CCD kameran hankintavaihtoehtoja

Aloittaja Murtsi, 26.05.2013, 13:14:47

« edellinen - seuraava »

Murtsi

Terve, tuo CCD kuume on nyt yltynyt sellaisiin mittasuhteisiin että enää en voi siirtää sen hankintaa vaan olen miettinyt että ensi kausi aloitetaan sitten CCD kameralla. Järkkärillä en mielestäni enää pysty saavuttamaan sellaisia tuloksia joita haluaisin, ja sen takia vaihto CCD kameraan on tullut ajankohtaiseksi.

Lähdetäänpä liikkeelle listaamalla kokoonpanon muut komponentit:

-Kaukoputkena toimisi newton mallinen GSO:n 10" F/4 hiilikuituputki
-Jalustana CELESTRON CGEM
-Newtonin komakorjaimena ASA 2Korrr 0,73x lyhennin/korjain jolla GSO: valovoima saadaan arvoon F/2,9
-Vanhalla XP läppärillä olisi tarkoitus ohjata kokoonpanoa

Nyt tarvitsisin kokeneempien CCD:n käyttäjien neuvoja jotta osaisin valita kameraviidakosta juuri minulle sopivan mallin. Muutaman vuoden säästämisen tuloksena nyt olisi käytettävissä noin 3000 euroa tähän tarkoitukseen, jonkun verran budjetissa on liikkumavaraa jos tarve niin vaatii mutta jos mietitään ensisijaisesti vaihtoehtoja tämän summan pohjalta.

Kuten tuli aiemmin mainittua niin vaihtoehtoja on useita, mieleen tulee ainakin SBIG, ATIK, QSI, varmaan niitä on vielä muitakin. Kameran tulee olla ehdottomasti mustavalkoinen suodinpyörällä varustettuna, värikameraa en edes harkitse.

SBIG kamera olisi tämän näköinen https://www.sbig.com/products/cameras/stf/

QSI malli voisi olla tämä http://qsimaging.com/600series-overview.html

ATIK taas voisi olla tämä http://www.atik-cameras.com/products/info/atik-383l-plus

Kaikki edellä mainitut kamerat käyttävät käsittääkseni samaa Kodakin kaf 8300 kennoa joten siinä suhteessa ne ovat lähtökohtaisesti samalla viivalla. Näistä tulisi nyt valita se paras kamera omaan käyttööni. Asiaa vaikeuttaa se että minulla on erittäin puutteellinen lontoon murteen osaaminen, googlen tönkkösuomennoksista ei juurikaan ole apua koska kyseessä on teknistä sanastoa marginaalialueelta.

Toivonkin että täällä joku voisi hieman avata mitä nämä kamerat pitävät sisällään, muitakin vastaavia kameroita voi myös ehdotella.


Timpe

Jos yrittäisin jotain raapustella...
Kaavailemasi KAF-8300 on kennona hyvä ja kohtuuhintainen valinta noin lyhyelle kuvauspolttovälille (737mm lyhentimellä varustettuna) ja tuo natiivi F/4 (1016mm) polttovälikin on hyvin passeli tuolle kennolle. Laskeskelin pikselierotteluja Starizonan CCD-laskimella tuolle KAF-8300 kennolle 5.4 x 5.4 micronin pikselikoolla ja sieltä tuli tällaiset luvut:
    737 mm => 1x1bin 1.51''/pixel, 2x2bin 3.02''/pixel (kentän koko 84.0' x 63.0')
   1016 mm => 1x1bin 1.09''/pixel, 2x2bin 2.19''/pixel, (kentän koko 60.9' x 45.7')
Hyviä lukuja Suomen keleihin, joissa keskivertoinen seeing suttaa kumminkin erottelukyvyn jonnekin 2"-3" tienoille.
Tätä asiaa (ja muuta CCD-tekniikkaan liittyvää) jauhettiin aikoinaan melko paljon omassa CCD-hankintaketjussani, joten lukaise tuolta lisää tästä aiheesta, sillä tuo keskustelu on yhä hyvin ajankohtainen ja paljon käyttökelpoista tietoa sisältävä. :smiley:

Tuon omistamasi ASA-korjaimen tarjoama backfokus on TS:n mukaan 65mm, joten kannattaa laskeskella juuri tuon lukeman mukaan myös muuta kuvauskalustusta.
SBIG:n STF-8300 kameralla on 17.5mm backfokus ja jos sen eteen laittaa FW5-8300 tai FW8-8300 suodinpyörän, niin näistä tulee yhteensä 38mm backfokus-tarve, kuten SBIG:n sivuilla kerrotaan. Tällöin jää 65mm - 38mm = 27mm muulle kalustukselle, kuten esim. OAG-ohjaimelle. (Hmmm... menikö tämä TSOAG27 juuri sopivasti tuohon väliin vai onko suodinpyörän mekaniikka tiellä?)
QSI:n 683ws mallissa suodinpyörä on integroitu jo kamerarungon sisälle, joten tässä säästyy muutama backfocus-milli suhteessa SBIG:iin. QSI:n sisäinen backfocus-mitta on 35.6mm WS-mallille, josta tulisi samalla tavoin laskemalla 65mm - 35.6mm  =  29,4mm pelivara muulle kalustukselle.
Atik 383L+ sisäinen backfokus näyttäisi olevan 17.5mm tämän pdf-kuvan mukaan, mutta millainen suodinpyörä tuon eteen menisi ja kuinka paljon se veisi backfocus-tilaa? EFW2:n pdf-kuvan mukaan filtteripyörä olisi 22mm paksu, mistä laskien tulisi (65mm - 22mm - 17,5mm =  25.5mm backfokus-tila esim. OAG:lle.

Kameramallien teknisistä ominaisuuksista (lukukohinat yms.) en menisi sanomaan "juuta enkä jaata", jos näitä pitäisi keskenään verrata. Kaikissa on sama kenno, mikä määrännee suurimman osan kameroiden ominaisuuksista. Ostohetkellä merkittävin asia QSI:n eduksi oli omalla kohdallani WS-mallien sisäinen suodinpyörä ja tämän seurauksena syntyvä kameran pieni ulkoinen koko. Tuon valmistajan ainoa huono puoli on ollut QSI 583ws mallin hidas 1x1 bin kuvan latausaika, mistä on ollut haittaa kameran kanssa aktiivisesti näprätessä (muttei enää kuvaussekvenssin aikana). Muutoin QSI:n laadukkuus kaikissa asioissa (ml. laiteohjelmistot) ja hyvä tekninen tuki antavat kummasti mielenrauhaa näin kalliin ja kokonaisuudessaan vähäisellä vuosikäytöllä olevan CCD-kameran omistamiseen :azn:

Epäilen silti QSI:n tapauksessa kaavailemasi 3000€ budjetin riittävyyttä, sillä ostamani QSI 583ws maksoi LRGB-suotimilla noin 3600 euroa ja tuolloin EUR/USD-kurssi oli paljon nykyistä suotuisampi. Muutoinhan tuo QSI 683ws olisi hyvä kamera tarpeeseesi omien QSI 583ws -käyttökokemuksieni mukaan. Huomaathan samalla, että esim. Optcorp myy edelleen myös tuota poistuvaa QSI 583ws mallia, mikä on $300 halvempi kuin nykyinen 683ws malli. Lisäksi kannattaa muistaa, että DSLR->CCD siirtymävaiheen hankintahintaa nostaa myös MaxIm DL:n "pakollinen hankinta", koska tuollainen ohjelma sopii turhan hyvin minkä tahansa CCD-kameran ohjaamiseen ja lopputuotosten käsittelyyn (vähän niin kuin PhotoShop sopii kuvankäsittelyyn).

Täällä foorumilla on useampi SBIG ST8300M käyttäjä, joilta toivoisin jotain näkemystä tuohon SBIG:in ST/STF-mallien eroihin. Cloudy Nightsin foorumilla on ainakin tämä keskustelu. Ja voisihan niitä SBIG:n 8300:n hyviä/huonoja puoliakin kertoilla tähän ketjuun Murtsille...
- Timo Inkinen

