EQ8

Aloittaja Ransu, 25.10.2013, 14:20:24

« edellinen - seuraava »

Ransu

Lainaus käyttäjältä: Jussi Koponen - 29.12.2013, 14:09:52
Pyörähtääkös Ransu sinulla tuo jalustan Ra-akseli täyden kierroksen ympäri, vai onko tässä joku rajoitin?
En ole varma onko pyörähdys rajoitettu millään, n. parikymmentä astetta tuon ainakin saa ajettua flippikohdan yli väärälle puolelle, mutta en nyt muista ajaneeni sitä vielä mihinkään rajoja vasten.
Käsikapulahan ei anna ajaa astettakaan väärälle puolelle goton kanssa, vaan flippaa heti jos mennään rajan yli, manuaalisesti nappuloista ajamalla tuo väärälle puolelle ajaminen kyllä onnistuu. EQmodillahan sitten voi ajaa force flipped goton väärälle puolelle, jolloin jalusta pysähtyy ensin eteläkohtaan ja jatkaa siitä sitten yli. Celestronin käsikapulasoftassa oli mahdollisuus suoraan gotollakin ajaa väärälle puolelle, mutta SkyWatcher ei tällaista mahdollisuutta suo.
Nämä välysongelmat olisi ollut helppo välttää tekemällä matopyörästä jousikuormitteinen.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 29.12.2013, 15:35:36
Nämä välysongelmat olisi ollut helppo välttää tekemällä matopyörästä jousikuormitteinen.

Mainitsin jossakin, että EQ8 "kloonaa" oman Gemini G41 jalustani rakennetta ulkoisesti. Tässä tapauksessa näyttää siltä, ettei pelkkä kiinalaisten tekemä ulkoinen rakenteen jäljittely riitä, jos kerran noita välysongelmia esiintyy laajemmaltikin. Geminin valmistaja on näet ratkaisut tuon välysongelman tekemällä kummankin akselin matopyörästä jousikuormitteisen. Lisään viestin liitteeksi kuvat rakenteesta, jolla RA-välysongelma poistuu jollei kokonaan niin lähes merkityksettömäksi.

Jalustani deklinaatioakselin rakenteessa on sen sijaan hiukan erilainen jousitus, josta olen kertonut tänne: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=3109.msg28779#msg28779
(kun kerran menin tuon kertaalleen rikkomaankin  :sad:). Nyt tuolla on matopyörän vastinjousena aiempaa järeämpi kierrejousi ja muutoinkin kuvausputkenani on aiempaa kevyempi/kompaktimpi (lue: helpompi) kaukoputki (300/1500mm Newton vs. 250/2000 RCT). Tällöin tuon jousen kantokyky on paremmin mitoitettu jalustakuorman suhteen ja nyt riittää, kun pyöritän säätöruuvilla deklinaatioakselilta "löysät pois" aina kun nostan putken jalustan päälle ja tasapainotan sen kuvauskuntoon. Tämä oli myös Gemini-jalustan suunnittelijan ajatuksena, mutta ajatus ei täysin toteutunut käytännössä kun kuormana oli tuo "aina epätasapainossa oleva möhkäle-Newton". (Tämä pieni, mutta merkittävä säätöruuvi näkyy tässä kuvassa DEC-matopyörän jatkeena sen koteloinnin päädyssä.)
- Timo Inkinen

Jussi Koponen

Nyt sitten sekosi tuon deklinaatioakselin enkooderi.

Arvelin vian johtuvan ensin siitä, että Joulukuun kosteudut olisivat päässyt deklinaation enkooderin "viivakoodiin" ja jäätyneet sinne. 5 tuntia lämminilma puhaltimella puhaltelin ongelmakohtiin jossa enkooderi vaikutti hukkaavan oikean paikan, ei auttanut vaikka akseli oli lämmennyt hyvin. Nyppäsin nyt sitten irti molemmat enkooderit emolevyltä ja homma toimii taas.

