Paljonko sitä back focusta nyt sitten pitäisikään olla?

Aloittaja vader, 16.11.2015, 10:32:13

« edellinen - seuraava »

vader

Olen nyt hankkimassa ensimmäistä vähän "isompaa" Newton putkea. Oletuksena ko putkessa on 60mm back focus, mutta voidaan kuulemma säätää mulle sopivaksi.

Mitä tämä säätö käytännössä tarkoittaa ja onko sillä sivuvaikutuksia? Ja paljonko on "hyvä" back focus?

Tarkoitus nyt alkuun kuvata Coma korjaimella, DSLR: llä ja ehkä UHC filtterillä ja joskus myöhemmin jos varat riittää niin CCD:llä. Jos ny oikein ymmärsin niin ainakin itselläni oleva GSOn komakorjain tulee myös lisäämään tuota back focusta, joten onko niin että sen kanssa sitä olisi riittävästi?

einari

GSO:n komakorjain näyttäisi tarjoavan 75mm back focusta.
Canonin järkkäri (EF-S mountti) syö tästä 44mm + sovite 10mm (?)
Eli jäljelle jää 21mm johon sitten voi sijoittaa OA-guiderin (jos sellaista haluaa käyttää).
CCD:llä useimmiten vähemmän backfocusta jolloin enemmän tilaa laittaa OAG:ta ja filsupyörää.
___
Tapio

vader

Lainaus käyttäjältä: einari - 16.11.2015, 11:21:00
GSO:n komakorjain näyttäisi tarjoavan 75mm back focusta.
Canonin järkkäri (EF-S mountti) syö tästä 44mm + sovite 10mm (?)
Eli jäljelle jää 21mm johon sitten voi sijoittaa OA-guiderin (jos sellaista haluaa käyttää).
CCD:llä useimmiten vähemmän backfocusta jolloin enemmän tilaa laittaa OAG:ta ja filsupyörää.

Kiitos vastauksesta einari.

Se mitä tässä en ymmärrä on, että jos putkella on back focus 60mm, niin miten se suhtautuu tuohon komakorjaimeen ja kumpi on se "voimassaoleva" vai molemmat?
Eli riittääkö että komakorjain on putken back focuksen sisällä ja sitten muut vimpulat komakorjaimen backfokuksen sisällä vai miten se menee?

einari

Newton-tötteröt on mulle vieraampia mutta jos nyt joka tapauksessa käytät komakorjainta niin itse putken backfocukselle ei tarvi tehdä mitään koska joka tapauksessa kaikki muuta härpäkkeet sijoitetaan komakorjaimen perään ja tällöin sen backfocus on se oleellinen juttu.
Voithan varmistaa vielä myyjältäkin että mitä suosittelevat tässä tapauksessa (kerrot millaista kalustoa aiot käyttää).
___
Tapio

vader

Mahtavaa, kiitos vastauksistasi. Tän perusteella olettaisin, että 60mm back focus on ihan ok ko. putkelle. Yritän saada vielä myyjästä jotain irti.

naavis

Lainaus käyttäjältä: vader - 16.11.2015, 11:24:45
Kiitos vastauksesta einari.

Se mitä tässä en ymmärrä on, että jos putkella on back focus 60mm, niin miten se suhtautuu tuohon komakorjaimeen ja kumpi on se "voimassaoleva" vai molemmat?
Eli riittääkö että komakorjain on putken back focuksen sisällä ja sitten muut vimpulat komakorjaimen backfokuksen sisällä vai miten se menee?

Mitä tarkalleen tarkoitat kaukoputken backfocuksella? Polttotason etäisyyttä tarkentimesta / putken kyljestä? Säätö tässä tapauksessa tarkoittaa todennäköisesti pääpeilin siirtämistä eteen tai taakse kaukoputken sisällä, jolloin polttotaso siirtyy ulommas tai sisemmäs putken kyljestä. Jos kenno pitää saada 75 mm päähän komakorjaimesta, eikä komakorjain siirrä polttotasoa, 60 mm ei selvästikään riitä, etkä saa putki + kamera -yhdistelmää tarkentumaan. Jos ei ole ihan varma mitoituksista, kannattaa kertoa myyjälle mitä laitteita aikoo kiinnittää putkeen, ja kysyä heiltä mitoitusta.

vader

Lainaus käyttäjältä: naavis - 16.11.2015, 12:43:53
Mitä tarkalleen tarkoitat kaukoputken backfocuksella? Polttotason etäisyyttä tarkentimesta / putken kyljestä?

En oikein taida tietää, vaikka olen luuullut ymmärtäväni mitä back focus tarkoittaa.  :) Kysyin myyjältä putken back focusta ja se on kuulemma 60mm focuserin ala-asennosta ylöspäin.

