Jupiter kaudella 2016

Aloittaja Ari Haavisto, 07.01.2016, 20:57:24

« edellinen - seuraava »

einari

Minulla vähän pienempi Jupiter, mutta onpa tötterökin puolet pienempi...
Ari tavoin huomasin että keli on varsin hyvä Suomen skaalalla mutten silti jaksanut barlowia kiertää paikalleen.
En minäkään kahta varjoa saanut - vain Io:n tällä kertaa.
Kuvassa vasemmalla Kallisto, pinnalla Io ja sen varjo ja Europa oikealla.

___
Tapio

ollia

Noniin nyt tuli taas Arilta vähän järeämpää kuvalaatua  :cheesy:

Ja einarilla kanssa ihan mukava, varjo on aina hauskan näköinen kuvassa.
Olli Arkko

Skywatcher 200PDS - HEQ5 PRO - Nikon D7000 (modattu)

Ari Haavisto

#17
Viimeinen video (ir) viimeyöltä jo aika paksujen pilvien läpi kuvattuna klo 00.45. Nytkin olisi yllättäen kirkasta, mutta flunssan takia jäänee väliin.

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Aksu - 01.03.2016, 17:47:32
...testata uutta 8 mm Delosta Jupiteria katsomalla ja verrata sitä 8 mm Radianiin...
No miten kävi Delos-Radian -kisassa? En tosiaan montaa minuuttia malttanut sille uhrata. Meikäläisen vähäinen kokemus ei niiden piirtokyvyssä isoja eroja huomannut, Delos oli ehkä aavistuksen kontrastikkaampi Jupiterin piirteiden erottamisessa...

Tuo on aika osuva kommentti, sillä ei noissa suurta eroa ole. Delos antaa aavistuksen "puhtaamman" kuvan kuin Radian, mutta itse olen laittanut tuon Radianien hyvin lievän "kahvi-sävytyksen" (coffee tint) syyksi, josta on useita mainintoja eri Radian vertailuissa. Kyseessä on tavallaan pikkuero okulaarisukupolvien välillä kun Delos on väritoistoltaan neutraali okulaari (kenties marginaalisesti terävämpikin), jolla pyritään oikeuttamaan uuden malliston selvästi kalliimmat hinnat ostajille.

Arilta komean yksityiskohtaiset kuvat ja näkyipä tuo hyvä seeing meille DS-kuvaajillekin, kun tarkensin RCT-putkeni ja sain normaalia parempia HFD-lukemia jo Focusmaxin kertatarkennuksella. :shocked: Vahinko vain, että taivas oli muutoin ohuen pilviverhon peittämä sen vähän aikaa, mitä tähtiä näkyi alkuillasta Hyvinkäällä ja illan ainoa saldo oli tulevan kevättalven kuvauskohteen rajauksesta tehty bookmark Astrotortillaan...
- Timo Inkinen

VP

Viime yöltä testiä uudella kameralla (ASI120MM) melko surkeassa seeingissä. Kummasti kyllä auttaa kun kuvausputkena on tähtikallion Astrofox. Jospa tänäiltana kelit suosisi myös seeingin suhteen.

-V

Celest1al Sphere

Lainaus käyttäjältä: Aksu - 01.03.2016, 17:47:32
Eipä taida sanalliset visuaalihavaintokuvaukset oikein pystyä kilpailemaan noiden upeiden kuvien kanssa, mutta pakko kompata Aria siinä että eilen oli todellakin seeing kohdillaan myös täällä Helsinginniemellä!

Minun mielestäni visuaalihavaintojen ei ole tarkoituskaan kilpailla valokuvien kanssa. Visuaalihavaintojen ja valokuvien vertaaminen keskenään on kuin vertaisi maratonia ja satasen juoksua - molemmat ovat juoksulajeja, mutta niissä tarvitaan aivan erilaisia ominaisuuksia, taitoja ja tekniikkaa.

Ainakin perinteisesti visuaalihavainnoissa sanallinen havaintokertomus ja piirros tukevat toisiaan. Visuaalihavaitseminen vaatii ennenkaikkea katsomisen ja havaitsemisen taitoa, sekä taitoa raportoida näkemänsä mahdollisimman tarkasti ja oikein. Valokuvaamisen puolella tekniikan osaaminen korostuu - erityisesti näin digiaikana. Ei riitä, että osaa ottaa kuvan, se pitää myös osata käsitellä.

