Hyviä ratkaisuja tähtitornin rakenteluun?

Aloittaja Timpe, 17.01.2016, 19:00:24

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 16.09.2017, 13:48:47
kyllä noita pesiä tulee aitta ja muihinkin rakennuksiin mihin ampparit pääsee...
Jotkut käyttää myös tekopesinä ruskeita paperipusseja tai pölynimurin pusseja. Riittää kun laittaa kattoon kiinni nitojalla tms. En tiedä toimiiko lankapesä paremmin :-)

Pitänee ampua alas tämäkin naisväen some-idea, sillä olen viime viikonlopun aikana tiputellut alas kolme ampiaispesän alkua, joista kaksi oli tuolla havaintosuojassa (yksi suoraan vesikatteessa ja toinen piilossa päätykolmion vanerin takana kolossa katon rajassa). Grrr.... :angry:

Tehkääpä tarkastuksia omiin havaintosuojiin, sillä säät taitavat suosia noita pistiäisiä liiankin hyvin.
- Timo Inkinen

naavis

Meilläkin viriteltiin Komakalliolla yhteen koppiin pari valepesää suodatin- ja talouspaperista taannoin, mutta sen jälkeen koppiin kuitenkin ilmestyi muutama oikea pesä.

kjj

Joo, minulla kun tuo obsevatorio on parvekkeella, jonka ovea pidän kesäisin jatkuvasti raollaan, niin tuommoisen golf-pallon kokoisen virityksen ampiaiset ehtivät yhden työpäivän aikana väsäämään olohuoneen verhotangon viereen. Eivät tosin ikinä ole tehneet saman kesän aikana uutta, kun tuon ensimmäisen napsaisee pois.  :azn:


Timo Kuhmonen

Voisin täälläkin kokeilla, josko valepesä auttaa. Omaa observatoriorakennusta ei ole, valepesän voisin laittaa esim autotalliin (kattotuoliin nitojalla kiinni - esim täytettä sisältävä kahvinsuodatin tms).

Jos kesällä pitää pihalla lettukestejä ja tarjoaa herkkujen kanssa makeaa hilloa, se erityisesti houkuttaa ampiaisia puoleensa. Saman olen huomannut kaadetuista kannoista tihkuvalla koivun mahlalla...

Timpe

Luminen kuva talvisesta havaintosuojasta lumitöiden jälkeen...
Taustan varastoista näkee lumipaksuuden ennen katon puhdistusta. Tänä talvena tuollainen jyrkkä katto ei ole tyhjentynyt itsestään, kun on ollut lähinnä pikkupakkaskelejä ja lumisateita.

- Timo Inkinen

mistral

Kaunis talvimaisema, oliko katossa vinssin voimalla siirto? Meinaan jos tuo määrä lunta on ollut kyydissä niin on työntämällä raskas liikuttaa.

Timpe

Käsin olen työnnellyt, muttei tuota työntelyä ole tarvinnut kovin ahkeraan tehdä tänäkään talvena!  :tongue:
Rakenne on herkkä kulkemaan noilla metalllipyörillä, mitkä pilkistävät tässäkin kuvassa:



V-kisko toisella puolen katon ohjaukseen siirrossa ja latta-vastikepinta katon toisen puolen renkaiden vapaaseen kuljetukseen. Metalli metallia vasten ja riittävä määrä pyöriä oikeilla materiaaleilla, niin kulkee hyvin kuormattunakin (kiitos tuosta kuuluu Komakallion rakennusinsinööreille  :cheesy:).
- Timo Inkinen

vehnae

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 04.02.2019, 23:30:51V-kisko toisella puolen katon ohjaukseen siirrossa ja latta-vastikepinta katon toisen puolen renkaiden vapaaseen kuljetukseen.

Mainittakoon nyt kun on jo kokemustakin asiasta, eli tämä liikkumavara on tullut tarpeeseen. Puinen kattorakenne elää meillä vuoden mittaan vajaan sentin verran katon leveyssuunnassa. Tämä tuli huomattua, kun kattoon kiinnitetty palikka joka osuu kattoa sulkiessa täsmälleen lukkotapin mikrokytkimeen ei enää viime talvena  ottanutkaan kontaktia.


mistral

Jos se on pulpettikatto, aika erikoista. Ei lämpölaajeneminenkaan voi siirtää niin paljoa.

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: vehnae - 04.02.2019, 23:57:09
Tämä tuli huomattua, kun kattoon kiinnitetty palikka joka osuu kattoa sulkiessa täsmälleen lukkotapin mikrokytkimeen ei enää viime talvena  ottanutkaan kontaktia.

Huom: Kopin ainoa mekaaninen kytkin, ja eniten reistailua aiheuttava.

Octopus

Lainaus käyttäjältä: mistral - 05.02.2019, 07:37:59
Jos se on pulpettikatto, aika erikoista. Ei lämpölaajeneminenkaan voi siirtää niin paljoa.

Joidenkin materiaalien leveys / pituus on märkänä ja kuivana eri. Siis kosteuseläminen.

naavis

Lainaus käyttäjältä: Octopus - 05.02.2019, 15:29:32
Joidenkin materiaalien leveys / pituus on märkänä ja kuivana eri. Siis kosteuseläminen.

Puurakenteet ja niiden liitokset myös joustavat melko paljon.

mistral

Lainaus käyttäjältä: Octopus - 05.02.2019, 15:29:32
Joidenkin materiaalien leveys / pituus on märkänä ja kuivana eri. Siis kosteuseläminen.

Laudoista tehty vene tahtoo vuotaa keväällä mutta kun vettyy, tiivistyy. Tämä poikittaissuunnassa, pitkittäin ei pahemmin muutu. Mutta kosteus varmaan vääntelee tai kuivuus. Sahalta saa joskus vinoja lautoja vaikka ovat sahauksessa menneet suorassa linjassa.

Octopus

Tuon katon kiskon alle voisi asentaa sähköllä toimivan lämmitysvastuskaapelin, niin ei tartte alkaa skrapaamaan talvella...

(Pilkkijöiden jne. käyttämä kelluntapuku on lämmin ja 10 asteen pakkasessa kunnon tuiskussa vilukissallakin on lämmin)

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Octopus - 06.02.2019, 10:21:41
Tuon katon kiskon alle voisi asentaa sähköllä toimivan lämmitysvastuskaapelin, niin ei tartte alkaa skrapaamaan talvella...

Tätä lämmitysratkaisua on käsitelty tässä ketjussa sekä komakallion ketjussa melko runsaasti. Joissain muissakin. Timpe värkkäsi omaan torniinsa kääntyvät kiskojen suojat, komakalliolla taas on projektina lisätä juuri kuvailemasi tyyppinen lämmitys. Projekti on vähän venähtänyt, mutta nyt on kaapelitkin jo hankittuna eli ihan kohta tulee.