Lainaus käyttäjältä: naavis - 16.11.2015, 12:43:53Säätö tässä tapauksessa tarkoittaa todennäköisesti pääpeilin siirtämistä eteen tai taakse kaukoputken sisällä, jolloin polttotaso siirtyy ulommas tai sisemmäs putken kyljestä. Jos kenno pitää saada 75 mm päähän komakorjaimesta, eikä komakorjain siirrä polttotasoa, 60 mm ei selvästikään riitä, etkä saa putki + kamera -yhdistelmää tarkentumaan. Jos ei ole ihan varma mitoituksista, kannattaa kertoa myyjälle mitä laitteita aikoo kiinnittää putkeen, ja kysyä heiltä mitoitusta.

No tuo myyjä ei halua mielellään ottaa kantaa esim. noihin komakorjaimiin, kun eivät voi niistä luvata mitään kun eivät ole heidän valikoimissaan.

Mutta tosiaan kyseessä GSO:n komakorjain, jonka kuvauksessa lukeepi näin
Back-focus spacing requirement is approx. 70mm from the shoulder of the 2" nosepiece to the image plane. Some customers have reported this to be 72-75mm.
Ei ole vielä niin paljon kokemusta / tietoa että osaisin tulkita mitä tuolla oikein tarkoitetaan. Pitääkö siis kamera saada 70mm päähän korjaimesta vai tarkoittaako tämä nimenomaan että tuo polttotaso pitäisi joka tapauksessa olla vähintään 70mm päässä?

Mutta oikeastaan tätä putkea ei nyt tarvitse välttämättä rakentaa GSO:n komakorjainta varten, vaan pitäisi saada mahdollisimman hyvä putki vaan jossa backfocusta on "riittävästi" valokuvausta varten. Tietysti kiva bonus olisi jos voisi tätä jo olemassaolevaa korjainta käyttää. En vain ehkä osaa määritellä mikä on riittävä.

Kiitokset asiantuntevista vastauksista joka tapauksessa.

naavis

Lainaus käyttäjältä: vader - 16.11.2015, 13:04:40
En oikein taida tietää, vaikka olen luuullut ymmärtäväni mitä back focus tarkoittaa.  :) Kysyin myyjältä putken back focusta ja se on kuulemma 60mm focuserin ala-asennosta ylöspäin.

Tämä vastaa sitten juurikin tapausta jota kuvailin. Jotta kamera tarkentuisi, kenno pitää saada 60mm etäisyydelle tarkennuslaitteen ala-asennosta mitattuna. Kaikilla komakorjaimilla on tietty korjaimen ja kennon välinen etäisyys, jolla komakorjain toimii optimaalisesti. Esimerkiksi tuolla GSO:n korjaimella se on mainitsemasi 70-75 mm. Jos komakorjain ei siirrä polttoväliä (ts. muuta koko systeemin polttoväliä), kameran kenno pitäisi yhtä aikaa saada 60 mm päähän tarkennuslaitteesta sen ala-asennossa ja silti 75 mm päähän korrektorista, mikä ei selvästikään onnistu. Baaderin MPCC-komakorjain on aika yleisesti käytetty, ja sillä optimietäisyys on 55-58 mm.

Kaikenkaikkiaan 60 mm backfocuksella varustettu kaukoputki on aika nihkeä saada tarkentumaan komakorjaimen kanssa. Vertailun vuoksi omassa peilikaukoputkessani backfocusta on noin 130 mm.

vader

Ok, alan ehkä hahmottaa tätä hiukan. Onko sillä vaikutusta että tuo GSO han uppoaa tuonne focuserin sisälle? Polttoväliä tuo ilmeisesti muuttaa 1.1 kertoimella.

Ei nyt ole ollut sen jälkeen yhtään kirkasta hetkeä kun sain tuon komakorjaimen, että olisin voinut edes testata miten käy nykyisen Skywatcher explorer 150 putken kanssa (jossa vissiin backfocus 55mm luokkaa). Ainakin sain sen tarkennettua puuhun, mutta muusta ei vielä tietoa. :)

Jos tuota backfocusta muuttaa Newtonissa pidemmäksi niin mitä sen sivuvaikutukset ovat, muuttuuko esim. kuvan laatu tai optiikka jotenkin muuten? Ymmärtääkseni Newtonissa ei voi hirveän pitkäksi back fosta edes saada

Kiitos taas arvokkaista tiedoista ettei tule hankittua kallista putkea, jolla en sitten tee "mitään".

BTW: Mikä on back focus suomeksi? Perätarkennus tai takatarkennus?-)

naavis

Yleensä komakorjainten optimietäisyys mitataan kamerapuolen kierteistä, eli korjaimen uppoamisella tarkennuslaitteeseen ei ole vaikutusta, sillä kierteet pysyvät kuitenkin tarkennuslaitteen ulkopuolella.

Pääpeilin siirtäminen optista akselia pitkin ei sinällään vaikuta kuvanlaatuun tai optiikkaan, mutta mitä edemmäs pääpeiliä putkessa siirretään, sitä suurempi apupeili tarvitaan heijastamaan koko pääpeililtä tuleva valokartio ulos putken kyljestä. Jos apupeilin koko pidetään vakiona ja pääpeiliä siirretään eteenpäin, osa valosta saattaa mennä apupeilin ohi hukkaan. Toisaalta suurempi apupeili peittää suuremman osan kaukoputken etuaukosta, mikä sekin osaltaan aiheuttaa valohukkaa.

Tässä on kohtalaisen selventävä kuva aiheesta: http://www.ellenrooneydesign.com/gsproduction/sites/default/files/images/Sec2.jpg

Mitään hyvää suomennosta en ole kuullut backfocukselle. Kaukoputken tapauksessa ehkä tarkennusvara?

vader

Mahtavaa, taas oppi paljon uutta. Näiden selvitysten perusteella päädyin putkeen jossa on 80mm backfocusta ja lisäksi pääpeilissä 20mm liikkumavaraa, joten jos haluan joskus esim. ASA correctorin niin pitäisi toimia.

mistral

Lainaus käyttäjältä: naavis - 16.11.2015, 14:26:23
Mitään hyvää suomennosta en ole kuullut backfocukselle. Kaukoputken tapauksessa ehkä tarkennusvara?

Voisiko sitä sanoa polttotasoetäisyydeksi? (sanana aika hankala).

Timpe

Lainaus käyttäjältä: naavis - 16.11.2015, 14:07:16
Kaikilla komakorjaimilla on tietty korjaimen ja kennon välinen etäisyys, jolla komakorjain toimii optimaalisesti. Esimerkiksi tuolla GSO:n korjaimella se on mainitsemasi 70-75 mm. Jos komakorjain ei siirrä polttoväliä (ts. muuta koko systeemin polttoväliä), kameran kenno pitäisi yhtä aikaa saada 60 mm päähän tarkennuslaitteesta sen ala-asennossa ja silti 75 mm päähän korrektorista, mikä ei selvästikään onnistu. Baaderin MPCC-komakorjain on aika yleisesti käytetty, ja sillä optimietäisyys on 55-58 mm.

Tuohon vielä lisävaihtoehdoksi Baaderin RCC1 komakorjain, jossa on 91,5 ... 94,5mm backfokusta riippuen mistä kierteestä sen mittaat:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3317_Baader-RCC-Newton-Coma-Corrector---triplet-lens---long-distance.html
Tuon backfokusen sisään menee melkein mikä tahansa lisälaite ja sekaan saa heittää vielä sopivia loittorenkaitakin korjaimen/kameran väliin. Mutta tuollainen runsas backfokus kostautuu sitten kaukoputkeen tarvittavana sisääntarkennusvarana:
"Not each newtonian telescope can work with the RCC 1:
The RCC 1 has a long working distance - more than 90mm. So you can use DSLR Camera, Off Axis Guider and much more. But this only makes sense, if your newtonian also offers enough backfocus.
So if you use a DSLR camera with T2 ring (55mm) and an Off Axis Guider with 30mm but your newtonian only has a backfocus 70mm from the 2" connection, it is very simple to see, that the system will not work. you will not reach the focus."


Toisin sanoen se mitä jää backfokusta komakorrektorin taakse (sen ja kameran kennon väliin), on sitten pois komakorrektorin edestä (ts. koko kamera/korjain -yhdistelmää pitää saada tarkennettua riittävästi putken sisälle, jotta kameran tarkennus äärettömään toimisi. Newtonissa tähän riittää, kun nostaa esim. pääpeiliä lähemmäksi apupeiliä, jolloin fokus asettuu kauemmaksi putken ulkopinnasta kuin aiemmin (ja tällöin tarkentimen sisääntarkennusvara riittää paremmin äärettömään tarkennukseen). Tähän yhtälöön kuuluu vielä sekin, että tuon siirron jälkeen apupeilin kohdalle tulee aiempaa leveämpi valokimppu, mikä näkyy kuva-alalla nurkissa suurempana himmentymänä valokimpussa. Yleensä kuvaus-Newtoneissa onkin tämän takia suurempi apupeilin halkaisija kuin visuaalikäyttöön tulevissa Newtoneissa (joiden backfokus ei taasen riitä enää esim. järjestelmäkameroille). :wink:
- Timo Inkinen

teränen

Miten kameran saa kiinitettyä kahden tuuman fokuseriin? Jokin lisälaite varmaan, ehkä joku tietää . :oops:

Timpe

Riippuu kamerasta, tässä sopiva pari Canonille:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p3631_TS-Optics-T-Ring-from-M48-Filterthread-to-Canon-EOS-Bayonet.html
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p368_TS-30mm-Extension-Tube-2--Filterthread-AND-Adapter-from-2--auf-M48.html

Eli tältä sivulta pääsee alkuun. Ja sitten sopivan kokoinen jatko yhteensopivalla kierteellä tuohon adapteriin kiinni. Kyseeseen tulevat T2 ja M48 kierteet, joista m48 on halkaisijaltaan suurempi. Ulkomitan pitää kumminkin olla tuo 2" ja usein tyhjän putken tilalle laitetaan putken vaatima komakorjain, kentäntasoitin tms. optinen kuvalaadun parantaja.
- Timo Inkinen