Ongelma kollimoinnissa

Aloittaja Sami, 22.07.2006, 19:14:10

« edellinen - seuraava »

Sami

Onkos kenelläkään ollut seuraavanlaista ongelmaa newton-teleskoopin kollimoinnissa: Pääpeili ei näy kokonaan apupeilin kautta.

Kaikissa netissä näkemissäni kollimointiohjeissa pääpeili näkyy kokonaan apupeilin kautta, mutta minun putkessani näin ei ole.
Tämän takia onkin mahdotonta tietää onko apupeili oikeassa kulmassa. Putki on vielä kaiken lisäksi nopea 114mm f/4,5,
niinpä kollimoinnin pitäisi olla aika tarkka, jotta tähdet eivät jäisi komeetoiksi.

Tällä hetkellä en omista chesshire kollimointilaitetta, ja olen yrittänyt kollimointia muovisen tulpan avulla, jossa on pieni reikä keskellä.
Mielestäni tällainen putki on mahdollista kollimoida vain, jos pääpeilin keskikohdan saisi merkittyä erittäin tarkasti. Toinen vaihtoehto on
tähtitestin avulla, joka taas on varmaankin vaikeaa, koska kollimointi on tällä hetkellä pahasti pielessä.

Mutta kirjoitelkaa vinkkejä, koska niitä todellakin kaivataan.

Pentti Karvinen

Tervehdys,

Kaivelin oman D114/F500 putken (Sky-Watcher) esille ja tutkailin tovin peilin näkymistä. Pääpeili näkyy kokonaan tarkennuslaitteen aukosta, kun tarkennuslaite on aivan sisimmässä asennossaan. (Tai ainakin uskoisin niin, sillä peilin kiinnikkeet tulevat hiukan näkyville.) Pääpeiliin on tehty musta rinkula keskikohdan merkiksi. En tosin ole aivan varma, onko se jo tehtaalta saakka ollut, sillä olen putken ostanut käytettynä. Se rinkuala tosin on niin siisti, että voisi pitää tehdastekoisena. Ei paljoa varmaan auta itse kollimointi ongelmaasi, mutta kertoo miten toinen vastaavanlainen putki rakentuu.
Pentti Karvinen / Rauma

Sami

Tässä Optica nimellä myydyssä pääpeili ei tule kokonaisuudessaan näkyviin edes mainitsemallanne keinolla. Kiinnikkeetkään eivät näy.

Mutta kiitos hyvästä vinkistä!

Tomi

Käytin aiemmin Optica 150/750 putkea, ja sen sai kollimoitua vasta pääpeilin keskipisteen merkitsemisen jälkeen. Pääpeilin reuna ei näkynyt. Pääpeilille oli säätövaraa muutama senttimetri, joten kollimointi kannatti tehdä siten, että pääpeili oli mahdollisimman kaukana apupeilistä. Näin sai peilin pinta-alaa vähän enemmän hyödynnettyä.
Tomi

Sami

Kiitos ohjeista.

Täytyy yrittää merkitä peilin keskusta tarkasti, ja yrittää kollimointia uudelleen. Kertaushan on opintojen äiti.

J-M

Mun molemmissa putkissa näkyy koko pääpeili. Tosin olen kyllä ajatellut hankkia kohdistuslaserin tuota hommaa varten, se on pelkällä korkilla sitten surkeaa hommaa pellolla pakkasessa. Onkos kenelläkään näistä lasereista kokemuksia? Tai Chesirestä?
Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

hm

Laserkollimaattoreita ei taida tällä hetkellä olla luvallisesti mistään saatavissa. Laserkollimaattori on laserlaite, jota ei saa ilman Sosiaali- ja terveysministeriön hyväksyntää myydä kuluttajille. Otin asiasta selvää alkuvuodesta. Hyväksyttämismenettely olisi yli 500 euroa maksava operaatio, joten kollimaattorien takia sellaiseen tuskin kukaan maahantuoja ryhtyy.

Aidon tai keinotekoisen tähden avulla saa putken kollimoinnin kyllä helposti ja tarkasti kohdalleen. Asiaa voi vaikka demonstroida tulevana viikonloppuna Cygnuksella.

Hannu Määttänen

J-M

Eikös alle 5 mW:n lasereita saa myydä kuluttajillekin? Näin mulle kerrottin kaksi vuotta sitten, kun mun piti tilata vihreä laser ulkomailta. Taitaa olla säännöt kiristyneet...

Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

Sami

Kyllä minä ainakin sain tilaamani Laser Maten ihan suomalaisesta kaupasta, kun ajattelin sellaisen hankkia auttamaan omissa ongelmissani. Ja Laser Matessahan on tavallinen laserosoitin sisällä.

Olisi kyllä pitänyt tilata chesshire samalla, kun silmäni eivät riitä apupeilin keskittämiseen tarkennuslaitteen kohdalle.  :)

Rscl


Alottelijan erittäin selvä kysymys: Eikös kollimointi ole putkessa jos tähti näkyy kirkkaana pisteenä + apupeilin kiinnittimistä johtuvat säteet...

Sami

Jos tähti näyttää täsmälliseltä ympyrältä suurella suurennoksella de-fokusoituna, niin putki on hyvin kollimoitu. Ja osoittavathan pistemäiset tähdetkin hyvää kollimointia - fokusoituna siis.

Ja tämä toisen aloittelijan sanomana. Toivottavasti kokeneemmat korjaavat virheet, jos niitä on.

Meade-mad

Toimivan laserkollimaattorin saa tehtyä LASER-pointterista.

Sorvin ruuaksi alumiini- tai muovitankoa. Sorvataan siitä okulaaripitimeen sopiva palikka ja porataan samalla sorvinkiinnityksellä palikkaan keskelle reikä, johon pointteri mahtuu sisälle. Jos on epäilys että pointterin lasersäteilijä ei ole oikein keskitetty, voi sorvattuun palikkaan laittaa keskitysruuvit apupeilin pitimen tapaan.

Ensitestaus tehdään myös sorvissa. Pyöritellään palikkaa valo kytkettynä ja katsellaan piirtääkö pointteri pisteen vaikkapa kartongille, jos ei säädetään keskitystä.

Nyt on pointteri itse kollimoitu.

Seuraavaksi voi kokeilla laitetta putkessa. Optisen akselin paikalleen laitossa auttaa jos pääpeilin keskipiste on merkattu. Säädellään pointterin piste kohti pääpeilin keskipistettä. Kun kollimointi on valmis niin valo kulkee periaatteessa edestakaisin vain yhtä rataa. Newtonissa voi osan okulaaripitimestä peittää putken puolelta vaikka maalarinteipillä, johon säde projisoituu säädön aikana, jos kollimointi on pielessä.

Kun laitetta käytetään pitää huomioida että kollimaattori on okulaaripitimessä keskellä, tai jos sitä ei voida keskittää niin että sen paikka on sama jossa käytettävät okulaaritkin ovat. Joissain putkissa okulaaripitimet itsessään aiheuttavat virheen kollimointiin. Homma näkyy selvimmin linssiputkilla muuttuvana värivirheenä.

jk

Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Anssi Mäntykivi

Anssi Mäntykivi

Timo Kantola

#13
Tee mustalla tussilla noin 8-10mm halk. täplä keskelle pääpeiliä, niin et tarvii lazereita ym. eksotiikkaa.
Täplän tähtääminen keskelle peiliä ei hirveitä vaadi, yks keino on piirtää harpilla peilin kokoinen ympyrä paperille, leikkaa paperi ympyrän reunoja myöten, ja suurenna harpin tekemää keskireikää senverran että saat tussin kärjellä pisteen piirrettyä reiästä. asettele  (varovasti, naarmuttamatta peiliä) paperiympyrä peilin päälle tarvittaessa teippaa kevyesti, ja tökkää piste peilinkeskelle!. Ota paperi pois ja "maalaa" tussilla tekemäsi piste 8-10mm läiskäksi, töhertämäsi täplä jää apupeilin varjoon eikä vaikuta putken ominaisuukssin mitenkään.
Toinen (helpommin peiliä naarmuttava) keino on yksinkertáisesti viivottimella mitata ja sitten merkata peilin puoliväli ja kääntää peiliä 90 astetta ja merkata toisesta suunnasta puoliväli, ja käännellä peiliä ja mittailla, niin kyllä se keskipiste sieltä hahmottuu. Newtonissa toleranssit on kohtuullisia ja ilman laasereita kollimointi onnistuu varmasti.
Muovitulppa (jossa pieni 3mm reikä keskellä) okulaari holkkiin , helpottaa kummasti.
Käytä rahasi johonkin hyödyllisempään kuin kollimointi työkaluihin.

Tähtitestillä hienosäädät kollimoinnin tasan kohdalleen.
Pari linkkiä, tosin Lontooksi:

http://homepage.ntlworld.com/robin.scagell/collimate.html
http://www.astrosurf.com/legault/collim.html
http://www.willbell.com/tm/tm5.htm

Timppa.
Timo Kantola

Timo-Pekka Metsälä

Laserkollimaattorit ovat huonoja kahdesta syystä: Lasersäde pitää itsekin kollimoida tarkalleen kollimaattorin suuntaisesti. Teoriassa se on helppo tehdä ns. V-blokilla, mutta käytäntö saattaa olla hieman toista. Toinen syy on se, että fokusointilaitteessa on usein klappia, josta syystä laserkollimaattoria on vaikeaa tai mahdotonta saada tarkalleen fokusointilaitteen "optisen akselin" suuntaiseksi. Se onnistuu kunnolla ainoastaan todella laadukkailla fokusointilaitteilla, joissa on vieläpä kiristysrengas (ei siis tavallisia ruuveja). Tätä ongelmaa voidaan kiertää käyttämällä laserin kanssa barlow-linssiä, kuten kerrotaan esimerkiksi tässä artikkelissa. Tämä barlowed laser -menetelmä tosin auttaa ainoastaan pääpeilin suuntaamisessa.

Tarkin kollimointiväline on mielestäni Cheshire-putki (engl. Cheshire+sight tube). Jos pääpelin keskusta on merkattu esimerkiksi valkoisella ympyrällä, niin Cheshire mahdollistaa sekä apupeilin että pääpeilin suuntaamisen. Nopeiden Newtonien vaatimaa apupeilin offsetin säätämistä Cheshire ei kuitenkaan helpota.

t. entinen Newtonin omistaja