Savonia rooftop Observatory

Aloittaja wm-x, 27.06.2015, 13:01:25

« edellinen - seuraava »

wm-x

Kerkesin tänään tehdä töitä tuolla observatoriolla. Pystytin uuden pöydän, johon saan sähkökaapin ja läppärin mahtumaan.

Vaihdoin luukkujen tiivisteet, vaikka niitä ei välttämättä olisi tarvinnut vaihtaa. Oli etlalta ostettua uutta tiivistettä ja se piti saada johonkin käytettyä. Ajattelin sen pehmustavan paremmin nosto-ovien laskussa tapahtuvaa "iskua".

Laitoin myös nosto-ovien saranat tukevammin kiinni 11cm pitkillä ruuveilla. Nosto-oviin olisi tarkoitus huomenna laittaa kiinni nuo vaijerit joiden avulla nosta/laskeminen tapahtuu. Saranat joutuvat kovemmalle.

Tein testejä taivas flateillä, lähinnä askarrutti miten tuo kamerassa oleva jäähdytys vaikuttaa kuvakentän tasaisuuteen eri kulmissa tapahtuvien vääntöjen aikana. Joten painoin kevyesti jäähdytys-siilistä eri suuntiin ja otin kuvia. En huomannut mitään eroa flateissä. Voi olla että tuo minun flatti pohjainen kuvakentän tarkastelu ei ole kovin tarkka tapa. Aivan äärimmilleen kun kuvat venyttää vaikuttaisi kuvakenttä olevan hieman enemmän valoittunut oikealta. Joku voi olla pielessä.

Huomenna pääsen laittamaan kaluston paikalleen. Jännittävä nähdä miten kaikki lähtee toimimaan.

Miten tuota mahdollista vinoutta kuvakentässä lähtisi etsimään ja miten sen saisi tarkemmin mitattua?

Timpe

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 02.08.2016, 23:06:40
Miten tuota mahdollista vinoutta kuvakentässä lähtisi etsimään ja miten sen saisi tarkemmin mitattua?

CCD Inspectorista saa 30 päivän koeversion ja se on lahjomaton työkalu kaikenlaiseen kuvauskaluston hienosäätöön  :wink: CCDI:n pysyvä lisenssi on tosin turhan kallis suhteessa ohjelman laajuuteen, mutta kun muut vaihtoehdot ovat vähissä niin sellainen tulee helpolla hankittua. (PixInsightissa on myös kuvien analyysityökaluja mukana, joten jos joku muu kertoisi tarkemmin niistä?)
- Timo Inkinen

wm-x

Pitää käyttää tuo 30 päivän kokeiluversio.

Tänään sain vihdoin kaikki käyttökuntoon observatoriolla. Tässä kuvat sisältä. Vielä on jotain siistimistä tehtävä. Mutta kaikki toimii!





wm-x

Tein eilen liikkuvuus testejä. Hyvin se tuntui toimivan, mutta onko eri asia kun johdot jäätyvät? Jotain päällystettä pitää tuohon tolppaan laittaa että liukuu sujuvammin, kun johdot laahaavat sitä vasten.

Muutama kysymys heräsi:
-Pitäisikö noita johtoja sitoa yhteen?
-Onko tuo johtojen vapaa osuus liian pitkä?
-3 johtoa tuosta saisin korvattua yhdellä jos laittasin usb hubin tuonne putkeen kiinni, mutta onko siitä hyötyä?

mistral

Irtonaisina johdoilla on pienempi taivutusvastus kuin niputettuna. Toisaalta jos pimeässä sattuu nykäisemään jostain johdosta, voi se näkyä valotuksessa. En tiedä kumpi on parempi :)

Lithos

Liekkö myös parempi jos johtosalaatin saisi kiinnitettyä putken tasapainopisteen tietämille eikä roikkuisi tuolla takana, balanssin ja liikkuvuuden kannalta.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

wm-x

Tosiaan parempi oli kun laitoin tuonne tukipisteen tietämille vielä toisen vedonpoiston. Niputin myös 2 kohtaa löysästi johtoja, niin ne evät gotoillessa mene solmuun.

Kelien salliessa alkaa kaluston sisäänajo.

Eqmodiin pitää luoda korjauspistekartta ja jalustan liikkuvuus rajat. Nyt teen nämä ennen kuin kausi lähtee kunnolla käyntiin, niitä ei tule muuten tehtyä. Olen youtubesta opiskellut eqmodin ja phd2 käyttöä. Tein viime kaudella monta asiaa väärin, vaikka toimi silloinkin. Pitää viime kauden ihmeellisen hyvistä phd käyristä kommentoida sen verran että minulla puuttui tuo guideputken polttoväli ja en nyt tiedä mikä on oletuksena phd:ssa jos tuota ei ole merkattu. Toivotaan kuitenkin että pysyy siistinä vielä seuraavallakin kaudella.

Usb ongelmat ovat kuin itsestään tiessään... Kaikki toimii kytki ne missä järjestyksessä tahansa. Myös astroeq:hun saa yhteyden helpommin kuin viimekaudella.

