Hyviä ratkaisuja tähtitornin rakenteluun?

Aloittaja Timpe, 17.01.2016, 19:00:24

« edellinen - seuraava »

Javs86

Pistetäänpä tänne ilmoille.. Mitäs mieltä olette clamshell tyylisestä katto ratkaisusta? Lumet voisi vaikka harjata katolta pois ennen käyttöä... http://oxtool.blogspot.fi/2013/03/hamburgers-and-telescopes-part-1.html?m=1
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

naavis

Lainaus käyttäjältä: Javs86 - 14.06.2016, 22:36:50
Pistetäänpä tänne ilmoille.. Mitäs mieltä olette clamshell tyylisestä katto ratkaisusta? http://oxtool.blogspot.fi/2013/03/hamburgers-and-telescopes-part-1.html?m=1

Tällainen on ainakin Suomessa ongelmallinen. Rakennelman päälle kertyy lunta, ja kaikki lävähtää sisään kun katto avataan. :)

Timpe

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 13.06.2016, 23:46:03
Tämä voidaan ratkaista niin, että tehdään palkin kannatukseen saksikattotuolimainen(vilkaiskaa kuuklesta) rakenne siihen päätyyn joka liikkuu kaukoputken yli...
Siitä pitäisi lähteä liikkelle, että palkki on pelkkää puuta... Voisi luulla muuta, mutta itseasiassa vähän alle puolet lumikuormasta on tuolla palkilla ja sitäkautta päätyjen varassa.... Jos ei 198x48 tai 248x48millinen lankku kestä, niin sitten voidaan ottaa käyttöön esim. 200x50mm tai 260x50mm kertopuupalkki(käytännössä siis tuon kokoista vaneria :shocked:) Kestää aivan hurjat painot tuolla 2,5m aukkomitalla. Tarkoititko nyt noilla viistotuilla toisinsanoen tuulisiteitä? Siis ne laitettaisiin tässä tapauksessa kattovasojen alapintaan niin että ne menevät ristiin kummallakin lappeella...

Ok, mennään sitten riittävän kokoisella harjapalkilla, kun en itse tiedä rakennesuunnitelusta tuon taivaallista. (Antakaa minuille tavalla tai toisella rikkinäinen tietokone, niin saan sen kuntoon hetkessä bittinikkarina, mutta kun puhutaan tuulisiteistä, vasoista, paarteista ja juoksuista yms. niin tipahdan hetkessä kartalta.) Joo, on siellä puita ristiin rastiin tuennassa... :shocked: Maksaisin siis mieluusti tekijän tietämään asiat puolestani, mutta kun se ei käytännössä onnistu Suomen kokoisessa maassa, niin pitää yrittää "vääntää ratakiskoa" itselle ymmärrettävään muotoon muiden neuvomana. (Ymmärrän siis sangen hyvin, miksen valinnut rakennusalaa ammatikseni!) Niin... vilkaisin "kuuklesta" tuulisiteitä (+saksikattotuoleja) ja ilmeisesti tarkoitin jotain sellaisia, jolloin tuo "...kattovasojen alapintaan niin että ne menevät ristiin kummallakin lappeella..." -lause kertoo loput ymmärrettävästi.  :grin:

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 13.06.2016, 23:46:03
No ovipäädynhän voi tehdä vaikka kokonaan liikkumattomana ja sitten se saksikattotuoli siihen niin, että se "törmää" sinne päätykolmioon ja katto vaan menee normaalisti sen ovipäädyn yli.. Saksikattotuolin voisi vuorata jopa puolin ja toisin tuolla vanerilla niin, että "kattotuoli" jää vanerin sisään. Näin tulee todella vahva rakenne!