Jouko_Kettunen

Minulla on ollut kevättalvesta 2010 lähtien SBIG ST-8300M kamera. Se on toiminut aivan moitteettomasti vaikka olen säilyttänyt sitä suurimman osan ajasta kylmässä tähtivajassani. Hyvin siellä on säilynyt toimintakelpoisena vanha desktopinikin. Aluksi minulla oli kameraan liitettynä True Technologyn filtteripyörä, mutta sen kanssa oli ajoittain toimintaongelmia. Myöhemmin hankin SBIG:n oman ja ST-8300 kameraa varten suunnitellun 8-paikkaisen filtteripyörän. Filtteripyörän puoleinen sivu korvaa kameran kannen ja se kiinnitetään neljällä pultilla suoraan kameran runkoon, joten niistä syntyy yksi kiinteä yksikkö. Tämän kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. 8-paikkaisen filtteripyörän suuri etu on, että LRGB-suodattimet ja kapeakaistasuodattimet ovat aina heti käytettävissä. Kameran mukana tuli SBIG:n oma kameran ohjausohjelma sekä Software Bisquen CCDSoft ver5 ja The Sky ver5. CCDSoft on mielestäni hyvin kätevä kameran ohjauksessa (hoitaa valotukset, kameran jäähdytyksen asettamisen, suodattimien vaihdot, autoguiderin ja fokuserin ohjauksen). Koko kuvaussessio läpi yön on helppo automatisoida. Se sisältää myös kuvankäsittelyyn tarvittavat osiot MaxIM DL:n tapaan, mutta tässä tehtävässä se on mielestäni vähän kömpelö.

IanKingImaging / Englanti myy nettikaupassaan uudempaa ja jonkin verran aiemmasta paranneltua mallia STF-8300 + 7-paikkainen filtteripyörä CFW + Baaderin LRGB-suodattimet + Ha, OIII, SII-suodattimet kokonaishintaan £2390. Tuntematta CFW filtteripyörää suosittelisin tilalle mieluummin SBIG FW8-8300 filtteripyörää, jonka saa todella tukevasti kiinni kameraan ja josta ainakin minulla on pelkästään hyviä kokemuksia. FW8-8300:n hinta on £1049 Baaderin LRGB-suodattimien kanssa. Kapeakaistasuodattimet täytyy ostaa erikseen ja nekin kannattaa ostaa Baaderilta, jotta kaikki suodattimet ovat saman paksuisia. Pelkkä STF-8300M kamera näkyy maksavan £1698.

Eurolla saa 0,86 puntaa, joten STF-8300M kamera + FW8-8300 filtteripyörä + Baaderin LRGB-suodattimet maksavat yhteensä 3194 euroa.  Postilähetykset ovat kohtuuhintaisia ja tulevat Englannista muutamassa päivässä ja yhdysvaltoihin verrattuna ei tule ylimääräisiä tulli- ja alv-maksuja.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Jouko_Kettunen - 26.05.2013, 23:10:35
Aluksi minulla oli kameraan liitettynä True Technologyn filtteripyörä, mutta sen kanssa oli ajoittain toimintaongelmia. Myöhemmin hankin SBIG:n oman ja ST-8300 kameraa varten suunnitellun 8-paikkaisen filtteripyörän. Filtteripyörän puoleinen sivu korvaa kameran kannen ja se kiinnitetään neljällä pultilla suoraan kameran runkoon, joten niistä syntyy yksi kiinteä yksikkö. Tämän kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. 8-paikkaisen filtteripyörän suuri etu on, että LRGB-suodattimet ja kapeakaistasuodattimet ovat aina heti käytettävissä.

Käytän ketjua hyväkseni ja kysyn samalla yleisempää asiaa CCD-kameroiden suodinpyöristä. Onko niin, että suodinpyörä on useimmiten se kameran "Akilleen kantapää" mikä tuottaa myös eniten ongelmia? Eri suotimet saattavat esim. tarkentua eri tarkennustasoon (vaikka niiden "pitäisi" olla afokaalisia) ja tällöin esim. RGB-kanavat joutuu kuvaamaan jokaisen erikseen tarkentaen (siis RRRRR + GGGGG + BBBBB tyyliin). Entä onko näiden erikseen asennettavien suodinpyörien kanssa ollut ongelmia, joissa suodinpyörä aiheuttaisi kamerakennon asettumisen hiukan vinoon kuvausjunassa?

Tuo SBIG:n omien FW5/FW8 suodinpyörien asennustapa kiinteäksi osaksi kamerarunkoa on hyvä tapa karsia tällaisia ongelmia. Samoin QSI:n kamerarungon sisälle asennettu suodinpyörä on osoittautunut toimivaksi tavaksi ongelmien minimointiin. Toisaalta markkinoilla on ilmeisesti CCD-kameroita, joihin suodinpyörä asennetaan kierteellä kameran eteen, mikä saattaisi aiheuttaa ongelmia. Jouko, kerrotko siis mitä ongelmaa True Technologyn filtteripyörällä oli, kun vaihdoit sen pois?

Haen näillä kysymyksilläni myös sitä, onko CCD-kameravalmistajien välillä suuriakin eroja kuinka suodinpyörän mekaaninen toteutus on tehty?
QSI:n suodinpyörän tiedän hyvälaatuiseksi ja luotettavaksi rakenteeksi ja ilmeisesti myös SBIG:n omat suodinpyörät ovat laadukkaasti tehtyjä. Olen yleensä itse kuvannut LRGB-sarjaa toistuvasti (siis LRGBLRGBLRGB...), enkä ole tarkentanut suotimia erikseen, koska QSI tuntuu pitävän eri suotimet ainakin kohtuullisen hyvin samassa tarkennustasossa. Tässä on verrokkikuva RGBRGB-sarjasta tuolla tavoin kuvattuna ja tuossa saattaa olla koko setti hiukan pieleen tarkentunut, mutta eri suotimien välillä ei ole ainakaan selvästi esiin tulevaa vaihtelua tarkennuksissa, vaikka suodinpyörää on pyöritelty jokaisen kuvanoton jälkeen. (Sorry, mallikuvan RGB-yksilökuvat eivät ole aikajärjestyksessä, mutta tuosta mallikuvasta löytyvät kyllä kaikki ajallisesti peräkkäiset RGBRGB-sarjan kuvat MaxIm DL:n "Low screen stretch" venyteltyinä.)

- Timo Inkinen

Murtsi

Timpe kysyikin todella hyvän kysymyksen koska olen katsellut Iankingin sivuilta yhtä SBIG pakettia jossa on todennäköisesti eri valmistajan suodinpyörä kameran mukana http://www.iankingimaging.com/show_product.php?id=1242 Laitoin myyjälle kysymyksen koskien suodinpyörän mallia ja vastauksesta selvinnee mistä on kyse.

Paketti kiinnostaa sen takia koska siinä on mukana myös nuo kapeakaista suotimet jotka tulee ostettua jokatapauksessa ennemmin tai myöhemmin. Hinta tuolla suodinpyörällä näyttäisi olevan melkein sama kuin jos ostaisi pelkät suotimet ja näin voisi hieman säästää aluksi, myöhemmin sitten voisi ostaa tuon SBIG:in oman suodinpyörän, jos tämä ei pelitä tarpeeksi hyvin.

Jatketaan tutkiskelua.


JuhaK

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 27.05.2013, 20:40:20
Onko niin, että suodinpyörä on useimmiten se kameran "Akilleen kantapää" mikä tuottaa myös eniten ongelmia? Eri suotimet saattavat esim. tarkentua eri tarkennustasoon (vaikka niiden "pitäisi" olla afokaalisia) ja tällöin esim. RGB-kanavat joutuu kuvaamaan jokaisen erikseen tarkentaen (siis RRRRR + GGGGG + BBBBB tyyliin). Entä onko näiden erikseen asennettavien suodinpyörien kanssa ollut ongelmia, joissa suodinpyörä aiheuttaisi kamerakennon asettumisen hiukan vinoon kuvausjunassa?

Käytin muutaman vuoden QHY:n "erillistä" filtteripyörää täysin ongelmitta Astronomikin filttereiden kanssa. Filttereitä mainostettiin afokaalisina, mutta käytännössä kaikki tarkentuivat hieman eri paikkaa. Liekö johtunut sitten putken ominaisuuksista vai filttereistä, en tiedä... Veikkaisin että näihin filsupyöriinkin mahtuu maanantaikappaleita mukaan, jolloin ei joko toimi kunnolla tai sitten menee optinen akseli vinoon.

Itse kuvaan värit aina kasassa ja tarkennan välillä (RRRR, GGGGG, BBBBB jne...) Sama luminanssin kanssa. Voisihan tietysti esim MaximDL:n tallentaa filttereille offsetit, jolloin lämpötilakompensoinnin kanssa ei periaatteessa varmaankaan tarvitsisi yön aikana tarkentaa kertaakaan ja voisi kuvata millä kombinaatiolla tahansa.

Välitarkennus kestää Focusmaxilla reilun minuutin joten eipä se kuvaussessiosta juurikaan ole pois! Ja toinen hyvä puoli tällä on se että tarkennuksen jälkeen kun ajaa takaisin kohteeseen ja tekee esim PinPointilla kohdistuksen pysyy kohde halutussa paikassa eikä guidaustähden hetkellinen katoaminen sotke koko loppuyön kuvioita. Itsellä kaikesta huolehtii CCDCommander, joten jos käsin pitäisi kaikki tehdä voisi menetelmä kenties olla toinen...

Kuten aiemmin jo Jouko ja Timpe mainitsivatkin, suosittelen 7 tai 8 paikkaisen filtteripöyrän hankintaa! Ei tarvitse olla availemassa mitään jos haluaakin välillä vaihtaa kapeakaista- ja LRGB- kuvauksen välillä. 8 paikkaiseen saa samaan settiin vielä vaikka C- tai fotometrisen filtterin.

Jos tuo Mutsin linkissä oleva filtteripyörä on kohtuullinen, ei irrallinen kombinaatio ole mielestäni huono vaihtoehto! Ja jos toimii ongelmitta ei tuo SBIGin oma tuo kyllä mitään muuta etua kuin yhden USB- (ja mahdollisesti) virtajohton vähenemisen.
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Lauri Kangas

Starlight Xpressillä on myös 8300-kamera, josta on käyttökokemuksia ainakin Mickutilla. Mickut on myös saanut selätettyä tuon parfokaalisuusongelman mittaamalla ja syöttämällä filttereiden välisiä fokus-offsetteja Maximin asetuksiin. Muistaakseni siihen liittyi jotain erikoiskikkoja, esim. klapin umpeenkurontaan käytettävä arvo (backlash) vissiin luetaan jostain yllättävästä paikasta.

Murtsi

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 30.05.2013, 13:18:54
Starlight Xpressillä on myös 8300-kamera, josta on käyttökokemuksia ainakin Mickutilla.

Niinpä näkyy olevan, hintaa on kuitenkin hieman SBIG kameraa enemmän http://www.iankingimaging.com/show_product.php?id=1243 Pikaisesti tarkasteltuna painoa olisi vähemmän mutta backfokusta taas enemmän (23 mm) verrattuna SBIG:iin. Toistaiseksi harkitsen enemmän tuota SBIG pakettia, tätä samaa pakettia ilmeisesti tarkoitti Joukokin aiemmassa viestissä mutta en silloin huomannut sitä.

Tuo paketissa oleva filtteripyörä on myös Starlight Xpress merkkinen, tarkkaa mallia en vielä saanut enkä tietoa sen backfokuksesta mutta täytyy laittaa siitä uusi kysely. Selailemalla löytyi muutama malli mutta ainakin kahta paksuutta on tarjolla joten se ainakin täytyy varmistaa niin tietää sitten hommata oikeanpaksuisen OAG:n. Onneksi nyt ei ole kiire kun kameraa tarvitsee vasta syksyllä.

naavis

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 30.05.2013, 13:18:54
Starlight Xpressillä on myös 8300-kamera, josta on käyttökokemuksia ainakin Mickutilla. Mickut on myös saanut selätettyä tuon parfokaalisuusongelman mittaamalla ja syöttämällä filttereiden välisiä fokus-offsetteja Maximin asetuksiin. Muistaakseni siihen liittyi jotain erikoiskikkoja, esim. klapin umpeenkurontaan käytettävä arvo (backlash) vissiin luetaan jostain yllättävästä paikasta.

