Millainen jalusta tähtikuvaukseen?

Aloittaja tero, 27.03.2014, 11:00:10

« edellinen - seuraava »

wm-x

#75
Onko uusia kokemuksia tai kerrottavaa adventurerista? Meenasin rakennella katolle kiinteän telineen mihin laitan adventurerin. Siihen sitten kameraoptiikkaa ja ehkä joskus guidaus putkikin. Haluan nimenomaan nopean ja helpon ratkaisun joka ei vie tolkuttomasti aikaa ja saa 2min valoituksia tehtyä. Valosaastetta on tässä hieman joten ei varmasti pidempiä pysty ottamaankaan.

tero

Hei,
Oletteko päässeet käyttämään star adventureria?

Itse olen nyt elokuun hämärien myötä pari kertaa ehtinyt jo kokeilla.

Viimeisimmän kuvausreissun tein viime viikolla. Laitan tuosta yhden kuvaparin tähän nähtäville (originaali ja muokattu).

Käytin tuossa kuvassa ISO 6400:sta, halusin kokeilla miten noin ISOlla arvolla kohina näkyy kuvassa.
Kuvan speksit: Kamera Nikon D7100, Nikon 12-24 mm (kuvassa 12 mm), ISO 6400, f4, valotusaika 99.2 sekuntia.
Kuvan jälkikäsittelyn tein LR:lla ja Photoshopilla. Yllätyin kyllä, että 6400:sta kuvasta sai kuitenkin ihan käyttökelpoisen (edesauttoi se, ettei kuvan etualalla ole näkyvää maisemaa, niissä kohina olisi häiritsevän ruma).

Kokemukset so far:
+ laitetta on helppo kuljettaa
+ kokoonpanon saa nopeasti koottua (kamerajalusta, star adventurer, kamera, lankalaukasin, jne)
+ tuntuu toimivan kuten on tarkoitus. Tuossa jakamassani kuvassa tähdet ovat pysyneet ihan kohtuullisen hyvin paikoillaan, voisi olla vielä paremmin kyllä. Tässäkin: voi olla kyse siitä, etten saanut tehtyä napasuuntausta ihan millilleen. Onko napasuuntauksen oltava muuten kuinka prikulleen kohdilleen?
+ saan mahtumaan kaiken kamerareppuuni: kameran+objektiivit, star adventurerin+osat, jne. Kamerajalusta kulkee kädessä.

- napasuuntaus tuntuu edelleen vaikealta (tämä voi johtua ihan omasta kokemattomuudesta). Käytän napasuuntauksen apuna mobiilisovellusta, joka näyttää pohjantähden tarkan sijainnin ja star adventurerin napasuuntauksen teen tuon mukaisesti. Napasuuntauksen tekemiseen meni suhteessa aika paljon aikaa.
- laitten pienet osat, kuten napasuuntausputken pienet muovitulpat. Jos olet kuvaamassa pimeässä paikassa, nuo katoaa kyllä tosi helposti!
- kaikenlaisten irtotarvikkeiden (kamerasta, star adventurerista, jne) sijoittaminen. Tässä olisi hyvä olla mukana vaikka kamerajalustan keskelle sijoitettava pussi, jonne tarvikkeet saisi nopeasti laitettua. Pitänee kehitellä jotain.
- laitten käynnistyspainike menee liian helposti on-tilaan ja voi näin tahtomatta käynnistyä ennen aikojaan. Patterin voi aina ottaa pois ennen kuvausta, mutta siinäkin on sitten yksi ylimääräinen duuni tehtäväksi kuvausta aloittaessa.

Seuraavalla reissulla pitää testata vielä pidempää valotusaikaa ja pienempiä ISO-arvoja. Käytin jo nytkin monesssa kuvassa esim. ISO 3200 ja myös 1600:sta. Kiinnostavaa olisi päästä vertaamaan kroppikennoisen ja täysikennoisen kameran ominaisuuksia samassa tilanteessa.

Mitä käytännön vinkkejä olette huomanneet laitteen käytölle? Tännehän voisi kerätä listaa ja mielellään vaikka kuviakin, jos olette tehneet jotain omia viritelmiä :)



tero

Tuolla kuvausreissulla otin testikuvan plejadeista 300 mm:n objektiivilla.
Laitan sen vielä tähän jakoon. Kuva ei ole kovin kummoinen, mutta tähdet pysyy pistemäisinä.
Täysin teräviä ne eivät ole, en tiedä olisko tarkennuksessa käynyt jokin kämmi tai seuranta.

Kuva: NIKON D7100, objektiivi Nikkor 55-300mm (kuvassa 300 mm), ISO 4000, f5.6, 45.3s

Seuraavaa kuvausreissua varten on jo monta asiaa, mitkä pitää tehdä toisin ja mitä pitää kokeilla :)

jkokko

Taivaan ihailijat, joilta tuo star adventurer löytyy niin kuulisin ja näkisin mielelläni itsekin lisää juttuja ja kuvia (etenkin)! Lähti juuri tilaus TS:lle kyseisestä laitteesta.
Toivottavasti saapuu ja vielä ehjänä.

Kirkkaita kelejä!
(nyt näyttää kehnolta)

-Essi-

-Skywatcher 200/1000 PDS Explorer
-Skywatcher Skymax 127
-Skywatcher NEQ6
-Skywatcher Star Adventurer
-Nikon D7200
-QHY8L

-Essi-

Timpe

Nappasin nopeasti kehnossa kelissä 56x1min valotukset Canon EF135/2 objektiivilla (F2.5) ja Canon EOS 5D Mk3:lla ilman sen kummempaa tavoitetta kuin seurannan tsekkaaminen jatkoa ja lisäkokemuksia ajatellen. Pistin nuo pinoon PixInsightissa kehnoilla flat/bias-kuvilla, joten lopputulos oli parasta kääntää mustavalkoiseksi. Mukavan vaivaton mokkula käyttää tuollainen SW Star Adventurer  :smiley: Tuollaisella 135mm polttovälillä riittää laitteen oma napatähtäin ilmeisen hyvin minuutin valotuksiin, jotta tähdet pysyvät pyöreinä (valotukset olivat tuossa kelissä jo ihan histogrammin valkoisessa päässä kamerassa olleella ISO1600:lla).

Saman illan aikana huomasin, että laitteen paristoja ei kannata säilyttää kotelossaan, koska sen virtakytkin jättää 0-asennossakin hituvirran päälle ja syö siten paristot (4x1,5V AA) tyhjäksi itsekseenkin. Ja loppukuvia katsoen huomasin myös sen, että tuollaisen EOS 5D Mk3 + EF135/2 L:n kenttä ei ollut ihan tasossa, lieneekö objektiivin kiinnitys bajonettiin syynä vai optisen akselin linjaus? Mene ja tiedä, muttei sekään ole mitenkään uutta, että Canonin hyvämaineinen L-optiikka osoittautuu hentoiseksi tähtitaivaan alla... :huh:

Testipino tässä alla, älkää välittäkö flatti-pallukoista... (jpg-kuvan koko 5 474 866 bytes)
- Timo Inkinen