Omassa liukukattoisessa suojassa kalusto on hyvinkin kosteata. Kyllä ajatuksena on eristää koppi 30mm uretaanilla ja pieni lämmönlähde koppiin. Näin saadaan kosteus pois.
Koska koppi on kokonaan pois päältä liukuvalla katolla niin rakenne jäähtyy erittäin pian kun katto vedetään pois päältä. Eli varmasti tuo pieni riski lämpöväreilylle on pienempi paha kuin tonnien kaluston hajoaminen kosteuden vuoksi.
Mulla on myös liukuvalla katolla varustettu koppero;
Minä olen suojannut jalustan kuuralta ja kosteudelta myös havaintojen ajaksi. Suojana voi käyttää esim pyöräilijän sadeviittaa, kevytpeitettä tai sopivankokoista palaa suodatinhuopaa.. Tai sitten voi viritellä pysyviä suojia kriittisiin paikkoihin jostain kevyistä muoveista tms. mutta ei mitenkään umpinaisia, vaan hyvin tuulettuvia "katoksia". Lisäksi jalustaan on liimattu 8W lämmitin joka on aina päällä. Lisäksi 30cm kaukoputken pääpeilillä on taustaan liimattu 2kpl vastuksia, ja lämmitysvirta on säädettävä. Nyt on vakiintunut noin 150mA/12V (eli 2.5W) lämmitys, joka pitää pääpeilin jäätymättä ja huurtumatta (paitsi aivan kosteimpina syysöinä yrittää huurtua).
600w lämpöpuhallin lämmittää kellokytkimellä observatoriota 1.5h/ vuorokaus.
Tietokone ja kaikki powerit on sateen kestävässä ja eristetyssä laatikossa jossa on 60w keraaminen, termostaattiohjattu, lämmitys.
Viellä yksi oleellinen juttu, observatoriossa ei saa olla maalattiaa, maasta nousee uskomattoman paljon kosteutta (ehkä paljas kallio on eri juttu). Lattia pitää olla ainakin 20cm maasta nostettu esim filmivanerilattia, ja alta avonainen rakenne - ettei lattia homehdu ja putoa muutamanvuoden käytön älkeen.