Yhteinen taivas -projekti, Ursan uusi kuvauslaitteisto Artjärvellä

Aloittaja Lauri Kangas, 07.04.2013, 14:30:37

« edellinen - seuraava »

JuhaK

Hienoa että laitteisto on vihdoin saatu käyttöön! Pitää tulla käymään ja ihmettelemään tuota lähempää.
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 08.04.2013, 10:30:09
Kun kamera saatiin kuntoon ja kiinnitettyä, ei tarvinnut oikeastaan muuta kuin kuvata ja kaikki toimii...

Hieno ensivalohan tuossa on, joten mitäpä huhuilet (turhaan?) kollimointiapuja tuolla GSO ketjussa? Homma toimii paremmin, kun ette päästä allekirjoittanutta (ja DS Jyrkiä ;) niiden kollimointiruuvien kimppuun... :tongue:
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 08.04.2013, 20:58:27
Hieno ensivalohan tuossa on, joten mitäpä huhuilet (turhaan?) kollimointiapuja tuolla GSO ketjussa? Homma toimii paremmin, kun ette päästä allekirjoittanutta (ja DS Jyrkiä ;) niiden kollimointiruuvien kimppuun... :tongue:

Hehe, eipä näin kallista rööriä kannata kollimoimattakaan jättää, vaikka tsägällä tulisikin ensivaloon muutama tiukka tähti (eivät muuten ole ihan pyöreitä nekään).

Vahinko on jo ollut aika lähellä sillä Jyrki on toistamiseen havaittu alle metrin etäisyydellä kollimointiruuveista.. :grin:

Timpe

Kokeilkaapa tätä Petrin linkittämää kollimointiohjetta putken kollimoinnin mittaamiseen ja kenties varovaiseen säätämiseen:

Lainaus käyttäjältä: PetriKe - 05.04.2013, 11:00:49
Löysin vasta tänään omalle RC-putkelle räätälöidyn seikkaperäisen kollimointiohjeen (käy muillekin). Vaikuttaa erittäin selkeältä ja aion vielä käydä ennen kesää putken kollimoinnin tämän ohjeen mukaan läpi.
http://www.deepskyinstruments.com/docs/DSI_Collimation_Procedure_Ver_1.0.pdf

Itselläni luottamus erilaisten kollimointilaitteiden käyttöön kiinalaisputkien kanssa on kärsinyt muutamia kolhaisuja, sillä epäilen viimeisimmän tietoni mukaan GSO:n apupeilin optisen keskipisteen sijaitsevan sivussa sen keskusmerkistä. Tuo DSI:n kollimointiohje menee testiin tänään illalla, jos säät niin sallivat. Tuo DSI:n menettely näyttää riittävän yksinkertaiselta ja tehokkaalta tavalta kollimoida myös tällainen epämääräisillä työstötarkkuuksilla varustettu kiinalais Ritchey-Chretien, mihin muut kollimointilaitteet eivät taida tehota riittävän hyvin  :huh:

(Huom. Jyrkille tiedoksi, että "The Dall Kirkham design cannot be collimated using this technique as tip/tilting the secondary has no effect on a sphere.")
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

JPS

Onnittelut koko Artjärven Allunan projektiin osallistuneille! Upea kuva! :smiley:

Olen muuten kirjoittamassa yhdistyksemme ( UrSalo ) lehdykän kevätnumeroon artikkelia Laitepäivistä. Onko mahdollista saada lupa julkaista ko. M81 kuva yhdistyksemme lehdessä?

naavis otti muistaakseni myös ryhmäkuvan Laitepäivien osallistujista? Olisin myös kiinnostunut siitä, koska sopisi hyvin jutun yhteyteen.

terveisin

Jari Pekka



naavis

Lainaus käyttäjältä: JPS - 12.04.2013, 16:09:58
naavis otti muistaakseni myös ryhmäkuvan Laitepäivien osallistujista? Olisin myös kiinnostunut siitä, koska sopisi hyvin jutun yhteyteen.

Otin tosiaan yhteiskuvan. Laitan sinulle linkin siihen yksityisviestinä.

Jutte

M81 kuva on mielestäni vapaasti käytettävissä (vastaan havaintokeskuksen projektipäällikön ja toiminnan koordinaattorin  ominaisuudessa) koska sen ottamiseen on käytetty Ursan yhteisiä laitteita ja otettu jäsenien toimesta. Kuvat eivät siis saisi olla kenenkään yksityisomaisuutta. On silti hyvän käytännön mukaista ja suotavaa, että kuvien tiedoissa mainitaan laitteet (jotka aina kiinnostavat) ja paikkana Ursan havaintokeskus. Ulkopuoliselle medialle edellä mainittu suositus on pikemminkin ehto.
Itse pidän myös hyväksyttävänä, että kuvan ottaja voi siihen liittää oman nimensä (jotain kunniaa tulee saada myös sen ottajalle, koska ne eivät itsestään synny;) ja sen alle paikkatiedot ja laitteet näkyviin.
Tämä näin aluksi, mutta yhteiset pelisäännöt tarkentuvat paremmin lähiaikoina.
J-P
J-P Teitto

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 09.04.2013, 22:27:29
Hehe, eipä näin kallista rööriä kannata kollimoimattakaan jättää...

Laurille vielä lisävastausta, kun luin Allunan virallisen kollimointiohjeen täältä: http://www.alluna-optics.com/rc-collimation.html
...ja kas kummaa, sehän käyttää Takahashin kollimointiskooppia putken tarkkaan kollimointiin!  :azn:
Lisäksi tuolla sivulla kerrotaan, että Allunan RC on tehty myös mekaanisesti hyvin tarkasti toleransseihinsa, joten Takahashin käyttö onnistuu sen kanssa hyvin:
Please note that our RC-Telescopes are manufactured with high precision!
That means at Alluna RC-Systems are the primary mirror, secondary mirror, the baffle and the spider to each other exactly and precisely centered in the middle of OTA system. With exactly do we mean to each other deviations of perhaps one or two tenths of a millimeter of all components throughout the system.

In other Cassegrain and RC systems (Lue: GSO:ssa  :veryangry:) often agree, these axes do not match, are wrong move or change of load.
Few millimeters and more are not uncommon. An adjustment to the visible rings with the Tak-Collimations-scope leads to these telescopes rarely a success...


Olen siis utelias näkemään paitsi Allunan RC:n, mutta myös sen miltä laadukkaan RC-putken kollimointi näyttäisi Takahashin läpi katsottuna. Pitää siis ottaa vakavasti harkintaan tuon Takahashi kollimointiskoopin ulkoiluttamista Tähtikalliolle saakka, mutta se millä aikataululla tämä toteutuisi on jo eri juttu. Mietitään tätä siis vaikka yksityisviestillä, jos tarjoukseni käy muutoin asiasta vastaaville.
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Minun ja varmasti kaikkien muidenkin ensivaloprojektiin osallistuneiden puolesta tuota M81-kuvaa saa ilman muuta käyttää projektista uutisoinnin yhteydessä.

Kuvien oikeuksista ei ole vielä mitään pelisääntöjä, eiköhän sellaiset synny viimeistään ensimmäisiin käyttäjäkoulutuksiin mennessä. JP:n vihjaamasta vapaasta käytöstä olen aika jyrkästi eri mieltä. Esim. joku iltapäivälehti tai telkkarikanava ei missään tapauksessa saa vapaasti alkaa julkaista Ursalaisten vaivannäön tuloksia ilman korvausta. Veikkaan kyllä ettei JP:kään ihan tätä tarkoittanut.

Ihan henkilökohtaisena mielipiteenä ehdottaisin että kuvien tekijänoikeudet ovat lähtökohtaisesti kuvaajilla itsellään kuten normaalistikin. Ursa voisi sitten asettaa lisäehtoja omalle ja mahdollisesti paikallisyhdistystenkin oikeudelle käyttää valmiita kuvia tai ainakin kuvadataa* havaintokeskukseen liittyvissä ja mahdollisesti joissain muissakin yhteyksissä. Mutta eiköhän tiedoteta tästä enemmän sitten kun on keksitty jotain nokkelaa.

*) yksi hyvä idea voisi olla vaikkapa sellainen että kaukoputken raakadataa olisi jossain jaossa kelle vain syvän taivaan kuvien jälkikäsittelyn harjoittelusta kiinnostuneelle. naavis ällistelikin jo tuota ensimmäistä kuvaa käsitellessään raakadatan korkeaa laatua. Tässä olisi siis erinomainen tilaisuus nostaa jo ennestään korkeatasoista suomalaista tähtikuvausosaamista.

Timpe: Lupaavan kuuloista. Voin ilman JP:n siunaustakin vannoa, että osaava kollimointiapu, varsinkin omat lisähärpäkkeet mukanaan tuova, on lämpimästi tervetullutta. :wink: Sumplitaan jatkoa myöhemmin.

Jutte

"ja kas kummaa, sehän käyttää Takahashin kollimointiskooppia putken tarkkaan kollimointiin"
Olin tähän myös tutustunut ja mietin, että sellaisen hankkiminen vain yhtä putkea varten ei olisi välttämättä järkevää. Olisi tosi hienoa jos laite on jo sinulla olemassa saada hiukan apuja. Täytyy muistaa, että olen antanut oman panokseni 10-vuotta palkatta yhteisen hyvän eteen ja niin kymmenet muutkin tuoden omaa osaamistaan paikan hyväksi. Kaikki apu on siis tervetullutta.

"Esim. joku iltapäivälehti tai telkkarikanava ei missään tapauksessa saa vapaasti alkaa julkaista Ursalaisten vaivannäön tuloksia ilman korvausta. Veikkaan kyllä ettei JP:kään ihan tätä tarkoittanut"
Juuri näin ja siksi kuvien julkaisu esim. Ursan sivuilla ei ole medialle vapaata riistaa. Tekijäinoikeudet eivät ole nykyään ihan simppeli juttu ja siksi sääntöihin tulee uhrata aikaa ja vaivaa.
J-P Teitto

DarkSide

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 10.04.2013, 20:40:54
(Huom. Jyrkille tiedoksi, että "The Dall Kirkham design cannot be collimated using this technique as tip/tilting the secondary has no effect on a sphere.")
Tuon jo jenkkifoorumeita selanneena tiesinkin, mutta kiitos muistutuksesta Timpe  :azn:

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 09.04.2013, 22:27:29
Vahinko on jo ollut aika lähellä sillä Jyrki on toistamiseen havaittu alle metrin etäisyydellä kollimointiruuveista.. :grin:

:grin: :grin:  :evil:


Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 12.04.2013, 20:20:52
Timpe: Lupaavan kuuloista. Voin ilman JP:n siunaustakin vannoa, että osaava kollimointiapu, varsinkin omat lisähärpäkkeet mukanaan tuova, on lämpimästi tervetullutta. :wink: Sumplitaan jatkoa myöhemmin.

Lauri hei.. En ole vielä koskenut Allunan kollimointiin. Mut jos annatte luvan, niin sekin järjestyy. Ompahan sitten ainakin
jotain tekemistä.. oikeesti. Ensivalokuva en yksinään anna tarvetta kollimointiin, matsku oli todella laadukasta.

Murtsi

Terve, kokeilin tuota Petrin linkittämää kollimointiohjetta omalle putkelle. Ensikertalaiselle pääpeilin säätöön meni joitakin minuutteja ja muutaman säätökerran jälkeen se käy varmaan hieman nopeamminkin. Apupeiliä en vielä ole kokeillut säätää tuon ohjeen mukaan mutta teoriassa tuo näyttää suht yksinkertaiselta ja tarkalta menetelmältä. Suosittelen kokeilemaan menetelmää myös allunan säätöön, homma käy varmaan keneltä tahansa kun vain on huolellinen ja on perehtynyt jonkun verran kollimointiin. Operaatiossa olisi syytä olla useampi henkilö jolloin voi tehdä yhteistyötä eikä yhdelle sitten kasaannu liikaa suorituspaineita. Putki on laadukas ja hyvän kollimoinnin arvoinen.

Näin kaukana asustelevalle tulee mieleen sellainen asia että voiko putkea mahdollisesti käyttää etänä vai onko tämä ainoastaan lähellä asustelevien käytössä? Jos etäkäyttö ei onnistu suoraan niin onko mahdollista joku toinen käyttää laitteita ja toimittaa datan sitten eteenpäin?

Ps: saisiko ensivalon materiaalia käsiteltäväksi?

Lauri Kangas

Täytynee järjestää kollimointitalkoot. Artjärven aktiiviporukassakin on jonkin verran ruuvinvääntöosaamista, mutta eiköhän pistetä Hauhon kasvatit testiin!

Putki ei ole robottiputki joten varsinainen etäkäyttö ei ole mahdollista. Etäkäyttö onnistuu kuitenkin siinä määrin että kuvausta voi ohjata VNC:n yli ohjausrakennuksesta (paikallisverkosta) käsin. Kupu ei vielä pyöri tietokoneohjatusti, joten toistaiseksi kohteen vaihdon yhteydessä ja välillä seurannan aikana on käytävä kääntämässä vipua käsin (toimii siis kuitenkin sähköillä). Tähän on toivottavasti tulevaisuudessa tulossa muutos. Luukkujen ohjausta tuskin tietokoneistetaan.

Joskus voidaan kyllä järjestää joku hauska etäkäyttökokeilu jossa kuvausta ohjataan sisäverkkoon otetulla VPN-yhteydellä muualta Suomesta ja joku on tähtikalliolla paikalla availemassa luukkuja. Mutta ennen sitä laitetaan toiminta kunnolla pyörimään.

Ensivalon raakamatskua on ehdottomasti saatavilla käsiteltäväksi. Ei ole tässä omalla koneella, mutta naaviksella olisi. Houkuttelenpa jakamaan.

Murtsi

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 13.04.2013, 12:29:37
Joskus voidaan kyllä järjestää joku hauska etäkäyttökokeilu jossa kuvausta ohjataan sisäverkkoon otetulla VPN-yhteydellä muualta Suomesta ja joku on tähtikalliolla paikalla availemassa luukkuja.

Juuri tämäntapaista toimintaa ajattelinkin  :smiley: kokeillaan vaikka joskus syksyllä kunhan kaikki muu on kunnossa.

Mieli tekisi tulla kollimointitalkoisiin mutta ei taida olla mahdollista pitkän matkan takia, kertokaa toki milloin aiotte suorittaa operaation, eihän sitä koskaan tiedä...