Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Havaintosuojat ja tähtitornit => Aiheen aloitti: Jussi Koponen - 03-08-2014, 21:44:53

Otsikko: Frostland Observatory
Kirjoitti: Jussi Koponen - 03-08-2014, 21:44:53
Hola

Ostin viime syksynä uudet kuvauslaitteet ja nyt aloin rakentamaan observatoriota niiden ympärille. Domet olivat automatisoituina aivan liian kalliita, joten päädyin liukuvaan kattoon. Katosta tulee tietokoneella avautuva, jotta voin ohjata kuvaussessoita, jos olen esim. yövuorossa töissä.

Observatorio on kooltaan 3.7m X 3.4m ja 2.4m korkea.

Tähän astiset kustannukset (päivittyvä)

- Puutavara =400€
- Naulat, ruuvit, finfoam, sepeli, lekaharkot= 100€
- moottori ja Raspberry Pi -paketti katon automatisointiin 340€
- 8 X 2m kiskot 50€
- Laakeripyörät 6kpl 65€

Rakennan tätä aina töiden jälkeen kun kerkeän, joten laitos valmistuu hieman hidasta tahtia. Kesäloman viimeinen viikko alkaa kohta ja sitten onkin saatava ainakin rakennuksen vaikein vaihe, eli rullaava katto valmiiksi.Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Jussi Koponen - 03-08-2014, 21:51:03
Kiskojen maalaus ja ruosteiden poisto vei puoli päivää. Kiskot ja Laakeripyörät on kyllä varmasti riittävän jämäkät tälle katolle.
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: CSB - 03-08-2014, 22:23:46
Hieno Observatorio tulossa Jussi, bravo
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: RL - 04-08-2014, 02:59:35
Onnea observatorion rakentamiseen! Kumpa tulisi itsellekkin joskus tulevaisuudessa mahdolliseksi :p
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: ellu - 04-08-2014, 06:08:55
Mahtavaa. Näitä rakentelu urakoita on aina mielenkiitoista seurata.  :smiley:
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Ransu - 04-08-2014, 09:32:33
Hienoa Jussi, tätä observatorion rakentamista on mukava seurata :cool:
Omalla kohdalla pihaobservatorio on ollut paras harrastukseen liittyvä investointi, helpottaa todella paljon kun kaikki on valmiina paikallaan.
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Tikkes - 04-08-2014, 11:46:29
Hieno ja tilava paviljonki tulossa Jussille. Tuohon observatorioon mahtuu isompikin putki pyörimään. Toivottavasti saat valmiiksi ennen syksyn tuloa, vaikka työt haittaakin harrastusta. Nyt on ainakin kelit suosineet rakentamista.
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Jussi Koponen - 04-08-2014, 20:11:03
Kiitos kaikille tsempistä!

Tänään sain vain mitoitettua tolppien korkeuden samalle tasalle rakennuksen kanssa. Kiskojen alle tulee 2x6" lankut selälleen, jonka alle tulee vielä tupla kakkosneloset, tolpasta varmaan laitan lähtemään vinotuennan kiskoille, hirsipuu -malliin. Uskoisin tämän olevan riittävän jämäkkä viritelmä.

Mitään piirustuksia ei ole, Isäukko käy konsultoimassa välillä mitä/miten kannattaa tehdä, itselläni kun ei ole kokemusta rakennushommista. Mutta kyllä tässä innostus alkaa herätä rakennella kaikenlaista itse.
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Jouko_Kettunen - 05-08-2014, 17:54:46
Olen samaa mieltä kuin Ransu - kunnollinen havaintosuoja on ollut minunkin kohdalla paras investointi tähtiharrastuksiin. Kaikki on aloitusvalmiina. Minulla on jopa vanha tietokone siellä ympäri vuodet eikä senkään kanssa ole ollut ongelmia. Kovalla pakkasella kovalevyt kitisevät hetken aikaa.
Rakensin omani kesällä 2010 ja käyttökokemukset ovat olleet hyvät. Mietin havaintosuojaa suunnitellessa, miten voisin tehdä liukuvasta katosta mahdollisimman yksinkertaisen, mutta käyttövarman. En tiedä, miten olet ajatellut käyttää teräksisiä U-palkkeja, mutta jos kiskoissa on uria ylöspäin, ne ovat talvella jäätä täynnä eikä sitä saa helpolla pois. Puupalkkienkin päälle kertyy sopivissa olosuhteissa jäätä, mutta kun olen öljynnyt ne puuöljyllä joka syksy, lähtee jää helposti auton tuulilasiskrapalla. Laitoin oheen kuvan, missä näkyy hyvin oma liukukattosysteemi. Pyörät (Motonetistä, halkaisija 120 mm) ovat kiinni 30cm korkeassa säävanerista tehdyssä katon sivupalkissa (kuvassa vanerilappujen takana 5kpl/sivu). Vanerilaput ja palkin ulkosivu menevät n. 2 cm alemmaksi kuin pyörät, jolloin palkki ei pääse putoamaan puiselta kiskoltaan. Kattotuolit ovat katon sivupalkkien päällä, jolloin seinät voivat olla vastaavasti 30 cm matalampia. Tästä on hyötyä, kun pitäisi suunnata kaukoputki lähelle horisonttia. Päätykolmio on saranoilla ja se taittuu ulospäin. Toinen päätykolmio kulkee katon mukana pois tieltä.
Mikäli maaperä on routivaa, kannattaa huomioida, että havaintosuojan alla maa on paljaana koko talven. Lumi on erinomainen routaeriste, joten havaintosuojan alle ja n. 50 cm sen reunojen ulkopuolelle asti pitää rakennusvaiheessa laittaa 10 cm styroksinen routaeriste. Myöhemmin sitä on vähän hankala tehdä.
Joka tapauksessa onnea ja menestystä hankkeelle!
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Junkers - 05-08-2014, 21:06:02
Terve.
Hyvän näköinen projekti. Rakentelin itsekin viime kesänä mörskän itselleni (sain kyllä paljon apua, tuskin olisi yksin onnistunut...). Kattomekanismiin käytin myös suht kevyttä alumiinista u-kiskoa. Jään ja lumen sekä kosteuden kanssa ei suurempia ongelmia tuossa tule jos peittää ulkopuolelle menevät kiskon osat jollain. Itselläni on jostain romukasasta dyykattuja mitä lie muovisia räystässuojia jotka saa helpolla pois ja takaisin paikalleen. Laakerit kyllä tuntuvat mahdolliset pienet jäät jyräävän aika vaivatta. Kyllähän sinne kiskoon vähän kosteutta pääsee, joka aiheuttaa helposti myös hieman pintaruostumista laakereissa joiden varassa omakin katto on. Tämän kanssa kyllä pärjää puhdistamalla ja öljyämällä silloin tällöin. Laakerit on myös ainakin itsellä suht helppo tarvittaessa vaikka vaihtaa, mutta en usko tämän olevan tarpeen moneen vuoteen. Saatanpa tästä omasta laitoksesta kirjoitella jossain vaiheessa vähän tarkemminkin kun nyt tuo havaintokaluston toimivuuskin alkaa pikkuhiljaa näyttää suht lupaavalta.

Routaeristeet on tosiaan kyllä hyvä muistaa laittaa ja muutenkin huomioida maaperän laatu ettei tolppa ole heti ekana keväänä kallellaan :)

-Juha
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: DarkSide - 05-08-2014, 22:03:01
Tähän astiset kustannukset (päivittyvä)

- Puutavara =400€
- Naulat, ruuvit, finfoam, sepeli, lekaharkot= 100€
- moottori ja Raspberry Pi -paketti katon automatisointiin 340€
- 8 X 2m kiskot 50€
- Laakeripyörät 6kpl 65€


Tähän asti kustannukset näyttävät oikein hyviltä. Itsellä kului hieman suuremman rakentamiseen (2 jalustaa) yli 2000 euroa.
Vanha torni tosin toimi elinluovuttajana osittain.

Hieno projekti, onnea ja jaksamisia loppuun asti. Lämpötilat rakentelulle pirulliset  :realmad:
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Jussi Koponen - 06-08-2014, 00:38:07
Teräskiskot tulevat Kyljelleen, "kouru sisäänpäin" rakennusta. Laakeripyöristä menee 30 milliset akselit kehikkoon, joka säädetään kulkemaan kiskoilla mahdollisimman jouhevasti. Kiskot kiinnitetään teräslipoilla 2x6 lankkuun, jotka on hitsattu kiskon kylkeen. Näissä lipoissa on pulteille säätöreiät, jos kiskoissa esintyy hankausta.

Noihin kouruihin ajattelin laittaa pienet harjat, jos näyttää että lunta alkaa kertymään paljon.

Kunhan tuo kehikko liikkuu hyvin, alkaa kattotuolien asennus ja katon viimeistely. Sitten lattia ja seinät.

Joukolla onkin hyviä ideoita rakenteissaan, pitänee katsoa voinko kopioida jotain omaani :angel:

Liitteenä yksinkertainen piirros. Macilla ei ollutkaan Windowsista tuttua Paintia, joten nappasin jonkun netistä.
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Kaizu - 06-08-2014, 09:05:32
Kannattaisiko kiskot laittaa toisin päin, niin että ohjaava pystysuora osa olisi yläpuolella. Silloin ei vesi kerääntyisi kiskoon ja jäätyisi sinne. Pihallani on kasvihuone jonka liukuoven kiskot ovat vastaavanlaiset. Ovea ei talvella saa auki lämmittämättä.

Kaizu
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: pnuu - 06-08-2014, 09:06:50
Katosta kannattanee laittaa lisäksi roikkumaan jonkinlaiset helmat (vaikka laudasta), niin tuuli ei kuljeta sisälle niin herkästi pakkaslunta.
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Jussi Koponen - 07-08-2014, 08:53:55
Hyvä idea Kaizulta. Eihän nuo laakerit karkaa minnekkään, vaikka tuo palkin ohjuri onkin ylhäällä.
Helmat olin toteuttamassa, unohdin ne piirroksesta.

Tarkoituksena oli teetättää aluskehikko katolle teräksestä, mutta nyt onkin vissiin sesonkiaika näillä työvalmennus paikoilla. Lähimmät ajat olivat vasta syyskuun lopussa.. Ei hyvä.

Nyt pitääkin miettiä mitenkä tämän kattohomman hoitaa. Hitsaustaito on melko heikko, eikä materiaalia ole omasta takaa.

Pitäisiköhän tuo koko katto tehdä sittenkin pelkästään puusta? Kiskojen väli on 305mm ja katon pituus 370mm. Laakereihin menee 30mm akseli, jos nuo akselit kiinnittäisi lankkuun jollain välikappaleella. Mietin että minkälainen tuon akselin kiinnityksen tulisi olla, että se kestäisi tuon katon painon lumikuorman kanssa? Laakereita tulisi kolme puolelleen.

Edit: vino/sivuttaistuennat kiskojen aluslankuilta ja tolpilta vielä puuttuu ja olen työstämässä niitä.
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Jouko_Kettunen - 13-08-2014, 11:49:04
Lumikuormaan on syytä varautua ainakin 100 - 150 kg/m2. Laita enemmän laakereita per sivu, niin kuormat laakeria kohden tulevat pienemmiksi. Kattokin liukuu tällöin kevyemmin. Puukatto on hyvä idea. Se on kevyt, ei ruostu eikä kerää kondenssivettä. Vesikaton voi tehdä ohuesta ryppypellistä, jolloin kattoruoteitakaan ei tarvita paljon. Aluskate on tällöin välttämätön kondenssivesien vuoksi.
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: mistral - 13-08-2014, 17:58:57
En tiedä voisko ne kiskot olla noin päin mutta jos palolaitokselta saisi vanhaa paloletkua kourun päälle, silloin ei lumi pääsisi kouruun. Siis jos paloletkun halkaisee ja popniittaa yläpuolelta kiinni niin se verhoaisi kourun mutta joustais akselin kohdalla. Ja voihan muutaman vesireiän porata kouruun, se ei pahemmin heikennä rakennetta.
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Jussi Koponen - 01-09-2014, 13:55:45
Kiitos hyvistä vinkeistä!

Homma on edennyt todella hitaasti, vaikka vapaa aika on uhrattu melko tehokkaasti tähän hommaan.
En ole aiemmin rakentanut juurikaan mitään, ja kyllä on kaikenlaisia virhettä tullut tehtyä.

Kattotuolit sain ilmaiseksi tähän rakennukseen, mutta huomattuani että suurin osa on enemmän tai vähemmän lahoja, päätin tehdä uudet. Tehtyäni kaikki tuolit huomasin että mallikappaleet eivät olleet prikulleen samanlaisia keskenään.  :rotfl:

-Kiskojen hitsaus ei mennyt millilleen suoraan kaikissa palikoissa, mutta näyttivät asettuvan paikalleen hienosti, onneksi saumat onnistuivat hienosti.
-Ovi saattaa osua räystääseen. Uudelleen sijoittelu ikkunan paikalle voi olla pakollinen, tai että ovi kääntyy sisälle. (onneksi on iso mökki)
-tuli unohdettua yöksi sateeseen kattokelkan raudapalkit, nehän ruostui totaalisesti. On nimittäin hommaa hioa 16 metrin matkalta ruosteet pois.

No nyt on kattopellit saatu ja aluskatteet laitettu, seinistä puuttuu muutamat laudat, jätin ne vapaaksi kiskojen alla olevien 2x5 lankkujen siirtelyä varten. Lattiaa alan vääntämään pikkuhiljaa kuvauskauden edetessä. Osa laitteista tuli kannettua sisälle, että voipi polkaista kuvauskauden aluille asap.Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Jussi Koponen - 04-11-2014, 16:24:28
Tein pienen blogin ja kuvasivun observatoriostani. Ensimmäinen artikkeli sisältää juttua rakennusvaiheesta. Teen vielä toisen osion myöhemmin, mihin tulee juttua etäohjattavista laitteista.

Tuossa sivustoni http://frostlandobservatory.galleria.fi/blog/4/Astronomical+Observatory+construction+Part+1:+basic+structures/
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: VeskuP - 05-11-2014, 21:01:53
Hyvää settiä!!!!
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Jussi Koponen - 06-11-2014, 18:00:05
Tattista Vesku.

Pientä Englannin kirjoitustaidon terästystä saa myös tuosta touhusta.
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Ransu - 06-11-2014, 18:43:03
Hienoa Jussi :cool:
Näitä tee se itse juttuja on aina mukava lueskella, samalla voi itsekin keksiä jotain uutta.
Lisää tarinaa vaan kehiin!
Otsikko: Vs: Jussin Observatorio
Kirjoitti: Jussi Koponen - 08-11-2014, 23:49:25
Kiitos Ransu.

Tein nyt toisen osan, missä kerron enemmän sähkölaitteista ja etäohjaukseen käytettävistä laitteista.

Juttu löytyy tästä http://frostlandobservatory.galleria.fi/blog/6/Astronomical+Observatory+Construction+Part2:+Roof+opener+&+remote+control+system./
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: Jussi Koponen - 10-07-2015, 17:37:13
Hola!

Kesälomalla on tullut tuupattua automaatiota pidemmälle omassa kuvausmajassa.

-Katon-ohjaus Ascom yhteensopivaksi
-Pilvisensori ja etäserveri sille
-UPS -varavoima. Jaksaa aukaista ja laittaa katon kiinni 5 kertaa, Observatorion pyöritysaika on nyt noin tunnin akun varassa.

Keskeneräisiä hommia:

-Katon ja ulkoseinien maalaus ja viimeistely
-DIY Allsky kameran vesitiiviksi saaninen

Observatorioon on paljon haalittu ns. halpislautaa, käytettyä ikkunaa ja kattopeltiä. tässä pientä hinnastoa, joitain pieniä juttuja saattaa puuttua, kuten niittejä jne.

- Puutavara =400€
- Naulat, ruuvit, finfoam, sepeli, lekaharkot, kattopelti ruuvit= 125€
- moottori 280€
- 8 X 2m kiskot 50€
- Laakeripyörät 6kpl 65€
-Ikkunat 80€
-Ovi 0€
-Kattopellit 100€
-Aluskate 39€
-Tervapaperi 29€
-Reititin, Ip pistorasia, kaapelit 217€
-listat 17€
-UPS 2x usb akt+2X verkkokaapeli 150€
-Maalit kiskoille, seiniin ja kattoon: 172€
-Valaistuksen kaapelit ja kaapelipitimet 23€
-Viemäriputkisto kaapeleille lattian alta, teipit yms. 57€
-Internet 4.95/KK

Kokonaishintaa on kertynyt 1804 euroa. Tämä ei siis kata tähtikuvauslaitteita.


Tässäpä linkkiä alustavaan juttuun: http://frostlandobservatory.galleria.fi/blog/

Jatkoa seuraa.
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: RL - 11-07-2015, 11:51:02
Mukavaa luettavaa tuolla blogissa ja todella upeita kuvia!
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: Jussi Koponen - 13-07-2015, 04:58:25
Kiitos Roope!
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: Jussi Koponen - 09-02-2016, 14:20:42
Huonojen säiden kunniaksi tuuppasin hieman tekstiä syksyllä ostamistani laitteista ja ylipäänsä automaatiosta takapiha-observatorioon.

tässäpä linkkiä http://astro.galleria.fi/blog/ (http://astro.galleria.fi/blog/)
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: Jussi Koponen - 03-04-2016, 12:44:13
Taivaskamera sai talteen ensimmäisen time-lapse videon. Kovin ongelmainen on QHY5 L II:n ajurit ja EZP-ohjelmisto. Ihan kelpo jälkeä tuolla saa aikaan kuitenkin.

Linkki videoon: https://www.youtube.com/watch?v=Mkisgs4CWEg (https://www.youtube.com/watch?v=Mkisgs4CWEg)
Linkki kotisivulle: http://astro.galleria.fi/blog/ (http://astro.galleria.fi/blog/)
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: Jussi Koponen - 14-04-2016, 15:18:32
Pieni time-lapsen pätkä automaattisesta kuvaussessiosta.

http://astro.galleria.fi/blog/31/Automated+imaging+sequence+time-lapse/ (http://astro.galleria.fi/blog/31/Automated+imaging+sequence+time-lapse/)
(http://astro.galleria.fi/kuvat/GSO+RC+12/N%C3%A4ytt%C3%B6kuva+2016-04-14+kello+11.31.38.png/_smaller.jpg) (http://astro.galleria.fi/kuvat/GSO%20RC%2012/N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202016-04-14%20kello%2011.31.38.png)

Videot myös Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=qLeL0EqY6Dk (https://www.youtube.com/watch?v=qLeL0EqY6Dk)

Pitää syksyllä vääntää sitten sellainen mallia "hieno"
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: xpro - 14-11-2016, 18:35:50
Hienoa työtä ja kyllä on mahtava Observatorio. 
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: Javs86 - 15-11-2016, 10:25:53
Hienosti näyttää laitteet toimivan!
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: kurppa - 15-11-2016, 23:29:59
mikä toi suojan aukeamisjuttu oli tossa koposen putkessa?
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: Jussi Koponen - 18-11-2016, 17:29:31
Kiitos xpro.

Laitteet toimii ihan mukavasti, kun vain olisi joskus kirkasta.

kurppa: motorisoitu pölysuoja kaukoputken päässä? Siihen on liimattu flat-paneeli kiinni. helpottaa huomattavasti flattien ottoa etänä. Tuo korkki aukeaa automaattisesti ennen kaukoputken ajamista kohteeseen, session päätyttyä korkki menee sitten kiinni.
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: Jussi Koponen - 07-12-2016, 16:38:40
aamuyöllä tuli mukava yllätys valvontakamerasta työvuoron päätyttyä. Tuli hieman kiire paikanpäälle :rotfl:(http://astro.galleria.fi/kuvat/GSO%20RC%2012/IMG_1846.JPG/_full.jpg)

Pieni artikkeli aiheesta.
http://astro.galleria.fi/blog/ (http://astro.galleria.fi/blog/)
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: Tikkes - 07-12-2016, 19:48:47
Lunta tulvillaan, on raikas talvisää... onneksi tuo ei tapahtunut sen edellisen sunnuntai myräkän aikaan..

Kaikki taisi kuitenkin säilyä kunnossa tuosta valkaisusta?
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: wm-x - 07-12-2016, 21:24:02
Oi voi! Toivottavasti sait kaikki välineet kuivattua ja mikään ei mennyt rikki.
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: Timpe - 07-12-2016, 23:18:11
Ooops.... Ajattelit siis testata EQ-8:lle normaalia etelänapa-touhua AP:n (http://www.astro-physics.com/products/mounts/3600gto/3600-instr-antarctica.jpg) malliin?  :tongue:
Hyvä kumminkin, että putki oli jo parkissa vaaka-asennossa, niin vältyit suuremmilta puhdistuksilta.
Otsikko: Vs: Frostland Observatory
Kirjoitti: Jussi Koponen - 09-12-2016, 07:38:15
Kaikki säilyi ehjänä.

Muistinkin että näin on käynyt ihan parikin kertaa aikaisemmin :oops:, pari vuotta sitten kun aloin automatisoimaan tuota kuvauskopperoa. Toivotaan että silikonivoitelu ketjuihin auttaisi.