaan kuitenkin se mistä jo vähän tuossa kirjoitinkin, eli sinänsä irrationaalinen ja vähän pöljäkin halu keräillä ja kokeilla erilaisia TV:n okulaareja nyt kun elämäntilanne sen mahdollistaa (toisin kuin nuorena köyhänä koululaisena ja opiskelijana). Eli Barlow on vaan "tylsempi" vaihtoehto. Eihän siinä järkeä ole, että okulaareissa on rahaa kiinni moninverroin enemmän kuin putkessa (vaikka optisesti ihan laadukas sekin on), mutta ei muutaman premium-luokan okulaarin hankkiminen moneen muuhun harrastukseen verrattuna kuitenkaan nyt niin kallista ole. Suurimman osan olen vieläpä hankkinut käytettynä; yhden täältä foorumin torilta (kiitos Timpe!  :azn:), muutaman ulkomailta. Yhden Lapin tai Alppien hiihtoreissun hinnalla ostaa jo aika monta... TV:n okut ovat vähän sellaisia jalokiviä, että harrastajat tuppaavat pitämään niistä hyvää huolta; kaikki käytettynä ostamani ovat olleet todella hyvässä ja siistissä kunnossa.

Lisäksi olen onnistunut perustelemaan noiden hankkimista sillä, että vaikka putkea tulevaisuudessa upgreidaisi mihin suuntaan tahansa, niin huippuokulaarit ovat elinikäinen sijoitus ja käytännössä ikuisia ja lähes kulumattomia, jos vain pitää niistä huolta. Ja myöskin tarpeen tullen (toivottavasti ei tule :huh:) aika helppo realisoida. Paremmin niiden arvo säilyy kuin käytetyn auton...
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

VeskuP

Selvä homma! Ajattelin vaan, että sinulla on juuri joku punainen lanka tuohon mahtavan laajaan valikoimaan. Itsessäni on vähän samaa vikaa, tosin omistan vasta pari tuollaista "premium" luokan okulaaria. No hiljaa hyvä tulee...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Aksu

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 23.02.2016, 18:12:45
Selvä homma! Ajattelin vaan, että sinulla on juuri joku punainen lanka tuohon mahtavan laajaan valikoimaan. Itsessäni on vähän samaa vikaa, tosin omistan vasta pari tuollaista "premium" luokan okulaaria. No hiljaa hyvä tulee...

No punainen lanka on kyllä meitsiltä ollut hukassa jo pitkän aikaa! :shocked: Viime viikolla Cloudy Nightsin Eyepieces-foorumilla oli ketju jossa keskustelu kääntyi okulaarien hamstraamiseen, ja Don Pensack totesi että "Everybody on this forum needs therapy".  :grin: Voiko sitä enää paremmin sanoa...

M.O.T.:

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=15072.0

Oiskohan jossain vertaistukiryhmää okulaarinhamstrausaddikteille?  :realmad:
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

pappa

Kotosalla on nyt havaintopaikka jota parempaa tuskin kukaan voisi toivoa, varsinkin kun oma valintani on "vain" kaupungin vuokratalossa asuminen. Parveketta pidemmälle ei siis tarvitse lähteä.
Olen rakentanut refraktorin hommaamisen jälkeen settiä paremmaksi ja viilannut siitä "eläkeputkea" useilla komponentti parannuksilla tehdas varustuksesta. Ekvatorinen tähtikaukoputki on siis 102X1000 refraktori, okulaarina on Baader Hyperion zoom ja Hyperion 2,25 Barlow. Myös Zeiss 20-60X70 lintuputki on nopean toiminnan väline, samoin Helios Q 15X70 kiikarit.

Lahteen muutettuani ja liityttyäni Lahden Ursaan, olen ehdottomasti ainakin kihlautunut Pirttiharjun tähtitornin Väisälä Refraktorin kanssa, varsinkin kun matkaa tornille on alle kilsa. 158X2063 ja Williams 72 asteen okulaarit.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS