Miten voimaa lisää askelmoottoriin

Aloittaja J Piira, 02.09.2015, 19:40:27

« edellinen - seuraava »

J Piira

joo se olisi varmaankin helpoin konsti, mutta minulla ei taida olla tuosta tämänhetkisestä versiosta tarpeeksi tarkkoja mittoja, eikä niin isoa työntötulkkia, jolla voisin sen mitata . tuo kuvista mittaaminen näyttää vievän paljon aikaa koska pitää mitata melko pitkiä pätkiä jotta edes jollainlailla antaisivat oikean kuvan.  Tuo worm wheel systeemi näyttäisi tällähetkellä tuottavan muutaman kymmenen sekennun välein toistuvaaq virhettä.
pitänee kokeilla hammaspyörillä ja katsoa mikä muuttuu.
- Jukka -

wm-x

Hammaspyörä on helppo ainakin tuon nopeuden saamiseksi kohdalleen. Ennen tuon nopeuden korjausta en korjaisi jalustasta tai seurannan asetuksista muuta. Kun saat perusasiat kuntoon voit jopa koittaa pec mittausta ja korjausta tuolla eqmodilla. Sen pitäisi korjata tuo jaksollinen virhe.

Muistaakseni mainitsin tuosta oikean nopeuden löytämisen vaikeudesta. Olen ymmärtänyt että haluat kuitenkin tosissaan kuvata  :azn:.

Tilataan yhdessä eq-6 kun olet tarpeeksi taistellut tuon kanssa :laugh:

J Piira

joo kyllä tuon käyntinopeuden saa haarukoimalla paikoilleen. eilen tosin n. 4 tunnin mittauksilla uskon saaneeni ratassuhteen astroeq:ssa noin 0.1 tarkkuudella selville. Mutta täytyy varmaan kokeilla jaksaako moottori pyörittää hyvin vähän pienemmällä suhteella hammashihnan välityksellä.  Ehkä eiku kyllä tuolla jalustalla vielä joskus kuvauskin onnistuu 
- Jukka -

J Piira

Viimeyönä säätelin jalustan käyntiä tuolla hammashihnavedolla AstroEQ:n ratassuhteita kokeilemalla. Käynti näytti edelliseen (worm wheel-systeemiin) verrattuna jonkinverran tasaisemmalta.
Saa nähdä mitä phd-käppyrät sanovat. Toivottavasti taivas pysyy iltaan asti kirkkaana. Voisi vaikka yrittää kuvata jotain.
- Jukka -

J Piira

Testailin jalustaani eilen lähes 20-asteen pakkasessa. Napasuuntaus ja jalustan tukevuuskin näyttäisi olevan noiden kuvien perusteella olevan ok.(jos oikein ymmärrän?). Kuvat otettu n. 80s:n valotuksella f 1300 mm. ensin vähän aikaa paikallaan(seuranta päällä) sitten ajettu 2xnopeudella n. 30s länteen ja n. 30s itään. Kuvissa leikattuna pieni alue koko kuvista
- Jukka -

J Piira

Kuvissa kalibrointi kuvaajat ensimmäisessä vain guidausputki jalustassa toisessa myös n. 23 kg painava Newtonini. Lisäksi tuota vähän poukkoilevaa seurantakäppyrää. Voiko noista päätellä jotain?
- Jukka -

J Piira

Noissa kalibrointikuvissa oli ruksattu akselien kohtisuoruus.  (jos kohtisuoruutta ei ollut valittu, niin näytti n. 2 - 4 asteen poikkeamaa ) Seulasten kuvaa on valotettu n. 5 minuuttia (f 1300 mm). Quidauskamerassa valotusaika oli n. 2,5s. Kuvissa mielestäni näkyy suurempana tuo tähtien venyminen nurkissa(komako se on nimeltään?) kuin tuo seurannan poukkoilu tuon kuvaajan perusteella? 

