Avaruus.fi - keskustelualue

Tähtiharrastus ja tähtitiede => Tähtiharrastusyhdistykset => Aiheen aloitti: VeikkoM - 08-01-2015, 11:06:08

Otsikko: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: VeikkoM - 08-01-2015, 11:06:08
Talkoot lauantaina 10.1.2015

Ohessa lisätietoa ensi viikonlopun talkoista:


- paikalle tulee väkeä jo perjantai-iltana ja paikalla olla sunnuntaihin saakka, tilaa pitäisi olla yöpujillekin
- pääosa töistä tehdään kuitenkin lauantaina

Talkoissa tehdään mm.

- korjaustoimia päärakennuksessa:
       - kurkihirren säätöä
       - vedensuodattimeen liittyviä säätöjä
       - siivousta (mm. vesikalusteiden puhdistusta)
       - videoprojektorin ja valkokankaan vaihtoa
       - energiamittauksen asentelua
- sään salliessa
      - ykkös- ja kakkostornikäyttöä ja laitteiden säätöä
 

Lisätietoja voi kysellä palveluosoitteesta havaintokeskus@ursa.fi

---
https://www.ursa.fi/palvelut/tahtitornit/tahtikallion-havaintokeskus.html
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 10-02-2015, 01:37:15
Talkoot lauantaina 14.2.2015

Helmikuun talkoissa jatketaan edellisellä kerralla aloitettujen asioiden parissa. Lähinnä siis sisätöitä – ulkotöihin ryhdytään sitten huhtikuussa. Tarkoitus pohtia myös tulevien talkootapahtumien asettamia haasteita ja saada päivitettyä tietoa uuden projektin tilanteesta. Töiden jälkeen saunomista ja uuden projektorin ensi-iltanäytös: https://www.facebook.com/tahtikallio

Ovi aukeaa jo perjantaina iltapäivällä, jolloin voi saapua ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti. Perjantain alkuillaksi lupaa ennuste tätä kirjoitettaessa kirkasta säätä, joten silloin sään suodessa herätellään kaukoputkia talviunesta.

Uudet talkoolaiset ovat erityisen tervetulleita. Yöpyjiä toivotaan ilmoittautumaan edellisessä viestissä olevaan sähköpostiosoitteeseen. Samaan lokeroon voi lähettää myös talkoisiin ja havaintokeskukseen liittyviä kysymyksiä.

Maaliskuun talkoo on sitten kuukauden viimeisenä viikonloppuna, viikko ennen pääsiäistä.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 26-03-2015, 00:49:06
Talkoot taas lauantaina 28. maaliskuuta

Jatketaan perinteiseen tapaan paikkojen parantelua ja laaditaan käyttöohjeita. Tällä kertaa sää ei taida suoda tähtitaivaan näkymiä.

Ensimmäiset saapuvat luultavasti jo perjantaina. Uudet talkoolaiset ovat tervetulleita.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 11-04-2015, 01:15:27
Koulutus- ja talkoopäivä 18.4.2015

Havaintokeskuksessa järjestetään viikon päästä yhdistetty koulutus- ja talkoopäivä. Ovi aukeaa jo perjantaina ja paikalla voi olla sunnuntaihin asti, jonka jälkeen siirtyminen äänestämään ja seuraamaan eduskuntavaalien tulosta. Koulutuksen suorittaneilla on oikeus käyttää havaintokeskuksen tiloja ja laitteita omatoimisesti.

Talkoolaisille tarjolla mm. keväisiä pihatöitä ja paikkojen siivousta ja kunnostusta. Sään salliessa kaikki laitteet ovat käytettävissa taivaan katseluun ja kuvaukseen. Aloittelemme myös opastavien videoiden tuottamisen kokeilut, joten karismaattisille astroharrastajille saattaa avautua valkokankaan rooleja.

Koulutukseen tulevia ja yöpyjiä pyydetään ilmoittautumaan aiemmassa viestissä olevaan sähköpostiosoitteeseen.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 11-05-2015, 23:45:17
Talkoo- ja toimintaviikonloppu

Havaintokeskuksessa on taas vilkasta toimintaa tulevana viikonloppuna. Työhaluisille ursalaisille on tarjolla mukavia pihapuuhia ja paikkojen kunnostusta. Sään salliessa katsellaan myös aurinkoa ja planeettoja kaukoputken läpi. Paikalla ollaan ainakin perjantaista sunnuntaihin. Ensikertalaisille esitellään myös havaintokeskuksen toimintaa.

Yöpyjien toivotaan ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi Samasta osoitteesta voi kysyä myös muista havaintokeskukseen liittyvistä asioista.

Kesäkuun tapahtumapäivä on alustavasti 13.6.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 08-06-2015, 23:45:15
Toiminta- ja talkooviikonloppu

Viikonloppuna tehdään taas havaintokeskuksessa piha- ja kunnostustöitä. Tornien edestä kaadetut viimeiset puut ja oksat hoidetaan pois maastosta. Sisätiloissa laitetaan paikat kuntoon viikon kuluttua alkavaa tiedeleiriä varten. Ovet aukeavat jälleen perjantaina ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti.

Päivätaivaalta voimme katsoa aurinkoa, haloja ja siitepölykehiä. Yöllä hetken planeettoja ja valaisevia yöpilviä. Myös taivaalla nähtävien tähtien määrästä voidaan kisailla.

Uusien yöpyjien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 07-07-2015, 18:30:38
Toimintaviikonloppu Tähtikalliolla

Tulevana viikonloppuna laitetaan taas havaintokeskusta entistä ehompaan kuntoon. Päärakennuksessa ja torneissa tehdään kunnostus- ja parannustöitä sekä jatketaan kakkostornin katon peruskunnostuksen suunnittelua. Ovet aukeavat jälleen perjantaina ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti.

Päivätaivaalta voimme katsoa aurinkoa, haloja, päiväplaneettoja ja siitepölykehiä. Allunan kameran suodatinpyörä puhdistetaan ja koekuvataan sään suodessa. Valaisevien yöpilvien aktiivisin aika on myös lähellä.

Uusien yöpyjien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: VeikkoM - 11-08-2015, 15:37:14
Tähtikallion talkoot lähestyvät. Elokuussa meillä on poikkeuksellisesti kaksi talkooviikonloppua:

14.-16.8.
21.-23.8.

Näistä ensimmäinen on ylimääräinen talkooviikonloppu ja jälkimmäinen kalenterin mukainen tapahtuma- ja talkooviikonloppu.  Talkoiden päätehtävänä ovat kakkostornin alakerran kattoremontti. Katto uusitaan paremmin vettä pitäväksi, jotta varastotilana oleva alakerta ei pääsisi kostumaan. Lisäksi on suunniteltu päärakennuksen eteläseunustan maalausta sekä muutamia muita pienempiä maalaustöitä. Työlistalla on myös pienempiä kunnostus- ja siivoustehtäviä, jos työt pääsisivät loppumaan.

Tätä kirjoitettaessa noiden suurempien tehtävien yksityiskohdat ovat vähän auki.

Laitekoulutusta voitaneen tarvittaessa antaa iltasella talkoiden jälkeen. Tästä kiinnostuneet, ottakaa yhteyttä.

Yöpymispaikat tuskin loppuvat, mutta uusien talkoolaisten kannattaa ilmoittaa tulostaan palveluosoitteeseemme havaintokeskus@ursa.fi.  Tuolta voi kysellä myös lisätietoja.  Joku meistä osoitetta lukevista pyrkii parhaansa mukaan vastaamaan.


Tähtikallion toimintaryhmän
puolesta terveisin,
-VeikkoM
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: Lauri Kangas - 30-08-2015, 17:42:17
Kävin eilen pyörähtämässä Tähtikallion havaintokeskuksen yllä purjekoneella. Vähän hankalaa oli taittaa 115 km matka Räyskälästä asti ilman moottoria, mutta tulipahan vihdoin räpsittyä kuva.

(https://i.imgur.com/zEjBUH9.jpg)

(http://i.imgur.com/e7My2TG.png)
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: VeikkoM - 15-09-2015, 22:35:09
Talkoo- ja toimintaviikonloppu 18.-20.9.

Tähtikallion syyskuun talkoot on ensi viikonloppuna.   Työlistalla on mm. kakkostornin kattoremontin viimeistelytöitä ja torniosan kiinnitys.   Muitakin huoltotöitä on koko joukko listalla.

Kokoustamme myös lauantaina iltapäivän lopuksi pohtien tärkeimpiä lähiajan ja tulevaisuudenkin korjaus- ja hankintatarpeita.

Uusien talkoolaisten kannattaa ilmoittautua osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi, varsinkin jo yöpymisaikeita.  Osoitteesta myös lisätietoja.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 05-10-2015, 19:08:40
Toimintaviikonloppu taas 9.–11. lokakuuta

Tulevana viikonloppuna kokoonnutaan taas tekemään huoltotöitä ja valmistelemaan havaintokeskusta talvikuntoon. Tällä kertaa seurana on myös meteoriväkeä pitämässä vuotuista tapaamistaan. Tiedossa on mm. tornien pesua ja kunnostusta, käyttöohjeiden parantelua, sekalaista pihatyötä ja vuoden 2016 tehtävien pohdiskelua. Sään salliessa katsellaan ja kuvataan syksyn tähtitaivaan kohteita ja annetaan laitekoulutusta halukkaille.

Ovi on auki perjantaista klo 18 alkaen ja paikalla voi olla maanantaihin asti. Uusia kävijöitä, jotka haluavat yöpyä, pyydetään ilmoittamaan tulosta osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi Samasta osoitteesta saa myös lisätietoja.

Marraskuussa uskaltaudutaan paikalle 13. päivä perjantaina.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 10-11-2015, 23:50:35
Toimintaviikonloppu taas 13.–15. marraskuuta

Tulevana viikonloppuna kokoonnutaan jälleen tekemään huoltotöitä ja valmistelemaan havaintokeskusta talvikuntoon. Työlistassa mm. lämpöeristyksen parantelua, perusteellista siivousta, käyttöohjeiden hiomista ja uusien tarvikkeiden asennusta. Sään salliessa katsellaan ja kuvataan loppusyksyn tähtitaivaan kohteita ja annetaan laitekoulutusta halukkaille.

Ovi on auki perjantaista klo 18 alkaen ja paikalla voi olla maanantaihin asti. Uusia kävijöitä, jotka haluavat yöpyä, pyydetään ilmoittamaan tulosta osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi Samasta osoitteesta saa myös lisätietoja.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 07-12-2015, 22:49:48
Toimintaviikonloppu Tähtikalliolla 11.–13. joulukuuta

Tulevana viikonloppuna on vuoden viimeinen huoltotapahtuma ja pikkujoulu. Tarjolla siivousta, eristevillojen asennusta, puutöitä ja pienempiä askareita pitkästä työlistasta. Ovet aukeavat jälleen perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti.

Pikkujoulua vietetään perinteiseen tapaan lauantaina illalla nyyttikestiperiaatteella ja osallistujien toivotaan tuovan pöytään tilaisuuteen sopivia antimia.

Halukkaille ursalaisille annetaan lauantaina havaintokeskuksen käyttökoulutusta, joka on edellytys paikan omatoimiselle käyttämiselle.

Käyttökoulutusta haluavien ja yöpyjien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 13-01-2016, 16:28:26
Toimintaviikonloppu Tähtikalliolla 15.–17. tammikuuta on peruutettu

Tapahtuma siirtyy huonon sään johdosta viikolla eteenpäin.

Uusi ajankohta on siis 22.–24.1.2016
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 17-02-2016, 00:12:24
Toimintaviikonloppu Tähtikalliolla 19.–21. helmikuuta

Tulevana viikonloppuna herätellään kaukoputket talviuniltaan kevään havaintokautta vastaanottamaan.

Paikalla ollaan ja toimitaan perinteiseen tapaan. Uudet kasvot tervetulleita.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 30-03-2016, 23:05:29
Toimintaviikonloppu Tähtikalliolla 1.–3. huhtikuuta

Tulevana viikonloppuna ollaan taas paikalla perjantaista alkaen. Tarvittaessa annetaan käyttökoulutusta ja opastetaan Astrofoxin uudistuneeseen käyttöliittymään. Sauna lämpiää entistä pontevammin uuden kiukaan voimin. Lämpimien päivien johdosta mäki lienee täysin ajokelpoinen. Sääennuste tarjoaa myös mahdollisuutta tehdä havaintoja. Uudet ja vanhat kävijät tervetulleita.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 02-05-2016, 23:29:54
Toiminta- ja talkooviikonloppu 6.-9. toukokuuta

Kevään viimeinen toimintaviikonloppu havaintokeskuksessa on tulevana viikonloppuna. Tarjolla pihamaan siistimistä, roskien polttoa, polttopuun hakkuuta, sekalaista korjaustyötä, tornien kunnostamista ja tulevan kesän toimien suunnittelua. Kiinnostuneille järjestetään myös laitekoulutusta. Ovi aukeaa perinteiseen tapaan perjantaina iltapäivällä.

Maanantaina on Merkuriuksen ylikulku, jota voi sään salliessa seurata havaintokeskuksen laitteilla ja omilla instrumenteilla.

Uusien talkoolaisten toivotaan ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi, varsinkin jos on yöpymisaikeita. Samoin, jos aikomuksena on jäädä seuraamaan Merkuriuksen ylikulkua.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: VeikkoM - 10-06-2016, 23:28:07
Tapahtuma- ja talkooviikonloppu 17.-19.6.

Kesäkuun talkooviikonloppu järjestetään viikkoa ennen juhannusta.  Tarjolla pientä rakentelutyötä niin ulkona, torneissa kuin päärakennuksessakin.

Uusien talkoolaisten toivotaan ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi, varsinkin jos on yöpymisaikeita.
Otsikko: Toimintaviikonloppu Tähtikalliolla 15.–17. heinäkuuta
Kirjoitti: hm - 09-07-2016, 23:16:12
Tulevana viikonloppuna laitetaan taas havaintokeskusta entistä ehompaan kuntoon. Ovet aukeavat jälleen perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti.

