Kirjoittaja Aihe: ESAn Kopernikus-projektin Sentinel-1a -satelliitti lähti tutkimaan Maata  (Luettu 3565 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Mare Nectaris

  • Rinnakkaisuniversumi
  • *****
  • Viestejä: 1480
  • Jaa - ja sinulla on kaikki
Satelliitti laukaistiin n. 700 km korkuiselle radalleen Ranskan Guyanasta Soyuz-raketilla 3.4.2014 klo 21.02 GMT. Satelliittia testataan parhaillaan, ja sen tulisi olla täydessä toimintavamiudessa n. 3 kuukauden kuluttua.

Sentinel-1a -satelliitti kartoittaa Maata tutkalla, jolla havainnoidaan mm. ilmakehää, laivareittejä ja laivojen jätepäästöjä, jäävuoria, riisintuotantoa, metsien hakkuuta ja metsäalan kehitystä, tulvia sekä maanjäristyksiä. Satelliitin tuloksia hyödynnetään mm. ilmastotutkimuksessa, kalakantojen ja ilmanlaadun sääntelyssä sekä jätteiden käsittelyn valvonnassa. Maanjäristysten ja tulvien osalta aineistoa voidaan käyttää mm. tuhojen arvioinnissa ja avun kohdentamisessa.

Sentinel-satelliitit laukaistaan siten, että vuoteen 2019 mennessä kaikkiaan 5 sarjan satelliittia on laukaistu. Vuonna 2015 on määrä laukaista kiertoradalle Sentinel-1b, joka toimii 1a:n parina. Yhteiskäyttötekniikalla saadaan ristiin varmistettua dataa sekä parempi alueiden kattavuus kiertoradalta. Sentinelit 1c ja 1d on määrä laukaista siinä vaiheessa, kun näyttää, että 1a ja 1b lähestyvät käyttöikänsä loppua. Tavoitteena on mahdollisimman luotettava, säännöllinen ja mahdollisimman pitkän aikasarjan muodostava aineisto.

Aloitettuaan toimintansa Sentinel tuottaa päivittäin noin 8 terabittiä dataa. Aineisto välitetään Maahan uudella saksalaisella laserteknologialla, joka mahdollistaa datasiirron lyhentämisen tunneista minuutteihin.

Kopernikus on ESAn toiseksi suurin hanke heti Galileo-paikannusprojektin jälkeen. Hankkeen hinta on n. 7,5 miljardia euroa. Satelliitin rakentamisesta on vastannut italialais-ranskalainen Thales Alenia Space, ja sen C-kaistan tutkajärjestelmästä ja elektroniikasta vastaa saksalais-britannialainen Airbus.

Asiasta uutisoi BBC.

Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera