Täytyy peruuttaa, eihän Jupiterissa olekaan murhaava gravitaatio, Wikistä löytyi 2,64G arvo. Tarkoittaisiko se sitten että 100kg ihminen painaisi siellä 264kg? Ehkä siinä muutaman askeleen jaksais ottaa.
Olettaen että yksiköt muutetaan Newtoneiksi ja lisätään perään nolla, niin kyllä. Massa pysyy samana, siihen vaikuttava painovoima tulee isommaksi. Ja Jupiterin "pinnalla" ollessaan ihminen luultavasti jatkaisi menoaan planeetan "sisään", kun kyse nyt on kaasupallosta.
Tuohon alkuperäiseen aiheeseen lisäisin, että eksoplaneetoista tiedetään erittäin vähän. Kun tiedetään massa, voi olla ettei halkaisijasta ole vielä tietoa, ja tietysti toisinpäin. Suurimmassa osassa (väittäisin että 99 %:ssa) ei ole planeetan tai edes sen kaasukehän koostumuksesta mitään hajua. Ja koostumus on oleellista, koska se määrää tiheyden, ja sitä kautta pinnan etäisyyden massakeskipisteestä.
Eksoplaneettojen massat ja halkaisijat ovat lähinnä oletuksia. Ne perustuvat siihen, että planeettojen kuvitellaan koostuvan vedestä, silikaateista, raudasta, yms tietyssä suhteessa. Ja alkuperäisen mittauksen virheet yleensä unohdetaan tässä vaiheessa. Kun edes omassa aurinkokunnassa ei tunneta kaukaisten kappaleiden tarkkaa halkaisijaa tai massaa, niin spektrikäyrän muutoksesta "nähdyn" eksoplaneetan materiaaleista alkaa olla hieman epävarmaa puhua.
Jarmo