Päivätaivaalta voimme katsoa aurinkoa, haloja, päiväplaneettoja ja siitepölykehiä. Sään salliessa kuvataan kirkkaimpia kesäkohteita. Valaisevien yöpilvien aktiivisin aika on myös käsillä.

Uusien yöpyjien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 07-08-2016, 14:46:15
Toimintaviikonloppu Tähtikalliolla 12.–14. elokuuta

Tulevana viikonloppuna on kesän viimeinen tapahtuma- ja talkooviikonloppu. Ovet aukeavat jälleen perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti.

Sään salliessa kuvaamme loppukesän kohteita pimenevältä taivaalta, kalastamme kauden viimeisiä valaisevia yöpilviä ja hämmästelemme Perseuksen tähdistöstä singahtavia tähdenlentoja.

Uusien yöpyjien ja laitekoulutusta haluavien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 13-09-2016, 21:44:46
Toiminta- ja talkooviikonloppu 16.-18. syyskuuta


Tulevana viikonloppuna on syksyn ensimmäinen tapahtuma- ja talkooviikonloppu. Ovet aukeavat jälleen perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti.

Viikonlopun keskeinen teema on päärakennuksen lämpöeristyksen parantaminen. Perjantaina tarkkailemme myös osittaista kuunpimennystä.

Uusien yöpyjien ja laitekoulutusta haluavien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 05-10-2016, 21:52:28
Toiminta- ja talkooviikonloppu 7.-9. lokakuuta


Tulevana viikonloppuna on syksyn toinen tapahtuma- ja talkooviikonloppu. Ovet aukeavat jälleen perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla maanantaihin asti.

Viikonlopun keskeinen teema on edelleen päärakennuksen lämpöeristyksen parantaminen. Ohjelmassa myös polttopuiden valmistelua, lautakasan siistimistä ja käyttöohjeiden kirjoittelua. Sään suodessa katselua, kuvausta ja käyttökoulutusta.

Uusien yöpyjien ja laitekoulutusta haluavien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 16-01-2017, 14:56:00

Toiminta- ja talkooviikonloppu 20.-21. tammikuuta


Tulevana viikonloppuna on vuoden ensimmäinen tapahtuma- ja talkooviikonloppu. Ovet aukeavat jälleen perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti.

Pitkä työlista tarjoaa talvisäähän sopivaa tekemistä. Sään suodessa suunnataan havaintovälineet taivaalle.

Uusien yöpyjien ja laitekoulutusta haluavien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 12-02-2017, 20:56:07
Toiminta- ja talkooviikonloppu 17.-19. helmikuuta

Ensi viikonloppuna on vuoden toinen tapahtuma- ja talkooviikonloppu. Ovet aukeavat jälleen perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti.

Pitkä työlista tarjoaa talvisäähän sopivaa tekemistä. Sään suodessa suunnataan havaintovälineet taivaalle.

Uusien yöpyjien ja laitekoulutusta haluavien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 23-03-2017, 18:05:26

Toiminta- ja talkooviikonloppu 24.-26. maaliskuuta

Tulevana viikonloppuna on vuoden kolmas tapahtuma- ja talkooviikonloppu. Ovet aukeavat jälleen perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla ainakin maanantaihin asti.

Pitkä työlista tarjoaa monipuolista tekemistä. Sään suodessa suunnataan havaintovälineet taivaalle.

Uusien yöpyjien ja laitekoulutusta haluavien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: VeikkoM - 11-04-2017, 23:57:27
Toiminta- ja talkooviikonloppu 14.-16. huhtikuuta

Tulevana pääsiäisviikonloppuna on huhtikuun talkootapahtuma, jolloin toivottavasti päästään jo ulkotöihin käsiksi. Mäelle johtava tie on jo sulana, joten pääsemme arvioimaan syksyisten kunnostustoimenpiteiden riittävyyttä ja mahdollisen ojituksen tarvetta.  Edellisenä viikonloppuna Laitepäivillä pääsimme jo kevyesti ottamaan tien kuntoon tuntumaa.

Kakkostornin alakertaakin katsastamme ja yritämme löytää sinne tuoduille koneille sopivan sijainnin. Eerolla taitaa olla näkemys alakerrasta työtilana.

Kolmostornille vievälle kaapelille olisi tarkoitus saada suojaa antava ojitus.

Lisäksi varaudumme toukokuussa tulevaan saunatilojen lattiaremonttiin mahdollisesti siirtämällä ja purkamalla pois osan saunatilojen irtaimistoa talkoiden lopulla.

