Hyperstarin ensivalo

Aloittaja einari, 07.08.2013, 20:20:29

« edellinen - seuraava »

eehy


Hei,

Tein saman tempun talvella ja hankin Hyperstarin C11:een (F2). Hyvältä peliltä tuo näyttää: tarkan oloinen kuva koko Canonin kroppikennolla, tarkennus onnistui helposti, kollimointiakaan ei tarvittu. Kuvia syntyy hämmentävän nopeasti tosi lyhyillä valotuksilla, jopa niin lyhyillä, ettei guidausta välttämättä tarvita.

Yksi huomio/varoitus valosaastesuotimen käytöstä, mikä tässä systeemissä on tarpeen. Ainakin 2" Baader UCH tuntuu aiheuttavan pahan oloisen heijastuman  kirkkaiden tähtien ympärille. Alla olevassa koekuvassa on 14 valostusta M42:sta, yhteensä 6min 42s, ja kirkkaan tähden ympäriltä voi bongata Canonin varjon heijastuman keskeltä. Tuo ei mielestäni johtunut huurtumisesta tms., joten arvelin filtteriä syylliseksi. Kun vaihdoin Astronomikin CLS clip-filtteriin, ongelmaa ei ollut...


tähti_ville

Heippa,

Kiitoksia kuvasta ja kommenteista Eehy, nämä ovat arvokasta tietoa jotta osaa varautua virittelemään palikoita oikein. Hienosti olet saanut M42:sen mahtumaan kennolle sekä mukavasti on tullut juokseva mieskin esiin.

terveisin Antti

monni

Antti-komppaus; aika kova ensivalo. Jatkoa odotellaan!
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

tähti_ville

Heippa,

Sää suosi muutaman tunnin ja alkoi saadun lyhyen oppimäärän mukainen Losmännyn kaato oikeaan suuntaan (Kiitos Joukolle vinkeistä ja ohjeista ). Muutaman kerran sekoillessani nappulatekniikan kanssa sain sen tottelemaan käskyjä joskaan napasuuntaus ei ollut aivan kohdallaan kuvauksen aikana.
     Koe kaniiniksi valitsin M31 Andomeran galaksin jota valotin  30sekunnin pätkissä yhteensä 32min 30s ja taaskaan tosimiehet eivät ottaneet lättejä eikä rättejä, mutta tulokseen tyytyväisenä julkaisen koekuvan tänne muiden räpsyjeni joukkoon.

Terveisin Antti

Murtsi

Ihan mallikkaan näköistä jälkeä :cool:, saisiko kuvaa nurkista täydellä resoluutiolla niin näkee minkälainen on piirto aivan nurkissa?

Tuota voisi harkita myös yhdistyksen Celestroniinkin...

einari

Tuo kyllä kasvattaa taas ruokahalua.
Aika hyvältä näyttää vaikka järkkäri ei peitykään tuossa putkessa apupeilin taakse.
___
Tapio

Ransu

Hienoa jälkeä Antti! Eipä tuolla tarvitse kovin kauaa valotella jotta saa fotoneita kerättyä. Komeettakuvauksessa tuo olisi kyllä kova yhdistelmä, olisikin mielenkiintoista nähdä minkälaisen kuvan tuolla saisi tällä hetkellä lähes zeniitissä olevasta komeetta lemmonista.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

einari

Täytyy ottaa kuvauslistalle.
___
Tapio

monni

Hienoa jälkeä Antti! Nyt on odotukset jatkosta korkealla :)
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

einari

Laitetaan nyt tähän ketjuun kun tuon Hyperstarin kanssa on tämän ortogonaalisuuden kanssa tullut tapeltua.
Eli Starlightin sivuilta löytyi tämä pdf missä neuvotaan kuinka ccd saadaan ortogonaaliseksi:
http://www.sxccd.com/maintenance_info/Aligning_CCD.pdf
___
Tapio

Timpe

Osoitetaan siis vihreällä valolla valoherkän CCD:n pinnalle??? Tuleeko tuosta jotain vauriota kennolle (kuten silmään tulisi) vai onko kyse vain kennon pikselien tilapäisestä saturoitumisesta, jossa full scale -varaus poistuu pikseleistä ajan kanssa? Veikkaan jälkimmäistä, mutta kerronpa vain ensiajatukseni tuosta säätömenettelystä.
- Timo Inkinen

naavis

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 19.09.2013, 20:14:51
Osoitetaan siis vihreällä valolla valoherkän CCD:n pinnalle??? Tuleeko tuosta jotain vauriota kennolle (kuten silmään tulisi) vai onko kyse vain kennon pikselien tilapäisestä saturoitumisesta, jossa full scale -varaus poistuu pikseleistä ajan kanssa? Veikkaan jälkimmäistä, mutta kerronpa vain ensiajatukseni tuosta säätömenettelystä.

Laserin täytyy olla riittävän pienitehoinen ettei kenno vaurioidu. Eihän kenno siitäkään vaurioidu, että sitä pidetään esillä ihan normaalissa valaistuksessa. Jos laserilla saadaan vaurioita aikaan, ne todennäköisesti johtuvat valaistavan kohdan huomattavasta kuumenemisesta. Samalla tavalla valovoimaisella optiikalla aurinkoon päin pidempään osoittelu voi vaurioittaa kennoa, koska optiikan muodostama auringon kuva kuumentaa kennoa, samaan tapaan kuin vaikka suurennuslasilla ja auringonvalolla voi sytyttää asioita palamaan.

einari

Pilvisyyskausi kun jatkuu niin käsitellään nyt näitä Hyperstarin testikuvia.

Tässäpä Antin otoksia.
Ensimmäiseksi yksittäinen 2 minuutin otos M31:stä SXV_H9C:llä otettuna.
Kuten huomaa niin jopa Hyperstarin kuvakulmalla tällä suhteellisen pienikennoisella kameralla M31 jää aika rajatuksi.

Toisena kroppi M110:stä. Otettu Canon 1000D:llä ja tässä käytetty 15s valotuksia.
Kroppi oli tässä paikallaan kun koko kenttä oli aika ruman näköinen.
___
Tapio

einari

Jatketaanpa Hyperstar-ketjua kun käpistelin CCDInpsectorin testiversiolla viime yön kuvia.
Oheisena kuva.
Eli kaarevuutta ja kallistusta on.
Voikohan tuosta nyt päätellä jotain kennon etäisyydestä - eli kuinka kohdallaan ?

Ja löysinpä tämmöisen sivun missä aika näppärä vinkki johdotukseen - eipä tullut mieleen että sama mikä Newton-putkissa toimii, toimii myös Hyperstarissa.
http://www.werbeagentur.org/oldwexi/hyperstar/tipstest_hyperstar.html
___
Tapio

PekkaR

Edessä on seuraavana selkeänä ja heikkotuulisena iltana Hyperstar 9.25:n kollimointi. Kun seuraan Focusmaxin tarkennusta, näkee että tarkentamaton tähti on aika järkyttävän epäkeskeinen donitsi. Kollimointiin on tarkoitus käyttää CCDInspectorin Real-Time Collimation toimintaa.. Tässä kollimointi asiassa minua hämmentää CCDInspektorin mittaukset pitkistä valotuksista. Collimation lukemat vaihtelevat aika paljon saman illan aikana eri valotusten välillä. Kun vertailee parhaan ja huonoimman kollimaation antavien valotuksen tähtiä, niin ne ovat käytännössä samanlaisia. Kysynkin kokeneemmilta ja asiaan paremmin perehtyneiltä, mistä mahtaa johtua (seurannasta).

Alla esimerkkejä kahden eri kuvauskerran CCDInspektorin tuloksista.





Pekka
Celestron C9.25, NEQ6, Hyperstar, Atik 460EXm, Antares 0.63, ym...

https://www.flickr.com/photos/pekkaruohomaki/