Tämä periaate kuulostaa paremmalta kuin Joukon ehdottama ovipäädyn saranointi kaatoa varten. Käytännössä tontti on näet sen verran peitteinen (mm. naapuritalot ja metsänreuna kauempana), ettei pystyyn jäävästä itäpäätyseinästä tulisi edes haittaa. Pikemminkin siitä olisi hyötyä, koska siellä sivulla on naapuritontin takana katulamppu, joka näkyy havaintopaikalle. Nyt tuo pystyseinä peittäisi katulampun suoran valon taakseen eli tulisi "win-win" tilanne :smiley: Ensisuunnitelmaa korkeampi eteläseinä ei sekään taida olla rajoittava tekijä, koska siellä horisonttinäkymää rajoittaa oman talon katto.

Noista saksikattotuoleista tarkoittanet tällaista #1 tai tällaista #2 mallia (tältä sivulta)? Kuinka paljon noiden seinien korkeutta voisi madaltaa eli tässä on kyse rakennuksen korkeudesta ja sen pation yli kulkevien kiskojen korkeudesta. Rakenne nojaa kolmiotukiin ja jos noita muuttaa liikaa, menetetään samalla tukea? Vai pystyykö tuonne rakentamaan pienempiä kolmioita esim. kaksi kappaletta per lape, jolloin rakenne saadaan matalammaksi? Kyse on kumminkin 2,5m pituisesta katosta, eikä mistään teollisuushallista. Eli mikä olisi optimirakenne tuollaiseen matalaan saksikattotuoliin?

Ai niin, päätyseinän saranointia vastaan puhuu myös mahdollisuus katon automatisointiin tulevaisuudessa. En siis halua katon avaamiseen/sulkemiseen yhtään lisätyövaihetta mahdollista automaatiota mutkistamaan. Pidetään siis rakenteet mahdollisimman yksinkertaisina  :wink:

Lainaus käyttäjältä: Jouko_Kettunen - 14.06.2016, 11:38:42
Entisenä rakennesuunnittelijana sanoisin, että pitäkää rakenteet yksinkertaisina. Silloin ne on helppo tehdä ja myöhemmin huoltaa tai korjata. Sivuseinien pitäisi olla matalalla, mutta katon korkealla. ---clip---
Naulauslevyille on ihan omat ruuvinsa (kuvan alaosa). Ruuvin kantaan tulee suuri rasitus ja siksi sen tulee olla luja sekä täyttää naulauslevyn reikä kokonaan. Uppokantaruuvit eivät sovi tähän ollenkaan.

Tuohon sivuseinien mataluuteen ja katon korkeuteen on ilmeisesti jokin rakennustekninen perustelu, joten avaatko sitä meille muillekin? Ilmeisesti on kyse noista tukikolmioiden mitoituksista ja lujuuslaskennoista? Ja onko tuohon olemassa kiertotietä, jossa seinät (ja pyörät) saadaan harjakatolla mahdollisimman ylös, jotta mm. katon siirrettävä paino pysyy kevyenä ja kiskojen sijainti tuossa pation yllä riittävän korkealla? Vai pitäisikö vaihtaa kiskot kulkemaan rakennuksen toiseen päätyyn, jolloin ovi jäisi tuohon laatoituksen eteen? Tuolla itäpäädyssä tulee keskenkasvuinen omenapuu vastaan katon siirrolle kiskoja pitkin ts. omenapuun oksia joutuisi katkomaan varmaan vuosittain. Lisäksi kattokiskojen alapuolelle (ja kenties pohjoissivullekin) oli tarkoitus laittaa valokatetta sääsuojaksi, mikä parantaisi pation käyttömukavuutta.
Kiitos tuosta naulauslevyn ruuvivinkistä, Jouko!  :smiley:

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 14.06.2016, 20:38:17
Tuolta Tapion laittamasta linkistä näkyy muuten yksi erittäin hieno yksityiskohta. Noiden palkkien tuenta tuossa tornissa on ratkaistu mielestäni hienosti. Tuo on yksinkertainen ja siro, ja lisäksi noin tekemällä patio pysyy suht esteettömänä...

Tuollaista kiskojen tuentaa on jo ajateltukin, sillä autotallissa odottaa 100x100 kestopuupalkkia tuohon tarpeeseen.
Tsekkasin muuten kertopuupalkin ja tällainen löytyi pikaisesti hakien 6m pituisena: https://www.k-rauta.fi/rautakauppa/rakennustarvikkeet-ja-puutavara/puutavara/kertopuupalkki-51x200x6000mm
Tuosta jäisi siis 3,5m pituus varalle, jos sitä tarvittaisiin jäykisteenä jossakin kohtaa rakennetta, kuten esim. avonaisessa päässä siirrettävää kattoa  :wink:
- Timo Inkinen

Javs86

Lainaus käyttäjältä: naavis - 14.06.2016, 22:38:33
Tällainen on ainakin Suomessa ongelmallinen. Rakennelman päälle kertyy lunta, ja kaikki lävähtää sisään kun katto avataan. :)

Tuohon päälle voisi pistää jonkinlaiset kynnyslistat, jotka ikäänkuin vetäisivät lumen mukanaan kupua aukaistaessa. Näyttäisihän se ehkä vähän hassulta, mutta voisi toimiakin.
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

mistral

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 14.06.2016, 23:13:23
Ok, mennään sitten riittävän kokoisella harjapalkilla, kun en itse tiedä rakennesuunnitelusta tuon taivaallista. (Antakaa minuille tavalla tai toisella rikkinäinen tietokone, niin saan sen kuntoon hetkessä bittinikkarina, mutta kun puhutaan tuulisiteistä, vasoista, paarteista ja juoksuista yms. niin tipahdan hetkessä kartalta.)

Harjapalkki vaan kantaa vasojen päihin tulevan voiman. Jos vasojen päät harjalla yhdistettäis teräksestä hitsatuilla kulmakappaleilla, ei harjapalkkia tarvittaisi. Komakalliolla kun on pulpettikatto, niin sen vasat kestää ilman harjapalkkia, kun ne on yhtä puuta koko leveydeltä. Teräsliitos harjalla on luja ja suht pienikokoinen mutta jos liitos saa olla leveämpi, saattaisi esim. 1,2m leveät vanerikolmiot korvata teräksen. Edelleen jos levennetään niin laudasta voi tehdä koko huoneen levyisen liitoksen, se on sitten kattotuoli. Siinä oli vaan niin matala huonekorkeus.
Varmaan harjapalkki on toimiva ratkaisu.

Jouko_Kettunen

Einarin löytämät kotiobservatorioratkaisut ovat sitä, mitä tarkoitin. Näissä esimerkeissä on katon mukana liikkuvan seinän osan liittyminen kattotuoleihin jäykistetty jollakin muulla tavalla kuin vinotuilla (todennäköisesti teräskulmilla). Matalat seinät antavat esteettömän näkymän kaukoputkelle horisonttiin asti ja katon ollessa kiinni korkealla oleva katto antaa hyvät tilat seisovalle aikuiselle sekä parkissa olevalle kaukoputkelle. Suomessa on paljon sateisia säitä, jolloin voi observatorion sisätiloissa huoltaa ja päivittää mukavasti laitteistoa sekä ohjelmistoa.
Kaupan standardioven voi kylmässä rakennuksessa helposti korvat omilla mitoilla itse tehdyllä ovella, eikä se ole edes vaikeaa.
En nyt mitenkään halua mestaroida tässä projektissa. Observatoriota sovitettaessa valmiiseen pihapiiriin on paljon erilaisia rajoitteita, joita en kommenteissani ole voinut ottaa huomioon. Erilaisia toimivia ratkaisuja on paljon jo lähtien perusmateriaalivalinnoista (teräs tai puu).

