Musta aukko ja sen muoto, tapahtumahorisontti

Aloittaja Lorelei, 09.05.2015, 09:50:04

« edellinen - seuraava »

mistral

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 01.09.2020, 15:08:10

Tulevaisuudessa, tai ehkäpä vain olevaisuudessa.

Tarkoitat varmaan fysiikkaa jossa aika saadaan sievennettyä pois?

jussi_k_kojootti

Tarkoitan sitä, että aika vaikuttaisi olevan suhteellista, riippuvan havainnoijasta, tai yleisemmin ajateltuna suhteellisuusteoriasta tutuista viitekehyksistä, frames of reference.  Ehkä todellisuus vain "on", ajattomasti/ajattomana, viitekehyksistä vapaana tai "niiden ulkopuolella", ja aika näyttäytyy vain meidänkaltaisillemme, viitekehyksiin sidotuille materiaalisille entiteeteille. Eli vaikka kiville.

Huh.  Lähtipä heti laukalle.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

mistral

Muistaakseni Brian Greenen kirjasta luin erikoisen jutun, vesiämpäri oli tyhjässä avaruudessa jossa ei ollut muuta materiaa olemassa. Kun vesiämpäriä pyöritetään, alkaa vesi nousta reunojen yli. Kuitenkin on toinenkin mahdollisuus, jospa vesi pysyisikin tasaisena koska pyörimistä ei voinut todistaa ympäristöstä, ympäristö puuttui.
Aika kysymys on vähän samanlainen, jos "ympäristö" puuttuu, käykö "kello" samalla lailla kuin vanhassa viitekehyksessä.

Pegatsu

En tiedä onko kuvissa ja päätelmissä loogista ajattelua vai onko se 3d mallinnus taidetta enemmän vai onko se itsessään teesi... Toivoisin, että viisaammat ja asiaan perehtyneet valaisisivat asiaa ja kertoisivat, mikäli kuvissa on edes jotain toivon ripettä :) Olin ajattelemassa paperin ja kynän kanssa mustaa aukkoa ja tähän päädyin. Ajatus lähti auringonlaskusta horisontissa, jolle tein omat kiertoradat ja yhtäkkiä olinkin jo mustan aukon ytimessä paperilla. Todellisuudessahan me tiedämme mustista aukoista sen, että emme tiedä niistä mitään.

Tekstikuva menee näin:
Virtausdynamiikka = eteen- ja taaksepäin
Painovoima = ylös- ja alaspäin (kuvassa "kiertorata auringon" kehät)
Vaaka-akseli = Painovoiman vastavoima (Nimesin sen existentiaaliseksi voimaksi/existentiaalisuudeksi) Tapahtumahorisontti?

Ja päätelmä: Painovoimaa ei pystyakselilla voida määrittää sen jatkuvan muutoksen vuoksi. Mikä voima muodostuu horisontaaliselle akselille?`- Nimesin sen tosiaan existentiaaliseksi voimaksi. (mm. paino, leveys, pituus, tilavuus jne...)

Kaizu

Suhteellisuusteorian läpikäyntiin tämä foorumi sopii huonosti. Suosittelen käyntiä kirjastossa.
Gronström & Lipas, Johdatus sähkdynamiikkaan ja suhteellisuusteoriaan. Sitä olen lukenut itselleni iltasaduksi. Kirja on aika matematiikkapainotteinen ja sitä myötä unettava.
Vaihtoehtoisesti Gamow&Russelin  Herra Tompkinsin uusi maailma. Se käsittelee suhteellisuusteoriaa hieman vähemmällä matematiikalla. Herra Tompkinsia olen lukenut lapsenlapsille iltasaduksi.

Kaizu
Kai Forssen

mistral

Kuva oman Linnunratamme keskusaukosta on julkaistu. Läpi kaasupilvien otettu kuva oli varmaan vaikeampi kuin M87 kuva, todella hieno suoritus.
Sitä ihmettelen, kuinka kertymäkiekko näkyy päältä kuvattuna vaikka SagittariusA:n kertymä on tullut Linnunradan kiekosta ja me olemme sen litteässä tasossa. Periaatteessa sama kuin oman aurinkomme historia, se on kerännyt pyörimisliikemääränsä aurinkokunnasta. Näin voisi kuvitella että Sagittariuksen kuva on kallistettu jotta sen mieltää paremmin.

Pappis


mistral

Ok, tuo käy järkeen. Toisaalta voidaan kysyä, antaako kuvajainen saman valotehon kuin kiekon katsominen antaisi kohtisuorassa linjassa? Niin vielä "varjosta", eikö se ole kooltaan 1,5x rS?

Edit. Katsoin videon uudestaan ja siinähän se sanottiin, varjo oli 2,6x rS (S tarkoittaa Schwarzschildin sädettä), no nyt sekin selvisi :)

Eli varjosta on tapahtumahorisonttia vain n. 15%?

Mare Nectaris

Tutkijoiden mukaan (vastoin odotuksia) mustan aukon pyörimisakseli osoittaa Maahan päin: "The EHT team conducted supercomputer simulations to compare with their data, and concluded that Sagittarius A* is probably rotating along an axis that roughly points along the line of sight to Earth. The direction of that rotation is anticlockwise, Gómez said.

"What blows my mind is that we're seeing it face-on," says Regina Caputo, an astrophysicist at NASA–Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland. NASA's Fermi Gamma-Ray Space Telescope, which Caputo works with, had previously detected giant glowing features above and below the centre of the galaxy, which could have been produced by Sagittarius A* during periods of intense activity in the past. But those features, known as Fermi bubbles, would seem to require matter to swirl around the black hole edge-on as seen from Earth, rather than face-on."

Lainauksen lähde: https://www.nature.com/articles/d41586-022-01320-y
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

mistral

Naturen artikkeli yllättää koska on kahdenlaista todistetta, kuplat Linnunradan molemmilla puolilla ja toisaalta simulaatiot puhuvat sen puolesta että Sgt.A pyörisi akseli Maahan päin. Nämä on ristiriidassa keskenään, erikoinen tilanne. Tuli mieleen, voisiko molemmat olla totta, eli kuplat on syntyneet kauan sitten kun Linnunrata oli eri asennossa ja jokin galaksi olisi vääntänyt Linnunradan 90 astetta eri asentoon? Tuskin mahdollista...

Pappis

Ei Linnunradan asento ole välttämättä muuttunut mihinkään. Sen mustan aukon asentoa on helpompi muuttaa, ja ei sen pyörimisakselin tarvitse olla kuin villissä hyrräliikkeessä ulkoisten voimien tai aiempien yhdistymisten takia, niin tilanne voi nyt näyttää siltä mitä se on...

Mare Nectaris

Tässä vielä linkki aihetta koskeviin artikkeleihin The Astrophysical Journal Letters -julkaisussa (linkit tekstin lopussa):

https://iopscience.iop.org/journal/2041-8205/page/Focus_on_First_Sgr_A_Results
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Lithos

Loogisesti todennäköisin vaihtoehto omasta mielestäni on että kuplat ovat syntyneet kauan sitten kun linnunrata oli nuori ja musta aukko tosi aktiivinen. Törmäys esim toisen galaksin kanssa olisi myöhemmin voinut heilauttaa mustan aukon eri asentoon, ja nykyisellä aktiivisuudellaan se ei uusia kuplia synnytä kuten ennen.

Minkäänlaista tieteellistä pohjaa tällä pohdiskelullani ei ole, ainoastaan oma tulkintani julkaissusta tiedosta.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Eusa

Sellainenkin valitettava mahdollisuus on otettava huomioon, että kuvan koostamismenetelmä tekee renkaan, eikä sitä kohteessa todellisuudessa olisikaan.

mistral

Lainaus käyttäjältä: Eusa - 15.05.2022, 06:11:14
Sellainenkin valitettava mahdollisuus on otettava huomioon, että kuvan koostamismenetelmä tekee renkaan, eikä sitä kohteessa todellisuudessa olisikaan.

Niin jos kuva on koostettu monista yksittäisistä kuvista mutta eikö yksittäisissäkin ollut renkaan hahmo? Jokatapauksessa radioaalloista kuva on syntynyt, oli niin iso tiedosto ettei pystynyt siirtämään internetissä vaan levyinä rahdattiin.