Itse olen myös käyttänyt filtterioffsetteja viime kaudella. Tosin oma kuvausputkeni oli viime kaudella sen verran hidas, että kriittisen fokuksen alue oli suuri, ja eri filtterien fokusetäisyyksien mittauksissa oli aika paljon hajontaa. Mickut taisi mitata fokuserin backlashin bahtinovin maskin avulla, itse mittasin sen vain säätämällä backlash-korjauksen määrää, liikuttelemalla fokuseria edestakaisin ja mittaamalla tähden HFD:tä, kunnes sain arvot ennen ja jälkeen liikuttelun riittävän samoiksi. Katsotaan miten ensi kaudella käy, jos menen hankkimaan valovoimaisemman kuvausputken. Filtterioffsettien mittailusta voi tulla paljon kriittisempää.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 28.05.2013, 16:03:33
Paketti kiinnostaa sen takia koska siinä on mukana myös nuo kapeakaista suotimet jotka tulee ostettua jokatapauksessa ennemmin tai myöhemmin. Hinta tuolla suodinpyörällä näyttäisi olevan melkein sama kuin jos ostaisi pelkät suotimet ja näin voisi hieman säästää aluksi, myöhemmin sitten voisi ostaa tuon SBIG:in oman suodinpyörän, jos tämä ei pelitä tarpeeksi hyvin.

Murtsille kysymys noista filtteripyöristä eli kuinka suuri hinnanero on SBIG:n STF-8300 kameran + FW8 originaalipyörän ja sen 7-paikkaisen tarvikepyörän välillä? (Näinkö: 2447£ (1698£ + 749£) vs. 2390£ ?)  Minusta tuo säästö tulee tuossa väärässä kohtaa, jos tarvikepyörän oston seurauksena on pienikin mahdollisuus kameran toimintaongelmiin. Kallein vaihtoehto on näet ostaa sama tuote kahteen kertaan: ensin halpa ja sitten hyvä!  :wink:
- Timo Inkinen

Jyrki

Minulla on ollut SBIG:n ST versio valmistajan omalla 8 –paikkaisella pyörällä käytössä, ja olen ollut yhdistelmään kaikin puolin tyytyväinen. ST ja STF mallien erot rajoittuvat käytännössä uudemman mallin hieman nopeampaan kuvan latausaikaan. Ainahan nopeampi on parempi, mutta kun se ST mallissakin on riittävän nopea, niin hyöty ei ole käytännössä kovin suuri. Enemmän teknisiä uudistuksia on sitten STT mallissa.

Vaikea sanoa, kuinka suuri hyöty on käyttää SBIG:n omaa filtteripyörää kun en ole muita käyttänyt. SBIG:n pyörä on kuitenkin erittäin tukeva ja hyvin integroitu kameraan, ja toimii moitteettomasti kameran kanssa. Tässä kohdassa ei siis ehkä kannata lähteä säästelemään.
Baaderin filtterit ovat sen verran ohuita, että ne pidetään tukevasti paikoillaan ohuiden kumirenkaiden toimiessa tiivisteenä. Ihan toimiva patentti, kunhan ei kiristä kantta kiinni hampaat irvessä. Yhtenä etuna SBIG:n oman pyörän käytössä, voinee pitää myös yhden USB liitännän jäämistä pois.

SBIG:n kamerassa on myös bin 9x9 ominaisuus, joka on yllättävän kätevä määrätyissä tilanteissa. Eli SBIG on ihan varteenotettava vaihtoehto ja on hinta-laatusuhde kisassa vaikeasti voitettavissa.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Murtsi

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 30.05.2013, 20:55:34
Murtsille kysymys noista filtteripyöristä eli kuinka suuri hinnanero on SBIG:n STF-8300 kameran + FW8 originaalipyörän ja sen 7-paikkaisen tarvikepyörän välillä? (Näinkö: 2447£ (1698£ + 749£) vs. 2390£ ?)

No ei ihan näin vaan tuohon SBIG filtteripyörään olisi ostettava myös ne filtterit (LRGB, Ha, SII, OIII) jotka tuossa starlight xpressissä on mukana, tästä tulee vielä 552 puntaa lisää hintaa (kertokaa jos jostakin saisi halvemmalla). Laskin tuota budjettia tarkemmin ja 3500 euroa on summa jota enempää en voi tähän tarkoitukseen nyt laittaa ja sen takia on katsottava eri vaihtoehtoja että onko jossakin säästöpaikkaa.