Pitää katsoa missä vaiheessa purkaa tuota, niin että näkisi onko siellä "viivakoodikiekossa" jotain roskaa. Tai sitten lähetän kesällä jalustan Saksaan huoltoon, kunhan kausi päättyy.


Eihän nämä enkooderit vaikuta milläänlailla seurantaan, vaan ovat enemmänkin pelkän paikannäyttäjän roolissa?

Ransu

Enkooderit ei minun tietojen mukaan vaikuta seurantaan, vaan pitävät paikkatiedon. Käsikapulastahan nuo enkooderit saa kytkettyä myös pois käytöstä, mutta en ole varma jos käyttää eqmod:a jääkö poiskytkemistieto jalustan muistiin?
Varmaan oletkin jo ollut yhteydessä myyjään tuosta viasta, olisi mielenkiintoista kuulla päivitystä miten he suhtautuvat takuumielessä tuon vian korjaamiseen. Jalusta on kokonaisuudessaan iso ja kallis murikka lähetettäväksi ja myyjälle tulee isot kustannukset jos suostuvat maksamaan.

Omaa jalustaa on nyt testattu -20C kelissä ja tähän asti se on toiminut kohtuullisen hyvin, ainoat ongelmat on liittyneet goton tarkkuuteen ja kerran sekosi eqmodin kanssa paikasta kun painoin vahingossa stop napulasta kun piti hienosiirtää jalustaa. Eqmodin kanssa synkronoidessa ainakin minun pitää ajaa tuo jalusta ensin kotiasemaan käsikapulalla ja sen jälkeen irrottaa kapula ja kytkeä kaapeliin, muuten eqmod näyttää paikan väärin, eli jotenkin oikea paikkatieto ei välity oikein jalustasta ohjelmaan. Toinen eqmod episodi oli kun typeryyksissäni nauhoitin pec:ä, sen jälkeen olinkin ongelmissa kun ohjelma päätti keskeen kuvausten otta pec:n käyttöön pulssiguidauksen kanssa ja tähdet rupesi vaeltelemaan pitkin kuvakenttää kahden ohjauksen taistellessa keskenään.

Palasin noiden episodien jälkeen käsikapulaan ja katsotaan vieläkö viitsin ottaa tietokoneohjaukseen. cartes du ciel/eqmod käytössä on omat hyvät puolensa, mutta tietotekniikkaongelmat saa minun hermot menemään nopeasti. Vika voi kyllä olla käyttäjässäkin.

Goton tarkkuuteen liittyen on mielenkiintoinen havainto, jos valehtelen kapulalle kellonajan olevan 1min vähemmän kuin se todellisuudessa on, niin goto osuu paremmin. GPS kordinaatit on oikein ja kellonaika parin sekunnin tarkkudella myös. Kapulan puutteena on se ettei siinä ole mahdollisuutta tehdä sync toimintoa johonkin tähteen, eqmod mahdollistaa sen ja on minusta tärkein ominaisuus siinä ohjelmassa.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Jussi Koponen

#34
Olin silloin viimeksi myyjään yhteydessä tuosta deklinaation jumimisesta, mutta löydettiin kattavat ohjeet välysten säätämisestä, enkä halunnut jalustaa vielä lähettää saksaan, en kesken kuvauskauden.
Sain tasapainotuksen tarkemmaksi ja jumiutumisia ei ole nyt tullut, akselista vielä kuuluu välyksien kiristyessä kovempi ääni, mutta vain hieman.

Goto on toiminut minulla erinomaisesti, käytän Eqmod+stellarium+Astrotortilla -yhdistelmää. GPS:llä otan paikkatiedot ja kopioin ne Stellariumin asetuksiin. Käytän Eqdir -kapulaa, käsikapulaa en ole käyttänyt kuin kerran.

Katsotaan mitä myyjä vastaa tuohon enkooderi ongelmaan.


Edit: Sky-Watcherin sivuille on tullut moottoriohjaimen päivitys Eq8:lle. Korjaa mahdollisia autoguidaus ongelmia jne. Asennus sujui windows 7 koneella mutkitta, kun latasin uudemman MCFirmwareLoader 1.59 version.

tuunari

Lainaus käyttäjältä: Jussi Koponen - 22.01.2014, 03:33:45
Nyt sitten sekosi tuon deklinaatioakselin enkooderi.


Jalusta oli käyttämättömänä kuukauden ja eilen kokeillessa DEC- akseli oli aivan pihalla. Ehti kääntää putkea liikaa alas, ennen kuin älysin pysäyttää ja filsupyörän liitin siinä hajosi, kun loppui usb-piuhasta pituus. Otin enkooderin piuhan irti ja laitoin takaisin, ja taas toimii. Että tämmönen tapaus...
-pasi

Jussi Koponen

Lainaus käyttäjältä: tuunari - 26.02.2014, 09:43:57
Jalusta oli käyttämättömänä kuukauden ja eilen kokeillessa DEC- akseli oli aivan pihalla. Ehti kääntää putkea liikaa alas, ennen kuin älysin pysäyttää ja filsupyörän liitin siinä hajosi, kun loppui usb-piuhasta pituus. Otin enkooderin piuhan irti ja laitoin takaisin, ja taas toimii. Että tämmönen tapaus...
-pasi


Voi ei..

Mulla kävi niin että osoitin jalustan etelään, se pysähtyi hetkeksi oikeaan paikkaan, lähti uudestaan liikkeelle, pysähty osoittamaan maahan, jatkoi matkaa, pysähteli, kunnes osoitti lähelle pohjantähteä!

Päästin jalustan akseli lukot irti ja pyörittelin putkea ja katsoin Stellariumista mitä ne enkooderit näyttää. Deklinaatio tahmasi tietyissä kohdissa huomattavasti ja loput ajasta niinkuin pitää.

Olisi kamera ja OAG hirttänyt itsensä, jos olisin antanut niiden olla paikallaan, kun katsoin että minnekkä se enkooderi pysäyttää deklinaatioakselin.


APM telescopella sanottiin että Synta haluaa suoraan heille jalustani. Lähetän sen kun pimeät loppuvat täältä Kuopiosta.

Jussi Koponen

Vissiin tullut uutta päivitystä jalustaan: http://skywatcher.com/downloads.php?cat=4

Changes made in the EQ8 motor controller firmware version 2.10:
1. Improve the autoguiding performance.
2. Reduce the acceleration and deceleration for high speed slewing.
3. Reduce the GOTO speed from 1000X(in version 2.09 or earlier) to 800X

ellu

Toimisiko tämä tuon 400/1800 newtonin alla kuinka? Osto tiedoissa putken painoksi ilmoitettiin 33kg ja ilmeisesti painoraja on 50kg? Vai tuleeko pitkien newtoneiden kanssa jotain ongelmia?
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

Lithos

Riippuu siitä minkä verran tuulee, isoin ongelmahan on se että pitkä, paksu newton on melkoinen purje jolla on pitkä vipuvarsi... jos putki on tuulelta suojassa esim kuupassa tai on muuten vaan tyynempi ilma se ei ole niin paha ongelma.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Ransu

Jalustan kantokyky kilojen puolesta riittänee. Lithos tuossa jo summasikin pääongelmat eli suuri tuulipinta-ala ja pitkän vipuvarren päässä olevat massat, eli peili ja fokuseri/kamera. Omasta kokemuksesta aiemmalla alimittaisella jalustalla (CGEM) voin sanoa että 250mm f/5 newton ja 0.5X reducerilla lyhennetty C14 ovat suunnilleen yhtä pahoja guidattavia, Newtonin pituus on se ongelma.
EQ8 on tähän asti osoittautunut hyväksi ja toimivaksi jalustaksi.
Tuon kokoinen kokoonpano olisi kyllä mahtava fotoni-imuri, varsinkin jos putkeen laittaisi kellerin 0.7X reducerin/komakorjaimen.
Kokoonpano vaatii käytännössä kiinteän asennuksen, eli pihatornin tai siirrettävän kopin ja kiinteän tolpan. Jalusta on aika jykevä ja vaikka se periaatteessa onkin joka kerta kasattavissa niin ainakin 33kg putken nostaminen paikalleen, tasapainoitus jalustan napakohdistustoimenpiteet ennen kuvausta syövät kyllä nopeasti innon. Varsinkin kun tunnin napakohdistelujen ja virittelyjen jälkeen pilvet saapuvat :grin:

Tällaiselle rakentelukärpäsen puremalle tuossa putkessa olisi kyllä mukava projekti. Optiikka pitimineen irti ja niille hiilikuituputki, kiinteä tolppa-asennus, putken kylkeen Kellerin reduceri ja lopputuloksena olisi 40cm f/3.2 kokoonpano.



Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

ellu

Vähän tuollaista kokoonpanoa olen pyöritellyt mielessä...  :wink:
Tuulisyöppö tuo nytkin taitaa olla. Tosin piharakennuksia on hiukan ympärillä suojana missä yleensä pidän putkea.
Kiinteää havaintopaikkaa ja suojaa olen suunnitellut muutenkin, niin miksei siihen hankkisi hiukan parempaa jalustaakin. Nykyisellään tuon dobsonin alla on pyörät, että saan helposti rullailtua koko kokoonpanon autotallista pihalle.

No, taidanpä pistää vähän rahaa sivuun tätä varten...  :smiley:
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

Ransu

Kuinkahan paljon tuossa isossa dobsonissa peilit pitimineen mahtaa painaa?
Veikkaan että tuosta 33kg painosta saisi jonkun verran pois hiilikuituputkella, vähennys olisi ehkä luokkaa 5-8kg.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Rakentelua on muutoinkin tiedossa rutkasti, jos meinaat käyttää 400/1800 visuaali-Newtonia vakavampaan kuvauskäyttöön :huh:
Itse en lähtisi tuohon vaikka saisin putken ilmaiseksi ja vain EQ8 jalusta pitäisi ostaa. Tutustu vaikka omaan muinaisprojektiini 300/1500mm Newtonin muuttamisesta kuvauskäyttöön http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=3304.msg26303#msg26303
Minkä tahansa visuaaliputken (tyyliä iso Newton-putki) rakenteet on suunniteltu johonkin ihan muuhun tarpeeseen kuin sen nostamiseen ekvatoriaalisen jalustan niskaan. Joutuisit siis rakentamaan putkesi mekaniikan suunnilleen kokonaan uusiksi ennen kuin se pysyisi taipumatta kasassa pitkien valotusminuuttien ajan. Kuvauskaluston rakennevaatimukset isossa kuvausputkessa nousevat eksponentiaalisesti ylöspäin noin 200mm Newtonin kokoluokasta lähtien. Oma kokemukseni kertoo, että EQ8 yksinään = ok, Newton 400/1800mm = ok, mutta EQ8 + Newton 400/1800mm EI ole ok, vaan se on NO-GO! :sad:
- Timo Inkinen

ellu

#44
Ok. Eli jos ei halua aloittaa suurempaa tuunaus urakkaa niin ei kannata.  :smiley:
Itse ajattelin, että suurin ongelma on itse putken taipuilu, koska putki on kokoonpainuva malli. Siihen olen mielessäni pyöritellyt puusta tai metallista tehtyjä tuki-keppejä putken kylkiin, niin pysyisi suht suorassa.
Mutta siis pitäisikö pääpeilin pidike olla useammalla tuentapisteellä? Kuvasta näkyy millainen peilinpidike on nyt...
Tuohonkin varmaan saisi lisäiltyä tukipisteitä... Mutta nyt alkaa juttu poiketa varsinaisesta aiheesta  :smiley:

(kuva poistettu tilaa viemästä.)
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D