Ongelma kollimoinnissa

Aloittaja Sami, 22.07.2006, 19:14:10

« edellinen - seuraava »

RL

#135

Ari Haavisto

Lainaus käyttäjältä: RoLeh - 04.02.2014, 21:27:15
... Reijästä katsottuna näyttää erittäin hyvältä, mutta kahdella eri laserilla pisteet menee monta senttiä vinoon samaan kohtaan...

Ymmärsinkö oikein, että reikätulpalla näyttää hyvältä, mutta kahden eri laserin säde menee pääpeilin keskimerkistä senttitolkulla ohi. Ja molemmat vielä suunnilleen samaan paikkaan ohi?

Jos molemmat laserit menevät samaan paikkaan ohi ja vieläpä lasereita pyörittämällä ja uudelleen kiristämällä edelleenkin menevät suunnilleen samaan paikkaan ohi, on ehkä okulaariholkin tienoilla jotain vinossa fokuseriputkeen nähden, vaikka itse optiikka olisikin hyvässä kollimaatiossa.

Aiemmin laittamassasi kuvassa okulaariholkissa on TS:n 2" jatkoholkki, olisiko 35 milliä jatkava. Onkos tuo ollut siinä koko ajan? Noissahan on "safety undercut", eli semmoinen ohennus juuri siinä kohtaa, mihin fokuserin ruuvi tai pronssirengas sen paikoilleen kiristää. Ja tuo ruuvi/pronssirengas taas puolestaan on fokuseriputken päähän kierteellä kiinnitetyssä kapeahkossa holkissa. Itselläni vastaava liitos tuon ohennuksen takia asettui kroonisesti vinoon. Tällöin tulppakollimointi näyttäisi hyvältä ja kollimointi olisi oikein, mutta laser näyttää vinoon ja tietysti okulaarikin asettuu vinoon ja huonontaa kuvaa. Jos mahdollista, testaa ilman tuota jatkoholkkia ja tarkastele että kaikki osat ovat linjassa.

Jos taas molemmat laserit menevät eri tavalla ohi ja tulos vieläpä muuttuu laseria eri asentoon pyöritettäessä ja jälleen kiristettäessä, tällöin laserit eivät vaan asetu tiukasti okulaaripitimeen ja/tai laserin säde ei ole laserin rungon suuntainen. Tällöin luottaisin tulppakollimointiin ja tarkastelisin josko okulaarinäkymät olisivat parantuneet. Edellyttäen tietysti, että laserien vaappuminen ei johdu epäkelvosta okulaaripitimestä, joka asettaisi okulaarinkin vinoon ja lopputulema sama kuin yllä.

Nämä nyt semmoisia, mitkä vielä voi tarkistaa. Tosin aika paljon saisi olla kollimointi pielessä tai palikat vinossa, että totaalisesti turmelee näkymät. Siksi seeing on edelleen vahvana kuvassa mukana myös.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ransu

Tarkistitko jo sen fokuserin, eli onko fokuseriputken kiinnityskisko päässyt liikahtamaan fokuseriputkeen nähden, mainitsit että fokuseri oli kolahtanut jossain vaiheessa ovenkarmiin.  Veikaan että tuo fokuserin putki on vinossa optiseen akseliin nähden ja lasersäde menee sen takia ohi keskimerkistä. TS:n monorail fokuserin rakenne on sellainen että tuo vinoon meneminen on mahdollista. Fokuseriputkessa kiinni oleva ohjauskisko on voinut liikahtaa kiinnityksestään kun tuo on kolahtanut. Kisko on kiinni pienillä kiinnitysruuveilla ja tarkistaminen helppoa.
Tuossa topikissa näkyy sen kiinnityskiskon rakennetta: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=6931.0
Visuaalisesti katsoenhan tuo saatiin kollimoitua varsin hyvän näköiseksi. Ronchitesti näytti myös pääpeilin olevan kunnossa, ilman taipuneita reunoja tai vyöhykkeitä. Voidaan toki jatkaa tutkimista seuraavalla kerralla kun tulet Imatralle. Jos ennen seuraavaa kertaa keli selkenee, niin tee se ronchitesti tähden avulla, näet aiheuttaako apupeili kuvaan ongelmia.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

RL

#138

kommo

Hellou. Onkelmaa puskee Skyliner 200 newtonin kollimoinnissa. Muuten on mielestäni säädöt kohdallaan, mutta en saa tuota pääpeilin keskikohtaa (valkoinen piste) keskelle apupeilin heijastumaa. Jos pääpeilin säätöjä sörkin niin koko apupeilin heijastuma siirtyy ja apupeiliä taasen ei tarvitse ronkkia koska koko pääpeili ja pääpeilin pidikkeet näkyvät jo tasaisesti kollimointicapista. Mikä siis avuksi? Millä saan tuon valkoisen pisteen eli pääpeilin keskikohdan keskelle apupeilin heijastumaa?
Skyliner 200
TeleVue 2" Powermate 4x
EOS 600D

RL

#140

kommo

Kuitti tästä. Mikähän sitten siinä mahtaa olla, että cheshiren ristikon heijastus apupeilin kautta pääpeilissä on ihan keskellä pääpeilin keskipistettä, mutta todellinen ristikko silmän edessä ei näytä osuvan samaan kohtaan mihin cheshiren heijastus, vaikka se heijastus on siellä keskellä. Eli todellinen ristikko on suunnilleen samassa "keskustassa" kuin tuo kuvan pääpeilin keskipiste. Eli siinä olisi siis myös cheshiren todellisen ristikon keskipiste. Heijastuksessa se kyllä on pääpeilin keskipisteen päällä, mutta todellinen ei.

Oliko tarpeeksi hankalasti selitetty  :cheesy:
Skyliner 200
TeleVue 2" Powermate 4x
EOS 600D

RL

#142

kommo

Lainaus käyttäjältä: RoLeh - 15.03.2014, 20:52:07
Mitä ite ainakin huomasin, että se on vaikea katsoa sillä todellisella ristikolla sitä keskimerkkiä, kun ei riitä tarkennus silmässä molempiin samaan aikaan ja se huijaa. Mutta mielestäni se pääpeili säädetään sillä cheshiren ristikon heijastuksella.
Juuri näin minäkin tässä ounastelin. Tuudittaudun siis siihen että kollimointini on täydellinen  :azn:
Skyliner 200
TeleVue 2" Powermate 4x
EOS 600D

RL

#144

wm-x

Mistä johtuvat kaksoiskuvat? Kollimoinnin jälkeen jupiter tekee himmeän kaksoiskuvan. Löysin aiheesta kirjoitusta aikaisemminkin mutta selkeää vastausta en löytänyt. Onko se tuosta apupeilin asennosta?

Kettu-Pekka

Lainaus käyttäjältä: Roope - 15.03.2014, 21:10:27
Itse säädän apupeilin nykyään laserilla ja pääpeilin cheshirellä. Kirjoittelit joskus siitä laserista, ettei ole tarkka. Ite sain siitä hyvän kun laitoin siihen laserin ympärille läpinäkyvän teippikerroksen ja laserista tuli paljon tiukempi. Kollimoidessa painan laserin tiukasti pidikkeeseen ja kiristän ruuvin varovasti, niinkuin okulaarikin kiristetään. Ja sen jälkeen avaan sen fokuserin ruuvit, että sitä 2-1.25 holkkia pystyy pyörittämään, missä se laseri on kiristettynä kiinni. Laseri tekee pyörittäessä pääpeilin keskimerkin ympärillä tasasen pienen ympyrän, mikä johtuu siitä ettei se laseri ole kollimoitu, mutta mielestäni silloin apupeili on kohdillaan.

Itse teen karkean kollimoinnin laserilla ja pääpeilin hienosäädön epätarkalla tähdellä.

wm-x

Lainaus käyttäjältä: Kettu-Pekka - 14.01.2015, 09:57:24
Itse teen karkean kollimoinnin laserilla ja pääpeilin hienosäädön epätarkalla tähdellä.

Laserilla tehty tuokin kollimointi. Tähdellä ei tarkastettu. Kysymykseni oli lähinnä: Jos kaksoiskuvaan on joku selvä syy niin miten saan sen eliminoitua ennen seuraavaa katselu kertaa.

Timpe

Olisiko kyse heijastuksista? Ei siis välttämättä käytetyn okulaarin/optiikan sisällä (mahdollista), mutta myös silmästä/silmälaseista takaisin okulaariin. Jupiter on näet niin kirkas että se voi heijastua takaisin silmän pupillista okulaariin. Kuinka tuo heijastus käyttäytyy kun muutat silmän asentoa tai etäisyyttä okulaarista? Jos optiikka tekee kaksoiskuvan, niin se näkyisi myös kaikissa tähdissäkin.
- Timo Inkinen

wm-x

Kirkkautta itsekin epäilin ensin kun kaiken pitäisi olla kunnossa. Hyvin nopea oli katselu kun testasin vaan miten näkyy peilin putsauksen ja kollimoinnin jälkeen. Jupiterin kuista ei tullut kaksois kuvia. Lähinnä apupeilin asento jäi kaivelemaan ja ajattelin jos sillä olisi suora vaikutus tuohon kaksois kuva asiaan. No huomenna testaus jatkuu. Tuo tähden kanssa kollimointi ei ole vielä hallussa vaikka periaatteen tiedänkin.