Kirjoittaja Aihe: Chromacor ja 6" f/8 achromaatti  (Luettu 18034 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Tane

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1002
Vs: Chromacor ja 6" f/8 achromaatti
« Vastaus #15 : 23-10-2017, 02:04:24 »
 Minulla oli vanha bresserin linssi(152L), reunastaan lohjennut ja jonka värivirheen olin jo aiemmin todennut pienemmäksi kuin näiden uusimpien bressereiden. Nyt kun sain chromacorin ja sen mukana testaajien(Wellenform) suosittaman bresserin linssin, joka on uutta versiota, niin ongelmaksi tuli kumpaa voisin käyttää. Wellenform painotti että chromacor on nimenomaan heidän antamansa linssin kanssa lähellä apo tasoa värinkorjaukseltaan.
 Kun sain linssin piti heti katsoa silmämääräisesti 300x suurennuksella ja hieman ylimääräistä sinistä ja punaista toisella puolen oli. Vaihdoin vanhan linssin ja ero sen eduksi heti ensikatsomalla oli selvä, ei väärää väriä juuri lainkaan. Mutta kuvan tarkkuus tuntui kärsivän ja arvelin ettei linssin pallomainen korjaus sopinut cromacorin kanssa. Kiina akromaateissa kun se voi olla mitä sattuu.
 Kollimoin tarkennuslaitteen näyttämään laser säteen juuri objektiivin keskelle. Vähän parantui taas värivirheet...Ja vanhan linssinkin piirto oli aivan uuden veroinen. Nyt kun sekä linsissä että chromacorissa on reunalla pieni lohkeama niin avasin solua ja pyöräytin lohjenneen lasin että ovat kummassakin nuo vikakohdat päälletysten.
 Eli vanhassa oli taas vara parempi.

Poissa Ransu

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1576
  • Observatorio
Vs: Chromacor ja 6" f/8 achromaatti
« Vastaus #16 : 24-10-2017, 06:27:27 »
Huikea ero värivirheessä tuon chromacorin kanssa, erittäin hyvä vaihtoehto apolle!
Rauno Päivinen
Imatra
C14, C8, Tal100RS, Lacerta 72ED, DIY akromaatti 145/2250, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Poissa Tane

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1002
Vs: Chromacor ja 6" f/8 achromaatti
« Vastaus #17 : 24-10-2017, 12:07:29 »
 On se ja paljon halvempi kuin kunnollinen apo tässä kokoluokassa. Olen lukenut että chromacor II versiota valmistettiin Ukrainassa 2000 luvun parina alkuvuonna  600 kappaletta. Kolmostakin suunniteltiin mutta silloin tuli Kiinan ed linssiputket ja hieman pienempi, vaikkapa SW 120/900 oli melkein edullisempi kuin ostaa kuusituumainen akromaatti chromacorilla ja noilla tuuman pienemmillä oli vähemmät jalustavaatimuksetkin. Siihen loppui. Toissa vuona taisi olla pari käytettyä tarjolla. Nyt sattui olemaan valmiiksi asiantuntijan asentaman putken mukana.

Poissa Tane

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1002
Vs: Chromacor ja 6" f/8 achromaatti
« Vastaus #18 : 05-11-2017, 02:30:58 »
 Kolmatta viikkoa olen hakenut chromacorin parasta säätöä. Kuten sitä aiemmin käyttäneet ovat todenneet se on saatava optiseen linjaan että siitä olisi täysi hyöty. Laitteen kehittäjä Velery Deryuzhin sanoi sen olevan värinkorjaukseltaan 6" f/8 akromaatin kanssa vähintään TMB 100/800 triplet apon ja yleisesti LZOS apo luokkaa joka silloin oli paras kaupallisesti saatava. Thomas Back taisi hieman epäillä...mitä noita viestien vaihtoja olen netistä 2000 luvun alkupuolelta oikein tulkinnut. Deryutzin painotti aina että värinkorjaus on hyvä vain aivan kentän keskellä, sen tuo häviää oikeille apoille jotka korjaa laajemman alueen.
 Chromacorissa on kierteet jolla sen saa kulmapeiliin kiinni, mutta minulla se on tarkennuslaitteen sisällä alumiiniholkissa ja sen suuntaa optiseen linjaan nähden saa kuudella pikku kuusiokolo pultilla säätää. Tuo keskittäminen on herkkää touhua mutta ihan päivänvalossa väriweppi kameralla sen tein ja vääntelin ruuveista sitä mukaa että sinivioletit kohteen ympärillä katosivat tai tulivat ainakin keskimäärin yhtä ohuiksi joka suuntaan.
 Illalla sattui olemaan pari tuntia selkeää ja sain testata taas Altairiin. Chromacorilla, ilman ja fringe killerillä Bresser Messier 152L . Kaikki noin varttitunnin sisällä että olosuhteet olivat ainakin samat.
 
 Niin, peiliputkissa on vain ilmakehän aiheuttamia väriongelmia mutta katson tämän linssihommankin loppuun jääräpäisesti kun kerran sen kymmenisen  vuotta sitten aloitin...Alkusysäys taisi tulla jo kuusseitkyt luvun vaihteessa ullakkoa penkoessa löytyneistä oikein vanhoista silmälaseista :huh:

Poissa Tane

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1002
Vs: Chromacor ja 6" f/8 achromaatti
« Vastaus #19 : 05-11-2017, 02:51:39 »
 Ja vielä kuvat sisäänpäin tarkennettaessa. Linssin reunan lohkeaman ne ainakin paljastaa.

Poissa Tane

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1002
Vs: Chromacor ja 6" f/8 achromaatti
« Vastaus #20 : 07-11-2017, 02:13:05 »
 Lopulta pääsi jo kuuhun koettamaan. Flipmirror jonka läpi katson ja kuvaan on sen verran kiero että vaatii hieman eri säädön chromacorille optiseen linjaan kameralle tai silmälle. Yleensä säädin aina silmälle ja kameralla kuvattaessa näkyi hiukan siniviolettia reunoille... Nyt oli säädöt ainoastaan kameraa ajatellen.

Poissa Tane

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1002
Vs: Chromacor ja 6" f/8 achromaatti
« Vastaus #21 : 07-11-2017, 02:42:38 »
 Ja vielä kuukuvat siitä miten ne on muuttuneet parissa viikossa. Wellenform lähetti chromacorin kolme viikkoa sitten, sanoi keskittäneensä ja testanneensa sen. Kun kysyin että oliko parempi kuin APM ed 152 apo, niin sanoivat että joka suhteesssaan on parempi. Kun sain ja aloin katsella bresserin läpi niin en ihan vakuuttunut. Väriä oli ja muistini mukaan enemmän kuin APM 152 ed:ssä joita minulla on ollut parikin kappaletta. Asiaa hieman auttoi kun vaihdoin Wellenformin antamaan bresseriin minulla ennestään olleen vanhemman mallin linssin. Mutta flipmirror vaati näköjään uuden kohdistuksen koko systeemiin, samalla lähensin chromacoria tarkennuslaitteessa vajaa kaksi senttiä okulaaria kohti ja kollimoin uudelleen niillä kuudella ruuvilla jotka säätää linjaa.
 Tuossa kuu kuvat ennen ja jälkeen säädön.