Mielelläni ostaisin tuon SBIG filtteripyörän mutta kuvaussettiin on ostettava myös fokuseri koska CCD painaa huomattavasti järkkäriä enemmän, eikä nykyinen fokkari täytä kestävyysvaatimuksia, siihenkin menee joku satanen. Ostoslistalle kuuluu myös OAG, eikä sekään ole ilmainen. Näiden seikkojen vuoksi joudun jonkun verran tinkimään jostakin.

Ilmeisesti tuo pakettiin kuuluva filtteripyörä on tämä http://www.iankingimaging.com/show_products.php?category=140 tuon verran häviän jos siirrän originaalin filtteripyörän ostoa myöhäisemmäksi, tosin jonkun verran siitä saattaa saada takaisin jos sen saa sitten aikanaan myytyä jollekin käytettynä. Voin elää pienen tappion kanssa kunhan vain pääsen kuvaamaan CCD:llä ensi kaudella.

Myös MaxIm DL:n "pakollinen hankinta" on jätettävä myöhäisemmäksi ja koetettava pärjätä muilla halvemmilla softilla näin aluksi. Säästetään taas muutama vuosi ja päivitetään kalustoa sitten uudelleen :grin:

Kaikki vaihtoehdot ovat kuitenkin vielä täysin mahdollisia koska lopullisia päätöksiä en ole vielä tehnyt.

Murtsi

Tästä aiheesta jäi hieman juttu kesken kun nettiä surffaillessa vastaan tuli ilmoitus  jossa oli myytävänä SBIG STF 8300 CCD kamera kaikilla mehdollisilla herkuilla varustettuna, takuutakin vielä hieman vajaa vuosi jäljellä. Kamera sijaitsi Puolassa joka on EU maa ja näin ollen ylimääräisiä tullimaksuja ei tulisi kauppahinnan päälle.

Tämä alkoi kovasti kiinnostamaan ja viestittely myyjän kanssa alkoi käymään kuumana. Yhden viikonlopun aikana lähettelimme yhteensä noin 20 viestiä joiden aikana yritin ottaa selvää siitä onko myyjä luotettava kauppakumppani.

Sotkin mukaan myös Timpen, kaveriksi arvioimaan tuota luotettavuutta. Lopulta olimme kumpikin samaa mieltä siitä että kauppoja uskaltaa ryhtyä tekemään.

Kaupat syntyivät sitten edellisen viikon keskiviikkona jolloin suoritin maksun myyjän tilille. Myyjä laittoi kameran matkaan torstaina ja viikon matkattuaan euroopassa se saapui eilen kotiin. Melkoisen jännittävää oli odotella että tuleekohan sitä pakettia sieltä ja mitä sitten mahdollinen paketti sisältäisi.

Töistä tullessa paketti siis oli jo odottelemassa ja sen enempää viivyttelemättä aukaisin sen ja totesin että kaikki mitä siinä pitikin olla oli myös mukana, eli STF-8300 Mono, ST-i Color, FW8-8300, OAG-8300, 36mm Baader LRGB Set, 36mm Baader Set of 3 filters, Pelican-Storm Case. Tuotetiedot löytyvät seuraavan linkin takaa https://www.sbig.com/products/cameras/stf/stf-8300m/

Nyt olen siis tutustumassa tähän pakettiin ja kerron käyttökokemuksia sitten kun niitä saan. Liitteenä kirjautuneille todiste kameran saapumisesta  :smiley:

Tässä siis yksi harmaita hiuksia aiheuttava tapa ostaa härpäkkeitä  :grin:

einari

Onnittelut uuden kameran johdosta.
Minulla taitaa olla pieni epäilys kauppapaikasta ja kameran myyjästäkin.
Aika usein on ainakin tuolla minun tietämälläni puolalaisella kaverilla kamaa myynnissä (ja käsittääkseni on luotettava myyjä).
___
Tapio

monni

Odotan Murtsi, kuten varmasti moni muukin, että mihin tällä päästään. On nimittäin DSLR kalustolla sun kuvat ollut sitä tasoa, että sekä leuka että T&A painokone ovat olleet tela-lattiassa :)

Mutta tosiaan ilman vitsiä: pistä sitten kokemuksia ja reportaaseja käyttöönotosta ja käyttökokemuksista. Meitä yli-innokkaita nyyppiä on täällä montakin tavaamassa tarkasti.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."