Mutta joo, hienoja Jupiter -kuvia kaikilla!  :azn:

/Juha

Javs86

Olen samaa mieltä Juhan kanssa. Itse pidän molemmista harrastustavoista! Tässä kuitenkin Jupiter kuva 11.3.2016 illalta! Hieman aikaa taivas oli kirkas ja oli hyvä hieman testailla tilaamaani TS 5xbarlowia. Aikamoinen suurennos tuli, ehkä hieman liiankin iso...
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

henkkac

Tänään sai aika hyviä kuvia Jupiterista, ei ollut paras seeing ja tuon meteobluen mukaan ennustettu astronoominen seeing oli 4 (index 1) ja (index 2) oli 3, otin screenshotin meteobluen sivusta. Tuo 002040 kuvattu on varmaan tarkin ja tuossa 003256 kokeilin binnauksella kuvata ja 004422 on roi:lla kuvattu ja tuossa 000540-002426 on 6 kuvasta tehty animaatio, piti vähän sitä rajata että tänne voi laittaa. Astrobin tarkempia kuvia ja tarkat tiedot. Nuo on kuvattu Celestron C8-Newtonian putkella 2x barlowilla ZWO ASI120MC-S kameralla jota samalla kameralla on kuvauksen aikana käytetty guidauksessa (planeetta guidaus FireCapturessa) FireCapture ohjelmalla, hyvin piti koko ajan Jupiterin keskellä ruutua. :smiley: Voisikin seuraavalla kerralla ottaa 2 minuutin välein kuvia ja ottaa pitemmältä ajalta kuvia niin saisi pidemmän ja paremman animaatio kuvan tehtyä. :tongue:

einari

Kolmas kuva ja animaatio on hienoja.
Animaatiot on työläitä tehdä mutta mielestäni vaivan arvoisia.
Pitäiskin taas kokeilla kun näitä tupla/tripla varjojen ylikulkuja sattuu.
___
Tapio

henkkac

Tuo animaatio oli tosi helppo tehdä, gimpillä vain tallensi animaatioksi kuvat -ei tarvinnut edes kohdistaa kun Firecapturen autoguidaus ja autoaligment piti Jupiterin koko ajan keskellä kuvaa, tietysti ennen sitä oli niistä 6 kuvasta AutoStackkert ohjelmalla pinottu 50% kuvista, 500-1500 kuvaa pinottu, olisi tietysti pitänyt olla kaikki 6 kuvaa samalla valotusajalla, tuossa pikkuisen eroa niissä kuvissa ja viimeisin kuva ei niin tarkka mitä muut.

Ari Haavisto

Hienoa kuvaa kaikilla ja hienoa että saadaan myös havaintokertomuksia. Kuva välittää näkymää, mutta havaintokertomus välittää myös vaikutelmia ja tunnelmaa.

Minä en saanut pilvien takia edes havaintokertomusta tänä viikonloppuna, vaan pelkän toimintakertomuksen...: Putki ulos, pystytys ja kollimointi, kaksi päivää umpipilveä ja sääennusteen muutosten seurailua muiden toimien ohessa, kollimoinnin uudelleentarkistus, putken purku ja havaitsijan masennus. Haaveiden uudelleenkiinnitys sääennusteessa muutaman päivän päässä näkyvään kirkkaaseen jaksoon ja sykli alkaa alusta.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Tane

 Hyvin on yksityishohtia esillä henkkac:n Jupiter kuvissa. Jossain sentään on selkeääkin...Maaliskuu yleensä paras talven kuvauskuukausi, vaan ei tänä vuonna ainakaan luonaisessa Suomessa.
Celestron C14,

Javs86

Viime perjantain koko kuvasaldosta napattu parhaimmat ja koottu yhdeksi pinoksi. Toiseen jälkimmäiseen kuvaan koitin myös Registaxin RGB Align toimintoa.
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

cardic

Tulipahan nähtyä eilen ensimmäistä kertaa jupiterin kuut Ganymedes ja Kallisto livenä. Io ja Europa erottui hieman heikommin. Mieleenpainuva kokemus sinänsä kun ei ole minkäänlaista havainnointia taivaalle apuvälineillä aiemmin harrastanut! Välineenä oli tämä halpa kiinan monokulaari...

http://www.dx.com/p/bijia-30x42wa-nitrogen-water-resistant-hd-high-powered-scope-monocular-telescope-black-352401#.Vqo-YMiO5Fo

Pappis

Tuo Bijia on itselläkin, on tosi skarppi kuva!