wm-x

Minulla olisi tuon oman katto-observatorion aukaisumekanismin päivitys. Juuri yritän hakea tuota matalaa näkymää. Ei enempää siitä tähän keskusteluun, mutta tarkoitan että tuota hyvinkin matalalle olevaa näkymää jää kaipaamaan ja ärsyttävä tehdä jälkikäteen työ uudestaan. Siihen vaikuttaa tietysti puusto ja muut maaston esteet.

einari

Mitä tarkoittaa tässä yhteydessä matala ?
Liian alhaalla olevien kohteiden havainnointi/kuvaus on aika epätoivoista puuhaa.
___
Tapio

wm-x

Minusta parempi liian matala kuin liian korkea. Jälkimmäistä ei saa myöhemmin helposti matalaksi. Mutta jos tarkasti osaa mitoittaa saa juuri sopivan  :azn:. Itse olisin kuuta/planeettoja kuvannut mielellään alkuillasta viime kaudella, jolloin ne olivat pääsääntöisesti matalalla ja sitten voi vaihtaa ds kohteisiin myöhemmin.

blaatu

Observatorion rakentaminen on selvästikin sosiaalinen tapahtuma!

Varsin paljon pähkäiltävää ennenkuin ryhtyy varsinaiseen rakentamiseen,  talvi, lumikuormat, kondenssivesi, tuuletus, lämmitys, materiaalit, korroosio, salaojituksen tarve, katolta sisään ja laitteiden päälle kariseva lumi, liukukatto vai pyörivä kupoli vai jotain aivan muuta, laitteiden etäkäyttö, katon etäkäyttö, missä ilmansuunnassa rakennuksen itsensä muodostamat näköesteet vähiten haittaavat, missä ilmansuunassa taivaalla on vähiten kiinnostavaa kuvattavaa, ...
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

Timpe

Joo, uskon näissä asioissa parviälyn voimaan eli on parempi miettiä pieniä osaratkaisuja suurella joukolla, kuin tehdä suuria virheitä itsekseen asioita pieleen pähkäilemällä. :laugh:
Asiaa on tullut sen verran sitten edelliskuvan, että nyt kannattaa heittää seuraava havaintokuva esille. Pääty on taas kaadettu rakennusrungon päälle vaakaan ja aseteltu laudat/lankut suunnilleen mittakaavaan paikoilleen.



Tuossa on nostettu rakennuksen kokonaiskorkeutta noin 275-280cm korkeuteen (leikkimökki edellissivun kuvassa jää 250cm mittaan, mutta se onkin hiukan vajaakasvuinen). Seinät nousivat noin +15cm / sivuseinä, mutta kun tuonne alle asetteli 48x98 lankut kuvitteellisen katon alle, niin sisäkorkeus pysyi liki samana. Harjapalkkina olisi 48x198 lankku, mutta liki samaa mitoitusta saisi kertopuupalkkinakin (51x200). Sitten puutavaraliikkeestä löytyi myös 115x115mm liimapuupalkki, mutten tiedä kuinka sellainen suhtautuu lujuudeltaan näihin kahteen edelliseen (meneekö noiden väliin?). Piirsin kuvaan lisäksi myös kaukoputken/jalustan, jos se olisi vaaka-asennossa parkissa. Tällöin yhdistelmän korkeus lattiasta olisi noin 160cm.

Mistral tuolla pohdiskeli pienikokoista teräsliitosta harjalla ja mainitsi vanerikolmiot tuennassa. VeskuP puhui saksikattotuolista, minkä voisi "vuorata puolin ja toisin vanerilla niin, että "kattotuoli" jää vanerin sisään. Näin tulee todella vahva rakenne!" Mietin noiden perusteella kuvaan sinisellä viivalla eroteltua vanerituentaa, jonka saisi tehtyä katon yläosaan tuollaisena kaarevana ratkaisuna. Miten tuollainen "vaneripäälysteinen kakkosnelosista tehty kattovasa-kattotuoli" mahtaisi toimia? Vanerin sisälle saisi kulkemaan vaakaan yhtenäisen 48x98 vaakalankun noin 185cm korkeuteen lattiasta, mikä olisi jotakuinkin minimi-sisäkorkeus keskellä rakennusta, minkä vielä hyväksyn sisälle. Käytännössä, jos nuo vanereilla päällystetyt kattovasat riittävät tuennaksi kuvaan tehtyä piirrosta pienemmässä mitassa, niin nostaisin tuota sisäkorkeutta tuosta vielä ylemmäksi. Yhtä kaikki, jos tuonne voisi (?) kiinnittää riittävän järeää vaneria kattovasojen ympäri korvaamaan teräskolmioita kattovasojen liitoksessa, niin riittäisikö se tuentaan? Tai sitten pitää kysyä "Näkymättömältä Viänäseltä", jos kattotuolit saisi tehtyä (närperreltyä?) vaikka tähän malliin noin pienessä mittakaavassa, jossa on vain 2,5m jänneväli seinästä seinään.

Eli kertokaapas mikä tuossa #2 piirroksessa meni nyt pieleen? Ja saisiko tuossa kattokiskot kulkemaan noin 140-150cm korkeudella eli lähes räystäiden alla? Tämä lisättynä rossiperustuksen 40cm korkeuteen nostaisi kiskot pation kannalta sopivan ylös (tai olisi siinä varaa laskeakin hiukan alemmaksi tuota kiskorakennetta). Ja kuten tuosta näkee, putken näkymä on alemmaksi kuin eteläsuunnalla esteeksi tuleva omakotitaloni eli siinä suhteessa asia olisi kunnossa. Mutta mistä tuollaisen ratkaisun rakennelujuudet tietää?
- Timo Inkinen

VeskuP

Hyvää keskustelua mielestäni ja loistavia ehdotuksia! Taas tulen kuitenkin sotkemaan /hämmentämään pakkaa :evil: Laitan muutaman pointin perus ranskalaisilla viivoilla.

-Pulpettikatto kantaa molemmista päistä, niinkuin mainituksi tuli. Tässä harjalla on nyt nivel, joka on tuettava jollain tavalla. Painon lisääntyessä katolla, vasat tietysti pyrkivät painumaan keskeltä alas, jolloin samalla vasojen alapäähän syntyy työntävä vaikutus, jos painavaa voimaa ei sirretä jotenkin tuelle(seinille). Käsittääkseni ulkokehällä on tässä vaan 98x48 puu johon kattovasat on kiinnitetty kulmaraudoilla.... Mitä tälle puulle nyt tapahtuu, kun siihen on ilmeisesti tehty vielä työstöjä(pyörät ym. taitavat olla siinä)??? Miettimisen arvoinen idea kuitenkin millaisia nuo raudat olisivat ja toimisivatko ne turvallisesti...

-Tuo vanerihomma toimisi kyllä tuossa harjalla, mutta miksi tehdä niitä vanerikattotuoleja 6 kpl, kun voi tehdä vaan yhden? Sinne toiseen päätyyn, eli ovipäätyyn(se saksikattotuoli). Tulee todennäköisesti vaan lisää työtä ja kustannuksia...

-Sitten kuvaan: mitä tulee valkoisen vaakaviivan(teksti: kiskot 140?) ja siitä ylöspäin saksikattotuolin väliin(punainen nuoli)??? Millainen tuenta esim. sivusuunnassa??? Nostaisin siis kattokiskon(ja samalla seinän)ihan tuohon saksikattotuoliin kiinni jolloin seinät olisivat kuitenkin korkeammalla.

