Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Havaintokohteet ja havaitseminen => Visuaalihavaitseminen => Aiheen aloitti: Pekka Lehtelä - 17.01.2014, 16:02:15

Otsikko: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Pekka Lehtelä - 17.01.2014, 16:02:15
Moron!

Otsikon mukaan, onko visuaalihavainnot ja saman aihepiirin keskustelut siirtyneet jonnekin muualle, Facebookiin, Twitteriin, mitä niitä onkaan? Vai ovatko visuaalihavaitsijat laittaneet pillit pussiin ja/tai siirtyneet tähtikuvaukseen. Ainoastaan "Tähtityttö" laittanut havaintoja, hyvä niin, että edes joku.

Itsekin olen syyllinen kun en havaintojani ole laittanut, tosin havainnot jääneet pienten sairastelujen vuoksi aika vähiin. Ennen tätä nyt pakkasjaksoon loppunutta sadekautta pääsin muutaman kerran katselemaan välillä oikein hyvällä kelilläkin. Aloitin viime vuoden alussa myös uuden harrastuksen joka sekin vienyt aikaa.

Pekka
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Jorma Koski - 17.01.2014, 16:57:54
Viimeksi tänä aamuna näin Jaakko Salorannan visuaalihavainnon FB:ssä

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=689350521115397&set=a.119224804794641.31555.100001213671312&type=1&theater
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: JKyytinen - 17.01.2014, 19:21:02
Vaikka olen syntynyt digien aikakaudelle, silti on muutamia tullut tehtyä:

Komeetta Lovejoy: http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/20531 ja http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=12071.45

Ja auringosta http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/16931

Ja on niitä varmaan muitakin
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: naavis - 17.01.2014, 19:43:22
Suuri osa Suomen visuaalihavainnoista mennee Deep Sky Archiveen: http://www.deepsky-archive.com/
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Saloja - 17.01.2014, 20:51:39
Lainaus käyttäjältä: Pekka Lehtelä - 17.01.2014, 16:02:15Otsikon mukaan, onko visuaalihavainnot ja saman aihepiirin keskustelut siirtyneet jonnekin muualle, Facebookiin, Twitteriin, mitä niitä onkaan? Vai ovatko visuaalihavaitsijat laittaneet pillit pussiin ja/tai siirtyneet tähtikuvaukseen. Ainoastaan "Tähtityttö" laittanut havaintoja, hyvä niin, että edes joku.

Havaintoja on tullut vähän, koska:

1.) On pilvistä
2.) Kuu on taivaalla
3.) Ainakin Ursan DS-jaoston aktiivihavaitsijat lienevät 30 ikävuoden hujakoilla ja työelämä ja perhe hengittää niskaan. Vaihtoehtona 8 tunnin yöunet tai tähtien katselu -10 asteen pakkasessa ja 4 tunnin yöunet... ensimmäinen voittaa lähes joka kerta :sad:
4.) Teet 2 tunnin työn ja kirjoitat pitkän ja yksityskohtaisen havaintoraportin. Sen lukee kaksi ihmistä, joista toinen on äitisi :azn:
5.) Valokuvaus on pop. Todellisia visuaalihavaitsijoita on jäljellä enää kourallinen. Visuaalihavaitseminen vetelee viimeisiään?
6.) Piirrokset ja havainnot pidetään omana tietona.

LainaaViimeksi tänä aamuna näin Jaakko Salorannan visuaalihavainnon FB:ssä

Quote oli tämän aamun "tuotos", piirros vuodelta... 2012 :azn:

LainaaSuuri osa Suomen visuaalihavainnoista mennee Deep Sky Archiveen: http://www.deepsky-archive.com/

Niin, tai siis ainakin suurin osa DS-havainnoista. Taivaanvahtiin visuaalihavainnot katoavat kuin pieru Saharaan.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Juhanitee - 17.01.2014, 20:59:34
Ei ole kadonnut. Ajoittain tulee tehtyä havaintoja ihan okulaarista. Lähinnä rouvan kanssa joka pitää siitä kovasti. Koska en osaa piirtää, tai en ole koskaan viitsinyt opetella, kynällä oikeastaan mitään en viitsi nytkään piirrellä. Miten näitä havaintoja kerrotaan tai jaetaan, on minulle epäselvää. Enemmän se on sellaista omaa kivaa ja epäsosiaalista.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 17.01.2014, 22:06:18
Lainaa
5.) Valokuvaus on pop. Todellisia visuaalihavaitsijoita on jäljellä enää kourallinen. Visuaalihavaitseminen vetelee viimeisiään?

Ehkä suuremmassa mittakaavassa, mutta DS-puolella on ne about 5 tyyppiä, joilta tulee havaintoja varmaan hautaan saakka :) Omalla kohdalla trendi on sellainen, että on mielekästä havaita syys-lokakuussa ja jälleen maalis-huhtikuussa. Keskitalvella on ollut viime vuosina sen verran ohjelmaa, että ei yksinkertaisesti ole jaksanut kykkiä 20 asteen pakkasessa peilit huurussa täysikuun loistaessa 24/7. Havainnot menevät ensisijaisesti DS-archiveen ja omaan nettiarkistoon (http://deepsky.arkku.net/, joka on ikuisesti vaiheessa). Tämän lisäksi, jotain tulee kirjoiteltua blogin puolelle. Mielestäni tämä keskustelupalsta on se viimeinen paikka, johon niitä jaksaa latailla. Ehkä silloin kun ei ole parempaa tekemistä tai havainto on sellainen, että siitä on jotain keskustelua.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Celest1al Sphere - 22.01.2014, 02:03:03
Tervehdys,

Trendi lienee kaikkialla samanlainen, valitettavasti. Visuaalihavaitseminen on hiipunut, ja tämä trendi näkyy niin DS -havainnoissa kuin esim. muuttuvien tähtien havaitsemisessakin.

Minusta visuaalihavaitseminen ja valokuvaus ovat ihan kaksi erillistä "taiteenlajia", joita ei voi edes verrata keskenään. Tähtikuvauksessa vasta kaikenlaista säätämistä tarvitaankin, että kuvasta tulee sellainen jota kehtaa esitellä. Visuaalihavainnoissa on tärkeää itse katsomisen taito - ja tietysti taito välittää vaikutelma näkemästään muille piirroksen muodossa. Visuaalihavaitsemisessakin voidaan kuitenkin nähdä aste-eroja: yhtäältä pelkkään dokumentointiin pyrkivä havaitsemistapa ja toisaalta esteettisempää lopputulosta hakeva havaitsemis- ja piirrostapa. Itse kuulun näistä ensimmäiseen ryhmään. Maailmalta esim. Jeremy Perez (http://www.perezmedia.net/beltofvenus/ (http://www.perezmedia.net/beltofvenus/)) edustaa jälkimmäistä. Perezin piirroshavainnot ovat dokumentteja siitä mitä hän on havainnut, mutta myös erittäin kauniita ja esteettisiä töitä!

Minullakin on tässä viimeaikoina opiskelu/työkiireet haitanneet harrastusta ja havaitseminen on jäänyt vähemmälle. Toinen vaikuttava osatekijä on ollut sijaintini kaupunkialueella valosaasteisissa olosuhteissa. RJM 5.3, SQM 19.5 ei houkuttele vakavempaan syvän taivaan visuaalihavaitsemiseen...

/Juha
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Tane - 24.01.2014, 03:20:17
 Onhan visuaalihavaitsijoita vielä, ei vaan tule eikä ole tapana niitä julkistaa. Olen alkanut parina viime talvena katselemaan planeettoja ja tosi on kuten viisaat (kokeneemmat) tälläkin foorumilla mennä todenneet että se vaatii kärsivällisyyttä sekin...Moni aluksi toki kehaisee kuinka sykähdyttävää oli nähdä vaikka Saturnus ensikerran kaukoputken läpi, mutta kyllästyy jo muutamaan kertaan; "ei mitään uutta, samat renkaat..". Ihan kelpotapaus jos silloin iskee kuvausinnostus, avitetaan silmää. Kuitenkin yleensä havaintovälineet jää nurkkaan tai varastoon pölyä keräämään. Mutta jaksappa siigata planeettaa vuosi pari aina tuon tuosta. Havaitsemaan oppii... Kukaan ei ole heti mestari tässäkään syntyessään. Jo aika nopeasti Jupiterista silmään tarttuu muutakin kuin vain ne kaksi vyötä, tai Saturnuksesta rengas. Tietysti havaintovälineellä on joltisetkin vaatimukset.
Totta syvätaivashavainnot, galaksit kiinnostaa mutta niitä nyt ei vaan tuosta noin pysty järjestämään. Tämä talvi noudattaa syklejä joissa vähät selkeät kaudet, viikko toista kerrallaan osuu Kuun komeimmillaan kumottaessa. Harmaa suodinta vain silmään jos Kuu kuuluu havaintomieltymyksiin...
Summa summarum onko tuossa ihmettelemistä nyky digikuvausaikakautena kun se vetää harrastajia, nämä pilviset pariviikkoa taas seuraavaa kuutamoa odotellessa kuluu ihan hyvin opetellessa, kehitellessä ja muokatessa sattumoisin olleen  pimeänyön kuvaussatoa. Eli optimismia ja pessimismiä, sitähän koko elämä on.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: pappa - 29.01.2014, 12:27:17
Lainaus käyttäjältä: Saloja - 17.01.2014, 20:51:39
5.) Valokuvaus on pop. Todellisia visuaalihavaitsijoita on jäljellä enää kourallinen. Visuaalihavaitseminen vetelee viimeisiään?

Tästä voisi haastaa "yllytyksestä harrastajaryhmää vastaan"!

Valokuvaus on ihan pop, mutta tähtikuvauksesta voidaan olla montaa mieltä. Happamia sano kettu kun pihlajanmarjoja katseli, toisaalta netti antaa kyllä harrastajalle materiaalia vaikka ei olisi minkäänlaista kaukoputkea (Tämän tunnustaa jopa itse Esko Valtaoja). Itse semi pro kuvaavana toimittajana olen kyllä kuvajournalismin kiivaimpia kannattajia tänä SOME ja youtube videoklippi pandemian aikana.

Ne muutamat päivät joina voi tehdä jotain havaintoja, laittaa niitä ylös, ne päätyvät havaintovihkoihin ja täyttävät niiden mielet jotka ovat alttiita tyytymään perus ihmettelyyn kosmisessa universumissa, maapallo nimisellä alueella.

Toisaalta ilmaston lämmetessä ja pilvien sekä epävakaiden sääolojen lisääntyessä kannattaa investoida näkyvän valon vehkeisiin. Eläintieteelliselle museolle on neljä erillaista havaintojen keräämiskohdetta. Kaksi talvilintulaskenta reittiä, erään lintutornin kevät vesilintulaskenta ja talviruokinta seuranta. Ne eivät ole pilvistä kiinni.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: JuhaK71 - 31.01.2014, 08:34:47
Kuinkahan paljon lie sellaisia visuaalihavaitsijoita, jotka eivät raportoi?

Kaukoputki tai kiikari on eräänlainen maiseman/näköalan laajentaja.

Havaintopiirroksia ei tule tehtyä ja kirjallisia raporttejakin harvakseltaan.

Moni ihmettelee, miksi ostaa kaukoputki tai kiikari, koska kaikista taivaan kohteista saa paremmat kuvat
netistä ilmaiseksi.

Aika moni haluaa kuitenkin maksaa ekstraa hotellihuoneen merinäköalasta tai hyvästä näkymästä olohuoneen ikkunasta.

Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Celest1al Sphere - 31.01.2014, 14:03:27
Lainaus käyttäjältä: JuhaK71 - 31.01.2014, 08:34:47
Kuinkahan paljon lie sellaisia visuaalihavaitsijoita, jotka eivät raportoi?

Kaukoputki tai kiikari on eräänlainen maiseman/näköalan laajentaja.

Havaintopiirroksia ei tule tehtyä ja kirjallisia raporttejakin harvakseltaan.

Moni ihmettelee, miksi ostaa kaukoputki tai kiikari, koska kaikista taivaan kohteista saa paremmat kuvat
netistä ilmaiseksi.

Aika moni haluaa kuitenkin maksaa ekstraa hotellihuoneen merinäköalasta tai hyvästä näkymästä olohuoneen ikkunasta.

Visuaalihavaitsijoita, jotka katselevat vain omaksi ilokseen, on varmasti paljon. Ei siinäkään tietenkään mitään vikaa ole, mutta ainakin minulle ja monille muillekin omien havaintojen ja tulosten jakaminen on osa harrastuksen viehätystä!

Esimerkiksi syvän taivaan visuaalihavainnoissa homman pointti ei ehkä olekaan nähdä hienoja, sydäntä ja sielua ravisuttavia näkymiä, vaan ottaa selvää siitä, mitä itse omin silmin pystyy näkemään! Syvän taivaan visuaalihavainnoissa korostuu kohteiden etsiminen itse ja niiden näkeminen omin silmin. Jonkin himmeän ja haastavan kohteen näkeminen voi olla elämys jo itsessään, vaikka se ei visuaalisesti erityisen näyttävä olisikaan! Lisäksi havaittaviin kohteisiin liittyvät taustatiedot tuovat syvyyttä havaitsemiseen, esimerkiksi 1,3 miljarin valovuoden päässä olevan tähtimäisen kvasaarin havaitseminen on huomattavasti jännittävämpää, kun tietää millaisesta kohteesta on kyse!

Visuaalihavainnoissa piirrokset ja muistiinpanot ovat tärkeitä, koska ne ovat keino havainnon dokumentoinnissa. Joillakin visuaalihavaitsemisessa korostuu piirtäminen ja esteettiset arvot. Taitavan havaitsijan ja piirtäjän havainnot voivat olla myös hyvin esteettisiä ja näyttäviä! Jos joku haluaa nimenomaan katsella hienoja ja näyttäviä kuvia, ei visuaalihavaitseminen sellaisessa tapauksessa ole ehkä se kaikkein soveltuvin harrastustapa.

/Juha
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: mistral - 01.02.2014, 23:21:07
Tutkin Stellariumista kaksoistähtiä. Otavan kauhan reunimmainen tähti Dubhe oli yksi.

Leijonan hartiasta löytyi Algieba. Viimeisenä Kaksosten Castor.

Onko nämä kohteet liian vaikeita harrastaja putkille? Kannattaako edes yrittää halkaista niitä, Stellariumissa halkesivat vasta kun koko oli tennispallon luokkaa näytöllä. Ja Dubhe vasta jalkapallon kokoisena.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Celest1al Sphere - 02.02.2014, 02:42:28
Lainaus käyttäjältä: mistral - 01.02.2014, 23:21:07
Tutkin Stellariumista kaksoistähtiä. Otavan kauhan reunimmainen tähti Dubhe oli yksi.

Leijonan hartiasta löytyi Algieba. Viimeisenä Kaksosten Castor.

Onko nämä kohteet liian vaikeita harrastaja putkille? Kannattaako edes yrittää halkaista niitä, Stellariumissa halkesivat vasta kun koko oli tennispallon luokkaa näytöllä. Ja Dubhe vasta jalkapallon kokoisena.

Dubhe on spektroskooppinen kaksoistähti, eli sitä ei harrastajavälineillä pysty erottamaan. Algieba on ahdas kaksoistähti, jonka komponenttien erotus on noin 4''. Tämä on kuitenkin mahdollista erottaa isolla harrastajaputkella (>20cm) hyvän seeingin vallitessa.

Castor on itseasiassa mukava moninkertainen tähti, jossa kahden kirkkaimman komponentin erotus on 6''. Näiden kahden kirkkaamman komponentin lisäksi Castorin järjestelmään kuuluu vielä kolmaskin tähti, joka on kuitenkin himmeämpi ja sijaitsee hieman erillään kahdesta kirkkaammasta komponentista. Nämä kaikki kolme Castorin komponenttia pystyy mukavasti havaitsemaan pienemmilläkin harrastajakaukoputkilla. Periaatteessa noin 10cm putki riittää vallan mainiosti. Lisäksi jokainen  Castorin kolmesta visuaalisista komponenteista on itsekin (spektroskooppinen) kaksoistähti, eli kyseessä on siis peräti kuusinkertainen tähtijärjestelmä!

Kaksoistähdistä löytyy mukavasti tietoa netistä pienellä etsimisellä, tässä muutamia linkkejä:
http://bestdoubles.wordpress.com/ (http://bestdoubles.wordpress.com/)
http://users.compaqnet.be/doublestars/ (http://users.compaqnet.be/doublestars/)
http://www.astroleague.org/BinoDS_AppendB (http://www.astroleague.org/BinoDS_AppendB)

Mukavaa, että olet kiinnostunut kaksoistähdistä, varsinkin kun kyseessä on varsin vähälle huomiolle jäänyt kohderyhmä! Kaksoistähtien maailmasta löytyy jos jonkinlaista mielenkiintoista tutkittavaa!

/Juha
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Timpe - 02.02.2014, 20:41:37
Lainaus käyttäjältä: mistral - 01.02.2014, 23:21:07
Tutkin Stellariumista kaksoistähtiä. Otavan kauhan reunimmainen tähti Dubhe oli yksi.
Onko nämä kohteet liian vaikeita harrastaja putkille?

Kannattaa lainata kirjastosta Kari Kailan "Tähtitaivaan opas" tai ostaa omaksi (kysy vaikka tuolta (http://www.huuto.net/kohteet/kari-kaila-tahtitaivaan-opas-ursan-julkaisuja-xii/290970791) tai täältä (http://www.menec.fi/?sivu=detail&id=88418)). Tuossa oppaassa on kerrottu hyvin kunkin tähdistön kaksin- tai moninkertaiset tähdet ja annettu niiden näkyvyystietoja + ds-kohteista myös putkivaatimuksia. Kirja on muutenkin klassikko innostamaan visuaalihavaintoihin, jos sen vain onnistuu jostain käsiinsä saamaan... :smiley:
(Uskaltauduin kopioimaan mallisivun tähän alle omasta kirjastani; huom. tähdistöviivat ovat lisäämiäni eli niitä ei ole alkuperäisteoksessa)
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Mellon - 02.02.2014, 21:20:13
Vaikka tähtikuvat saavatkin paljon huomiota, niin ilahdun aina nähdessäni hyvin tehtyjä piirroshavaintoja. Kyllähän huolellinen piirros saattaa vieläkin peitota huolimattomasti otetun valokuvan.

Piirroshavainnot ovat todella tervetulleita myös Taivaanvahtiin. Vaikken jokaisesta huomaakaan hihkua, piristävät ne silti päivää.




Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: mistral - 03.02.2014, 13:17:34
Kiitti vaan Aldebaran ja Timpe, täytyy aloittaa Castorista ja sitten siirtyä vaikeampiin :)
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Lauri Kangas - 03.02.2014, 14:17:35
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 02.02.2014, 20:41:37
(Uskaltauduin kopioimaan mallisivun tähän alle omasta kirjastani; huom. tähdistöviivat ovat lisäämiäni eli niitä ei ole alkuperäisteoksessa)

Sydämestä ottaa aina kun Kaksoset piirretään laatikkona! Tähtinäytöksissä on mukava esitellä yleisölle laserilla, kuinka selvänä tikku-ukkona käsineen ja jalkoineen Pollux-kaksonen näkyy. Kerrankin tähtikuvio joka näyttää joltakin. Vaikkakin velipoika Castor on sitten vähän laiheliini.

:wink:
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Timpe - 03.02.2014, 22:09:34
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 03.02.2014, 14:17:35
Sydämestä ottaa aina kun Kaksoset piirretään laatikkona! Tähtinäytöksissä on mukava esitellä yleisölle laserilla, kuinka selvänä tikku-ukkona käsineen ja jalkoineen Pollux-kaksonen näkyy.

Sydämestähän se ottaa, jos noita ajattelee tähtitaivaan rakastavaisina, jotka kulkevat käsi kädessä ikuisesti yhdessä! :laugh: Minulle tuo "yhdistä kirkkaat pisteet ääniraudaksi" on jotenkin ollut aina tutumpi tapa nähdä tuo tähdistö kuin lähteä katsomaan pariskunnan ristikkäisiä jäseniä.  Kaila sen sijaan jätti huomaavaisesti tähdistöviivat piirtämättä oppaaseensa, joten itse kukin joutui aikoinaan miettimään mitenkäs jokainen tähdistö taivaalla sitten menikään. (Stellariumistakin saa merkinnät päälle/pois ja se muuttaa näkymiä selvästi kun silmä etsii uusia hahmotuskohteita, vaikka tuntisikin tähdistöt sujuvasti.)
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: pappa - 05.02.2014, 10:10:27
Lainaus käyttäjältä: Mellon - 02.02.2014, 21:20:13
Vaikka tähtikuvat saavatkin paljon huomiota, niin ilahdun aina nähdessäni hyvin tehtyjä piirroshavaintoja. Kyllähän huolellinen piirros saattaa vieläkin peitota huolimattomasti otetun valokuvan.

Mikään ei varmasti ole lisännyt 2000 luvulla intoa tarkkailla taivaita kertarysäyksella kun valokuvauksen digiytyminen. Vaikka valoa tallentava kenno keksittiin jo 1970 luvulla, kesti 40 vuotta ennen kun harrastaja sai tämän innovaation polttotasolle. Sen jälkeen mikään ei ole ollut kun ennen. Ylivoimaisesti suurin osa tämänkin foorumin kysymyksistä aloittelijain osioissa koskee kysymyksiä "millainen kamera? Miten liitän? Mikä putki käy parhaiten? jne.

Kaikki harrastaminen, kaikki tiedon kerääminen ja dokumentointi ja ihan vain tavallinen kuvaaminen ja katselu ovat kaikki yhtäkaikki kelpo muotoja harrastaa tähtitiedettä. Mutta pakenemalla ottamaan niitä huolimattomia kuvia ja esittämällä ettei osaa piirtää! Se ottaa sydämestä.

Nyt kun viimeksi oli Venuksen ylikulku, kirjoitin paikalliseen lehteen artikkelin, laitoin scannatun piirrokseni planeetan neljästä positioista kellonaikoineen sekä vielä auringon pilkutkin, lehti valitsi artikkeliin jonkun kamerakerholaisen ottaman suttuisen kuvan! Ajatelkaa eeppistä venuksen ylikulun historiaa, otetaan nyt vaikka kapteeni Cook Havajilla sekä se milloin ylikulkua saadaan seuraavaksi ihailla täällä!  Kirjoitin artikkelin vielä niin, että tässä liitytään kaverin kanssa samaan jatkumoon muutamien muiden historiassa mainittujen henkilöiden kera. Kamerakerholaisen valokuva, pyh!
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Saloja - 05.02.2014, 11:22:12
Lainaus käyttäjältä: Mellon - 02.02.2014, 21:20:13
Vaikka tähtikuvat saavatkin paljon huomiota, niin ilahdun aina nähdessäni hyvin tehtyjä piirroshavaintoja. Kyllähän huolellinen piirros saattaa vieläkin peitota huolimattomasti otetun valokuvan.

Makuasioita, mutta itselläni hyvin tehdyn piirroshavainnot ja nykypäivän revitellyn valokuvan vertailu on samaa luokkaa kun vertaisi Akseli Gallen-Kallelan ja jotain Kiasman nykytaiteen teosta. Yleisölle ja TA-lukijoille värikkäät valokuvat on tietysti aina pop.

Lainaus käyttäjältä: Mellon - 02.02.2014, 21:20:13Piirroshavainnot ovat todella tervetulleita myös Taivaanvahtiin. Vaikken jokaisesta huomaakaan hihkua, piristävät ne silti päivää.

Kokeilen vähän kepillä jäätä, mutta DS-havaintoja tulee Taivaanvahtiin lisää, kun niille saadaan oma alaotsikko aihepiiri "Tähdet ja aurinkokunnan" sijaan. Tämä tosiaan on tulossa ilmeisesti tulossa nyt tämän vuoden aikana kuten Marko tuolla toisaalla kertoikin.

Toisekseen tulikin mieleen, että ollaanko Archivea ja Taivaanvahtia jossain vaiheessa yhdistämässä? Tästä kysyttiin muistaakseni ainakin DS-tapaamisella pari vuotta sitten mielipiteitä. Rehellisyyden nimissä ja jos kustannuskysymys nostetaan esille tämä olisi se helpoin vaihtoehto.


/Jaakko
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 05.02.2014, 12:02:25
Lainaus käyttäjältä: Saloja - 05.02.2014, 11:22:12
Toisekseen tulikin mieleen, että ollaanko Archivea ja Taivaanvahtia jossain vaiheessa yhdistämässä? Tästä kysyttiin muistaakseni ainakin DS-tapaamisella pari vuotta sitten mielipiteitä.

Toivottavasti ei. Archive palvelee piirtämällä raportoivaa visuaalisyvätaivashavaitsijaa mainiosti eikä siellä ole mitään turhaa häiritsemässä. Toivottavasti se pidetään sellaisena.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Saloja - 05.02.2014, 12:44:01
Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 05.02.2014, 12:02:25
Toivottavasti ei. Archive palvelee piirtämällä raportoivaa visuaalisyvätaivashavaitsijaa mainiosti eikä siellä ole mitään turhaa häiritsemässä. Toivottavasti se pidetään sellaisena.

Samoilla linjoilla ollaan täälläkin. Tuli vain aihe mieleen, koska tästähän oli tosiaan jo silloin pari vuotta juttua tapaamisessa. Olettaisin, että ajatusta on kuitenkin pohdittu Ursa puolelta jo jonkin verran - ei kai aihetta muuten oltaisi nostettu esille.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Riqis - 05.02.2014, 12:51:53
Deep sky archiven ja taivaanvahdin *totaaliyhdistäminen* olisi luullakseni (eka intuitio, saattaa olla vääräkin) todella vaikeaa. Ja jos moista ei deep sky -harrastajat itse ole ajamassa, niin hyvin vaikea on kuvitella kuka muu sitä ajaisi.

Eri asia on se, että havaintoja kulkee jonkun rajapinnan kautta automaattisesti yhdestä paikasta toiseen (mikä on helpompi toteuttaa), mutta sekin voi olla niin kallista ja verraten monimutkaista ettei ainakaan ole ihan ensimmäisissä prioriteeteissa.

Syvä avaruus ja aurinkokunta eriytetään toisistaan ei ainoastaan tänä vuonna vaan ihan lähiviikkoina (varmasti 2 kk sisällä). Aurinkokunnan graafinen symboli esim. valmistui viime viikolla.   
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Jorma Koski - 05.02.2014, 14:03:48
Lainaus käyttäjältä: Riqis - 05.02.2014, 12:51:53
Syvä avaruus ja aurinkokunta eriytetään toisistaan ei ainoastaan tänä vuonna vaan ihan lähiviikkoina (varmasti 2 kk sisällä).

Hienoa, hienoa!
Todella voimauttava lupaus.
Ehkä henkilökohtaisesti parhaimmalta kuullostava uudistus aikoihin!
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Riqis - 05.02.2014, 17:59:03
Lainaus käyttäjältä: Jorma Koski - 05.02.2014, 14:03:48
Hienoa, hienoa! Todella voimauttava lupaus.
Ehkä henkilökohtaisesti parhaimmalta kuullostava uudistus aikoihin!

:D Motivaatio edistää muutostahtia lisääntyi juuri entisestään.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Pekka Lehtelä - 08.02.2014, 01:34:20
Lainaus käyttäjältä: Jorma Koski - 17.01.2014, 16:57:54
Viimeksi tänä aamuna näin Jaakko Salorannan visuaalihavainnon FB:ssä

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=689350521115397&set=a.119224804794641.31555.100001213671312&type=1&theater

Moron Jorma!

Minun upouusi avatar kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, näinhän kuvasta sanotaan. En ole vielä keksinyt mitään syytä pyöriä ns. "sosiaalisessa mediassa". Siksi koen esim. tämän foorumin itselleni todella tärkeäksi.

T: Pekka
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Celest1al Sphere - 08.02.2014, 09:05:30
Lainaus käyttäjältä: Riqis - 05.02.2014, 12:51:53
Deep sky archiven ja taivaanvahdin *totaaliyhdistäminen* olisi luullakseni (eka intuitio, saattaa olla vääräkin) todella vaikeaa. Ja jos moista ei deep sky -harrastajat itse ole ajamassa, niin hyvin vaikea on kuvitella kuka muu sitä ajaisi.

Eri asia on se, että havaintoja kulkee jonkun rajapinnan kautta automaattisesti yhdestä paikasta toiseen (mikä on helpompi toteuttaa), mutta sekin voi olla niin kallista ja verraten monimutkaista ettei ainakaan ole ihan ensimmäisissä prioriteeteissa.

Syvä avaruus ja aurinkokunta eriytetään toisistaan ei ainoastaan tänä vuonna vaan ihan lähiviikkoina (varmasti 2 kk sisällä). Aurinkokunnan graafinen symboli esim. valmistui viime viikolla.

Keskustelu alkaa hieman rönsyilemään, mutta menkööt. Minunkaan mielestäni Deep sky archiven yhdistäminen/sulauttaminen Taivaanvahtiin ei ainakaan lähitulevaisuudessa tule olemaan prioriteettilistalla korkeimmalla sijalla. Sen sijaan, jos olisi mahdollista jonkin rajapinnan (?) kautta näyttää Archiven havaintoja Vahdin puolella, niin se on ihan jees! Archive palvelee erinomaisesti niitä muutamaa visuaalihavaitsijaa, jotka vielä edes jossain määrin aktiivisesti havaintoja tekevät. Tietenkin myös Archiven kohdalla voisi olla tilaa kehittämiselle, mutta se onkin sitten jo ihan oma keskustelunsa.

/Juha
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Riqis - 08.02.2014, 10:50:27
Lainaus käyttäjältä: Aldebaran - 08.02.2014, 09:05:30
Minunkaan mielestäni Deep sky archiven yhdistäminen/sulauttaminen Taivaanvahtiin ei ainakaan lähitulevaisuudessa tule olemaan prioriteettilistalla korkeimmalla sijalla.

Tämä näyttäisi jättävän ikkunan auki sulauttamiselle joskus tulevaisuudessa, mikä on mielenkiintoista itsessään, koska se edustaa uutta näkökantaa keskustelussa.

Mitä tulee havaintojen näyttämiseen eri paikoissa, Taivaanvahdissa on jo suurella vaivalla tehty rajapinta & RSS-feedit, joilla voi viedä havaintoja ulos ja asettaa niitä näkyviin esim jaostojen tai pienien, spesialisoituneiden kantojen sivuille, mikäli ne halutaan yhteen paikkaan.         
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Mellon - 08.02.2014, 10:56:43
Lainaus käyttäjältä: Aldebaran - 08.02.2014, 09:05:30
Sen sijaan, jos olisi mahdollista jonkin rajapinnan (?) kautta näyttää Archiven havaintoja Vahdin puolella, niin se on ihan jees!

Jos archiven porukoista löytyy Kätevä Kooderi, niin sieltä havaintojen tuuppaaminen Taivaanvahtiin onnistuu välittömästi tämän rajapinnan kautta:
http://www.ursa.fi/~obsbase/interface/

Speksiä voi jo vähän vilkaista, mutta oikeasti asiaa kannattaa lähteä edistämään vasta kun syvän taivaan kohteille on oma lomake (ei viene kovin kauaa). Tuo havainto-ohjelma -template menee siinä vaiheessa uusiksi (jaetaan kahtia) ja käsitteiden mäppääminen pitää tehdä Deep sky archiven päässä vasta kun uudistus on valmis.

Rikun kanssa tätä jo aikoinaan ideoimme.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Riqis - 08.02.2014, 14:40:26
Taivaanvahdin paras puoli on se miten havaintoharrastus on saatu esille kiinnostavalla tavalla suurelle yleisölle. Tämä tuo uusia harrastajia. 

Vahdin havaintokertomus on parhaimmillaan ymmärrettävä kuvailu tai lyhyt tarina. Yhdessä kuvien kanssa, se muodostaa lähestyttävän ja innostavan kokonaisuuden, mikä tulee esille Kuvien ja kertomusten näkymässä.

Nykyisellään Taivaanvahdissa käy jo 1500-2000 eri käyttäjää vuorokaudessa ja suunta on ylöspäin. Viimeisimmässä käyttäjäpiikissä mentiin 4000-5000 eri käyttäjään päivässä.

Ds-archiven vapaasti kirjoitetuista teksteistä osa on jo sellaisenaan hienoa vahdin havaintokertomuksen ainesta (lukuunottamatta englannin kieltä standardina).

Toisaalta joukossa on myös paljon tekniseen tyyliin tehtyjä koodikielisiä rimpsuja, jotka eivät sellaisinaan kelpaa havaintokertomuskenttään. Mikäli niitä ilmestyisi vahtiin runsaasti, ne olisivat useimmille käsittämättöminä omiaan vieraannuttamaan suurinta kohderyhmää palvelusta.   

Isoin ongelma on käyttäjäalueen rajaus. Taivaanvahti ei rajallisten resurssien vuoksi ota vastaan kaikkien maailman maiden havaintoja. Jo pelkillä (pääosin) suomalaisilla käyttäjillä moderaattorit joutuvat kovan työn eteen, kun ilta-aikainen revontulimyrsky tai tulipallo näkyy selkeillä taivailla.

Deep sky archivella ei ole vastaavaa ongelmaa koska piirroshavainnot eivät vie paljon levytilaa ja syvän taivaan aktiivipiirtäjiä on koko maailmassa vähän.

Em. syistä johtuen yhdistäminen siten, että ds-archiven havainnot siirrettäisiin vahtiin sellaisinaan ei ilman melkoista viilaamista helposti onnistu. Ja vahdin havaintojen siirtäminen ds-archiveen ei ilmeisesti myöskään ole ongelmatonta koska suomen kieli puolestaan pilaisi ulkomaisten käyttäjien käyttökokemuksen. 

Mitä muuta voisi helpommin toteuttaa? Esim. Syvä taivas -jaoston sivuille voisi sijoittaa kummastakin systeemistä viimeisimmät havainnot esiin.

Vahdin kautta taas visuaalihavaitsijat voivat halutessaan esitellä harrastustaan lisäämällä havaintoonsa myös ymmärrettäviä, lyhyitä, tarinamuotoisia havaintokertomuksia suomeksi. Näin myös syvä taivas -jaosto voisi saada uusia innostuneita.

Toinen hyvä juttu olisi, että alan ekspertit kertoisivat vahdin kommenteilla, mitä jossain ds-havainnossa arvostavat. Asiantuntijoiden analyysi tuo todistettavasti uusia kiinnostuneita, ja havainto huomataan paremmin muiden joukosta, kun sitä on kommentoitu. 
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: elfsprite - 08.02.2014, 20:14:18
Lainaus käyttäjältä: Riqis - 08.02.2014, 10:50:27
Tämä näyttäisi jättävän ikkunan auki sulauttamiselle joskus tulevaisuudessa, mikä on mielenkiintoista itsessään, koska se edustaa uutta näkökantaa keskustelussa.   

Myrskybongausjaoston havaintokannan kohdallahan on ollut paljonkin puhetta siitä, että havainnot siirrettäisiin jossakin vaiheessa Taivaanvahtiin. Kuviahan tuossa kannassa ei ole kovin paljoa monestakin eri syystä.  Minusta tämän kannan siirtämisessä ei ole ehkä niinkään kyse motivaation puutteesta vaan siitä, että edessä on aika raaka määrä työtä. Vaikka Taivaanvahdissa on input-rajapinta, on kuitenkin jaoston kannan rakenne sen verran erilainen, että tuontioperaatio vaatii etukäteissuunnittelua. Lisäksi tuotantokantaan ei voida suin päin tehdä massatuontia vaan sitä on ensin testattava kontrolloidusti.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Riqis - 08.02.2014, 20:26:00
Lainaus käyttäjältä: elfsprite - 08.02.2014, 20:14:18
kannan siirtämisessä ei ole ehkä niinkään kyse motivaation puutteesta vaan siitä, että edessä on aika raaka määrä työtä.

Täsmälleen näin.

LainaaVaikka Taivaanvahdissa on input-rajapinta, on kuitenkin jaoston kannan rakenne sen verran erilainen, että tuontioperaatio vaatii etukäteissuunnittelua.

Nimenomaan. Ja tähän kuuluu mm. sen huomiointi miten alun perin aivan toiselle kohderyhmälle suunnitellut havainnot esitetään siten, että ne eivät puuduta Taivaanvahdin pääkohderyhmää (varmastikin tähän joku ratkaisu löytyy).

LainaaLisäksi tuotantokantaan ei voida suin päin tehdä massatuontia vaan sitä on ensin testattava kontrolloidusti.

Aivan.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Saloja - 09.02.2014, 11:45:11
Lainaus käyttäjältä: Riqis - 08.02.2014, 14:40:26Vahdin kautta taas visuaalihavaitsijat voivat halutessaan esitellä harrastustaan lisäämällä havaintoonsa myös ymmärrettäviä, lyhyitä, tarinamuotoisia havaintokertomuksia suomeksi. Näin myös syvä taivas -jaosto voisi saada uusia innostuneita.

Naulan kantaan ja Vahtiin lisätyistä havainnoista saisi samalla tehtyä myös pienimuotoisen havaintokertomuksen, jotka ovat nykyään harvojen herkkua!

Yhtenä ongelmana tässä kuitenkin on - ainakin itselläni - ajankäyttö. Jos jo nyt yhden piirroshavainnon tekemiseen menee ~1.5 tuntia, sen lisäämiseen omille kotisivuilleni ~30 minuuttia, Archiveen ~10 minuuttia niin voisin aika suurella todennäköisyydellä sanoa, etten jaksaisi enää samaa havaintoa Taivaanvahtiin laittaa saati sitten kääntää kuvausteksti vielä suomeksi ja kirjoittaa päälle tarinaa - varsinkin kun nämä sitten häviävät valokuvien loistoon saman tien. Erikoisemmista havainnoista tietysti voisi pidempääkin tekstiä kirjoitella, mutta kovinkaan moneen paikkaan ei samoja havaintoja viitsisi syöttää.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Riqis - 09.02.2014, 13:48:48
Lainaus käyttäjältä: Saloja - 09.02.2014, 11:45:11
Naulan kantaan ja Vahtiin lisätyistä havainnoista saisi samalla tehtyä myös pienimuotoisen havaintokertomuksen, jotka ovat nykyään harvojen herkkua!

Kiva kuulla, että olet samaa mieltä.

LainaaYhtenä ongelmana tässä kuitenkin on - ainakin itselläni - ajankäyttö. Jos jo nyt yhden piirroshavainnon tekemiseen menee ~1.5 tuntia, sen lisäämiseen omille kotisivuilleni ~30 minuuttia, Archiveen ~10 minuuttia  [...]...Erikoisemmista havainnoista tietysti voisi pidempääkin tekstiä kirjoitella, mutta kovinkaan moneen paikkaan ei samoja havaintoja viitsisi syöttää.

Hyvin ymmärrettävää. Helpoin ratkaisu olisi jättää kohta "oma kotisivu, 30 minuuttia" väliin, mutta suurin apu tulevaisuuden kannalta tulisi jos kehityksessä lähennettäisiin järjestelmiä toisiinsa niin paljon kuin mahdollista, kuten:

1.) Laitettaisiin Syvän avaruuden uuden lomakkeen "Lisätiedot"-kohtaan niin monta ds-archiven erikoistietokysymystä kuin jotenkin järjellisen kohtuullisesti mahdollista.

2.) Ds-archiveen lisättäisiin vain yksi ominaisuus, havainnon eksporttaus tyyliin "Lähetä havainto Taivaanvahtiin", jossa pelkän send-nappulan lisäksi olisi myös vapaamuotoinen havaintokertomuskenttä (suomeksi). Ja jos havaitsijalla on kiire, eikä ole aikaa kirjoittaa lyhyttä tarinaa, niin sitten vaikka yksi lause asiasta. Näinhän moni asian hoitaa.

Mutta en tiedä kuinka realistista tuo kaiken kaikkiaan on.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Pekka Lehtelä - 09.02.2014, 18:01:41
Olen 18 vuotta kestäneen tähtiharrastukseni aikana tehnyt vain muutaman piirroksen. Ei sovi niskalle eikä putkissani ole seurantaa. Aina olen kuitenkin kirjoittanut muistiin mitä olen katsonut, laittanut ylös minkälainen "tunnelma" oli putkella katsoessa, innostunut/ ei-innostunut jne. Myös ovatko pöllöt huhuilleet ja onko takametsämme ilves on vähemmän kauniilla äänellään ilmaissut olemassa olostaan. Ilves ollut jo vuosia lähistöllä.

Tämä on pointtini, mielestäni kaukoputkella katsoessa ei tarvitse tehdä lähes tieteellisen tarkkojen piirroksia. Pääasia on, että nauttii siitä mitä on tekemässä, harrastushan tämä vain on. Tähtitaivaan katselu rauhoittaa minua ja siten varmasti montaa muutakin. Monesti istun putken vieressä ja katson pitkään paljain silmin tähtitaivaan kauneutta. Juuri näitä kirjoituksia muiden kokemuksista tähtitaivaan alla kaipaan tälle foorumille. On mukava verrata omia tuntemuksiaan muiden vastaaviin.