Uusien yöpyjien ja laitekoulutusta haluavien toivotaan taas ilmoittautuvan osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 11-07-2017, 16:47:40
Toiminta- ja talkooviikonloppu 14.-16. heinäkuuta

Tulevana viikonloppuna on kesän ensimmäinen tapahtuma- ja talkooviikonloppu. Ovet aukeavat jälleen perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla ainakin maanantaihin asti.

Tiedossa mm. saunaremontin viimeistelyä ja pihamaan siivousta. Artjärvipäivää viettäville kyläläisille näytetään auringonpilkkua 2665. Yöllä kuvataan ja tähyillään valaisevia yöpilviä.

Uusien yöpyjien ja laitekoulutusta haluavien toivotaan taas ilmoittautuvan runsain joukoin osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 07-08-2017, 16:47:13
Toiminta- ja talkooviikonloppu 11.-13. elokuuta

Tulevana viikonloppuna on elokuun tapahtuma- ja talkooviikonloppu. Ovet aukeavat tavanomaiseen tapaan perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla maanantaihin asti.

Tiedossa mm. saunaremontin viimeistelyä, kakkostornin kunnostusta ja pihamaan siivousta. Yöllä kuvataan ja tähyillään perseidejä sekä valaisevia yöpilviä. Päivällä seurataan uudistunutta auringonpilkkua 2665A.

Uusien yöpyjien ja laitekoulutusta haluavien toivotaan taas ilmoittautuvan runsain joukoin osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 06-09-2017, 20:05:43
Toiminta- ja talkooviikonloppu 8.-10. syyskuuta

Tulevana viikonloppuna on syyskuun tapahtuma- ja talkooviikonloppu. Ovet aukeavat tavanomaiseen tapaan perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla maanantaihin asti.

Tiedossa mm. kakkostornin kunnostusta, pihamaan siistimistä, linnunpönttöjen kausihuoltoa, varastojen järjestelyä, tulevan toiminnan suunnittelua... Yöllä kuvataan ja katsellaan sään salliessa tähtitaivasta ja odotettavissa olevia revontulia.

Uusien yöpyjien ja laitekoulutusta haluavien toivotaan taas ilmoittautuvan runsain joukoin osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 13-11-2017, 17:00:51
Toimintaviikonloppu taas 17.–19. marraskuuta

Tulevana viikonloppuna kokoonnutaan jälleen tekemään huoltotöitä ja valmistelemaan havaintokeskusta talvikuntoon. Työlistassa mm. hormin läpiviennin tiivistämistä, perusteellista siivousta, käyttöohjeiden hiomista ja erilaisia korjauksia. Sään salliessa katsellaan ja kuvataan loppusyksyn tähtitaivaan kohteita ja annetaan laitekoulutusta halukkaille.

Ovi aukeaa perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla maanantaihin asti. Uusia kävijöitä, jotka haluavat yöpyä, pyydetään ilmoittamaan tulosta osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi Samasta osoitteesta saa myös lisätietoja.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 01-12-2017, 15:15:03
Toimintaviikonloppu ja pikkujoulu Tähtikalliolla 8.–10. joulukuuta 2017

Viikon kuluttua on vuoden viimeinen havaintokeskuksen huoltotapahtuma ja pikkujoulu. Parannellaan keittiötä, tiivistetään nurkkia ja hoidetaan  pienempiä askareita pitkästä työlistasta. Ovet aukeavat jälleen perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti.

Pikkujoulua vietetään lähes perinteiseen tapaan lauantaina illalla klo 19 alkaen. Tällä kertaa joulukinkku maksetaan yhteisesti osallistujien kesken. Muutoin toimitaan nyyttikestiperiaatteella ja osallistujien toivotaan tuovan pöytään tilaisuuteen sopivia antimia. Kaikkia pikkujouluun osallistujia pyydetään ilmoittautumaan ja kertomaan aikomansa tuomiset. Jos tuomisten suhteen tulee liiallista päällekkäisyyttä, niin asiasta laitetaan tarvittaessa ohjausta.

Halukkaille ursalaisille voidaan antaa lauantaina havaintokeskuksen käyttökoulutusta, joka on edellytys paikan omatoimiselle käyttämiselle.

Pikkujouluun saapuvia, käyttökoulutusta haluavia ja yöpyjiä pyydetään ilmoittautumaan osoitteessa havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: Jorma Koski - 01-12-2017, 17:45:14
Päivitetty ruokatarvikelista löytyy facebookista, sivun alareunasta:
 
https://www.facebook.com/events/943329119154664/
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 09-01-2018, 19:39:50
Toimintaviikonloppu taas 12.–14. tammikuuta

Tulevana viikonloppuna kokoonnutaan jälleen huoltamaan havaintokeskusta. Sään salliessa katsellaan ja kuvataan talvisia tähtitaivaan kohteita ja annetaan laitekoulutusta halukkaille. Korjaustyön takia Astrofox-kaukoputki ei kuitenkaan ole käyttökunnossa.