- Jukka -

einari

Juu, komaa näyttäisi olevan enemmän kuin seurantavirhettä.
___
Tapio

J Piira

tuossa kuvassa valotusta n. 2 min. ajoin jalustaani ensin länteen sitten itään sitten pohjoiseen ja lopuksi etelään mitatakseni akselien kohtisuoruus poikkeamaa (koska kalibrointi ilmoitti poikkeamaksi 2 -4  astetta). Tuon CorelDrawilla piirretyn ristikon perusteella akselit mielestäni ovat kohtisuorassa. Voiko tuon kuvan perusteella päätellä, että muutettaessa kääntösuuntaa pohjoisesta etelään tapahtuu pieni siirtymä länteen? Se ilmeisesti selittäisi noita epätasaisuuksia quidauksessa.
- Jukka -

Lauri Kangas

Saattaa myös olla ihan vaan periodista virhettä seurantanopeudessa joka ilmenee pitkäkestoisen pohjois-etelä-liikkeen aikana. Paitsi jos saat toistettua tuon kuvion samanlaisena.

Melko normaalin kokoista guidausvirhettä, RMS alle kaarisekunnin. En murehtisi.

J Piira

Toissa iltana oli pitkästäaikaa kirkasta täällä Kuhmossa. Aioin kuvat M81:stä kun kuu oli Orionin alueen kohteiden suunnalla, mutta ei tuo seuranta oikein jaksanut tuonne koilisen suuntaan. Etsinputki ja kamera painavan Newtonin lisäksi tekivät liikaa momenttia.
Käänsin putken jonnekin kaakonsuuntaan ja kävin kokeilemaan PHD2:sta eri arvoilla. declinaatiopuoli kävi toimimaan kunnolla vasta tosi isoilla backflash-arvoilla 1500-2000 ms, kuten seurantakuvastakin näkee.
Eli ei tuo jalusta ihan loppuunasti vielä ole valmis. Toisessa kuvassa on dss:llä pakattuna 10 3,5 minuutin kuvaa. Kyllä tuolla eteläpuolelle ilmeisesti saisi ihan hyvin kuvattua, kunhan pilvet joskus häviää.
- Jukka -

Timpe

Lainaus käyttäjältä: J Piira - 18.02.2016, 18:59:58
Käänsin putken jonnekin kaakonsuuntaan ...

Heitin uteliaisuudesta tähtikuvasi Astrometry.netin input-kenttään ja poimin Full-lokitiedoista nämä lisätiedot:

RA,Dec = (163.001,18.9554), pixel scale 3.56591 arcsec/pix.
Pixel scale: 3.56591 arcsec/pix.


(Olisi sen voinut tarjota AstroTortillaankin, muttei sattunut olemaan sitä tällä koneella asennettuna...
- Timo Inkinen

J Piira

Joo hyvä. Tuo astometry onkin ihan mielenkiintoinen. Kokeilin tuon saman kuvan kutistamattomalla versiolla. Siinä tuli 0.686 arcsec/pikseli  kuten noista sinun lukemistasi voi laskea (pikselisuhde 1000   5184)
- Jukka -

Timpe

Jep, täyskokoisella kuvalla saat järkevät lukemat tuonne pikselierotteluun...
- Timo Inkinen

J Piira

Moi kaikki!
Täälläkin alkaa tähdet taas näkymään. Keväällä mini metallijyrsimeni viimein simahti lopullisesti ja sen sisältä (ristisyöttöpöydästä) löytyi hyvät paksut 1.5 mm:n nousuiset kierretangot joista olen rakennellut
deklinaatiopuolen quidaussysteemiä. Tuntipuoli jalaustassani näyttää nyt toimivan ihan hyvin. Jalustan vakauskin on ihan hyvä. Kohteiden kuvauksen viimeksi pilasi revontulet, jotka tekivät kuvista punaisia.
Deklinaatiopuolen tasapainotuksessa ja jossain muussakin on vielä vähän säätämistä, mutta kyllä tuolla varmaankin pystyisi jo kuvaamaan ihan hyvin ilman deklinaation guidaamista
- Jukka -