Olen miettinyt missä kaikissa laitteissa voin pitää virrat päällä koko kauden? Niin että koko kalusto olisi mahdollisimman kuvausvalmis. Lähinnä askarruttaa voinko antaa koko kauden olla virrat noissa nema moottoreissa ja astroeq ohjaimessa? Ne lämpenevät käytössä.

wm-x

Nyt tulee livekuvaa tornista, pitää vielä yrittää asetella niin että näen kameran lämpötilan.  :azn:. Tulisipa kirkkaita nyt niin saisi kunnolla testattua että kaikki kunnossa. 2 iltana on ollut puolipilvistä ja pilvien välistä saanut jotain tehtyä. Toimintakunnosta ei voi vielä sanoa mitään. Jotenkin alkanut tuntumaan että hieman liikaa säätöä tuon jalustan kanssa. Pitää katsoa käytettyjen markkinoilta jos tulisi sopiva vastaan.


wm-x

Joku lamppu syttyi päässä. Muistin että minulla oli tuollainen kupera peili autoon joka hieman päästää valoa läpi. Pikainen testi, mutta taitaa onnistua näin. Kamerasta ei ole tarkoitus muuta nähdä kuin kameran lämpötila, törmäysvaara ja että osoitetaan oikeaan suuntaan.

Kuva otettu tuolla logitecin webcamilla. Täytyy toivoa että herkkyys riittää pimeille keleille. Sharpcap antoi säädellä kuitenkin tuotakin kameraa.


wm-x

Huomasin että kamera antaa objektiivi kiereistä hieman periksi ja mahdollistaa pienen klapin. Siellä on tuollaiset jousi lukittimet. Hieman väänsin jousia ulospäin. Se korjasi tilannetta vähän, mutta ei kokonaan. Uskon nyt kuitenkin ettei siihen kohdistu niin kovaa voimaa mikä mahdollistaisi liikkeen.

Kelit ovat olleet hieman hankalat. Monena iltana antanut vajaan tunnin kokeilla jalustaa ja hakea napasuuntausta/säätöjä. Samaan aikaan olen tehnyt parannuksia mekaniikkaan ja aina alkanut alusta tuo säätäminen.

Huomasin että ra moottorin akseli otti tuohon tukirautaan kiinni. Porasin reijän isommaksi.

Päällystin tolpan ilmastointiteipillä ja laitoin silikonin ilmastointiteipin pintaan. Tuli aika liukas pinta. Samalla käsittelin johdot silikonilla. Tuntui että laahausvastus pieneni huomattavasti.

Käsittelin myös ra ja dec moottoreiden hihnat silikonilla. (Mietin että inkostuinko liikaa) :cheesy:. Mutta vaikutti tulevan paljon sulavampi veto, ylimääräinen kitka katosi ja kiinan hihnan himan röpelöinen pinta tasottui.

Kiristin vielä ra akselia, niinkuin tein dec akselillekkin(jossa oli selvä klappi). Tämä vaikutti tukevoittavan menoa ennestään.

Pieniä mutta tärkeitä korjauksia :azn:

wm-x

Guide putkessa (edit)oli alkanut kasvaa jotain? Ajattelin että miten ei pienimmät tähdet mene pistemäisiksi  :cheesy:


wm-x

Tajusin ulkolaisia foorumeita lukiessani että tuo minun reduceri on väärällä etäisyydellä, koska kamerasta on otettu kennon edessä olevat lasit pois. Tämähän muuttaa etäisyyttä kennolle? Etäisyys on siis nyt oikea, mutta siihen on todennäköisesti laskettu lasit kennon edestä.

Reducerissa on kierrettävä jatkopala linssistön jälkeen, voisinkohan siihen väliin laittaa jonkun spacerin jos löytäisin sopivan. Hommaan tietysti kierteillä olevan, mutta se ei seuraavalle yölle kerkiä.

Ransu

En olisi huolissani kameran lasien poiston vaikutuksesta reducerin ja kennon väliseen etäisyyteen. Fokuspiste muuttuu lasien paksuudesta muistaakseni n. 1/3 verran, eli millin lasin pois ottaminen muuttaa fokuspistettä n. 0.3mm.
Reducerin etäisyyteen kennosta vaikutaa käytetyn putken ja reducerin kombinaatio. Reduceri on tehty jollekin tietyt optiset arvot omaavalle putkelle, ja käyttäminen jotkut selkeästi toiset arvot omaavan putken kanssa luultavasti aiheuttaa kennon/reducerin etäisyyden optimointitarpeen.
Oletko päässyt kokeilemaan kuvien ottoa, onko koko kenttä fokuksessa, eli tasainen? Onko nurkkien tai laitojen tähdet pyöreitä vai onko venymää nähtävissä? Jos tähdet on pyöreitä koko alalla ja koko kenttä fokuksessa niin on tarpeetonta hakea etäisyyttä. Fokuksen voit testata bahtinovin avulla, ota riittävän pitkä valotus alueelta jossa on riittävästi kirkkaita tähtiä, niin että koko kuva-alalle tulee näkyviin bahtinovin kuvio, nurkkien kuvion tulisi olla mahdollisimman samanlainen kuin keskustan.
CCD inspectorilla pystyy luonnollisesti tutkimaan kuvakenttää ohjelmallisesti, silmät kuitenkin on tärkein instrumentti, jos kenttä näyttää kuvissa kauttaaltaan hyvältä niin tällainen ei perfektionisti voi olla tyytyväinen :azn:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

wm-x

On siellä aina pientä venymää ollut, ei pahaa mutta kuitenkin. Se minua kummastutti kun tuon tsflat2 pitäisi sopia hyvin tuolle putkelle. Muistaakseni viime kaudella jonkun minun kuvan ajoit ccdinspectorin läpi ja se oli ok, ei hyvä mutta kohtuullinen. En tuosta sen enempää murhetta ota, mutta jos asia olisi korjattavissa niin tietysti korjaisin. Nikonissa on aika paksu tuo ir-lasi ja aa-lasi yhdistelmä. Kuulapaa muistaisi varmasti miten paksu se oli.