Tähtikuvauksen aloitus

Aloittaja Kovero, 11.08.2015, 19:18:04

« edellinen - seuraava »

Afc

Moi!

Tähtikuvaus ja ds-kuvaus kiinnostaisi. Pitäisi hankkia ensimmäinen järjestelmäkamera, ja nyt vähän hukassa noista kameran ominaisuuksista. Olen katsellut tota canon 700d:tä. Onko tuo optinen etsin, mikä tulee mukana, tarpeeksi hyvä, että pystyy tarkentamaan ds-kohteitakin?(https://www.rajalacamera.fi/canon-eos-700d-18-55-is.html)
Tai oisko vinkkejä kameralle? Hintaa sais kameralla olla tarvikkeineen max.1000€.
Putkena on skywatcher 150/750 pds, eq5-jalustalla..
Olenko aivan pihalla🤔🙄🙂?

einari

Kyllä tuo 700D ihan passeli kamera tähtikuvaukseen on.
Tarkennukseen useimmat ds-kohteet on liian himmeitä, mutta normaalisti tarkennus suoritetaan kuitenkin ensin johonkin kirkkaaseen tähteen ja sitten tarkennukseen ei kosketa vaan siirrytään kuvattavaan kohteeseen.
Ja yleinen tapa on myös käyttää tietokonetta järkkärin kanssa jolloin tarkennuskin on helpompaa isommalta näytöltä.
___
Tapio

Javs86

Tarkennus järkkärillä hoituu helposti "Liveview mode" toiminnon avulla, jolloin voi kameran näytöltä zoomata tähteen. Tarvitset lisäksi Canon Eos T-2 adapterin (kaukoputkessa) jollaisia voi ostaa esim. Rajalasta, teknofokuksesta ym. Tämän lisäksi ainakin aluksi kannattaa hankkia lankalaukaisin kameraan, jotta saa pitkiäkin valotuksia otettua koskematta ja tärisyttämästä putkea. Lopuksi tärkein kaikista on eq-jalusta jossa on seurantamoottorit. Eq-5:een saa sellaisia tilattua erikseen (jos jalustassasi ei sellaisia jo ole)! Halvallakin järkkärillä pääsee jo kuvauksen makuun itselläni käytössä modattu canon eos 1000d. Joskin kaipailen jo päivitystä kameraan liittyen. Tuo 700d menee varmasti myös, mutta canonilla olisi myös 60da, joka on vartavasten tarkoitukseen tehty (käytettynä voisi tuohon hintaan saadakkin).
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

wm-x

Jos ei ole sidonnaisuuksia canoniin(linssejä), niin nikonin vaihtoehdot ovat myös hyviä. Nikonilta nyt ainakin d5100//d5300/d5500 todettu hyviksi kameroiksi tähän harrastukseen. Canonissakaan mitään vikaa varmasti ole, joten käytettyjen markkinoita vain katselemaan.

Afc

Kiitos paljon nopeista vastauksista. Eikun kamerakaupoille miettii lisää🙂. Nythän tuo päiväkin rupee lyhenemään, päässee kohta taas kurkkii taivaalle...

Hexodus

Lainaan tätä keskustelua kun en viitsi aloittaa uuttakaan.

Eli oma tähtitiedeharrastukseni on ylipäätään vasta hyvin alussa, mutta näin valokuvaustaustan omaavana tottakai taivaankappaleiden ikuistaminen alkoi kiinnostaa heti kättelyssä. Kamerana löytyy valmiiksi Canonin 5D mark II, mikä alkaa kieltämättä olla jo hieman vanhaa teknologiaa, mutta en ole toistaiseksi nähnyt tarvetta päivittääkään. Linsseinä olen ajatellut käyttää 70-200mm F4 ja 24-70mm F2.8.

Nyt kysymys kuuluukin, mikä olisi seuraava askel setin päivittämiseksi? Ensimmäisen kaukoputken hankkiminen kiinnostaisi kovasti ihan katselu mielessäkin, mutta mitä olen lukenut niin kunnon moottoroidulla GoTo -jalustalla pääsisi pidemmälle kuvausmielessä. Molempiin ei näin kertainvestointina ole kuitenkaan varaa. Kuvauskohteina kiinnostaa luonnollisesti "vähän kaikki" näin aluksi, mutta pidemmällä tähtäimellä galaksit, tähtisumut ja muut ds-kohteet kutkuttavat.

Timpe

Tuosta EOS 5D MkII:sta sen verran, että sille vaaditaan melkoisen laadukas kuvausputki. Täysikokoinen kenno on näet niin suuri tähtikuvauskäytössä, että melkein putki kuin putki budjettiluokassa vinjetoi sillä reilusti. Tässä mielessä ääni menisi olemassa olevien kuvauskalustojen hyödyntämiseen seurantajalustan avulla.

Suomesta puuttuu mm. sellainen tähtikuvaaja, joka ottaisi tähdistöistä hyviä kuvia vaikka tunnin valotukset pinoamalla. Tuo vaatisi hyvät pimeät tähtitaivaat ja kuvauksellisia maisemia lähiseudulta + sen siirreltävän seurantajalustan, mikä kantaisi digijärkkärin lyhyet polttovälit ongelmitta. Ei tarvita gotoa, kun tähdistöjen sommittelu kennolle onnistuu vähemmälläkin kohdistustarkkuudella ja ajastinkaukolaukaisimella kameraa louskuttaen :wink:

Katseluun sitten jotain tuon tyyppistä kokoopanoa ilman mitään kuvauspaineita: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=15561.0

Mutta jos todellakin haluat kuvata tähtisumuja yms. niin siltä tieltä ei sitten haasteita ja rahanmenoa puutu...
- Timo Inkinen