Ensimmäistä kaukoputkea hankkimassa

Aloittaja Juha, 23.08.2006, 00:01:06

« edellinen - seuraava »

GaryP

Lainaus käyttäjältä: linnaluo - 14.12.2006, 12:07:28
Hei!

Minusta TAL-1 on paras valinta aloittelijalle. Se sopii auton takakonttiin, missä sitä voi pitää jatkuvasti. Siinä on massaa tarpeeksi, yli 20 kg. Se on hyvin helppo koota.

Käytän TAL-1:tä pitäessäni tähtitieteen kursseja kansalais- ja työväenopistoissa.

Kun olin Ursassa, hyvin usein kysyttiin mikä kaukoputki kannattaisi hankkia. Aikaisemmin neuvoin, että pitää ensin opetella tuntemaan tähtitaivas, käydä yhdistyksen tähtinäytännöissä ja käyttää kiikaria, ennenkuin hankkii kaukoputken. Mutta sitten kun TAL-1 tuli, lipsuin tästä kannasta ja aloin olla sitä mieltä, että TAL-1:n kanssa käy tähtitaivaan opettelu.

Seppo Linnaluoto
linnaluo@ursa.fi

Heh, anteeksi... tuo kuulostaa enemmän siltä että se sopii takavetoisilla autoilla ajaville, talvikäyttöön tuomaan pitoa. Korvaa hiekkasäkin...?

"Se sopii auton takakonttiin, missä sitä voi pitää jatkuvasti. Siinä on massaa tarpeeksi, yli 20 kg."

Vaikka onkin vasta torstai, on jo perjantaifiilikset.
;)

Kari

Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Juze-81

TAL saa kovaa kritiikkiä... olen kyllä miettinyt tota tal vaihtoehtoaki mutta jotenki se ei tunnu mun jutulta... pitää käydä putkia myyvässä liikkessä hieman räpläilemässä noita putkia ja koittaa mikäs tuntus parhaalta käyttää... se ei haittaa vaikka putkee ei saa sekunnissa tähystys kuntoon ku mikäs kiire tässä valamiissa maalimassa on... :D kiitos kommenteista ja lisää tietenki otetaan vastaan... :)
Juhani P

Oscuro

Onko sulla diesel itsellä ollut TAL -putkea, vai mihin nämä negatiiviset kokemukset perustuu. Oliko kenties sinun putkesi täysi susi vai perustuuko tämä useampaan tapaukseen? ???
Fakta on vain jähmeä mielipide.

Never

#33
Lainaus käyttäjältä: diesel - 14.12.2006, 20:27:39Nyt ne Ursan miehet valtaa tämänkin foorumin, menkää pois täältä kehumasta omia tuotteitanne  :-*

Taitaa ihmiset kehua putkia ihan merkkiä kattomatta tai kuka niitä myy, ehkä vaan sen mukaan mistä on omat parhaat kokemukset ilman mitään agendaa? Aikanaanhan ei montaa 10-senttistä putkea ollut saatavilla paitsi se RET-45, joten Tal on aika vaki kamaa täällä. Ja ainahan voisi ruinata kunnon arviota jossa olisi 2-3 saman kokoista putkea verailussa. Muistaakseni jossain Astronomy tai S&T lehdessä oli tällainen arvio jossa oli mukana myös Tal-1 tms. Ursan toimistolta lainaan Tal-1 ja joku Skymax ja artikkelia vaan T&Ahan mitä näkyy ja mitä ei ja kumpi on parempi.

Kaikista putkista löytyy huonoja puolia kun hieromalla hieroo. Paras tapa tietysti on käydä liikkeessä vähän kokeilemassa juuri mikä tuntuu hyppyseen sopivalta. Mukava olisi myös jos sitä saisi kokeilla myös ihan aikuistenkin oikeasti.

/Jake

Meade-mad

#34
Suosittelen Juzelle ja monelle muullekin käymään jonkin paikallisen tähtikerhon tapahtumassa. Porukoilla on kaikenlaisia härpäkkeitä. Monilla kerhoilla on myös lainalaitteita. Tällä konstilla saa käsityksen minkälaista on viritellä käyttökuntoon niin alt/az dobson kuin eq putkikin. Saattaapa samalla saada käsityksen myös niistä käytännön jutuista mitä laitteen mitat vaikuttavat käytettävyyteen.

Luettelon kerhoista saa vaikkapa Ursan sivuilta.

jk

PS:
Lainaus käyttäjältä: diesel - 14.12.2006, 20:27:39
Nyt ne Ursan miehet valtaa tämänkin foorumin, menkää pois
no joo... Hyvää Joulua sinullekin! ...ja Ursan miehille.
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

MikkoM

Lainaus käyttäjältä: diesel - 14.12.2006, 20:27:39
Nyt ne Ursan miehet valtaa tämänkin foorumin, menkää pois täältä kehumasta omia tuotteitanne  :-*

Ottaisitte jotain muitakin merkkejä sinne myyntiin, niin varmasti käsityksenne TAL tuotteista muuttuis ja voisitte esitellä muutakin kursseillanne.

Seppo on nykyään enemmän Kirkkonummen Komeetan mies, joten sallittakoon puolueettomat kommentit myös hänelle  ;D

Tal 1 on ihan ok putki, piste. Painava toki, käykää salilla niin ongelma ratkeaa. Muitakin vaihtoehtoja putkeksi on olemassa vaikka kuinka ja paljon, mutta TAL 1 putken dissaus on typerää.

Tuossa vielä muutamia arvioita Novosibirskin kaukoputkipajan tuotteista, yleisesti ottaen ihan tyytyävisiä tuntuvat ihmiset olevan:

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=445
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=446
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=952
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=490

Mikko "Ex-Ursan mies" M.

rafael

Kaikki kehuu omiaan , se on selvä. Sallittakoon mielipiteiden vapaus tälläkin foorumilla .  ::)

xpro

Tottahan kaikki pitää merkistään vähän kiinni! Tämä alkaa jo kuulostaa ihan mersu miesten puheilta!
Ainahan se merkkien sota on ollu ja aina tulee olemaan!

(Synta on ok!) :P
TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

Munkki

huutonetissäkin joku koittaa näköjään myydä TAL-1:stä. Aikas halvalla olisi lähdössä...

http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=43707035
Mikko Salokannel

Seppo Linnaluoto

TAL-1 on hyvä putki, siitä ei mihinkään päästä! 11 cm peilikaukoputki riittää hyvin kaikkeen tavalliseen katsomiseen. Suurennukset ovat sopivat. Pienimmällä suurennuksella näkyy esim. Plejadit hienosti! Kaukoputki on todella tukeva ja se on erittäin helppo koota. Sen paino on riittävä, 16 kg.

On ihmeellinen väärinkäsitys, ettei muka TAL-1:llä voisi katsoa epätasaisessa maastossa. En ole tavannut vielä sellaista maastoa, missä sillä ei voisi katsoa.

Hinta on laatuun verrattuna erittäin halpa. Maksaa Villenkellossa vain 265 euroa. Ursa alkoi myydä sitä 1990-luvulla. Nykyään sen hinta on Ursassa 325 euroa.

Seppo.Linnaluoto@ursa.fi

Vesa Kankare

Lainaus käyttäjältä: linnaluo - 17.12.2006, 16:08:41
On ihmeellinen väärinkäsitys, ettei muka TAL-1:llä voisi katsoa epätasaisessa maastossa. En ole tavannut vielä sellaista maastoa, missä sillä ei voisi katsoa.
Jäisellä pihalla se on ainakin huono. Ne muoviset lämiskät luistaa aika ikävästi tasasella jäisellä pinnalla. Sopivalla kelillä ne sitten lopulta vielä jäävät maahan kiinni.

Varmasti aika helposti löytyy muhkuraisia peltoja tms. missä TALin tolppajalka ei ole oikein edukseen. Samoin myös kaltevat pinnat ovat aika huonoja. Näissä olosuhteissa säädettävä kolmijalka on paljon parempi.
Vesku
www.vkastronomy.com

Munkki

Joo mäkin olen Sepon kanssa samaa miletä, että TAL-1 on oikein kelpo peli tavalliseen ja vähän tavallista kovempaankin havaitsemiseen. Itsellänikin on suurinpiirtein tämän kokoluokan laite ja ihan vakavissani sillä havaitsen eikä kohteet ole ihan lähiaikoina loppumassa...

Mitä tulee TAL-1:n tolppajalustaan, niin siitä minä(kään) en pidä ja itse arvostan esim. alumiiniset kolmijalat joita saa esim. Skywatcherien mukana huomattavasti korkeammalle.
Mikko Salokannel

Celest1al Sphere

TAL-1 on kelpo putki, jollainen oli myös meikäpojan ensimmäinen oikea kaukoputki. Minusta se sopii hyvin aloittelijalle, ja miksei kokeneemmallekin havaitsijalle. TALin tolppajalusta on ainakin jämerä, ei huoju eikä tärise. Muhkurainen pelto ei ole jalustan kannalta niin iso ongelma, kuin jäinen pinta. Eikä TAL loppujen lopuksi paina niin paljoa. Ja TAL tosiaan kulkee kätevästi vaikka auton takaluukussa.

pappa

Itse olen sorvilla tehnyt kevytmetallista kolme limppua 20cm ja jyrsimällä tassukolot ja se nostaa putken jo niin korkealle ettei pitkänkään tartte kyykkiä...Mitä tulee tuohon jäällä luisteluun niin muovilämistkät saa pois ja tilalle voi laittaa jotain muuta tasaista, vanha rahkamatto on mm. hyvä. Olen nähnyt sellaisenkin viritelmän jossa TAL jalustan tassun paikoille on tehty kierre rei'ät ja siihen sopiva tappi tassuineen tasaamaan epätasaisuutta. Tuskin kukaan mäessä putkeaan käyttää, mielumminkin mäen päällä. Ja TAL:llin tassujen alle saa rotia melkeen mistä vain siellä mäen päälläkin.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

PETK

Heips!
Ite kun valittin putkea, selailin myyntiluetteloita, koitin saada tolokkua EQ yms. ominaisuuksista.
TAL-1 :stäkin harkitsin. Täysin 40v. aloitteliana päädyin BM 130/1000 EQ jalustalla.
En tiedä onko hyvä vai huono, se seleviää kunhan saan kokemuksia.


Pekka Kokko