Ovi on auki perjantain iltapäivästä alkaen ja paikalla voi olla maanantaihin asti. Uusia kävijöitä, jotka haluavat yöpyä, pyydetään ilmoittamaan tulosta osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi Samasta osoitteesta saa myös lisätietoja.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 12-03-2018, 13:19:23
Toimintaviikonloppu taas 16.–18. maaliskuuta

Tulevana viikonloppuna kokoonnutaan jälleen huoltamaan havaintokeskusta. Tiedossa on ulko- ja sisätöitä. Sään salliessa katsellaan ja kuvataan talvisen tähtitaivaan kohteita ja annetaan tarvittaessa laitekoulutusta halukkaille.

Ovi on auki perjantain iltapäivästä alkaen ja paikalla voi olla maanantaihin asti. Uusia kävijöitä, jotka haluavat yöpyä, pyydetään ilmoittamaan tulosta osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi Samasta osoitteesta saa myös lisätietoja.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 01-12-2018, 17:37:18
Talkoo- ja toimintaviikonloppu sekä havaintokeskuksen pikkujoulu Tähtikalliolla 7.–9. joulukuuta 2018

Viikon kuluttua on vuoden viimeinen havaintokeskuksen huoltotapahtuma ja pikkujoulu. Keskeisenä urakkana on marraskuun talkoissa kaadettujen puiden jälkihoito. Lisäksi tarjolla runsaasti sekalaisia pikkutöitä pitkästä työlistasta. Ovet aukeavat jälleen perjantaina iltapäivällä ja paikalla voi olla ainakin sunnuntaihin asti. Havaintosäätä ei tämänhetkisen ennusteen mukaan ole luvassa.

Pikkujouluillalliselle istutaan perinteiseen tapaan lauantaina illan hämärryttyä. Tällä kertaa joulukinkku maksetaan yhteisesti osallistujien kesken. Muutoin toimitaan nyyttikestiperiaatteella ja osallistujien toivotaan tuovan yhteiseen pöytään tilaisuuteen sopivia jouluisia antimia. Kaikkia pikkujouluun osallistujia pyydetään ilmoittautumaan ja kertomaan aikomansa tuomiset. Kukin tuokoon omat kyytipojat, aperitiivit ja ruokajuomat - toki saa tuoda nesteitä myös yhteiseen janoon. Jos tuomisten suhteen ilmenee liiallista päällekkäisyyttä, niin asiasta laitetaan tarvittaessa ohjausta.

Halukkaille ursalaisille voidaan antaa lauantaina havaintokeskuksen käyttökoulutusta, joka on edellytys paikan omatoimiselle käyttämiselle.

Talkootöihin saapuvien ei tarvitse erikseen ilmoittautua, mutta pikkujouluillalliseen osallistuvia, käyttökoulutusta haluavia ja yöpyjiä pyydetään ilmoittautumaan mahdollisimman pikaisesti osoitteessa havaintokeskus@ursa.fi
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: JVO - 02-12-2018, 04:28:15
mistäs siellä on puita kaadettu?
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 02-12-2018, 21:20:09
mistäs siellä on puita kaadettu?

Tornien itäpuolelta poistui pari mäntyä näkymää rajaamasta.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: hm - 07-01-2019, 14:09:04
Toimintaviikonloppu 11.–13. tammikuuta

Tulevana viikonloppuna kokoonnutaan jälleen huoltamaan havaintokeskusta. Sään salliessa katsellaan ja kuvataan talvisia tähtitaivaan kohteita ja annetaan laitekoulutusta halukkaille.

Ovi on auki perjantain iltapäivästä alkaen ja paikalla voi olla maanantaihin asti. Uusia kävijöitä, jotka haluavat yöpyä, pyydetään ilmoittamaan tulosta osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi Samasta osoitteesta saa myös lisätietoja.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: VeikkoM - 09-06-2019, 22:03:29
Tähtikallion tapahtuma- ja talkooviikonloppu 14.-16.6.2019

Ensi viikonloppuna 14.-16.6. on Tähtikallion kesäkuun tapahtuma- ja talkooviikonloppu. Tulevana viikonloppuna on tarvetta hiukan useammalle käsiparille, sillä tarjolla on useita työkohteita, joita tuskin edes kaikkia saadaan nyt tehdyksi. 

Ursa sai alkuvuodesta Googlelta apurahaa noin 13 000 € Tähtikallion tietoliikenteen ja esityslaitteistojen parantamiseen. Tämä on käytettävä ja toteutettava kuluvan vuoden aikana. Suurin osa hankinnoista on tehty ja ne odottavat asennuksia. EU-tukihakemus on myös jätetty alkuvuodesta, mutta siitä ei ole päätöstä vielä kuulunut. Haluamme hoitaa Googleen liittyvät työt alta pois, jos EU-hakemus sattuisi tärppäämään. 

Aloitamme kuitenkin myös jo kolmostorniin liittyviä valmistelevia toimia. Sen rakenne on tarkoitus muuttaa vanhasta kupurakenteesta liukukattoiseksi. Toteutamme tämän, kävi EU-tukihakemuksen kanssa kuinka tahansa.

Niinpä tulevana viikonloppuna on tarjolla ainakin seuraavia tehtäviä:

- valokaapelin veto päärakennukselta kakkostorniin, sisältää mm. kaapeliojan kaivuun ohjausrakennuksen ja kakkostornin väliin
- mahdollisesti tietoliikennekaappien siirtämistä
- verkkolaiteiden ja palvelimen asennusta
- suunnittelua ja kaapelointeja torni/valvontakameroita varten
- kolmostornin rakenteiden ml. kupu hallittu purkaminen ja varastoiminen jatkokäyttöä varten
- tietokoneiden, esityskameroiden ja mikrofonien asennusta päärakennuksen saliin
- päärakennuksen yläkerran porraskaiteiden viimeistely (jäi kesken toukokuulla)
- alkusammuttimien asennus pää- ja ohjausrakennukseen sopiviin paikkoihin

Jos nämä eivät riitä, erinäisiä siivous- ja järjestelytyötä riittää myös.

Tervetuloa, jos kesäkiireiltänne ehditte!


Jotta saisimme töiden suunnittelua ja yöpymispaikkojen arviointia varten käsityksen tulijoiden määrästä, pyydämme ilmoittamaan tulosta osoitteeseen havainokeskus ät ursa.fi.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: VeikkoM - 10-07-2019, 22:43:28
Tähtikallion tapahtuma- ja talkooviikonloppu 12.-14.7.2019

Keskikesän talkoot pidetään tulevana viikonloppuna.   Luvassa on mm.

- Google-apurahaan liittyviä töitä
     - tietoliikennevalokaapelin vetoa päärakennuksen ja kakkostornin väliin
     - muuta tietotekniikan ja esityslaitteiston asentelua
- kolmostornin rungon aloittelua
- muita ajankohtaisia huolto- ja parannustitä

Sään salliessa yöpilvien ja muiden kesän yötaivaan kohteiden havainnointia.

Jotta saisimme töiden suunnittelua ja yöpymispaikkojen arviointia varten käsityksen tulijoiden määrästä, pyydämme ilmoittamaan tulosta osoitteeseen havaintokeskus ät ursa.fi.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: VeikkoM - 06-08-2019, 19:09:03
Tähtikallion tapahtuma- ja talkooviikonloppu 9.-11.8.

Luvassa on kolmostornin uudelleen rakentamista, erityisesti seinärakenteiden kokoamista, mutta myös muita rakennukseen töitä.

Tietoliikennetöitä myös jatketaan.  Luvassa mm. kaapelinvetoa.

Muuta pienempää hommaa molemmilla muilla torneilla.

Töiden jälkeen illalla voidaan tehdä havaintoja: perseidien ennakkoja pystyy jo ottamaan, kesän viimeisiä mahdollista yöpilviä voi yrittää bongata, taivaskin alkaa jo keskellä yötä olla melko pimeä.

Talkoisiin saapujat, eritoten yöpymistä suunnittelevat voisivat ilmoittaa tulostaan osoitteeseen havaintokeskus ät ursa.fi.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: VeikkoM - 11-09-2019, 22:37:07
Tähtikallion tapahtuma- ja talkooviikonloppu 13.-15.9.2019

Tulevan viikonlopun talkoot keskittyvät pitkälle kolmostornin rakentamisen ympärille.  Luvassa mm.:

- puutavaran ja vanerien sahausta mittoihin
- valumuottien tekoa ja tolppa-anturoiden valua
- liukukaton kiskopalkkien valmistelua ja alustavaa asentelua
- peltiseinän kiinnityspuiden asennusta ja seinien vahvikkeita
- kattotuolien kokoamista

Luvassa sahausta, ruuvausta, naulausta ja kurahommia.

Tervetuloa.  Ilmoita osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi, jos olet tulossa.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: VeikkoM - 23-10-2019, 22:57:14
Tähtikallion tapahtuma- ja talkooviikonloppu 25.-27.10.2019

Ensi viikonloppuna on Tähtikallion lokakuun talkoot.  Tässä on ollut välissä jo parit ylimääräiset talkoot, joista ei ehditty tiedottaa tänne.

