Mihin visuaalihavainnot kadonneet?

Aloittaja Pekka Lehtelä, 17.01.2014, 16:02:15

« edellinen - seuraava »

Riqis

#30
Taivaanvahdin paras puoli on se miten havaintoharrastus on saatu esille kiinnostavalla tavalla suurelle yleisölle. Tämä tuo uusia harrastajia. 

Vahdin havaintokertomus on parhaimmillaan ymmärrettävä kuvailu tai lyhyt tarina. Yhdessä kuvien kanssa, se muodostaa lähestyttävän ja innostavan kokonaisuuden, mikä tulee esille Kuvien ja kertomusten näkymässä.

Nykyisellään Taivaanvahdissa käy jo 1500-2000 eri käyttäjää vuorokaudessa ja suunta on ylöspäin. Viimeisimmässä käyttäjäpiikissä mentiin 4000-5000 eri käyttäjään päivässä.

Ds-archiven vapaasti kirjoitetuista teksteistä osa on jo sellaisenaan hienoa vahdin havaintokertomuksen ainesta (lukuunottamatta englannin kieltä standardina).

Toisaalta joukossa on myös paljon tekniseen tyyliin tehtyjä koodikielisiä rimpsuja, jotka eivät sellaisinaan kelpaa havaintokertomuskenttään. Mikäli niitä ilmestyisi vahtiin runsaasti, ne olisivat useimmille käsittämättöminä omiaan vieraannuttamaan suurinta kohderyhmää palvelusta.   

Isoin ongelma on käyttäjäalueen rajaus. Taivaanvahti ei rajallisten resurssien vuoksi ota vastaan kaikkien maailman maiden havaintoja. Jo pelkillä (pääosin) suomalaisilla käyttäjillä moderaattorit joutuvat kovan työn eteen, kun ilta-aikainen revontulimyrsky tai tulipallo näkyy selkeillä taivailla.

Deep sky archivella ei ole vastaavaa ongelmaa koska piirroshavainnot eivät vie paljon levytilaa ja syvän taivaan aktiivipiirtäjiä on koko maailmassa vähän.

Em. syistä johtuen yhdistäminen siten, että ds-archiven havainnot siirrettäisiin vahtiin sellaisinaan ei ilman melkoista viilaamista helposti onnistu. Ja vahdin havaintojen siirtäminen ds-archiveen ei ilmeisesti myöskään ole ongelmatonta koska suomen kieli puolestaan pilaisi ulkomaisten käyttäjien käyttökokemuksen. 

Mitä muuta voisi helpommin toteuttaa? Esim. Syvä taivas -jaoston sivuille voisi sijoittaa kummastakin systeemistä viimeisimmät havainnot esiin.

Vahdin kautta taas visuaalihavaitsijat voivat halutessaan esitellä harrastustaan lisäämällä havaintoonsa myös ymmärrettäviä, lyhyitä, tarinamuotoisia havaintokertomuksia suomeksi. Näin myös syvä taivas -jaosto voisi saada uusia innostuneita.

Toinen hyvä juttu olisi, että alan ekspertit kertoisivat vahdin kommenteilla, mitä jossain ds-havainnossa arvostavat. Asiantuntijoiden analyysi tuo todistettavasti uusia kiinnostuneita, ja havainto huomataan paremmin muiden joukosta, kun sitä on kommentoitu. 
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

elfsprite

Lainaus käyttäjältä: Riqis - 08.02.2014, 10:50:27
Tämä näyttäisi jättävän ikkunan auki sulauttamiselle joskus tulevaisuudessa, mikä on mielenkiintoista itsessään, koska se edustaa uutta näkökantaa keskustelussa.   

Myrskybongausjaoston havaintokannan kohdallahan on ollut paljonkin puhetta siitä, että havainnot siirrettäisiin jossakin vaiheessa Taivaanvahtiin. Kuviahan tuossa kannassa ei ole kovin paljoa monestakin eri syystä.  Minusta tämän kannan siirtämisessä ei ole ehkä niinkään kyse motivaation puutteesta vaan siitä, että edessä on aika raaka määrä työtä. Vaikka Taivaanvahdissa on input-rajapinta, on kuitenkin jaoston kannan rakenne sen verran erilainen, että tuontioperaatio vaatii etukäteissuunnittelua. Lisäksi tuotantokantaan ei voida suin päin tehdä massatuontia vaan sitä on ensin testattava kontrolloidusti.

Riqis

Lainaus käyttäjältä: elfsprite - 08.02.2014, 20:14:18
kannan siirtämisessä ei ole ehkä niinkään kyse motivaation puutteesta vaan siitä, että edessä on aika raaka määrä työtä.

Täsmälleen näin.

LainaaVaikka Taivaanvahdissa on input-rajapinta, on kuitenkin jaoston kannan rakenne sen verran erilainen, että tuontioperaatio vaatii etukäteissuunnittelua.

Nimenomaan. Ja tähän kuuluu mm. sen huomiointi miten alun perin aivan toiselle kohderyhmälle suunnitellut havainnot esitetään siten, että ne eivät puuduta Taivaanvahdin pääkohderyhmää (varmastikin tähän joku ratkaisu löytyy).

LainaaLisäksi tuotantokantaan ei voida suin päin tehdä massatuontia vaan sitä on ensin testattava kontrolloidusti.

Aivan.
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Saloja

Lainaus käyttäjältä: Riqis - 08.02.2014, 14:40:26Vahdin kautta taas visuaalihavaitsijat voivat halutessaan esitellä harrastustaan lisäämällä havaintoonsa myös ymmärrettäviä, lyhyitä, tarinamuotoisia havaintokertomuksia suomeksi. Näin myös syvä taivas -jaosto voisi saada uusia innostuneita.

Naulan kantaan ja Vahtiin lisätyistä havainnoista saisi samalla tehtyä myös pienimuotoisen havaintokertomuksen, jotka ovat nykyään harvojen herkkua!

Yhtenä ongelmana tässä kuitenkin on - ainakin itselläni - ajankäyttö. Jos jo nyt yhden piirroshavainnon tekemiseen menee ~1.5 tuntia, sen lisäämiseen omille kotisivuilleni ~30 minuuttia, Archiveen ~10 minuuttia niin voisin aika suurella todennäköisyydellä sanoa, etten jaksaisi enää samaa havaintoa Taivaanvahtiin laittaa saati sitten kääntää kuvausteksti vielä suomeksi ja kirjoittaa päälle tarinaa - varsinkin kun nämä sitten häviävät valokuvien loistoon saman tien. Erikoisemmista havainnoista tietysti voisi pidempääkin tekstiä kirjoitella, mutta kovinkaan moneen paikkaan ei samoja havaintoja viitsisi syöttää.

Riqis

Lainaus käyttäjältä: Saloja - 09.02.2014, 11:45:11
Naulan kantaan ja Vahtiin lisätyistä havainnoista saisi samalla tehtyä myös pienimuotoisen havaintokertomuksen, jotka ovat nykyään harvojen herkkua!

Kiva kuulla, että olet samaa mieltä.

LainaaYhtenä ongelmana tässä kuitenkin on - ainakin itselläni - ajankäyttö. Jos jo nyt yhden piirroshavainnon tekemiseen menee ~1.5 tuntia, sen lisäämiseen omille kotisivuilleni ~30 minuuttia, Archiveen ~10 minuuttia  [...]...Erikoisemmista havainnoista tietysti voisi pidempääkin tekstiä kirjoitella, mutta kovinkaan moneen paikkaan ei samoja havaintoja viitsisi syöttää.

Hyvin ymmärrettävää. Helpoin ratkaisu olisi jättää kohta "oma kotisivu, 30 minuuttia" väliin, mutta suurin apu tulevaisuuden kannalta tulisi jos kehityksessä lähennettäisiin järjestelmiä toisiinsa niin paljon kuin mahdollista, kuten:

1.) Laitettaisiin Syvän avaruuden uuden lomakkeen "Lisätiedot"-kohtaan niin monta ds-archiven erikoistietokysymystä kuin jotenkin järjellisen kohtuullisesti mahdollista.

2.) Ds-archiveen lisättäisiin vain yksi ominaisuus, havainnon eksporttaus tyyliin "Lähetä havainto Taivaanvahtiin", jossa pelkän send-nappulan lisäksi olisi myös vapaamuotoinen havaintokertomuskenttä (suomeksi). Ja jos havaitsijalla on kiire, eikä ole aikaa kirjoittaa lyhyttä tarinaa, niin sitten vaikka yksi lause asiasta. Näinhän moni asian hoitaa.

Mutta en tiedä kuinka realistista tuo kaiken kaikkiaan on.
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Pekka Lehtelä

#35
Olen 18 vuotta kestäneen tähtiharrastukseni aikana tehnyt vain muutaman piirroksen. Ei sovi niskalle eikä putkissani ole seurantaa. Aina olen kuitenkin kirjoittanut muistiin mitä olen katsonut, laittanut ylös minkälainen "tunnelma" oli putkella katsoessa, innostunut/ ei-innostunut jne. Myös ovatko pöllöt huhuilleet ja onko takametsämme ilves on vähemmän kauniilla äänellään ilmaissut olemassa olostaan. Ilves ollut jo vuosia lähistöllä.

Tämä on pointtini, mielestäni kaukoputkella katsoessa ei tarvitse tehdä lähes tieteellisen tarkkojen piirroksia. Pääasia on, että nauttii siitä mitä on tekemässä, harrastushan tämä vain on. Tähtitaivaan katselu rauhoittaa minua ja siten varmasti montaa muutakin. Monesti istun putken vieressä ja katson pitkään paljain silmin tähtitaivaan kauneutta. Juuri näitä kirjoituksia muiden kokemuksista tähtitaivaan alla kaipaan tälle foorumille. On mukava verrata omia tuntemuksiaan muiden vastaaviin.

Lisäksi on turhaa asettaa vastakkain visuuaalihavaintoja ja tähtikuvausta, kysehän on loppujen lopuksi samasta asiasta. Visuaalihavaitsija vangitsee fotonit silmäänsä ja tähtikuvaaja kennolleen. Kummatkin tekevät havaintoja tähtitaivaasta, menetelmät ovat vain erilaiset. Ja luulenpa monen kuvaajan katselevan paljain silmin ja/tai toisella putkella taivaalle sillä aikaa, kun varsinainen kuvausputki vangitsee fotoneja kennolleen.

Deep-Sky arkisto on hyvä, mutta olen sitä mieltä, että englannin kielen lisäksi helpottaisi jos havaintojen selostukset olisivat myös suomen kielellä.

Pekka

Lisään sen verran, että laitan tarkat kuvaukset kohteesta, kellonajan koska havaitsen ja lämpötilan, kelitiedot (seeing, taustataivaan tummuus + läpinäkyvyys) ja millä suurennoksilla olen mitäkin katsonut. Myös sen mitä en nähnyt sillä kertaa vaikka yritin. Samalla kirjaan miten muutokset putkiini vaikuttavat ja miltä vaikuttaa esim. uusi etsin. Kun havaitsen uudestaan jotain samaa kohdetta, on kiva katsoa muistiinpanoista miten aikaisemmin olen sen nähnyt vain olenko lainkaan. Edellisistä huolimatta pyrin ottamaan havainnoinnin rentona "terapiana". Kumma juttu on se, että mieluummin havaitsen yksin. Minä ja koko maailmankaikkeus vastakkain. Se on jotain mitä sanoin tai piirroksin ei pysty kuvaamaan. Ja juuri se pitää minut kiinni tässä harrastuksessa, vai onko tämä jo paremminkin elämäntapa?


pete 65

Moi. Meikäläinenkin on yleensä tehnyt vain muistiinpanoja havaintovihkoon,eli kohteet mitä katsonut ja niistä se että miten ovat näkyneet tai miltä näyttäneet sekä havainto säästä jotakin esim.lämpötila,pilvet jos niitä ollut ,olen myös kirjannut ylös ne henkilöt keiden kanssa olen havaintoja tehnyt. Joskus olen kyllä piirtänytkin jotain,esim. Jupiterin raitoja ja kuiden asentoja. Päivämäärät ja kellonajat olen tietenkin myös raapustanut ylös.-pete

Jorma Koski

Syvän taivaan valokuviin on erikoistunut vallankin AstroBin.
Siellä on erinomaisen tarkat tiedot kuvista ja työkalujakin.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Mellon

Lainaus käyttäjältä: Saloja - 09.02.2014, 11:45:11
Yhtenä ongelmana tässä kuitenkin on - ainakin itselläni - ajankäyttö. Jos jo nyt yhden piirroshavainnon tekemiseen menee ~1.5 tuntia, sen lisäämiseen omille kotisivuilleni ~30 minuuttia, Archiveen ~10 minuuttia niin voisin aika suurella todennäköisyydellä sanoa, etten jaksaisi enää samaa havaintoa Taivaanvahtiin laittaa saati sitten kääntää kuvausteksti vielä suomeksi ja kirjoittaa päälle tarinaa - varsinkin kun nämä sitten häviävät valokuvien loistoon saman tien. Erikoisemmista havainnoista tietysti voisi pidempääkin tekstiä kirjoitella, mutta kovinkaan moneen paikkaan ei samoja havaintoja viitsisi syöttää.

Juuri tämä kuvattu problematiikka on syy miksi aikoinaan halusin Taivaanvahdin kaltaista järjestelmää. Tilanne vuonna 2006: ensin piti laittaa havainto foorumille, sitten se piti postata paikallisyhdistyksen listalle, sitten se piti lisätä omalle kotisivulle ja siitä vielä postata jaoston postituslistalle. Eihän sitä kukaan ehdi. Olet niin oikeassa siinä että tällainen havaintojen ympäriinsäkopiointi ja uudelleenkirjoitus turhauttaa.

Siksi Taivaanvahdissa nimenomaan on otettu linjaksi panostaa integraatoiden mahdollisuuteen kehittämällä rajapintoja ja datan liitosmekanismeja.

Monien taivaanilmiöiden tapauksessa olen kivasti päässyt eroon tästä datan liittelystä eri paikkoihin. Jos vaikka teen poikkeuksellisen hienon myrskyhavainnon Taivaanvahtiin, kaikki seuraava tapahtuu automaattisesti:
- Havainto näkyy Taivaanvahdissa (1500 päivittäistä lukijaa)
- Havainto näkyy muuten kököillä sivuillani  ja kuvat.fi -sivustollani
- Havainto näkyy automaattisesti paikallisyhdistykseni kotisivulla.
- Havainto näkyy Ursan sivujen ja www.avaruus.fi havaintolistauksissa (olisiko päivässä yhteensä ~7000 lukijaa?)
- Havainto näkyy myrskybongausjaoston sivupalkissa.
- Havainto näkyy täällä foorumin alalaidassa uusimmissa havainnoissa.
- Joku saattoi vielä twiitata havainnon tai jakaa sen facebookissa ja google+:ssa jo piti näkemästään
- Havainto näkyy useilla kännykkäclienteillä (näitä on yhteensä ladattu nyt varmaan 10 000 puhelimeen)
- Jos havainto on oikein hieno ja innostava, sen kuva päätyy julkaisuun Tähdet ja avaruus -lehdessä (no julkaisulupakyselyyn joudun vastaamaan, mutta kuvaa minun ei tarvitse erikseen välttämättä toimitukseen lähettää)

Ja tosiaan laitoin vain yhden myrskyhavainnon yhteen paikkaan! Senjälkeen se integroitui siitä itsekseen ympäri maailmaa ilman erillistä vaivaa käyttäjältä ja päätyi tuhansien harrastajien luettavaksi.

Jos yleensä tykkää siitä, että ihmiset käyvät katsomassa sitä omaa havaintoa ja sen myötä innostuvat harrastuksesta, havainnon sijoittamisella mahdollisimman hyvin näkyvään paikkaan on väliä.  Monet toki pitävät mielellään yllä lähinnä henkilökohtaista havaintohistoriaa.

Kaikki tämä tietysti on kiinni siitä miten herkästi eri jaostot ja paikallisyhdistykset lähtevät näitä integraatioita tekemään. Joissain taivaanilmiöissä tilanne on parempi kuin toisissa. Myös omat kyvyt webisivujen muokkaukseen vaikuttavat paljon.

Avaimia tähän integraatiosäätöön löytyy:
- Havaintojen liitos omille- tai yhdistyksen sivuille: http://www.ursa.fi/~mellon/tv/link.html
- HC-kooderi tekee ihan custom-integraation jo aiemmin mainitun rajapinnan kautta: http://www.ursa.fi/~obsbase/interface/
Koittelen parhaani mukaan näissä autella, ettei muidenkaan tarvitsisi kärsiä copy-paste -tuskasta.

Nyt kun syvä taivas saa kohta oman havaintolomakkeensa (Huom: ominaisuuksista voi muuten lähettää toiveita taivaanvahti[ät]ursa.fi), niin tukea tämän alueen havainnoille todennäköisesti pystytään parantamaan. Ei Taivaanvahdista koskaan tule archiven kaltaista pitkälle vietyjen visuaalihavaintojen räätälöityä järjestelmää, mutta toivottavasti sitä saadaan nyt hiukan soveltuvampi.

Pidän todella paljon ideasta että archiven havainnot saisi soveltuvilta osin kopioitua rajapinnan kautta Taivaanvahtiin. Se, että tietynlaisia havaintoja tehdään näkyvästi innostaa myös uusia havaitsijoita alalle: "ai tuollaistakin voi tehdä!?". Piirtäminen on luontevampi tapa havaitsijoille, jotka vierastavat kameran kanssa jalkaan ammuskelua.

Lopputuloksena piirroshavainnot saisivat selvästi enemmän näkyvyyttä ja havaintodatan copy-paste -kikkailukin katoaisi ideaalitilanteessa kokonaan.


Lauri Kangas

Näkisin kyllä mielellään enemmän piirroshavaintoja taivaanvahdissa. En ihan snaijaa argumenttia että havainnot hukkuisivat sinne valokuvien sekaan. Niin varmaan hukkuvatkin jos niitä ei sinne lähetetä. Ei sinne syvän taivaan valokuviakaan tule ihan sitä tahtia kuin niitä Suomessa kuvataan.

Jos taivaanvahtia selailemalla saisi kuvan että piirroshavaitseminen on muotia, niin saattaisinpa rustata itsekin toisinaan piirroksen. Tai mikä tärkeämpää, ehkä joku aloittelijakin saattaisi. :smiley:

Iiro Sairanen

Jos on havaintomotivaatio hukassa niin tämän lukemalla alkaa taas odottamaan kirkasta keliä: https://www.ursa.fi/wiki/DS-opas/DS-opas  :smiley:
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

MarttiM

Minulla on piirroshavaintoja - ja vielä enemmän havaintokertomuksia - lähinnä planeetoista 1980-luvulta (j.a.a.) alkaen. Itselle niistä on paljon iloa ja suosittelen kaikille havaintopäiväkirjan pitoa.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

mistral

Eilen vihdoin taivas kirkastui ja pääsin yrittämään Castoria. Kyllähän se jakautui kaksoistähdeksi 160x suurennoksella. Seuraavaksi olisi Algieba leijonan hartiassa, kunhan se tulee puiden takaa näkyviin...

MarttiM

Tein äsken - tarkemmin sanottuna kello puoli kahden ja puoli kolmen välillä - pariin vuoteen  ensimmäisen Mars-havainnon. Totesin parhaaksi suurennukseksi Marsille melko vaatimattoman 133-kertaisen. Sitten tuijottelin (127 mm:n f/9,4 akromaattisen) putkeni läpi punaista planeettaa pitkiä toveja. Marsin pinnalta erottui laajoja tummia alueita ja näinpä häivähdyksen pohjoisesta napakalotistakin - tosin yhtä hyvin se saattoi olla jokin muu vaalea alue. Laadin tietysti myös piirroksen - tosin tyypillisen mustavalkoisen.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

mistral

Vihdoin pääsin tekemään havaintoja, vuorossa oli Algieba joka jakautui nätisti kahtia, sensijaan Ursan Dubhe ei jakaantunut.