Lisäksi on turhaa asettaa vastakkain visuuaalihavaintoja ja tähtikuvausta, kysehän on loppujen lopuksi samasta asiasta. Visuaalihavaitsija vangitsee fotonit silmäänsä ja tähtikuvaaja kennolleen. Kummatkin tekevät havaintoja tähtitaivaasta, menetelmät ovat vain erilaiset. Ja luulenpa monen kuvaajan katselevan paljain silmin ja/tai toisella putkella taivaalle sillä aikaa, kun varsinainen kuvausputki vangitsee fotoneja kennolleen.

Deep-Sky arkisto on hyvä, mutta olen sitä mieltä, että englannin kielen lisäksi helpottaisi jos havaintojen selostukset olisivat myös suomen kielellä.

Pekka

Lisään sen verran, että laitan tarkat kuvaukset kohteesta, kellonajan koska havaitsen ja lämpötilan, kelitiedot (seeing, taustataivaan tummuus + läpinäkyvyys) ja millä suurennoksilla olen mitäkin katsonut. Myös sen mitä en nähnyt sillä kertaa vaikka yritin. Samalla kirjaan miten muutokset putkiini vaikuttavat ja miltä vaikuttaa esim. uusi etsin. Kun havaitsen uudestaan jotain samaa kohdetta, on kiva katsoa muistiinpanoista miten aikaisemmin olen sen nähnyt vain olenko lainkaan. Edellisistä huolimatta pyrin ottamaan havainnoinnin rentona "terapiana". Kumma juttu on se, että mieluummin havaitsen yksin. Minä ja koko maailmankaikkeus vastakkain. Se on jotain mitä sanoin tai piirroksin ei pysty kuvaamaan. Ja juuri se pitää minut kiinni tässä harrastuksessa, vai onko tämä jo paremminkin elämäntapa?

Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: pete 65 - 09.02.2014, 18:26:30
Moi. Meikäläinenkin on yleensä tehnyt vain muistiinpanoja havaintovihkoon,eli kohteet mitä katsonut ja niistä se että miten ovat näkyneet tai miltä näyttäneet sekä havainto säästä jotakin esim.lämpötila,pilvet jos niitä ollut ,olen myös kirjannut ylös ne henkilöt keiden kanssa olen havaintoja tehnyt. Joskus olen kyllä piirtänytkin jotain,esim. Jupiterin raitoja ja kuiden asentoja. Päivämäärät ja kellonajat olen tietenkin myös raapustanut ylös.-pete
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Jorma Koski - 11.02.2014, 22:41:30
Syvän taivaan valokuviin on erikoistunut vallankin AstroBin.
Siellä on erinomaisen tarkat tiedot kuvista ja työkalujakin.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Mellon - 12.02.2014, 13:07:22
Lainaus käyttäjältä: Saloja - 09.02.2014, 11:45:11
Yhtenä ongelmana tässä kuitenkin on - ainakin itselläni - ajankäyttö. Jos jo nyt yhden piirroshavainnon tekemiseen menee ~1.5 tuntia, sen lisäämiseen omille kotisivuilleni ~30 minuuttia, Archiveen ~10 minuuttia niin voisin aika suurella todennäköisyydellä sanoa, etten jaksaisi enää samaa havaintoa Taivaanvahtiin laittaa saati sitten kääntää kuvausteksti vielä suomeksi ja kirjoittaa päälle tarinaa - varsinkin kun nämä sitten häviävät valokuvien loistoon saman tien. Erikoisemmista havainnoista tietysti voisi pidempääkin tekstiä kirjoitella, mutta kovinkaan moneen paikkaan ei samoja havaintoja viitsisi syöttää.

Juuri tämä kuvattu problematiikka on syy miksi aikoinaan halusin Taivaanvahdin kaltaista järjestelmää. Tilanne vuonna 2006: ensin piti laittaa havainto foorumille, sitten se piti postata paikallisyhdistyksen listalle, sitten se piti lisätä omalle kotisivulle ja siitä vielä postata jaoston postituslistalle. Eihän sitä kukaan ehdi. Olet niin oikeassa siinä että tällainen havaintojen ympäriinsäkopiointi ja uudelleenkirjoitus turhauttaa.

Siksi Taivaanvahdissa nimenomaan on otettu linjaksi panostaa integraatoiden mahdollisuuteen kehittämällä rajapintoja ja datan liitosmekanismeja.

Monien taivaanilmiöiden tapauksessa olen kivasti päässyt eroon tästä datan liittelystä eri paikkoihin. Jos vaikka teen poikkeuksellisen hienon myrskyhavainnon Taivaanvahtiin, kaikki seuraava tapahtuu automaattisesti:
- Havainto näkyy Taivaanvahdissa (1500 päivittäistä lukijaa)
- Havainto näkyy muuten kököillä sivuillani (http://www.ursa.fi/~mellon/)  ja kuvat.fi -sivustollani (http://mellon.kuvat.fi)
- Havainto näkyy automaattisesti paikallisyhdistykseni kotisivulla (http://www.tampereenursa.fi).
- Havainto näkyy Ursan sivujen ja www.avaruus.fi havaintolistauksissa (olisiko päivässä yhteensä ~7000 lukijaa?)
- Havainto näkyy myrskybongausjaoston sivupalkissa (http://www.ursa.fi/myrskybongaus).
- Havainto näkyy täällä foorumin alalaidassa uusimmissa havainnoissa.
- Joku saattoi vielä twiitata havainnon tai jakaa sen facebookissa ja google+:ssa jo piti näkemästään
- Havainto näkyy useilla kännykkäclienteillä (näitä on yhteensä ladattu nyt varmaan 10 000 puhelimeen)
- Jos havainto on oikein hieno ja innostava, sen kuva päätyy julkaisuun Tähdet ja avaruus -lehdessä (no julkaisulupakyselyyn joudun vastaamaan, mutta kuvaa minun ei tarvitse erikseen välttämättä toimitukseen lähettää)

Ja tosiaan laitoin vain yhden myrskyhavainnon yhteen paikkaan! Senjälkeen se integroitui siitä itsekseen ympäri maailmaa ilman erillistä vaivaa käyttäjältä ja päätyi tuhansien harrastajien luettavaksi.

Jos yleensä tykkää siitä, että ihmiset käyvät katsomassa sitä omaa havaintoa ja sen myötä innostuvat harrastuksesta, havainnon sijoittamisella mahdollisimman hyvin näkyvään paikkaan on väliä.  Monet toki pitävät mielellään yllä lähinnä henkilökohtaista havaintohistoriaa.

Kaikki tämä tietysti on kiinni siitä miten herkästi eri jaostot ja paikallisyhdistykset lähtevät näitä integraatioita tekemään. Joissain taivaanilmiöissä tilanne on parempi kuin toisissa. Myös omat kyvyt webisivujen muokkaukseen vaikuttavat paljon.

Avaimia tähän integraatiosäätöön löytyy:
- Havaintojen liitos omille- tai yhdistyksen sivuille (http://www.ursa.fi/~mellon/tv/link.html): http://www.ursa.fi/~mellon/tv/link.html
- HC-kooderi tekee ihan custom-integraation jo aiemmin mainitun rajapinnan kautta (http://www.ursa.fi/~obsbase/interface/): http://www.ursa.fi/~obsbase/interface/
Koittelen parhaani mukaan näissä autella, ettei muidenkaan tarvitsisi kärsiä copy-paste -tuskasta.

Nyt kun syvä taivas saa kohta oman havaintolomakkeensa (Huom: ominaisuuksista voi muuten lähettää toiveita taivaanvahti[ät]ursa.fi), niin tukea tämän alueen havainnoille todennäköisesti pystytään parantamaan. Ei Taivaanvahdista koskaan tule archiven kaltaista pitkälle vietyjen visuaalihavaintojen räätälöityä järjestelmää, mutta toivottavasti sitä saadaan nyt hiukan soveltuvampi.

Pidän todella paljon ideasta että archiven havainnot saisi soveltuvilta osin kopioitua rajapinnan kautta Taivaanvahtiin. Se, että tietynlaisia havaintoja tehdään näkyvästi innostaa myös uusia havaitsijoita alalle: "ai tuollaistakin voi tehdä!?". Piirtäminen on luontevampi tapa havaitsijoille, jotka vierastavat kameran kanssa jalkaan ammuskelua.

Lopputuloksena piirroshavainnot saisivat selvästi enemmän näkyvyyttä ja havaintodatan copy-paste -kikkailukin katoaisi ideaalitilanteessa kokonaan.

Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Lauri Kangas - 12.02.2014, 13:15:11
Näkisin kyllä mielellään enemmän piirroshavaintoja taivaanvahdissa. En ihan snaijaa argumenttia että havainnot hukkuisivat sinne valokuvien sekaan. Niin varmaan hukkuvatkin jos niitä ei sinne lähetetä. Ei sinne syvän taivaan valokuviakaan tule ihan sitä tahtia kuin niitä Suomessa kuvataan.

Jos taivaanvahtia selailemalla saisi kuvan että piirroshavaitseminen on muotia, niin saattaisinpa rustata itsekin toisinaan piirroksen. Tai mikä tärkeämpää, ehkä joku aloittelijakin saattaisi. :smiley:
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 25.02.2014, 12:44:03
Jos on havaintomotivaatio hukassa niin tämän lukemalla alkaa taas odottamaan kirkasta keliä: https://www.ursa.fi/wiki/DS-opas/DS-opas  :smiley:
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: MarttiM - 25.02.2014, 13:46:09
Minulla on piirroshavaintoja - ja vielä enemmän havaintokertomuksia - lähinnä planeetoista 1980-luvulta (j.a.a.) alkaen. Itselle niistä on paljon iloa ja suosittelen kaikille havaintopäiväkirjan pitoa.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: mistral - 26.02.2014, 18:30:24
Eilen vihdoin taivas kirkastui ja pääsin yrittämään Castoria. Kyllähän se jakautui kaksoistähdeksi 160x suurennoksella. Seuraavaksi olisi Algieba leijonan hartiassa, kunhan se tulee puiden takaa näkyviin...
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: MarttiM - 29.03.2014, 03:32:13
Tein äsken - tarkemmin sanottuna kello puoli kahden ja puoli kolmen välillä - pariin vuoteen  ensimmäisen Mars-havainnon. Totesin parhaaksi suurennukseksi Marsille melko vaatimattoman 133-kertaisen. Sitten tuijottelin (127 mm:n f/9,4 akromaattisen) putkeni läpi punaista planeettaa pitkiä toveja. Marsin pinnalta erottui laajoja tummia alueita ja näinpä häivähdyksen pohjoisesta napakalotistakin - tosin yhtä hyvin se saattoi olla jokin muu vaalea alue. Laadin tietysti myös piirroksen - tosin tyypillisen mustavalkoisen.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: mistral - 05.04.2014, 00:35:39
Vihdoin pääsin tekemään havaintoja, vuorossa oli Algieba joka jakautui nätisti kahtia, sensijaan Ursan Dubhe ei jakaantunut.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: MarttiM - 05.04.2014, 01:22:07
Lunttasin kirjasta, että Leijonan tähdistössä olevan Algieban kaksoistähden komponenttien näennäinen etäisyys on vain neljä kaarisekuntia, joten ei mistralin havainto hullumpi ole ollut.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: Timpe - 06.04.2014, 11:00:13
Jep, hyvä nosto mistralilta.  Lisää juttua tuosta Algiebasta ja yleisemminkin kaksoistähdistä löytyy vaikka tältä sivulta: http://www.theskyscrapers.org/double-stars (http://www.theskyscrapers.org/double-stars)
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: MarttiM - 06.04.2014, 18:58:38
Kiitos, Timpe, linkistä mielenkiintoiselle sivulle. :smiley:
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: mistral - 10.03.2015, 21:39:04
Vihdoinkin pääsin katselemaan tähtiä. Venus oli niin eläväinen ettei siitä nähnyt sirppiäkään, ehkä voisi verrata tähtitikkuun ilman kipinöitä. Castor kyllä näkyi kaksoistähtenä, ehkä laitteiston jäähtyminen auttoi. Seulaset oli kaunis näky 50x suurennuksella (ja 68 asteen kentällä), saattoi kuvitella näkevänsä sinisen hohteen kirkkaimpien tähtien ympärillä.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: turboruuvi - 07.10.2020, 19:58:14
Ainakin mun piirtäjänlahjani ovat sen verran surkeat, ettei raportointi piirtämällä onnistu. Tuli mieleen digiscoping-vaihtoehto. Simppeli kuva siitä, mitä silmä näki, ja jos vielä rajataan kuvakokoa vaikkapa sataan kilobyteen, vastaisi mukavasti piirrosta, eikä täyttäisi serverin levyjä ihan sikana. Varsinaiset (rankasti käsitellyt ja tuhottomantarkat) AP-tuotokset olisivat sitten asia erikseen.
Otsikko: Vs: Mihin visuaalihavainnot kadonneet?
Kirjoitti: cmas - 07.10.2020, 20:59:02
Lainaus käyttäjältä: turboruuvi - 07.10.2020, 19:58:14
Ainakin mun piirtäjänlahjani ovat sen verran surkeat, ettei raportointi piirtämällä onnistu. Tuli mieleen digiscoping-vaihtoehto. Simppeli kuva siitä, mitä silmä näki, ja jos vielä rajataan kuvakokoa vaikkapa sataan kilobyteen, vastaisi mukavasti piirrosta, eikä täyttäisi serverin levyjä ihan sikana. Varsinaiset (rankasti käsitellyt ja tuhottomantarkat) AP-tuotokset olisivat sitten asia erikseen.

Vähän tällä linjalla olen itsekin, kun ajanpuutteen vuoksi möin kuvausroinat ja siirryin visuaalihommiin. 5 minuutissa ehtii paljon, myös napsaista sen kännykkäkuvan :)