Frostland Observatory

Aloittaja Jussi Koponen, 03.08.2014, 21:44:53

« edellinen - seuraava »

Jussi Koponen

Hola

Ostin viime syksynä uudet kuvauslaitteet ja nyt aloin rakentamaan observatoriota niiden ympärille. Domet olivat automatisoituina aivan liian kalliita, joten päädyin liukuvaan kattoon. Katosta tulee tietokoneella avautuva, jotta voin ohjata kuvaussessoita, jos olen esim. yövuorossa töissä.

Observatorio on kooltaan 3.7m X 3.4m ja 2.4m korkea.

Tähän astiset kustannukset (päivittyvä)

- Puutavara =400€
- Naulat, ruuvit, finfoam, sepeli, lekaharkot= 100€
- moottori ja Raspberry Pi -paketti katon automatisointiin 340€
- 8 X 2m kiskot 50€
- Laakeripyörät 6kpl 65€

Rakennan tätä aina töiden jälkeen kun kerkeän, joten laitos valmistuu hieman hidasta tahtia. Kesäloman viimeinen viikko alkaa kohta ja sitten onkin saatava ainakin rakennuksen vaikein vaihe, eli rullaava katto valmiiksi.
Jussi Koponen

Kiskojen maalaus ja ruosteiden poisto vei puoli päivää. Kiskot ja Laakeripyörät on kyllä varmasti riittävän jämäkät tälle katolle.

CSB

Hieno Observatorio tulossa Jussi, bravo

RL

#3

ellu

Mahtavaa. Näitä rakentelu urakoita on aina mielenkiitoista seurata.  :smiley:
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

Ransu

Hienoa Jussi, tätä observatorion rakentamista on mukava seurata :cool:
Omalla kohdalla pihaobservatorio on ollut paras harrastukseen liittyvä investointi, helpottaa todella paljon kun kaikki on valmiina paikallaan.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Tikkes

Hieno ja tilava paviljonki tulossa Jussille. Tuohon observatorioon mahtuu isompikin putki pyörimään. Toivottavasti saat valmiiksi ennen syksyn tuloa, vaikka työt haittaakin harrastusta. Nyt on ainakin kelit suosineet rakentamista.
Celestron C8 SCT XLT
Sky Watcher ESPRIT 100ED SUPER APO
Sky Watcher EQ8
ATIK 314L+ / SBIG ST-8300M /Canon 80D

-Esko

Jussi Koponen

Kiitos kaikille tsempistä!

Tänään sain vain mitoitettua tolppien korkeuden samalle tasalle rakennuksen kanssa. Kiskojen alle tulee 2x6" lankut selälleen, jonka alle tulee vielä tupla kakkosneloset, tolpasta varmaan laitan lähtemään vinotuennan kiskoille, hirsipuu -malliin. Uskoisin tämän olevan riittävän jämäkkä viritelmä.

Mitään piirustuksia ei ole, Isäukko käy konsultoimassa välillä mitä/miten kannattaa tehdä, itselläni kun ei ole kokemusta rakennushommista. Mutta kyllä tässä innostus alkaa herätä rakennella kaikenlaista itse.

Jouko_Kettunen

Olen samaa mieltä kuin Ransu - kunnollinen havaintosuoja on ollut minunkin kohdalla paras investointi tähtiharrastuksiin. Kaikki on aloitusvalmiina. Minulla on jopa vanha tietokone siellä ympäri vuodet eikä senkään kanssa ole ollut ongelmia. Kovalla pakkasella kovalevyt kitisevät hetken aikaa.
Rakensin omani kesällä 2010 ja käyttökokemukset ovat olleet hyvät. Mietin havaintosuojaa suunnitellessa, miten voisin tehdä liukuvasta katosta mahdollisimman yksinkertaisen, mutta käyttövarman. En tiedä, miten olet ajatellut käyttää teräksisiä U-palkkeja, mutta jos kiskoissa on uria ylöspäin, ne ovat talvella jäätä täynnä eikä sitä saa helpolla pois. Puupalkkienkin päälle kertyy sopivissa olosuhteissa jäätä, mutta kun olen öljynnyt ne puuöljyllä joka syksy, lähtee jää helposti auton tuulilasiskrapalla. Laitoin oheen kuvan, missä näkyy hyvin oma liukukattosysteemi. Pyörät (Motonetistä, halkaisija 120 mm) ovat kiinni 30cm korkeassa säävanerista tehdyssä katon sivupalkissa (kuvassa vanerilappujen takana 5kpl/sivu). Vanerilaput ja palkin ulkosivu menevät n. 2 cm alemmaksi kuin pyörät, jolloin palkki ei pääse putoamaan puiselta kiskoltaan. Kattotuolit ovat katon sivupalkkien päällä, jolloin seinät voivat olla vastaavasti 30 cm matalampia. Tästä on hyötyä, kun pitäisi suunnata kaukoputki lähelle horisonttia. Päätykolmio on saranoilla ja se taittuu ulospäin. Toinen päätykolmio kulkee katon mukana pois tieltä.
Mikäli maaperä on routivaa, kannattaa huomioida, että havaintosuojan alla maa on paljaana koko talven. Lumi on erinomainen routaeriste, joten havaintosuojan alle ja n. 50 cm sen reunojen ulkopuolelle asti pitää rakennusvaiheessa laittaa 10 cm styroksinen routaeriste. Myöhemmin sitä on vähän hankala tehdä.
Joka tapauksessa onnea ja menestystä hankkeelle!

Junkers

Terve.
Hyvän näköinen projekti. Rakentelin itsekin viime kesänä mörskän itselleni (sain kyllä paljon apua, tuskin olisi yksin onnistunut...). Kattomekanismiin käytin myös suht kevyttä alumiinista u-kiskoa. Jään ja lumen sekä kosteuden kanssa ei suurempia ongelmia tuossa tule jos peittää ulkopuolelle menevät kiskon osat jollain. Itselläni on jostain romukasasta dyykattuja mitä lie muovisia räystässuojia jotka saa helpolla pois ja takaisin paikalleen. Laakerit kyllä tuntuvat mahdolliset pienet jäät jyräävän aika vaivatta. Kyllähän sinne kiskoon vähän kosteutta pääsee, joka aiheuttaa helposti myös hieman pintaruostumista laakereissa joiden varassa omakin katto on. Tämän kanssa kyllä pärjää puhdistamalla ja öljyämällä silloin tällöin. Laakerit on myös ainakin itsellä suht helppo tarvittaessa vaikka vaihtaa, mutta en usko tämän olevan tarpeen moneen vuoteen. Saatanpa tästä omasta laitoksesta kirjoitella jossain vaiheessa vähän tarkemminkin kun nyt tuo havaintokaluston toimivuuskin alkaa pikkuhiljaa näyttää suht lupaavalta.

Routaeristeet on tosiaan kyllä hyvä muistaa laittaa ja muutenkin huomioida maaperän laatu ettei tolppa ole heti ekana keväänä kallellaan :)

-Juha

DarkSide

Lainaus käyttäjältä: Jussi Koponen - 03.08.2014, 21:44:53
Tähän astiset kustannukset (päivittyvä)

- Puutavara =400€
- Naulat, ruuvit, finfoam, sepeli, lekaharkot= 100€
- moottori ja Raspberry Pi -paketti katon automatisointiin 340€
- 8 X 2m kiskot 50€
- Laakeripyörät 6kpl 65€


Tähän asti kustannukset näyttävät oikein hyviltä. Itsellä kului hieman suuremman rakentamiseen (2 jalustaa) yli 2000 euroa.
Vanha torni tosin toimi elinluovuttajana osittain.

Hieno projekti, onnea ja jaksamisia loppuun asti. Lämpötilat rakentelulle pirulliset  :realmad:

Jussi Koponen

Teräskiskot tulevat Kyljelleen, "kouru sisäänpäin" rakennusta. Laakeripyöristä menee 30 milliset akselit kehikkoon, joka säädetään kulkemaan kiskoilla mahdollisimman jouhevasti. Kiskot kiinnitetään teräslipoilla 2x6 lankkuun, jotka on hitsattu kiskon kylkeen. Näissä lipoissa on pulteille säätöreiät, jos kiskoissa esintyy hankausta.

Noihin kouruihin ajattelin laittaa pienet harjat, jos näyttää että lunta alkaa kertymään paljon.

Kunhan tuo kehikko liikkuu hyvin, alkaa kattotuolien asennus ja katon viimeistely. Sitten lattia ja seinät.

Joukolla onkin hyviä ideoita rakenteissaan, pitänee katsoa voinko kopioida jotain omaani :angel:

Liitteenä yksinkertainen piirros. Macilla ei ollutkaan Windowsista tuttua Paintia, joten nappasin jonkun netistä.

Kaizu

Kannattaisiko kiskot laittaa toisin päin, niin että ohjaava pystysuora osa olisi yläpuolella. Silloin ei vesi kerääntyisi kiskoon ja jäätyisi sinne. Pihallani on kasvihuone jonka liukuoven kiskot ovat vastaavanlaiset. Ovea ei talvella saa auki lämmittämättä.

Kaizu
Kai Forssen

pnuu

Katosta kannattanee laittaa lisäksi roikkumaan jonkinlaiset helmat (vaikka laudasta), niin tuuli ei kuljeta sisälle niin herkästi pakkaslunta.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Jussi Koponen

Hyvä idea Kaizulta. Eihän nuo laakerit karkaa minnekkään, vaikka tuo palkin ohjuri onkin ylhäällä.
Helmat olin toteuttamassa, unohdin ne piirroksesta.

Tarkoituksena oli teetättää aluskehikko katolle teräksestä, mutta nyt onkin vissiin sesonkiaika näillä työvalmennus paikoilla. Lähimmät ajat olivat vasta syyskuun lopussa.. Ei hyvä.

Nyt pitääkin miettiä mitenkä tämän kattohomman hoitaa. Hitsaustaito on melko heikko, eikä materiaalia ole omasta takaa.

Pitäisiköhän tuo koko katto tehdä sittenkin pelkästään puusta? Kiskojen väli on 305mm ja katon pituus 370mm. Laakereihin menee 30mm akseli, jos nuo akselit kiinnittäisi lankkuun jollain välikappaleella. Mietin että minkälainen tuon akselin kiinnityksen tulisi olla, että se kestäisi tuon katon painon lumikuorman kanssa? Laakereita tulisi kolme puolelleen.

Edit: vino/sivuttaistuennat kiskojen aluslankuilta ja tolpilta vielä puuttuu ja olen työstämässä niitä.