Merkurius

Aloittaja Seppo Linnaluoto, 20.08.2006, 14:33:10

« edellinen - seuraava »

Seppo Linnaluoto

Hei!

Havaitsin lauantai-aamuna klo 4.40-5.00 Merkuriusta. Se oli kirkkaan Venuksen vasemmalla alapuolella. Se näkyi 35 mm kiikarillani hyvin, mutta paljain silmin hädin tuskin. Venuksen kirkkaus oli -3,8 ja Merkuriuksen silloin -1,1. Saturnus olisi ollut Merkuriuksen vasemmalla alapuolella, mutta ei ollut mitään toivoa nähdä sitä, sen kirkkaus on +0,4.

Merkurius kirkastuu edelleen, mutta se lähenee samalla aurinkoa. 1.9. se on jo yläkonjunktiossa auringon kanssa. Merkurius näkynee enää parina aamuna.

Saturnus ohittaa Venuksen 27.8., joten syyskuussa se näkyy jo hyvin aamutaivaalla.

Seppo Linnaluoto

jmantyla

#1
Merkurius näkyy jälleen, nyt talvipakkasella noin 45-60 min auringonlaskun jälkeen.  Planeetta erottui 6.2. helposti paljain silmin:

Venus on ylävasemmalle ja Merkurius alaoikealla.  Suurin itäinen elongaatio on huomenna 7.2.  Planeetta näkyy vielä noin viikon, joten nyt kannattaa bongata tämä hieman hankalampi tapaus.
Testasin samalla uutta kameraa: Pentax K110D 135/2,8 0,7s./ISO200.
Kivan tuntuinen kamera, mutta sen näpelöinti -25 asteen pakkasessa ei ole kivaa  >:(

Edit: Kuvan tasoja säädetty.  Venuksesta yläoikealle erottu lambda Aqr.

Jorma M.
Kangasala

Toni

Vai että helposti paljain silmin... Minulta se onnistui tänään, mutta hankalaa se oli. Kärsivällisyys meinasi herpaantua parinkymmenen asteen pakkasessa, mutta yritys kannatti. Aikaa edellisestä kerrasta oli mennyt jo muutama vuosi, mutta onhan se pakko tunnustaa, että monta sopivaa tilaisuutta on tullut missattua. Koska olen havainnut lähinnä DS-kohteita Marsin edellisen opposition jälkeen, aluksi lähdin tietysti etsimään Merkuriusta Venuksen väärältä puolelta. Havaintopaikka oli sama mistä yritin tuloksetta nähdä McNaught-komeettaa tammikuun alkupuolella. Totta puhuen Uranuksen näkeminen ilman optisia apuvälineitä on helpompaa kuin Merkuriuksen, jos vain etsintäkartta on käytössä. Pimeällä taivaalla kun himmeän planeetan löytäminen tähtien seasta on muuten mahdotonta. Hämäränajan taivaalla taas Merkuriusta ei voi sekoittaa muuhun kuin ehkä kaukaiseen lentokoneeseen, mutta tieto ilmansuunnista on lähes välttämätön jos planeetan kapean havaintoikkunan aikoo käyttää hyödyksi.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: Toni - 07.02.2007, 18:26:57
Vai että helposti paljain silmin... [lyh]Hämäränajan taivaalla taas Merkuriusta ei voi sekoittaa muuhun kuin ehkä kaukaiseen lentokoneeseen, mutta tieto ilmansuunnista on lähes välttämätön jos planeetan kapean havaintoikkunan aikoo käyttää hyödyksi.

No, joo eihän Merkurius siis ole helppo kohde.  Tosin minun kohdalla tilanne on se, että olen nähnyt Merkuriuksen toistakymmentä
kertaa paljain silmin, Uranuksen varmasti vain kahdesti.  Uranus on himmeä ja Merkurius kirkas.
Se pitää varmaan paikkansa, että Merkurius ei löydy ellei tiedä missä se on.  Nyt löytämistä helpottaa kirkas Venus.

Jorma M.

Miika

Kävin viime viikonloppuna katsomassa Merkuriusta ja Venusta, ja Venus kyllä auttoi todella paljon Merkuriuksen etsintää. Lähdin kiikareilla liikkelle Venuksesta ja hetken päästä Merkurius oli jo näkökentässä. Sitten siirryin sellaiseen paikkaan, missä Merkurius oli lähellä talon nurkkaa, jotta etsiminen olisi helpompaa. Kyllä sen paljain silminkin erotti, mutta oli todella himmeä.
Miika V.

tahkis

#5
Mielestäni melko helppo kohde, kunhan antoi taivaan tummua tarpeeksi. 17.30 - 17.45 aikaan ei ollut kyllä mitään mahdollisuutta nähdä planeettaa paljain silmin, mutta kuuden jälkeen se erottui jo melko selvästi. Tai toivottavasti tuo nyt on Merkurius... ;)



Edit: Kuva vaihdettu
Joni Tahkoniemi

LyraB

Hyvä kuva tahkis! Kyllä kai se on  ::) Vilahtaako tuossa kuvasi vasemmassa alareunassa tähdenlento vai onko se vaan pilvi?  :D

tahkis

Lentokoneen jättövana se taitaa olla, tai ainakin se oli hieman liikkunut kuvien välillä.

Kylläpäs tuo kuva näyttää kamalalta pikselimössöltä kun katsoo toiselta näytöltä kuin millä sen muokkasi, pitäisi varmaan vähän kalibroida näyttöä.
Joni Tahkoniemi

jmantyla

#8
Lainaus käyttäjältä: tahkis - 07.02.2007, 20:59:36
Tai toivottavasti tuo nyt on Merkurius... ;)
Kyllä se on Merkurius, ja tuossa Venuksen oikealla puolella on Vesimiehen lambda-tähti.
Merkurius on näkyessään erittäin kirkas, tällä hetkellä jopa -1 magnitudia eli lähes yhtä kirkas kuin Venus ja näkyy sellaisena noin 10.2. saakka.  Kirkkautta vain ei kunnolla huomaa vaaleaa taustataivasta vasten heti, mutta myöhemmin illalla Merkurius on jopa säkenöivän kirkas juuri ennen katoamistaan horisontin taakse.  Havaintopaikalla on oltava mahdollisimman esteetön näkymä taivaanrantaan.
Meinasin itsekin mennä kuvaamaan sitä tänään web-kameralla ja 400/500 mm putkilla, mutta -29 asteen pakkanen muutti suunnitelmia  :'(
N.B. Editoin omaa kuvaani 6.2.  Kun vertaa sinun kuvaasi, näkyy hyvin planeettojen liike ja etenkin Venuksen liike suhteessa lambda Aqr:een.  Ks. edellä.

Jorma M.

jre

Bongasin myös Merkuriuksen tänään, asemiin saavuin jo n. 17:30 ja silloin ainoastaan Venus oli näkyvissä mutta hetken aikaa tähyillessä ja taivaan tummetessa alkoi Merkuriuskin tulla näkyviin parhaimmillaan se alkoi olla siinä 18.15 jälkeen mutta olin jo siinä vaiheessa niin jäässä ja kameran muistikin täyttyi joten pakkasin kamat ja poistuin paikalta lämmittelemään.




Nyt kun tarkemmin tutkailin mitä on tullut tehtyä niin olen ilmeisesti bongannut Merkuriuksen jo viime lauantaina tasan klo 18:00, vai onko kuvassa Merkurius vai onko vaan tähti, siainti on mielestäni aika kohdallaan?
Kuvatessa tätä en tiennyt Merkuriuksen mahd. läsnäolosta mitään.



Kamera: Nikon D50 kitti objektiivilla, valotusaikoja ei tähän hätään ollut saatavissa.


Markku Forsman

Tervehdys myös täältä Itä-Suomesta, Louhelta.

Eilen Venusta ja Merkuriusta vaimon kanssa katseltiin. Heti 17.00 jälkeen kun taivas alkoi tummua Merkurius näkyi kohtuu hyvin ihan paljain silminkin, kun tiesi mistä sitä etsi.
Liitteenä löytyy havainnosta myös kuva.

Timo-Pekka Metsälä

Sainpas kuvattua Merkuriuksen omalta pihalta! Enemmän tarinaa blogissa.


dirty

Pitihän tätä kuvata itsekin. Kuva on kolmen kuvan mosaiikki, joka on parsittu kasaan AutoStitch:lla. Kamerana Konica-Minolta Z2, 5s ja F8. Polttoväli on jotain väliltä 38-380mm.



Täysresoluution kuva on täällä
Synnytystuskissa olevassa blogissani on vielä pari kuvaa lisää.
Harri Hytönen

Seppo Linnaluoto

Hei!

Näin eilen illalla 16.5. Merkuriuksen 35 mm kiikarilla. Sen korkeus horisontista oli noin 4 astetta. Löysin sen klo 22.50 ja seurasin sitä 15 minuuttia. Sitä oli hyvin vaikea nähdä paljain silmin valoisalta taivaalta. Yritin sitä myös edellisenä iltana mutten löytänyt. Nyt katsoin tähtikartasta että se on 25 astetta kirkkaasta Venuksesta oikealle ja löysin sen heti. Käytin muuten Tähdet-kirjan takakannessa olevaa asteikkoa astemittarina.

Se näkyy kuun lopulla 2-3 astetta korkeammalla mutta sen kirkkaus samalla heikkenee.

Seppo.Linnaluoto@ursa.fi

Seppo Linnaluoto

Tänään 17.5. klo 22.50-23.05 Merkurius näkyi mainiosti kiikarilla, mutta ei paljain silmin. Taivaalla oli kyllä jonkin verran pilvenriekaleita. Kuunsirppi näkyi komeasti 3 astetta Merkuriuksen oikealla puolella. Kuun ikä oli vähän yli 24 tuntia.

Seppo.Linnaluoto@ursa.fi