-115x115 liimapuu on tarkoitettu pilariksi, eli ei siis ensisijaisesti vaakarakenteeksi. Ei varmasti ole lähelläkään noita(198x48/200x51) kantavuudeltaan(vai mitä Jouko??? :shocked:) Valitsisin noista kertopuupalkin 200x51mm(tasalaatuista, mittatarkkaa ja suoraa)

-Saksikattotuoli olisi alapäästä(räystäältä)~200mm korkea ja tuosta keskeltä 600mm riittäisi mielestäni aivan mainiosti. Tuolla kattotuolin sisällä vinotukien ansiosta ainoastaan täysipitkät puut ovat nuo vastaavat puut mitä kattovasat ovat. Eli saksikattotuolin alaosassa puut kulkisivat sinisten viivojen mukaan...

-Pation puoleinen pääty kulkee katon mukana, joten siinä harjapalkin tuenta on huomattavasti yksinkertaismpi kuin ovipään saksikattotuolisysteemi...

-Vielä selvennykseksi: Äsköisen piirroksen perusteella, kun katto on kiinni sisällä on vapaata tilaa 2750mm-2800mm, vähennetynä(kattovasan ja harjapalkin paksuus ~325 ja 400mm sokkeli) ~725mm= Eli Sisäkorkeus on 2025-2075mm. Mihin tarvitset näin paljon korkeutta??

-Voisin piirrellä muutaman kuvan kunhan ehdin, mutta taidan laittaa ne ensin ainakin yv:nä enkä tänne sotkemaan vielä lisää(tai riippuu kuvien laadusta) :tongue:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Kaizu

Lomon kotitalo on vähän samanlaisilla periaatteilla suunniteltu.
http://www.kaiforssen.fi/Lomotalo.htm

Tuon sivun loppupuolelta löytyy kuvia toteutuneesta Lomo-talosta
http://www.viestikallio.fi/viestikallio/vestimain/events

Kaizu
Kai Forssen

mistral

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 15.06.2016, 23:10:53
-Pulpettikatto kantaa molemmista päistä, niinkuin mainituksi tuli. Tässä harjalla on nyt nivel, joka on tuettava jollain tavalla. Painon lisääntyessä katolla, vasat tietysti pyrkivät painumaan keskeltä alas, jolloin samalla vasojen alapäähän syntyy työntävä vaikutus, jos painavaa voimaa ei sirretä jotenkin tuelle(seinille). Käsittääkseni ulkokehällä on tässä vaan 98x48 puu johon kattovasat on kiinnitetty kulmaraudoilla....

Totta, seinän päällä olevat vasat kuormittavat kakkosnelosta aika lailla koska se on ilmassa koko talon pituudelta. Jos sen vaihtaisi kakkoskutoseksi, kantaisi se paremmin. Tai jos kakkosnelosen alle laittaisi keskelle rullan, silloin ei taivu vaikka olisi puolimetriä lunta katolla.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 15.06.2016, 23:10:53
-Pulpettikatto kantaa molemmista päistä, niinkuin mainituksi tuli. Tässä harjalla on nyt nivel, joka on tuettava jollain tavalla. Painon lisääntyessä katolla, vasat tietysti pyrkivät painumaan keskeltä alas, jolloin samalla vasojen alapäähän syntyy työntävä vaikutus, jos painavaa voimaa ei sirretä jotenkin tuelle(seinille). Käsittääkseni ulkokehällä on tässä vaan 98x48 puu johon kattovasat on kiinnitetty kulmaraudoilla....

Hyvä havainnollistus Veskulta, tuli ymmärystä lisää, mistä homma kiikastaa  :smiley:
Ulkokehälle ei ole vielä mitään suunnitelmaa ts. sinne voidaan laittaa sellaista runkotavaraa, mitä on tarve. Tallista löytyy jo nyt 100x100 palkkia 2x 4,8m ja 2x 3,6m, joita on alkuun ajateltu pystyyn kiskon alle tarvittavaan tuentaan (tuonne taitaa kulua tuollainen 1 kpl 3.6m 100x100 pölkky (eli tuosta syntyy 2x 1.8m pätkät). Sitten jos rungon pystynurkkiin käytetään tuota "nelosnelosta" (onko tuollainen sana olemassa vai keksinkö sen nyt?-) ts. tuonne tarvitaan takaseinälle 2x 1.7m (= toinen tuollainen 100x100 / 3.6m pölkky meni tähän). Jäljelle jää siis 2x 4,8m, josta irroitetaan vielä etuseinään  2 x 1,55m => tarve pyöreästi kolme metriä. Jää siis 1,8m pätkä ja tuo 4,8m kokonainen palkki. Jälkimmäisestä saadaan seinä-runkoon ylös 2 x 2,4m pätkät vaakaan niiden taipumisepältyjen kakkosnelosten tilalle, jos mitoitus täsmäisi muutoin. (Ja samaa tavaraahan saa kaupasta lisää, jos olisi tarpeen.) Ei siis kannata lukita mieltään tuohon 48x98 mitallistettuun kakkosneloseen seinärungossa, kun mitään seiniä ei ole tehty valmiiksi eikä seinien suunnitelmiin ole kulunut vielä edes tuota perinteikästä tupakka-askin kylkeä  :grin:

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 15.06.2016, 23:10:53
...Miettimisen arvoinen idea kuitenkin millaisia nuo raudat olisivat ja toimisivatko ne turvallisesti...
-Tuo vanerihomma toimisi kyllä tuossa harjalla, mutta miksi tehdä niitä vanerikattotuoleja 6 kpl, kun voi tehdä vaan yhden? Sinne toiseen päätyyn, eli ovipäätyyn(se saksikattotuoli). Tulee todennäköisesti vaan lisää työtä ja kustannuksia...

Tämä kai viittasi Mistralin lauseeseen "Jos vasojen päät harjalla yhdistettäis teräksestä hitsatuilla kulmakappaleilla..."? Jos näin on, niin mies tietänee itse mitä tarkoitti tuolla ja itsellänbikin on jokin kuva tuosta rakenteesta? Käytännössä tässä kiinnostaa lähinnä kaupasta puolivalmiina saatavat ratkaisut, koska olen hitsannut terästä viimeeksi noin 30v sitten ja hitsausvälineet / työkalut ovat jääneet lapsuuden kodin verstaaseen, eikä tuohon ole tilaakaan nykytalossa. Mutta mietitäänkö tässä taas asioita vaikeimman kautta tähän havaintosuojaan?  :huh:
Veskun mietteet ymmärän kyllä eli tuo avoimen päädyn vanerikotelo-rakenne olisi ihan toteutettavissa oleva rakenne ja sillä saisi jäykistettyä sen muutoin velton kattopäädyn.

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 15.06.2016, 23:10:53
-Sitten kuvaan: mitä tulee valkoisen vaakaviivan(teksti: kiskot 140?) ja siitä ylöspäin saksikattotuolin väliin(punainen nuoli)??? Millainen tuenta esim. sivusuunnassa??? Nostaisin siis kattokiskon(ja samalla seinän)ihan tuohon saksikattotuoliin kiinni jolloin seinät olisivat kuitenkin korkeammalla.

Tuo pyörien sijainti on avoin kysymys. Minäkin nostaisin ne pyörät niin ylös seinällä kuin mahdollista, mutta kun tässä on ollut puhetta ties mistä kantavuusasioista yms. niin piirsin tuon kohdan vain kysymysmerkillä kuvaan. Tuossa voisi olla siis alas saakka yhtenäinen seinä. Toisin sanoen mitä siitä tulisi, jos seinärungossa olisi 100x100 kehikko kolmella sivulla (=100x100 palkit nurin olevan U:n muodossa tuon jo tehdyn 48x98 rungon päällä)? Ja tuosta tulee looginen kysymys, pitäisikö rakennuksen päätyihin laittaa myös tuota 100x100 materiaalia, jolloin kattoa kannattelemassa olisikin kauttaaltaan 100x100 palkista tehty "kehä" tuossa 1,5...1,7m seinäkorkeudessa? Luulisi kestävän...

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 15.06.2016, 23:10:53
Valitsisin noista kertopuupalkin 200x51mm(tasalaatuista, mittatarkkaa ja suoraa)
-Saksikattotuoli olisi alapäästä(räystäältä)~200mm korkea ja tuosta keskeltä 600mm riittäisi mielestäni aivan mainiosti. Tuolla kattotuolin sisällä vinotukien ansiosta ainoastaan täysipitkät puut ovat nuo vastaavat puut mitä kattovasat ovat. Eli saksikattotuolin alaosassa puut kulkisivat sinisten viivojen mukaan...
-Vielä selvennykseksi: Äsköisen piirroksen perusteella, kun katto on kiinni sisällä on vapaata tilaa 2750mm-2800mm, vähennetynä(kattovasan ja harjapalkin paksuus ~325 ja 400mm sokkeli) ~725mm= Eli Sisäkorkeus on 2025-2075mm. Mihin tarvitset näin paljon korkeutta??

Siis en tarvitse, eli yritä ymmärtää etten todellakaan tiedä rakennesuunnittelusta tuon taivaallista ja tuo on yksi hyvä syy, miksen ole tähän projektiin aiemmin ryhtynyt. Tässä asiassa tyhmällä tekijällä ei ole näet muuta toivoa kuin ympäröidä itsensä itseään viisaammilla tekijöillä. :laugh:  Ja jos sinne kerran jää noin paljon tyhjää tilaa korkeusuunnassa, niin sitten voidaan tiputtaa rakennuksen kokonaiskorkeutta/harjakorkeutta vastaavasti. Tavoitteena on tehdä sopivan kompakti rakennelma, johon kalusto ja käyttäjät mahtuvat sisälle mukavasti, mutta jossa ei ole turhaa tilaa rakennuksen ulkonäköä paisuttamassa. Ei tällaisen pikkutarpeen takia lähdetä tilaamaan työtä jostain suunnittelutoimistosta, mutta . . .

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 15.06.2016, 23:10:53
-Voisin piirrellä muutaman kuvan kunhan ehdin, mutta taidan laittaa ne ensin ainakin yv:nä enkä tänne sotkemaan vielä lisää(tai riippuu kuvien laadusta) :tongue:

. . . minulle (ja Viänäsellekin) kävisi oikein hyvin, jos osaisit suunnitella käytännön kirvesmiestaidoilla tähän tarpeeseen sopivan rakenneratkaisun tuohon noin 8,5 m2 harjakaton mekaaniseen tuentaan!
Tuosta suunitelmasta saisi luultavasti sellaisen mallirakenteen, jota voidaan jatkossa kloonata samaan tapaan kuin aikoinaan rintamamiestaloja kloonattiin. Itse uskon tiedon jakamiseen talkoohengessä sellaisissa asioissa, joista on hyötyä laajemmaltikin harrastajayhteisölle, mutta tarvittaessa rahallinen palkkiokaan ei ole poissuljettu. Jatketaan vaikka yksityisviesteillä tästä, niin ei paisuteta ketjua tarpeettomasti turhalla puolivalmiin tuotteen jauhannalla :wink:
"Näkymätön Viänänen" ja allekirjoittanut kiittävät ja kuittaavat täältä tähän...

Ai niin, niille tilatuille V-urapyörille arvioitu toimitusaika meni umpeen eilen.
Estimated delivery : Mon. 13 Jun. - Wed. 15 Jun.   Delivery service : Standard Int'l Postage

Komakallion porukka tietänee kuinka kauan toimitukseen oikeasti kuluu aikaa? Toimittaja on kyllä luotettavassa maineessa, mutta tuo tavallinen posti epäilyttää aina...
- Timo Inkinen