Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa

Aloittaja VeikkoM, 08.01.2015, 11:06:08

« edellinen - seuraava »

VeikkoM

Talkoot lauantaina 10.1.2015

Ohessa lisätietoa ensi viikonlopun talkoista:


- paikalle tulee väkeä jo perjantai-iltana ja paikalla olla sunnuntaihin saakka, tilaa pitäisi olla yöpujillekin
- pääosa töistä tehdään kuitenkin lauantaina

Talkoissa tehdään mm.

- korjaustoimia päärakennuksessa:
       - kurkihirren säätöä
       - vedensuodattimeen liittyviä säätöjä
       - siivousta (mm. vesikalusteiden puhdistusta)
       - videoprojektorin ja valkokankaan vaihtoa
       - energiamittauksen asentelua
- sään salliessa
      - ykkös- ja kakkostornikäyttöä ja laitteiden säätöä


Lisätietoja voi kysellä palveluosoitteesta havaintokeskus@ursa.fi

---
https://www.ursa.fi/palvelut/tahtitornit/tahtikallion-havaintokeskus.html
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

hm

Talkoot lauantaina 14.2.2015

Helmikuun talkoissa jatketaan edellisellä kerralla aloitettujen asioiden parissa. Lähinnä siis sisätöitä – ulkotöihin ryhdytään sitten huhtikuussa. Tarkoitus pohtia myös tulevien talkootapahtumien asettamia haasteita ja saada päivitettyä tietoa uuden projektin tilanteesta. Töiden jälkeen saunomista ja uuden projektorin ensi-iltanäytös: https://www.facebook.com/tahtikallio

Ovi aukeaa jo perjantaina iltapäivällä, jolloin voi saapua ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti. Perjantain alkuillaksi lupaa ennuste tätä kirjoitettaessa kirkasta säätä, joten silloin sään suodessa herätellään kaukoputkia talviunesta.

Uudet talkoolaiset ovat erityisen tervetulleita. Yöpyjiä toivotaan ilmoittautumaan edellisessä viestissä olevaan sähköpostiosoitteeseen. Samaan lokeroon voi lähettää myös talkoisiin ja havaintokeskukseen liittyviä kysymyksiä.

Maaliskuun talkoo on sitten kuukauden viimeisenä viikonloppuna, viikko ennen pääsiäistä.

hm

Talkoot taas lauantaina 28. maaliskuuta

Jatketaan perinteiseen tapaan paikkojen parantelua ja laaditaan käyttöohjeita. Tällä kertaa sää ei taida suoda tähtitaivaan näkymiä.

Ensimmäiset saapuvat luultavasti jo perjantaina. Uudet talkoolaiset ovat tervetulleita.

hm

Koulutus- ja talkoopäivä 18.4.2015

Havaintokeskuksessa järjestetään viikon päästä yhdistetty koulutus- ja talkoopäivä. Ovi aukeaa jo perjantaina ja paikalla voi olla sunnuntaihin asti, jonka jälkeen siirtyminen äänestämään ja seuraamaan eduskuntavaalien tulosta. Koulutuksen suorittaneilla on oikeus käyttää havaintokeskuksen tiloja ja laitteita omatoimisesti.

Talkoolaisille tarjolla mm. keväisiä pihatöitä ja paikkojen siivousta ja kunnostusta. Sään salliessa kaikki laitteet ovat käytettävissa taivaan katseluun ja kuvaukseen. Aloittelemme myös opastavien videoiden tuottamisen kokeilut, joten karismaattisille astroharrastajille saattaa avautua valkokankaan rooleja.

Koulutukseen tulevia ja yöpyjiä pyydetään ilmoittautumaan aiemmassa viestissä olevaan sähköpostiosoitteeseen.

hm

Talkoo- ja toimintaviikonloppu

Havaintokeskuksessa on taas vilkasta toimintaa tulevana viikonloppuna. Työhaluisille ursalaisille on tarjolla mukavia pihapuuhia ja paikkojen kunnostusta. Sään salliessa katsellaan myös aurinkoa ja planeettoja kaukoputken läpi. Paikalla ollaan ainakin perjantaista sunnuntaihin. Ensikertalaisille esitellään myös havaintokeskuksen toimintaa.

Yöpyjien toivotaan ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi Samasta osoitteesta voi kysyä myös muista havaintokeskukseen liittyvistä asioista.

Kesäkuun tapahtumapäivä on alustavasti 13.6.

hm

Toiminta- ja talkooviikonloppu

Viikonloppuna tehdään taas havaintokeskuksessa piha- ja kunnostustöitä. Tornien edestä kaadetut viimeiset puut ja oksat hoidetaan pois maastosta. Sisätiloissa laitetaan paikat kuntoon viikon kuluttua alkavaa tiedeleiriä varten. Ovet aukeavat jälleen perjantaina ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti.

Päivätaivaalta voimme katsoa aurinkoa, haloja ja siitepölykehiä. Yöllä hetken planeettoja ja valaisevia yöpilviä. Myös taivaalla nähtävien tähtien määrästä voidaan kisailla.

Uusien yöpyjien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi

hm

Toimintaviikonloppu Tähtikalliolla

Tulevana viikonloppuna laitetaan taas havaintokeskusta entistä ehompaan kuntoon. Päärakennuksessa ja torneissa tehdään kunnostus- ja parannustöitä sekä jatketaan kakkostornin katon peruskunnostuksen suunnittelua. Ovet aukeavat jälleen perjantaina ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti.

Päivätaivaalta voimme katsoa aurinkoa, haloja, päiväplaneettoja ja siitepölykehiä. Allunan kameran suodatinpyörä puhdistetaan ja koekuvataan sään suodessa. Valaisevien yöpilvien aktiivisin aika on myös lähellä.

Uusien yöpyjien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi

VeikkoM

Tähtikallion talkoot lähestyvät. Elokuussa meillä on poikkeuksellisesti kaksi talkooviikonloppua:

14.-16.8.
21.-23.8.

Näistä ensimmäinen on ylimääräinen talkooviikonloppu ja jälkimmäinen kalenterin mukainen tapahtuma- ja talkooviikonloppu.  Talkoiden päätehtävänä ovat kakkostornin alakerran kattoremontti. Katto uusitaan paremmin vettä pitäväksi, jotta varastotilana oleva alakerta ei pääsisi kostumaan. Lisäksi on suunniteltu päärakennuksen eteläseunustan maalausta sekä muutamia muita pienempiä maalaustöitä. Työlistalla on myös pienempiä kunnostus- ja siivoustehtäviä, jos työt pääsisivät loppumaan.

Tätä kirjoitettaessa noiden suurempien tehtävien yksityiskohdat ovat vähän auki.

Laitekoulutusta voitaneen tarvittaessa antaa iltasella talkoiden jälkeen. Tästä kiinnostuneet, ottakaa yhteyttä.

Yöpymispaikat tuskin loppuvat, mutta uusien talkoolaisten kannattaa ilmoittaa tulostaan palveluosoitteeseemme havaintokeskus@ursa.fi.  Tuolta voi kysellä myös lisätietoja.  Joku meistä osoitetta lukevista pyrkii parhaansa mukaan vastaamaan.


Tähtikallion toimintaryhmän
puolesta terveisin,
-VeikkoM
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Lauri Kangas

Kävin eilen pyörähtämässä Tähtikallion havaintokeskuksen yllä purjekoneella. Vähän hankalaa oli taittaa 115 km matka Räyskälästä asti ilman moottoria, mutta tulipahan vihdoin räpsittyä kuva.
VeikkoM

Talkoo- ja toimintaviikonloppu 18.-20.9.

Tähtikallion syyskuun talkoot on ensi viikonloppuna.   Työlistalla on mm. kakkostornin kattoremontin viimeistelytöitä ja torniosan kiinnitys.   Muitakin huoltotöitä on koko joukko listalla.

Kokoustamme myös lauantaina iltapäivän lopuksi pohtien tärkeimpiä lähiajan ja tulevaisuudenkin korjaus- ja hankintatarpeita.

Uusien talkoolaisten kannattaa ilmoittautua osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi, varsinkin jo yöpymisaikeita.  Osoitteesta myös lisätietoja.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

hm

Toimintaviikonloppu taas 9.–11. lokakuuta

Tulevana viikonloppuna kokoonnutaan taas tekemään huoltotöitä ja valmistelemaan havaintokeskusta talvikuntoon. Tällä kertaa seurana on myös meteoriväkeä pitämässä vuotuista tapaamistaan. Tiedossa on mm. tornien pesua ja kunnostusta, käyttöohjeiden parantelua, sekalaista pihatyötä ja vuoden 2016 tehtävien pohdiskelua. Sään salliessa katsellaan ja kuvataan syksyn tähtitaivaan kohteita ja annetaan laitekoulutusta halukkaille.

Ovi on auki perjantaista klo 18 alkaen ja paikalla voi olla maanantaihin asti. Uusia kävijöitä, jotka haluavat yöpyä, pyydetään ilmoittamaan tulosta osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi Samasta osoitteesta saa myös lisätietoja.

Marraskuussa uskaltaudutaan paikalle 13. päivä perjantaina.

hm

Toimintaviikonloppu taas 13.–15. marraskuuta

Tulevana viikonloppuna kokoonnutaan jälleen tekemään huoltotöitä ja valmistelemaan havaintokeskusta talvikuntoon. Työlistassa mm. lämpöeristyksen parantelua, perusteellista siivousta, käyttöohjeiden hiomista ja uusien tarvikkeiden asennusta. Sään salliessa katsellaan ja kuvataan loppusyksyn tähtitaivaan kohteita ja annetaan laitekoulutusta halukkaille.

Ovi on auki perjantaista klo 18 alkaen ja paikalla voi olla maanantaihin asti. Uusia kävijöitä, jotka haluavat yöpyä, pyydetään ilmoittamaan tulosta osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi Samasta osoitteesta saa myös lisätietoja.

hm

Toimintaviikonloppu Tähtikalliolla 11.–13. joulukuuta

Tulevana viikonloppuna on vuoden viimeinen huoltotapahtuma ja pikkujoulu. Tarjolla siivousta, eristevillojen asennusta, puutöitä ja pienempiä askareita pitkästä työlistasta. Ovet aukeavat jälleen perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti.

Pikkujoulua vietetään perinteiseen tapaan lauantaina illalla nyyttikestiperiaatteella ja osallistujien toivotaan tuovan pöytään tilaisuuteen sopivia antimia.

Halukkaille ursalaisille annetaan lauantaina havaintokeskuksen käyttökoulutusta, joka on edellytys paikan omatoimiselle käyttämiselle.

Käyttökoulutusta haluavien ja yöpyjien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi

hm

Toimintaviikonloppu Tähtikalliolla 15.–17. tammikuuta on peruutettu

Tapahtuma siirtyy huonon sään johdosta viikolla eteenpäin.

Uusi ajankohta on siis 22.–24.1.2016

hm

Toimintaviikonloppu Tähtikalliolla 19.–21. helmikuuta

Tulevana viikonloppuna herätellään kaukoputket talviuniltaan kevään havaintokautta vastaanottamaan.

Paikalla ollaan ja toimitaan perinteiseen tapaan. Uudet kasvot tervetulleita.