Kirjoittaja Aihe: GSO RC-putket (10" ja 12")  (Luettu 141317 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6396
  • Valoa ja varjoja
Vs: GSO RC-putket (10" ja 12")
« Vastaus #345 : 16-09-2018, 13:08:48 »
Pari muutosta lisää tulevalle havaintokelille, kun tuo edellinen setup ei tuottanut oikein kollimoitunakaan virheetöntä kuva-alaa.
1.) Pyöritin apupeiliä noin 20 astetta sivuttain. Tuosta on pari mahdollista etua:
+ jos apupeilin epäkeskeisyys on vaikuttanut tuohon oikeaan alanurkkaan kuva-alalla, niin nyt sen pitäisi siirtyä pois tuolta oikeasta alanurkasta (suuntaa en tiedä).
+ nyt päiväkollimointi tuotti mielestäni taas hitusen paremmat optiikan heijastusrenkaat putken eteen, sama pätee myös tuonne tarkentimen takana näkyvään heijastukseen.

2.) Otin CCDT67:n loittoetäisyyttä pienemmäksi poistamalla optisesta ketjusta 10 mm M48 loittorenkaan. Putkesta tulee nyt f/5.6 (254/1410mm) RCT (edellinen f/5.3 (254/1340mm).

Eli saa nähdä mihin tuolla uudella mekaanisella säädöllä päästään tähtikollimoinnissa (Takahashikin on nyt mielestään lähes oikeassa kollimoinnissa). :smiley:
Tässä on muuten se hankaluus, ettei käytössä ole enää moottorifokusta, vaan tarkennan käsipelillä (usein!), mikä hidastaa toimintaa.
- Timo Inkinen

Poissa mistral

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1848
Vs: GSO RC-putket (10" ja 12")
« Vastaus #346 : 16-09-2018, 21:01:36 »
Onkohan peilit hiottu tehtaalla niin että akseli menee tarkalleen keskellä? Sitäkin olen ihmetellyt kuinka apupeilin akseli voidaan tietää jos se on kupera. Kuperallahan ei ole polttopistettä, joutuu ilmeisesti kokeilemalla etsimään oikean suunnan?

Lisäys: No tietysti voisi laittaa apupeilin pyörimään tarkasti laakeroidulle laikalle ja vaikkapa vähän sivusta kohdistaa siihen laserin jonka heijastusta seuraisi tasopinnalla. Jos heijastus pysyisi paikallaan, olisi peili oikeassa asennossa. Tai vielä pitäisi tarkistaa että on myös sivusuunnassa akselilla. Ehkä olisi mahdollista sellainen laikkapyöritin tehdä amatöörillekin, tiedä sitten miten käytännössä toimisi.
Mutta kun RC:n kollimointi on ektremehommaa, ehkä joku värkkää sellaisen :)

Lisäys2: Ja laikkaan pitäisi kiinnittää koko putki jotta peilien oikean asennon jälkeen ne saadaa lukittua. Eli putki pitäisi jämäkästi kiinnittää koska sen omapaino jo vääntää jonkinverran pyöriessä. Kun peilit on kerran lukittu, niitä ei toivottovasti koskaan tarvitse uudelleen kollimoida. (Itsellä on vain Newton ja visuaalikäyttö, on pitänyt kollimoinnin hyvin..)

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6396
  • Valoa ja varjoja
Vs: GSO RC-putket (10" ja 12")
« Vastaus #347 : eilen kello 20:27:11 »
Onkohan peilit hiottu tehtaalla niin että akseli menee tarkalleen keskellä?

Tuotakin olen miettinyt, mutta oman tietoni mukaan ne ovat kohtuullisen tarkasti keskellä tuota keskimerkkiä. Käytännössä hyvän tähtikenttäkollimoinnin avulla säädetty optiikka antaa aina laserilla keskityksen tuonne keskimerkin sisään, muttei koskaan aivan keskelle (missä on reikä apupeilin pinnoitteessa ja kapea lasersäde "katoaa"). Mutta pientä heittoa siellä on, koska tuota apupeiliä pyörittämällä saadaan hiukan erilaisia kollimointituloksia tähtitaivaalta.

Tässä eilisillan tulokset (15 s), mihin olen itsekin melko tyytyväinen (saisi vielä tuon pienen pisaran muodon pois tähdistä, mutta menee näinkin).

{alt}

{alt}

Ja 60 sekuntia M27:sta:
{alt}

En laita tällä kertaa CCDI:n mittauksia. Kaikki nuo olivat odotetusti tasaisuudeltaan parempia (kun lyhennyskerroin pieneni ja kentän kooksi tuli 1400mm polttovälillä aiempaa pienempi alue taivaalta eli noin 44'x33'). Kollimointi pyöri muutaman kaarisekunnin päässä oikeasta (virhe suoraan alas kuvassa) ja kentän tasaisuus 22-26%. En tehnyt peilien asentoon tietyn tarkkuustason jälkeen enää mitään muutoksia, vaan yritin tarkentimen asentoa säätämällä saada parhaan mahdollisen kuvan ja tähtien muodot. Tuon jälkeen otin vielä 5 x 5 min luminanssit M27:sta flat kuvien kera (tulevat tähän, kun ehdin käsittelemään nuo PixInsightissa). Tässä kumminkin ennakkona keskiarvomittaus viidestä M27 kuvasta CCDI:n näkemänä:

{alt}
  :azn:
- Timo Inkinen