Jupiter kaudella 2014

Aloittaja Ari Haavisto, 16.01.2014, 17:35:33

« edellinen - seuraava »

TeroP

Lainaus käyttäjältä: YoKahainen - 27.03.2014, 12:43:46
Einarin kuvaa 6 minuuttia ennen otettu. Tämän parempaan ei pystynyt täydessä iskussa olevilla laitteilla. Keli muuttui heikommaksi iltaa kohti.
Ihan hyvähän tuo on. Yritin itsekin, mutta kaikki materiaali lensi kyllä kirosanojen saattelemana roskakoriin, oli suorastaan täydellisen surkea seeing, jos sitäkään. Meteobluen seeing ennuste oli tänne 4/3 eilisillalle, mutta olen useita kertoja kuvannu 2/1 seeingillä merkittävän paljon parempaa materiaalia...
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

YoKahainen

Joo, jotain kummaa on ilmoissa tapahtunut kun ei kunnon keliä tahdo enää tulla. Kertaakaan en ole pystynyt edes 3x barlowia käyttämään, mikä kertoo aika paljon keleistä.

LKE

Ari Haavisto

Lainaus käyttäjältä: YoKahainen - 27.03.2014, 16:00:36
Joo, jotain kummaa on ilmoissa tapahtunut kun ei kunnon keliä tahdo enää tulla. Kertaakaan en ole pystynyt edes 3x barlowia käyttämään, mikä kertoo aika paljon keleistä.

LKE

Joo, viimeiset parikymmentä kuvauskertaa kaikki materiaali mennyt suoraan roskakoriin. Viime yöllekin meteoblue näytti 5/4 seeingiä, suihkuvirtausta ei ollut, kirkasta oli, periaatteessa kaiken piti olla kohdillaan... vaan Jupiter oli kuin sohjopallo ja Mars-kuvissa ei näkynyt yhtään mitään  :realmad:

On se taas sitkeässä...
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

RL

#183

Tane

 En ole sitten ainut jolla kuvaus tökkii... Eilen illalla videoin Jupiteriin ja ei kelpaa katsella. Visuaalisestikin heittelee sinne tänne. Sama Marsin kanssa. Vuosi sitten alkoi näihin aikoihin saamaan veitsenteräviä Saturnuskuvia. Nyt en ole saanut mistään planeetasta selvää kuvaa Tammikuun alun jälkeen. Aika puhtailtahan nuo peilit ja linssit näyttää...
Celestron C14,

TeroP

Noh, erittäin surkea seeinghän tuo tänäänkin (eilen illalla) taas on, mutta sain ehkä jokseenkin auttavan kuvan Jupiterista, vaikka kyllä selkeästi sieltä huonoimmasta päästä omista kuvista.



Positiivisena yllärinä DBK21au618 kameran firmware downgrade näyttäisi poistaneen sipulirenkaan vasemmalta puolelta planeettaa 60fps frameratella, mutta tästä lisää toisessa threadissa myöhemmin.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

ellu

Heipä hei. Käytättekö Jupiterin (ja muidenkin planeettojen) kuvien käsittelyssä flatteja ja darkkeja? Yritin etsiä jos tästä asiasta olisi puhuttu, mutta eipä sattunut silmään.
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

pnuu

Planeettakuvaukseen käytetyt kamerat ovat niin pienikennoisia, kohteet keskellä kuva-alaa, ja reunat aina (no okei, Arilla ei aina) täynnä mustaa, joten flateista harvoin olisi hyötyä. Lisäksi, kun kuvataan videota, ei taida miltään kameralta saada datoja lineaarisena raakadata, joten flatit ja darkit eivät tule toimimaan oikein.

Ja tämä planeettakuvausta kokeilemattoman tuumintaa, joten toivottavasti nämä oikeasti asiaa paljon harrastaneet korjaavat :-)
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

einari

Juu, planeettakuvauksessa flätit ja darkit on aika turhia.
Mahdolliset pölypallot pitää vaan putsata tai sitten pitää väistellä niitä kuvauksen aikana.
___
Tapio

ellu

Selvä homma. Kiitän  :smiley:
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

Lithos

Tänään oli sitten hieno visuaalikeli jupiterin katseluun ainakin. Olin niin haltioissani näkymistä etten ehtinyt kuvaamaan ennen kuin planeetta lipui havaintosektorini ulkopuolelle mutta sanotaan nyt että kun D 102 mm linssiputkella voi käyttää 180 kertaista suurennusta niin että tarkennus napsahtaa heittämällä kohdalleen keli on erinomainen. Vöissä näkyi niin pieniä nystyröitä kuin vaaleampia laikkuja ja tummeneminen napoja kohti oli havaittavissa helposti. Tämä kaikki siis ihan akromaattisella F/6.5 linssiputkella.

Olen myös tullut siihen tulokseen että visuaalihavaitsemisessa ei fringe killereitä tai semi apo filttereitä kannata käyttää. Minulla on molemmat ja sumentavat vain kuvaa varsinkin suurilla suurennoksilla ja pilaavat värit. Paljon parempi on olla välittämättä CA:sta ja nauttia yksityiskohdista. Yleensä suurennos jolla saan parhaan kuvan on noin 120x joten kelissä oli kyllä sitä jotain tänään.

- Mika
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

monni

Tänään tuntui olevan hyvä keli ja seeing. Jupiterin käsittely photarilla eri kanavien kuvista tuntuu kohtuu jouhevalta. Tähän tulokseen olen nyt varsin tyytyväinen. "Timpen"-Santel ja barlowiin ruuvasin lisää loittoa, sen pitäisi olla n. 3x luokkaa.

Käsittely AS!2 ja Photari CS6. Kuista on esillä Ganymedes ja IO, joissa ainakin tummuus vastaa aika kivasti todellisuutta.

https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

monni

Koitin vähän vähemmän raivoisalla datan repimisellä ja terävöityksellä, jos tulisi miellyttävämpi kuva. Tämä olkoon tämän session "finaali" kuva. On se minun Jupiter -kuvistani ehdottomasti tähänastisista paras.

https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

einari

Monnilla tosi upea Jupiteri.
Mainosti irkissäkin että nyt on hyvä keli ja kannattaa Jupia kuvata.
Mutta olin jo päättänyt toisen kohteen enkä oikein jaksanut liikaa panostaa tähän.
Kokeilin siis vaan ottaa tyttären 550D:llä yhden kroppivideon ja pinosin sen.
Voi olla että huolellisemmalla otteella olisi saanut hieman paremmankin lopputuloksen mutta jo tämäkin kertoo että melko hyvä keli oli.
1500/2000 ruudusta pinottu.

___
Tapio

jmantyla

On näköjään moni ollut samaan aikaan kuvaamassa Jupiteria. Alla oma otokseni 3.4.14 klo 22.05:

Tal 200K + 2xBarlow + Imaging Source DBK21AU, 300 kuvaa näkyvässä valossa, R6.

Ehkä tästä olisi kuvankäsittelyllä saanut enemmän irti, mene ja tiedä. Kuvasin Jupia myös Ir-pass -suotimella, mutta kuvat olivat huonompia kuin näkyvässä valossa.
Tämä taisi olla myös "finaali" Jupiter-kuvani, sillä loppukevään planeettakuvaus on Marsia. Kun vain jossain välissä ehtisi jälkikäsittelemään kuvia. Keväältä 2013 on vielä melko läjä ds-kuvia varastossa... :huh:

Jorma M.
Kangasala