CCD kameran hankintavaihtoehtoja

Aloittaja Murtsi, 26.05.2013, 13:14:47

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: einari - 14.06.2013, 21:04:23
Onnittelut uuden kameran johdosta.
Minulla taitaa olla pieni epäilys kauppapaikasta ja kameran myyjästäkin.
Aika usein on ainakin tuolla minun tietämälläni puolalaisella kaverilla kamaa myynnissä (ja käsittääkseni on luotettava myyjä).

Onnittelut täältäkin Murtsille ja näkeehän kameran saapumisen jo säästäkin, kun keli muuttui sateisen koleaksi koko Suomessa. Pilvisakkoja tulee näemmä kesälläkin kalustohankinnoista :tongue:

Myyjää tsekattiin kaupan alkuvaiheissa aika monelta kantilta esim. verkkohakuja tehden, varmistuksia kysellen (jne.) ja kun kaikki näytti ok:lta, niin saatoin suositella Murtsia tekemään kaupat ja etukäteismaksua suorittamaan. Myyjältä saatiin vahvistukseksi jopa yhteiskuva tuosta myytävästä CCD-kameralaitteistosta + myyjän kuvallisesta henkilökortista + alypuhelimesta tuon kaupantekopäivän päiväyksellä. Kaiken kaikkiaan eipä tuossa enää ollut suuren suurta pelkoa huijatuksi tulemisesta, kun kaikki erilliset varmistukset vahvistivat myyjän henkilöllisyyden. (Tai sitten meitä olisi ollut kaksi huijattua tässä kaupassa.)

Kokonaisuuden hinta oli hyvin kohtuulllinen, kun esim. Baader myy uutena tuota kaikkea yli 5000 euron pakettina:
http://www.baader-planetarium.de/download/sbig-en.pdf
   1905097   STF-8300MPro-Packagew/ColorST-i
Nähtäväksi jää mitä tuolta kameralta on odotettavissa Murtsin käsissä. Ja onko paketti tosiaankin niin hyvä "löytö" kuin Murtsin kanssa aavistelimme kaupantekohetkellä... (=toivon ettei tuossa ole mitään yllättävää piilovikaa odottamassa, vaikka edullinen ostohinta kestäisi tuollaisen takaiskunkin). Niitä SBIG:n käyttöraportteja odotellen... :wink:
- Timo Inkinen

Ransu

Onnittelut uudesta kamerasta, jäädään mielenkiinnolla odottamaan aikaansaannoksia :cool:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Jouko_Kettunen

Onnittelut minultakin uudesta kamerasta! Murtsin kuvat ovat olleet tähänkin asti niin hyviä, että RGB-laatua on vaikea tästä enää parantaa, mutta uusi kamera tuo tullessaan kapeakaistakuvauksen kokonaan uuden maailman ja tätä jäämme odottamaan.

Timpe kyseli True Technologyn filtteripyöräongelmista. Filtteripyörä on viisipaikkainen ja halkaisijansa kohdalta avattavissa. Näin ollen kiekko, johon filtterit on kiinnitetty on helposti vaihdettavissa purkamatta enempää laitteita. Arvelin tämän olevan hyvinkin kätevää. Käytännössä filtteripyörän rakenne oli liian heppoinen ainakin näin painavalle kameralle. Filtteripyörän runko taipui hieman, jolloin suodatinkiekko alkoi takerrella. Tämä oli ikävä todeta, kun kuvia oli otettu koko yö väärällä suodattimella tai suodattimien puolivälillä. Muutoinkin suodatinkiekon asennon tunnistava kytkin oli hankala säätää oikein toimivaksi (varsinkin pimeässä ja kovassa pakkasessa). Kun kameraa kuljeteltiin suodatinpyörän kanssa ulos ja sisälle, joutui vielä ruuveja joka kerta kiristelemään.

SBIG ST-8300 kamerasta vielä hiukan. Minun kamerani oli melko varhaista tuotantoa ja siinä oli aluksi paha huurtumisongelma. Kuvaaminen onnistui hyvin kevättalvella, mutta syksyllä kameran kenno alkoi huurtua jo heti ensimmäisten kuvien jälkeen. En voinut pitää kennon jäähdytystä lainkaan päällä. Reklamoin tästä SBIG:lle sähköpostilla ja noin viikon kuluttua minulle lähetettiin pieni vastusliuska, jonka pohjassa oli tarrakiinnitys. Mukana tuli hyvät ohjeet mihin kohtaan vastusliuska tulee kiinnittää ja mihin kohtaan piirilevyä tuli vastuksen johdot juottaa. Tämä oli helppo korjaus eikä sen jälkeen ole ollut huurtumisongelmia. Olettaisin, että tämä ongelma on korjattu uudemmissa verioissa.

