Celestron RASA

Aloittaja Jyrki, 04.09.2014, 13:35:28

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: vehnae - 18.10.2015, 12:33:52
... jäljelle jää oletus että liikkuvassa pääpeilissä on yllättävän paljon klappia. Aikaisemmin olen nähnyt lähinnä n. kaariminuutin samansuuntaista heiluntaa tarkenninta liikuttaessa, mikä ei ole ollut ongelma...

No, jos yhtään lohduttaa, niin ei ne RCT:n kiinteät peilitkään ole autuus ja onnuus, kun niiden oikeaa asentoa on niin pihkuran vaikea löytää... :laugh:
- Timo Inkinen

vehnae

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 19.10.2015, 20:53:58
No, jos yhtään lohduttaa, niin ei ne RCT:n kiinteät peilitkään ole autuus ja onnuus, kun niiden oikeaa asentoa on niin pihkuran vaikea löytää... :laugh:

Eli kaukoputkiin pätee sama kuin kelloihin, liikkuva peili on edes joskus oikeassa asennossa mutta kiinteä peili ei välttämättä koskaan?   :cool:

Tämä mun ongelma voisi myös johtua jostain kaapelisnagista tms joka olisi saanut deklinaatioakselin luistamaan (en tullut tarkastaneeksi muuttuiko akseleiden koordinaatit tuon yhteydessä), mutta mielestäni johdot on mulla sen verran hyvin ettei pitäisi ottaa kiinni missään tilanteessa.

Timpe

- Timo Inkinen

Kuulapaa

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 20.10.2015, 20:45:21
Found this one: http://www.cloudynights.com/topic/514950-first-images-with-rasa-and-qsi690/  :wink:

Koin tämän kommentin jotenkin hauskaksi: "Nice job Jari, you should post in the beginner forum. ", näin niin kuin asiayhteydestä irroitettuna ;)
Kun itse tekee niin saa sellaisen kun tulee.
http://www.kuulapaa.com/

vehnae

Noniin, vähitellen alkaa putken salat selvitä. Peilit lukittunakin tuntuu jossain olevan klappia/taipumaa tai niihin liittyvää hystereesiä mikä sotkee taivasmallinnusta. Ratkaisuna oli käsitellä putkea hienovaraisemmin, eli vähensin slewausnopeutta ja minimoin mallinnuksessa tehtävät liikkeet. Lopuksi kun mallista siivosi vielä epäilyttävimmät pisteet pois (esim. puolen vaihdon jälkeen mitatut), niin käteen jäi erittäin hyvä lopputulos. Kuvatessa en voi lukita peiliä automaattitarkennuksen takia, mutta kun peili on asettunut putken kääntämisen jälkeen niin se tuntuu pysyvän paikallaan.

Tässä viiden minuutin guidaamaton valotus, venytetty kevyesti ja zoomattu reilusti. PI sanoo tämän ruudun eccentricity-arvoksi 0,35 (0,42 tai alle = pyöreä) ja CCDI Aspect-lukemaksi 3 %. Kelpaa, ja näillä puheilla guidekameralle voinee keksiä jotain parempaa käyttöä.


AstroIle

Hei,

Celestron on julkaissut Rasa8 ja Rasa14 mallit. www.celestron.com Saas nähdä minkä tulee olemaan rasa8:n hinta.

Osaisiko kukaan kertoa, mitä vaikuttaa kameran lämpökuorma kuviin tällaisissa putkissa. Voisi kuvitella, että jotakin ylimääräistä ilmaväreilyä kamera tuottaa. Onko asialla käytännön merkitystä loppujen lopuksi.

t.Ile   

einari

Näistä uusista malleista ilmestyi CloudyNightsin foorumille jo useampiakin ketjuja.
Jossain ketjussa joku kommentoi tuota kameran lämpöhäiriköintiä ja oli sitten vaihtanutkin Boren-Simoniin (no ei pelkästään sen takia).
Käytännössä en kyllä usko että kovin merkittävä tekijä - sen verran hienoja kuvia HyperStar/RASA-putkilla on kuitenkin tuotettu.
___
Tapio

vehnae

8" RASAssa optinen suunnittelu on vedetty äärimmilleen, backfocus on tosiaan vain 25mm joten sen kanssa voi käyttää enintään APS-C -koon peilittömiä järkkäreitä tai värikennolla varustettua cmos/ccd-kameroita. Pari kautta 11" RASAlla kuvanneena en myöskään usko että nuo lämpövirtaukset on mitenkään ongelmallisia. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään planeettakuvausaparaatti.


AstroIle

Kiitos kommenteista.

Tuo 25mm back focus oli hyvä huomio. Ihmettelinkin miksi sielä mirrorles kamerat olivat framilla. Ehkä nykyinen 8 tuuman f4 putkeeni, jos ostaisi 2,8 lyhentimen,voisi tuottaa käytännöllisemmän kokonaisuuden.
T.Ile

tomppa

#24
Tarina jatkuu eri kertojan muodossa... :grin:

Viimeaikoina tähtikuvaamisesta on muodostunut pääpaino harrastukselle. Tästä syystä päätin parin vuoden järkkärikuvaamisen jälkeen myydä vanhan C8:n sekä ison osan harrastusvälineistöstä ja laittaa koko laitteiston uusiksi. Mielenkiinnon oli jo aiemmin herättänyt Celestronin 8" RASA, jonka f/2 -optiikka mahdollistaisi syvän taivaan kuvausprojektien saattamisen alusta loppuun yhden yön aikana. Houkutteleva vaihtoehto paikalliset säätilastot mielessä pitäen.

Ulkomaisilla foorumeilla käydään paljon läpi kauhuskenaarioita näiden putkien tiltti- ja kollimointiongelmien suhteen, mutta päätin kuitenkin pitää pään kylmänä ja hypätä suoraan altaan syvään päähän. Tilasin putken keväällä Astro Artilta, RASA tuli perille nopeasti ja kesä meni lähinnä putkea ihmetellessä ja päivätestaillessa. Kollimointi tarkistettiin keinotähdellä ja se oli onneksi täysin kohdillaan.





Kyseessä on siis spekseiltään 203mm/400mm F/2 astrografi. Ensivaikutelma oli hyvä, putki on Edge HD 8" runkoon tehty, joten laite tuntui heti tutulta. Kokoero C8:n verrattuna on selkeä, RASA on fyysisesti paljon pidempi putki. Edge HD -malleista poiketen putkella ei voi katsoa visuaalisesti, okulaarin tilalla putken takaseinässä on vain tuuletin. Lisäksi jostain syystä 8" RASAssa ei ole peilin lukitusnuppeja. Positiivisena yllätyksenä oli, että SCT-putkia tarkentaessa riivaavaa "mirror shiftiä" tässä 8" RASA:ssa ei ole lainkaan. Celestron on ilmeisesti kehittänyt putkeen uudenlaisen tarkennussysteemin, joka toivottavasti tulee myös normi C8:n aikanaan. 11" mallista tuttua Feather Touchia tässä pienemmässä RASAssa ei ole.

Piirtoympyrää putkessa riittää virallisesti APS-C -koon kennolle asti, mutta ainakin Facebookin RASA-ryhmässä muutama DIY-henkistä kaveria on oman adapterin avulla saanut myös täyden kennon kameran toimimaan tämän 8" mallin kanssa. Omassa käytössäni on ZWO ASI 183MC Pro, jonka pienet pikselit ovat hyvä yhdistelmä putken lyhyen polttovälin kanssa.

Joitakin pieniä haasteita putken kanssa tulee väistämättä eteen, Jari onkin aikanaan osan niistä käynyt täällä jo läpi. Diffraktiopiikkien välttämiseksi kameran johdot pitää saada kaarelle putken korjauslasin eteen, toteutin tämän 3D-printatulla adapterilla. Kaukoputken 25mm backfokuksen takia filtteripyörä ei mahdu kameran eteen, joten järkevintä on kuvata värikameralla. Kapeakaista kuitenkin onnistuu esimerkiksi Optolong L-eNhance -suodattimella (kokeiltu on).

Elokuun öiden pimetessä pääsin ottamaan ensimmäisiä kuvia ja olen putken suorituskykyyn hyvin tyytyväinen. Tässä 93x2min valoa Optolong L-Pro filtterillä, Kuun paistaessa hyvin lähellä kohdetta.


tomppa

Päivitystä:

Ensivalon jälkeen olen päässyt satunnaisesti kuvailemaan putkella, lähinnä huonojen kelien ja pitkän välimatkan takia. RASA on kuitenkin mahdollistanut kuvausprojektien työstämisen yhden yön datan avulla, joka oli päätavoite putkea hankkiessa.

Kuvauskamerana toimii edelleen ZWO 183MC Pro. Kelien parantuessa on tarkoitus testata kapeakaistakuvausta IDAS NBZ Ultra High Speed -suodattimella, jonka pitäisi toimia f/2 optiikan kanssa paljon L-eNhancea paremmin.

Alla alkukauden satoa :cheesy: