Yhtenä ongelmana tässä kuitenkin on - ainakin itselläni - ajankäyttö. Jos jo nyt yhden piirroshavainnon tekemiseen menee ~1.5 tuntia, sen lisäämiseen omille kotisivuilleni ~30 minuuttia, Archiveen ~10 minuuttia niin voisin aika suurella todennäköisyydellä sanoa, etten jaksaisi enää samaa havaintoa Taivaanvahtiin laittaa saati sitten kääntää kuvausteksti vielä suomeksi ja kirjoittaa päälle tarinaa - varsinkin kun nämä sitten häviävät valokuvien loistoon saman tien. Erikoisemmista havainnoista tietysti voisi pidempääkin tekstiä kirjoitella, mutta kovinkaan moneen paikkaan ei samoja havaintoja viitsisi syöttää.
Juuri tämä kuvattu problematiikka on syy miksi aikoinaan halusin Taivaanvahdin kaltaista järjestelmää. Tilanne vuonna 2006: ensin piti laittaa havainto foorumille, sitten se piti postata paikallisyhdistyksen listalle, sitten se piti lisätä omalle kotisivulle ja siitä vielä postata jaoston postituslistalle. Eihän sitä kukaan ehdi. Olet niin oikeassa siinä että tällainen havaintojen ympäriinsäkopiointi ja uudelleenkirjoitus turhauttaa.
Siksi Taivaanvahdissa nimenomaan on otettu linjaksi panostaa integraatoiden mahdollisuuteen kehittämällä rajapintoja ja datan liitosmekanismeja.
Monien taivaanilmiöiden tapauksessa olen kivasti päässyt eroon tästä datan liittelystä eri paikkoihin. Jos vaikka teen poikkeuksellisen hienon myrskyhavainnon Taivaanvahtiin, kaikki seuraava tapahtuu automaattisesti:
- Havainto näkyy Taivaanvahdissa (1500 päivittäistä lukijaa)
- Havainto näkyy
muuten kököillä sivuillani ja
kuvat.fi -sivustollani- Havainto näkyy
automaattisesti paikallisyhdistykseni kotisivulla.
- Havainto näkyy Ursan sivujen ja
www.avaruus.fi havaintolistauksissa (olisiko päivässä yhteensä ~7000 lukijaa?)
- Havainto näkyy
myrskybongausjaoston sivupalkissa.
- Havainto näkyy täällä foorumin alalaidassa uusimmissa havainnoissa.
- Joku saattoi vielä twiitata havainnon tai jakaa sen facebookissa ja google+:ssa jo piti näkemästään
- Havainto näkyy useilla kännykkäclienteillä (näitä on yhteensä ladattu nyt varmaan 10 000 puhelimeen)
- Jos havainto on oikein hieno ja innostava, sen kuva päätyy julkaisuun Tähdet ja avaruus -lehdessä (no julkaisulupakyselyyn joudun vastaamaan, mutta kuvaa minun ei tarvitse erikseen välttämättä toimitukseen lähettää)
Ja tosiaan laitoin vain
yhden myrskyhavainnon
yhteen paikkaan! Senjälkeen se integroitui siitä itsekseen ympäri maailmaa ilman erillistä vaivaa käyttäjältä ja päätyi tuhansien harrastajien luettavaksi.
Jos yleensä tykkää siitä, että ihmiset käyvät katsomassa sitä omaa havaintoa ja sen myötä innostuvat harrastuksesta, havainnon sijoittamisella mahdollisimman hyvin näkyvään paikkaan on väliä. Monet toki pitävät mielellään yllä lähinnä henkilökohtaista havaintohistoriaa.
Kaikki tämä tietysti on kiinni siitä miten herkästi eri jaostot ja paikallisyhdistykset lähtevät näitä integraatioita tekemään. Joissain taivaanilmiöissä tilanne on parempi kuin toisissa. Myös omat kyvyt webisivujen muokkaukseen vaikuttavat paljon.
Avaimia tähän integraatiosäätöön löytyy:
-
Havaintojen liitos omille- tai yhdistyksen sivuille:
http://www.ursa.fi/~mellon/tv/link.html- HC-kooderi tekee ihan custom-integraation jo aiemmin mainitun
rajapinnan kautta:
http://www.ursa.fi/~obsbase/interface/Koittelen parhaani mukaan näissä autella, ettei muidenkaan tarvitsisi kärsiä copy-paste -tuskasta.
Nyt kun syvä taivas saa kohta oman havaintolomakkeensa (Huom: ominaisuuksista voi muuten lähettää toiveita taivaanvahti[ät]ursa.fi), niin tukea tämän alueen havainnoille todennäköisesti pystytään parantamaan. Ei Taivaanvahdista koskaan tule archiven kaltaista pitkälle vietyjen visuaalihavaintojen räätälöityä järjestelmää, mutta toivottavasti sitä saadaan nyt hiukan soveltuvampi.
Pidän todella paljon ideasta että archiven havainnot saisi soveltuvilta osin kopioitua rajapinnan kautta Taivaanvahtiin. Se, että tietynlaisia havaintoja tehdään näkyvästi innostaa myös uusia havaitsijoita alalle: "ai tuollaistakin voi tehdä!?". Piirtäminen on luontevampi tapa havaitsijoille, jotka vierastavat kameran kanssa jalkaan ammuskelua.
Lopputuloksena piirroshavainnot saisivat selvästi enemmän näkyvyyttä ja havaintodatan copy-paste -kikkailukin katoaisi ideaalitilanteessa kokonaan.