Murtsi

No niin, nyt on kamerasta otettu tyypit sisätiloissa. Alkuun CCDSoft ei saanut yhteyttä kameraan ja kuvaaminen onnistui ainoastaan CCDOps ohjelmalla. Vikaa mietin jonkun aikaa ja sitten hoksasin ladata ohjelman viimeisimmän version valmistaja Software Bisque:n sivuilta. Uudessa versiossa oli sitten tuki stf 8300 mallille ja sen käyttö onnistuu nyt sitten silläkin ohjelmalla. Myös st-1 guidekameraan sain yhteyden ohjelmalla, samalla piti tietenkin kokeilla onnistuuko sama PHD:llä ja sekin sai kameraan yhteyden. Kesän aikana on tarkoitus pikkuhiljaa tutustua CCD kameralla kuvaamiseen ettei sitten syksyn tullessa kaikki ole ihan outoa.

Käyttäminen onnistunee pienen harjoittelun jälkeen melko vaivattomasti ja CCDSoftilla voi automatisoida kuvaussessiota suhteellisen helposti näinkin tumpelolta tietokoneen käyttäjältä kuin minä olen. Filtteripyörä näyttää myös toimivan kuten pitääkin. Softan kuvankäsittelyominaisuuksista en osaa vielä sanoa mitään mutta toivon että sillä voi ainakin pinota kuvat, jälkikäsittelyn teen sitten photoshopissa, Jos joku on käyttänyt kyseistä ohjelmaa (CCDSoft) pinoamiseen niin ohjeita sen käyttöön saa antaa.

Käyttöhjeesta en löytänyt mitään mainintaa ditheröinnistä, onko se edes mahdollista tällä ohjelmalla? Tuo olisi kyllä hyvä ominaisuus olla olemassa, vai joutuuko harkitsemaan muita vaihtoehtoja (MaximDL olisi kyllä varmasti paikallaan mutta on liian kallis minulle).

Käytin kameraa putken kyljessä ja melko suurelta kokonaisuus vaikuttaa, painoakin on sen verran paljon että laitoin tilaukseen Feather Touch fokkarin http://starlightinstruments.com/store/index.php?route=product/product&path=47&product_id=206 ettei tulisi ongelmia taipumisien kanssa. Liitteenä pari kuvaa putki ja kamera yhdistelmästä.

Kuten huomaatte, nyt alkaa keulimaan aika pahasti...

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 24.06.2013, 23:05:44
Alkuun CCDSoft ei saanut yhteyttä kameraan ja kuvaaminen onnistui ainoastaan CCDOps ohjelmalla. Vikaa mietin jonkun aikaa ja sitten hoksasin ladata ohjelman viimeisimmän version valmistaja Software Bisque:n sivuilta. Uudessa versiossa oli sitten tuki stf 8300 mallille ja sen käyttö onnistuu nyt sitten silläkin ohjelmalla...

Hyvä kun selvisi tuokin ongelma :smiley:
Oli siis eräänlaisia lastentauteja, kun kyseessä on näin uusi kamera.
- Timo Inkinen

Jyrki

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 27.06.2013, 22:54:45
Oli siis eräänlaisia lastentauteja, kun kyseessä on näin uusi kamera.

Normaalia softapäitystä ei nyt ehkä voi ihan kameran lastentaudiksi kutsua  :azn: ...varsinkin kyseessä on "ikivanha" ohjelma, jonka tilalle on jo tullut uusi. Eli kyllä stf 8300 pyörii nikottelematta Bisquen uudessa SkyX+camera add on -yhdistelmässä tai sitten MaximDl:ssä. Molemmat tosin aika hintavia paketteja...

SBIG on tehnyt diilin Bisguen veljesten kanssa ja antaa kameroiden mukana "kaupan päälle" tämän CCDSoft ohjelman. Mutta kehitys kulkee ja tilalle on tullut uusia parempia ohjelmia. Saapa nähdä mitä tapahtuu jatkossa kun CCDSoft päivitykset loppuvat kokonaan, korvaako SBIG sen jollain uudella kylkiäisellä.
CCDSoft on silti iästään huolimatta vielä erittäin käyttökelpoinen ohjelma ja aivan eri planeetalta kuin esim. CCDOps. Lisäksi lähes kaikki muut astro-ohjelmat "juttelevat" edelleen CCDSoftin kanssa ilman ongelmia.


Onnittelut Murtsille uudesta upeasta kamerasta, ja vielä oikean merkkisestä  :wink:
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Jyrki

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 24.06.2013, 23:05:44
Softan kuvankäsittelyominaisuuksista en osaa vielä sanoa mitään mutta toivon että sillä voi ainakin pinota kuvat, jälkikäsittelyn teen sitten photoshopissa, Jos joku on käyttänyt kyseistä ohjelmaa (CCDSoft) pinoamiseen niin ohjeita sen käyttöön saa antaa.

Käyttöhjeesta en löytänyt mitään mainintaa ditheröinnistä, onko se edes mahdollista tällä ohjelmalla? Tuo olisi kyllä hyvä ominaisuus olla olemassa, vai joutuuko harkitsemaan muita vaihtoehtoja (MaximDL olisi kyllä varmasti paikallaan mutta on liian kallis minulle).


En ole koskaan kokeillut CCDSoftin pinoamisominaisuutta, mutta siihen hommaan kannattaa varmaan käyttää DeepSkyStacker:ia.

Ditheröintiin taas pääsee käsiksi ainakin käyttämällä ranskalaisen astrokuvaajan kehittämää MaxPilote ohjelmaa. Se juttelee myös CCDSoftin kanssa. MaxPilote on aivan käsittämättömän monipuolinen ohjelma ja mielestäni jopa parempi kuin CCDAutopilot  ...lisäksi se on ilmainen  :smiley:

http://www.felopaul.com/software.htm

Ja jos en aivan väärin muista niin saman kaverin PHDMax ohjelma mahdollistaa ditheröinnin käytön PHD:n kanssa.


P.S. MaxPiloten kielinä ovat englanti, ranska ja espanja
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Murtsi

Kiitokset vinkeistä, täytyy ryhyä tutkimaan tuota MaxPilote ohjelmaa. Äkkiseltään nähtynä vaikuttaa ihan pätevältä vaihtoehdolta jos ei halua sijoittaa/ei ole paljon rahaa ohjelmiin.

Nurinniska Observatory

Onnittelut minultakin uuden kameran johdosta!

Aiemmin mainittujen softavaihtoehtojen lisäksi ditheröinti onnistuu myös Nebulosity 3 + PHD -yhdistelmällä. Ei aivan ilmainen, mutta melkein (50 euroa).
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Jyrki

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 29.06.2013, 10:32:17
Kiitokset vinkeistä, täytyy ryhyä tutkimaan tuota MaxPilote ohjelmaa. Äkkiseltään nähtynä vaikuttaa ihan pätevältä vaihtoehdolta jos ei halua sijoittaa/ei ole paljon rahaa ohjelmiin.

MaxPilote on erittäin hyvä vaihtoehto, vaikka olisikin liikaa rahaa   :wink:
Kuten sanoin niin tykkään siitä itse enemmän kuin kaupallisesta ja todella suositusta CCDAutopilotista. Ohjelman tekijä on myös erittäin symppis kaveri ja aidosti innostunut ohjelman kehittämisestä. Siinä oli vielä joku aika sitten esim. sellainen ominaisuus, että joku seurantaohjelma (kuten PHD) kytkeytyi väkisin päälle kun aktivoi kuvauksen. Kirjoitin asiasta pari riviä ja kerroin hankkineeni ASA:n jalustan, jossa seurantaa ei tarvita. Meni viikko ja tuli sähköposti takaisin, että asia hoidettu  :smiley:

Ja ihan yleisenä vinkkinä niille jotka alkavat ohjelmaa käyttämään, niin pieni lahjoitus tekijälle voisi olla kohtelias ele vaikka ei pakollinen olekaan. Kannattaa katsoa mitä esim. CCDAutopilot täysversio maksaa...

P.S. ja niille jotka eivät MaxPilotea tunne niin se on siis "ohjelmien ohjelma" jolla kontrolloidaan kaikkia astrosoftia yhdestä paikasta. Erittäin hyödyllinen ja hyvä tapa tehdä kuvaustapahtumasta vähemmän "manuaalinen"



Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

PetriKe

Kun kirjoittaa Google-hakuun 'CCDSoft dithering', niin ensimmäisessä linkissä on ilmainen plugin. Tosin näytti aika vanhalta sivustolta, joten tuon pluginin toiminnasta ei ole takuita. Kannattaa kuitenkin etsiä, ennekuin menee tilaamaan maksullisia lisäsoftia.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Murtsi


Lainaus käyttäjältä: PetriKe - 29.06.2013, 17:23:14
Kun kirjoittaa Google-hakuun 'CCDSoft dithering', niin ensimmäisessä linkissä on ilmainen plugin. Tosin näytti aika vanhalta sivustolta, joten tuon pluginin toiminnasta ei ole takuita. Kannattaa kuitenkin etsiä, ennekuin menee tilaamaan maksullisia lisäsoftia.

Kiitos Petri, eipä tullut mieleen googlettaa tuolla tavalla, jos tuo plugin toimii, niin se olisi kaikkein helpoin tapa toteuttaa ditheröinti. Tarkoitus on pärjätä ilmaisohjelmilla mahdollisimman pitkälle.

Joka tapauksessa kokeilen tuota Maxpiloteakin jossakin vaiheessa, sen verran mielenkiintoiselta ohjelma vaikuttaa, mutta tällä hetkellä on paljon muutakin opeteltavaa ja omaksumiskyky on rajallinen, mutta kunhan saan kaiken toimimaan rutiinilla, niin sitten on taas aikaa opetella uusia asioita.

Jyrki

Veikkaisin, että kaikki CCDSoft plugit vaativat käyttämään CCDSoftin omaa guidausmenetelmää toimiakseen. Se taas ei mielestäni ole paras mahdollinen menetelmä ja esim. PHD guiding on parempi. Bisquen uudessa "camera add on" moduulissa on jo kehittyneempi guidaussofta.

Kannattaa kokeilla sitä PHDMax ohjelmaa, sillä se toimii muistaakseni sekä CCDSoftin että MaximDL:n kanssa. Seuranta tapahtuu PHD:n avulla...
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/