Tulevan viikonlopun talkoot keskittyvät kolmostornin rakentamiseen. Työlista on pitkä ja talvi kolkuttelee jo kohta ovelle. 

Tervetuloa.  Ilmoita osoitteeseen havaintokeskus@ursa.fi, jos olet tulossa.
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: VeikkoM - 21-11-2019, 21:23:00
Tähtikallion tapahtuma- ja talkooviikonloppu 22.–24.11.2019

Talkoot jatkuvat Tähtikalliolla.  Ohessa hiukan lisätietoa talkoista.

Talkoot keskittyvät pitkälle kolmostornin töiden jatkamiseen, jossa on useampia työkohteita: 
- katelevyjen ruuvauksen täydentäminen viime talkoista + päätyräystäiden tuenta
- päätyjen panelointia
- liukukiskojen takatolppien pystytys ja tuenta
- sähköjen viennin suojaputki
- seinäpellityksen aloittaminen

Lisäksi, jos väkeä riittää, siivoamme havaintotasanteen ja kolmoistornin välisen alueen mullasta ja turpeesta, pohjatyönä talvikauden jälkeen aloitettavalle havaintotasanteen laajennukselle.

Tervetuloa mukaan!

* * *

Lauantai-iltana töiden jälkeen keskustelemme EU-hankkeen toteutusaikataulusta tarkemmin. 

Parisen viikkoa sitten tuli nimittäin tieto, että meille on myönnetty noin
16 000 euroa tukea rakentamiseen liittyviin töihin. Näitä ovat kolmostorni (joka siis on aloitettu), havaintotasanteen laajennus, ohjausrakennuksen majoitusfasiliteettien parantaminen sekä grillausalueen kohentaminen (kota + laavu grilleineen). Laiteinvestointeihin ei rahaa myönnetty, mutta uusi CCD-kamera tullaan hankkimaan Ursan omalla rahoituksella.

EU-hakemus tarkoittaa, että merkittävä osa Ursan omarahoitusosuudesta katetaan talkootöillä, joten tarvitsemme ehdottomasti talkootyöläisiä mukaan.

Jonkun verran viime talvena saadun Google-apurahan töistä on vielä tekemättä. Laitteistot on kyllä jo hankittu. Näitä edistetään talvikauden talkoissa.


Toimintaryhmän puolesta
-VeikkoM

Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: VeikkoM - 06-12-2019, 12:15:43
Tähtikallion tapahtuma- ja talkooviikonloppu 13.–15.12.2019

Talkoot jatkuvat jälleen Tähtikalliolla.  Työt keskittyvät sään salliessa tiiviisti EU-hankkeen edistämiseen.  Kolmostornin rakennustöitä jatketaan, maan ollessa paljas ja sula myös havaintotasanteen laajennukseen ja grillikodan pohjukseen liittyviä maanraivaustöitä jatketaan.  Yhtenä mahdollisena kohteena on myös ohjausrakennuksen majoitusmahdollisuuksien parantamiseen liittyvät alustavat työt.

Viikonlopun yhdeydessä on myös lauantai-iltana pikkujoulut keskuksen toiminnassa/rakennustöissä olleille nyyttikestiperiaatteella.  Ursa tarjoaa kinkun.

Sään salliessa tehdään myös havaintoja. 

Talkoisiin ja pikkujouluihin osallistuvien halutaan ilmoittautuvan etukäteen osoitteeseen havaintokeskus ät ursa.fi. 
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: JVO - 27-12-2019, 14:34:35
onko allunan kamera korjattu tai korvattu? kattelin taivaanvahdista että enää ei tule omituisen näkösiä asteroidikuvia tähtikalliolta :police:
Otsikko: Vs: Tähtikallion havaintokeskuksen toimintaa
Kirjoitti: Kari Laihia - 27-12-2019, 17:44:56
Ei ole korjattu. Kokeiltu on kaikenlaisia temppuja, kuten sähköt pois vähän ennen kuvausta ja pussi kameran päälle.  Muutaman tunnin kylmennys ilman sähköjä vaikuttaa vähäksi aikaa. Kokeiltu on muitakin temppuja parin viime kuukauden aikana. Joskus ovat auttaneet mutta ovat myös tuoneet ongelmia, filtteripyörä jumissa, kamera jäätynyt yms. Nyt esim. kamera ilman sähköjä ja muovipussissa, odottaa seuraavia talkoita jolloin pitkän ajan kylmävaikutuksen testaus selviää. Ongelmana on sitten käyttöönotto ja lämmitys/kennon hallittu jäähdytys yhdessä. Ongelma on ehkä joku vanha kondensaattori ehkä? Odotamme innolla uutta kameraa :) . Yritämme pärjätä siihen asti kaikilla mahdollisilla tempuilla :( . Eipähän tässä muutakaan voi, projektien täytyy edetä. :undecided: