Tienhaara eli jotain tarttis tehdä putken taipuilulle...

Aloittaja Timpe, 29.12.2012, 16:29:39

« edellinen - seuraava »

Timpe

Nostanpa nyt tällaisen ikuisuusprojektin mietittäväksi julkisesti... :tongue:
Kyse on siis omasta kuvausputkestani (300/1500mm Newton), missä on putkimateriaalina ns. Sonotube-kartonkiputki (juttua putkesta täällä). Kun pohdiskelin vuonna 2008 putkimatariaalia omaan Newton-aihiooni, ei tullut mieleenikään että käyttäisin tuota putkea tähtikuvaukseen. Nyt, vuoden 2012 lopussa samainen putki palvelee kuvausputkena, jolla saa otettua 15minuutin valotuksia yli 95 % saannolla jos vain jalustan tukevuus riittää tämän mörssärin tukemiseen!

Putkea on paranneltu useaan kertaan tässä vuosien mittaan, jotta tähän luotettavuuteen on päästy. Ja onpa kuvaajakin oppinut siinä sivussa kuvausputkensa vaatimat 1-2-3-4...jne. menettelytavat, mitä mokoman menestykselliseen käyttöön tarvitaan. Tämän johdannon jälkeen kerron ketjun aloitussyyn eli tuo putken runkona oleva Sonotube/kartonkiputki taipuilee yhä liikaa. Kuvauksen aikana tapahtuvat taipuilut olen onnistunut poistamaan käyttämällä OAG-ohjainta seurannankorjaukseen, joten näiden kanssa tulen toimeen.

Taipumisongelma tulee nyt esiin flat-kuvien kanssa, jotka eivät toimi oikein kunnolla tässä kokoonpanossa. Kun kuvaan kohdetta XYX putken kallistuskulmalla esim. 60 astetta, kollimoin putken yleensä kohteen asennon mukaan ja kuvaan sen näillä säädöillä. Jos otan kuvauksen lopuksi flat-kuvat samassa asennossa, painaa flat-boksini putkea ja sen kollimointi muuttuu riittävästi, jotta flat-kuvat menevät pieleen. Jos nostan putken suoraan kohti zeniittiin, kollimointi muuttuu taas erilaiseksi kuin kuvatessa eli joutuisin kollimoimaan putken myös tässä asennossa. Kaikessa tässä on kyse siitä, että tuo putkeeni alunperin valitsema putkimateriaali ei ole riittävän tukeva materiaali kuvauskäyttöön. Sen käyttö on aiheuttanut monelaista ongelmaa vuosien ajan, mutta sinnikkyydellä ja masokistin luonteenlaadulla niistä on päästy ohi.

Olen siis mietiskellyt erilaisia vaihtoehtoja tähän tilanteeseeni:
0.) En tee mitään eli tiedostan ongelman ja opettelen löytämään flat-kuvia varten sopivan kallistuskulman putkeen, jossa flat-boksin lisääminen kompensoi omalla taipumisellaan putken muun taipuilun. (Tai kollimoin putkeni vielä erikseen pystyasennossa otettavia flat-kuvia varten.) Kustannus 0 euroa, mutta hermot menee...
1.) Vaihdan flat-boksia johonkin ultrakevyeen malliin (vaatinee A2 kokoisen EL-panelin) hankkimisen ja boksin rakentelua. Nykyinen flat-boksi on LED-ketjulla valaistu ja tarjoaa todella tasaisen valolähteen, mutta sen rakenne on painava/tukeva (syy flat-taipumiin). Kustannus tässä vaihtoehdossa 200...250 euroa.
2.) Vaihdan putkimateriaalia johonkin toiseen kuten esim. hiilikuituun. TS-myy tällaisia ONTC hiilikuitukaukoputkia ja putket näyttävän olevan paikallista tekoa. Tuolta voisi (?) saada tilattua erikseen sopivan kokoisen hiilikuituputken tälle 300/1500mm putkelleni, mihin voisi siirtää nykyiset osat ja päästä eroon taipumisongelmista. Hiilikuituputki keventäisi myös kuvauskokoonpanoani, joten olen kenties eniten tämän vaihtoehdon kannalla. Kustannus 500-1000 euroa (?), mutta vaatisi paljon työtä ja vapaa-aikaa. Saisin pidettyä nykyiset osat itselläni, mitä olen putkeeni harkiten ostanut ja hyväksi havainnut (Orion Optics 1/10 PV peilit, Starlight Instruments fokkari), mutta onkohan tämäkin sellaista "kuolleen hevosen piiskaamista"...
3.) Myyn tuon 300/1500mm Newton putkeni joko kokonaisena tai osina pois (esim. visuaalikäyttöön Dobson jalustalle tai optiikat erikseen kaukoputken rakenteluun) ja hankin tilalle jonkin toisen kuvausputken. Tämä olisi kustannuksista kallein vaihtoehto ja putkesta myytäville osille olisi ilmeisen pientä (?) kysyntää. Mutta tämäkin vaihtoehto houkuttelisi kovasti! :azn:

Kuten yltä voi lukea, en oikein tiedä mitä tämän projektin kanssa kannattaisi tehdä, joten heittäkääpä kommentteja tähän tilanteeseen ulkopuolisen silmin. Yleensä ulkopuolinen näkökulma tuottaa uusia ratkaisuja vanhaan ongelmaan. Kiitos!
- Timo Inkinen

maukkaK

Voiko flättiboksin laittaa erilliselle jalustalle, jolloin se ei olisi kosketuksissa putkeen lainkaan.  Näin se ei myöskään putkea taivuttaisi.
Tämäkin vaihtoehto voi tietysti olla hankala toteuttaa jos boksi suuri/painava.
Canon 7D, 300mm/4 L IS USM. Samyang 8 ja 14mm, EF-S 18-55mm
HEQ-5, Celestron EHD8

mistral

Tuli vaan mieleen josko pantoja voisi siirtää puoli metriä kauemmas toisistaan. Se vaatisi aika jämerän kiskon, kokonaispaino nousisi. (En tiedä, oletko jo siirtänyt)

Ransu

Tuo sonotube materiaalina ei varmaankaan ole "kuvausystävällinen" rakenteellisen jäykkyyden puutteen takia. Lämpötilan muutos ei ilmeisesti tuohon putkeen paljon vaikuta, eli fokuksen pysyvyys lienee hyvä.
Hiilikuitu olisi paras materiaali putkiosan päivitykseen, mutta valmiista putkesta saanee pulittaa melko kovan kilohinnan. Saattaa mennä yli 1000€ tuossa kokoluokassa. Ison Newtonin tuulipintaa putkimateriaali ei tietysti poista, mutta jalustasi on sen verran hyvä että asia on ilmeisesti aika hyvin hanskassa. Alumiiniputki toisi tullessaan huomattavasti suuremman lämpölaajeneman/kutistumisen ja fokuksen siirtymän, joten ei liene kovin järkevä vaihtoehto.

Flattiboksin päivitys tietysti olisi suhteellisen edullinen vaihtoehto. Tai joku telineviritelmä ettei kuormita putkea.

Itse kokeilin vähän aikaa 250mm Newtonia ja nykyinen C14 samalla alimittaisella jalustalla on helpompi hallittava ja miellyttävämpi käytössä kuin tuo Newton oli. Johtui tietysti myös osittain siitä että jalusta on suht korkealla tolpan nokassa ja fokuseri oli epämiellyttävän ylhäällä ajatellen kuvausta ja visuaalikatselua, kun putki osoitti lähelle zeniittiä. Tuolloin kuvailin järkkärillä joka oli vielä helppoa verrattuna CCD/filtterivehkeisiin.

Jos olet sitä mieltä että Newton on sinulle sopiva kuvausputkeksi, niin tuubin päivitys olsi varmaan hyvä vaihtoehto, hyvä optiikkahan sinulla jo on, joten se riski että saa huomattavasti huonomman tilalle jää pois.

Jos taas tuntuu että Newton tie alkaa loppuun kuljettu niin ei muuta kuin katselemaan jotain RC putkea, esim tätä :grin:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4713_GSO-12--f-8-Ritchey-Chr-tien---304-2432mm-RC---Quarz-Optik.html
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

MarkoM

Lainaus käyttäjältä: mistral - 29.12.2012, 17:19:55
Tuli vaan mieleen josko pantoja voisi siirtää puoli metriä kauemmas toisistaan. Se vaatisi aika jämerän kiskon, kokonaispaino nousisi. (En tiedä, oletko jo siirtänyt)

Varmaankaan ei parilla pannalla enää selvitä, vaan pitää olla ainakin 3-4 pantaa (putken molempiin päihin ja välille), minkä lisäksi kiskot lähes koko putken pituudelta (eli putken ympärille tulee tavallaan erillinen runkorakennelma). Paksusta alumiinista kun tekee, niin painokaan ei välttämättä nouse kovin mahdottomasti.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Timpe

Flattiboksi on kapealla kauluksella tehty eli se on melko tiukka sovittaa putken päälle. Kokoluokka on 52x52x20cm ja painoa siinä on sellaiset 8 kg! :shocked: (Rakensin tuon ohuesta 5mm vanerista ja välissä on kaksi akryylilevyä + LED kenttä omassa levyssään. Ei siis ihme, jos taivuttaa kartonkiputkea...)

Olen ajatellut myös tuota putken pantarakennetta eli jos sinne lisäisi yhden pannan lisää etuosaan. Toinen vaihtoehto olisi rakentaa putkeen lisää noita pituussuuntaisia kiskoja, MUTTA kumpikin vaihtoehto lisäisi putken kokonaispainoa (nykyiselläänkin noin 25 kg) mitä en haluaisi lisätä yhtään. Tuon pantarakenteen osuus on tästä kokonaispainosta merkittävä (pääpeilin lasipaakun lisäksi). Tämän kokoluokan putken pitäisi kyllä olla kiinteästi pystytetty, mutta...

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 29.12.2012, 17:43:45
Tuo sonotube materiaalina ei varmaankaan ole "kuvausystävällinen" rakenteellisen jäykkyyden puutteen takia. Lämpötilan muutos ei ilmeisesti tuohon putkeen paljon vaikuta, eli fokuksen pysyvyys lienee hyvä.

Jep, lämpötilan muutokset eivät juurikaan vaikuta fokukseen tällä materiaalilla (se sonotube-rakenteen hyvä puoli).

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 29.12.2012, 17:43:45
Hiilikuitu olisi paras materiaali putkiosan päivitykseen, mutta valmiista putkesta saanee pulittaa melko kovan kilohinnan. Saattaa mennä yli 1000€ tuossa kokoluokassa. Ison Newtonin tuulipintaa putkimateriaali ei tietysti poista, mutta jalustasi on sen verran hyvä että asia on ilmeisesti aika hyvin hanskassa. Alumiiniputki toisi tullessaan huomattavasti suuremman lämpölaajeneman/kutistumisen ja fokuksen siirtymän, joten ei liene kovin järkevä vaihtoehto.

Hups, jos loppuhinta hiilikuituputkesta menee tosiaankin tonnin päälle, niin tuo pistää miettimään kannattaako tämäkään päivitystie... :huh:

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 29.12.2012, 17:43:45
Jos olet sitä mieltä että Newton on sinulle sopiva kuvausputkeksi, niin tuubin päivitys olsi varmaan hyvä vaihtoehto... (clip)...
Jos taas tuntuu että Newton tie alkaa loppuun kuljettu niin ei muuta kuin katselemaan jotain RC putkea...

Tämän kun tietäisi... :rolleyes:
Newtonissa on paljon hyvää, eikä sen kanssa kuvaaminen ja hyvien lopputulosten saaminen ole mitenkään mahdotonta. Nopea f5 valovoima ja paljon apertuuria on ihan kiva yhdistelmä keräämään valoa, mutta kun nykytuubissa on sen rinnalla näitä "käytettävyyshaittoja" kuvauskäytössä.
Jos pitäisi valita, niin nopeasti ajatellen jokin 10" RC olisi kenties parempi valinta omalle jalustalleni ja säästäisi kuitenkin rahaa perusputken vaatimiin parannuksiin: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4346_GSO-10--f-8-Ritchey-Chr-tien---254-2000mm-RC---Carbon-tube.html
Ja sitten pitäisi tietää löytyykö nykyiselle putkelle ostajaa (joko osina tai kokonaisena). Tuon putkipantasysteemin alta löytyy melko paljas Newton-putki esim. Dobson jalustalle pystytettäväksi, mutta paremmalla peilintuennalla kuin vakio Dobson-putkista löytyy :wink:
- Timo Inkinen

prototype

Mitä jos tekisit flat-boxin uudestaan debron-levystä. Tein itselleni boxin 6mm vahvasta debronista ja on kevyt ja suhteellisen tukeva.

Lauri Kangas

8kg flättiboksi menee varmaan jo kategoriaan "väärin sammutettu".  :grin: Sopivalla EL-kalvolla ja pahvista tehtynä painaa alle puoli kiloa. Siinä saanee muutamalla satasella tilapäisen mielenrauhan.

Putkivaihtoehtojahan on monia. Jos haluaa pysytellä järkälerööreissä niin varmaan harmaita hiuksia ja ohuita lompakkoja on tiedossa jatkossakin. Vaikea valinta.

Timpe

 :grin:
Mielenrauha on tosiaankin tilapäistä näissä tähtikuvauskuvioissa eli hyviä pointteja myös flat-boksin tuunaamiseksi. Mietitään lisää...
- Timo Inkinen

Ransu

Villi heitto.. jäykistä sonotubea laminoimalla pintaan ja vaikka sisäpuolellekin hiilikuitukerros, kirkas lakka päälle antamaan blingiä.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Murtsi

Viheliäisiä ovat nuo taipumat, tuo Ransun heitto jäykistää putkea hiilikuidulla kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta, ei lisää painoa kovin paljoa. Omassa putkessa on myös ilmennyt taipuma jota yritin korjata kiinnityspantojen etäisyyttä kasvattamalla, samalla tuli jonkun verran painoa lisää mutta taipuma ei kadonnut minnekään, syyksi on varmistumassa apupeilin kannatin joka antaa periksi kun putkea kääntelee. Käytännössä tämä johtaa siihen että kollimoin putken aina kuvaussuuntaan (kollimoinnin teen sisätiloissa etukäteen koska käyttämäni catseye kollimaattori perustuu heijastuksiin peileistä ja ulkona on aina sen verran kosteutta peileissä että himmeitä heijastuksia on melkein mahdoton nähdä taskulampun valossa). Korjaan tämän ongelman jossakin vaiheessa, mahdollisesti kauden jälkeen kesän aikana.

Flättiboksia on myös syytä keventää jollakin keinolla, itsekin olen alkanut rakentamaan uutta boksia juuri vanerista mutta kun sain laatikon rungon tehtyä niin totesin että liian painavaksi menee, projekti odottelee uusia inspiraatioita (väliaikainen boksi on kasattu pahvista, akryylilevystä ja EL kalvosta, kasassa pitävä voima on jeesus teippi, hyvä puoli tuossa on koknaisuuden keveys).

Nuo GSO:n RC putket ovat kyllä houkutteva vaihtoehto newtonille kun ovat suhteellisen huokeita, onkohan kenelläkään kokemuksia näistä?

Timpe

Flat-boksin keventämisellä saisi taas "potkittua tyhjää tölkkiä" muutaman kilometrin eteenpäin tällä korpitaipaleella eli se korjaisi varmaan suurelta osin tuon näkyvän ongelman flat-kuvien ottamisessa.  :huh:
Näitä flat-ongelmia on itse asiassa jatkunut vuosikausia, enkä ole oikein milloinkaan päässyt selville mistä nämä ovat johtuneet. Jokin kerta flat-kuvat ovat toimineet loppukuvien kanssa ihan kelvollisesti ja olen luullut ongelman poistuneen. Sitten seuraavan kohteen kanssa tuleekin taas flat-kuvia, joiden kanssa tulee armottomat gradientit loppukuvaan. Olen epäillyt valon tasaisuutta putkelle saakka ja rakentanut boksia uudelleen moneen kertaan, olen asemoinut boksia putken suulle ja kääntänyt sitä 90 astetta kuvien oton välissä, testannut EL-kalvoa ja LED-valaistusta (yms.), mutta en ole huomannut epäillä tätä putken taipumaa flat-kuvien epäonnistumisen syyksi ennen tätä viimeistä viritystä. Tässä mielessä mitta alkaa olemaan täynnä näitä ATM-putkia. Toisaalta kun lukee Murtsin juttua Orion Opticsin kaupallisen putken apupeilitaipumista, niin sattuu ja tapahtuu sitä näemmä "paremmissakin piireissä"... :grin:

Hiilikuituun en ole tutustunut ja siksi sen parissa puuhailua vierastan hiukan työskentelytilojen ja työturvallisuuden takiakin.
Ketju hiilikuitu-aiheesta löytyy täältä: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=10910.msg101935

Mietitään, mietitään...
Sen verran pitää kysyä, että mahtaisiko foorumilta löytyä kiinnostunutta ostajaa tuolle Orion Opticsin 300/1500mm huipputarkalle 1/10 PV (Strehl 0.993) pääpeililleni? Uutena näiden hinnat (esim.) ovat hirmuisia, mutta tuon voisi myydä pois hyvinkin sopuhintaan eli puoleen hintaan uudesta. Tarkentimen ohella tuo pääpeili on kallein osa putkesta, muu menee oman askartelun ja ajankäytön piikkiin, mille en laske suuren suurta hintaa. Tämän siirron jälkeen tulisi motivaatiota testailla muita omistamiani värkkejä, kuten 180/1800mm Santel MCT-putkea ja noita laajakulmaisia Canonin kamaraoptiikoita, kunnes joskus tulisi himo suuremman kuvausputken hankintaan :wink:
- Timo Inkinen

mistral

Ehkä yksi vaihtoehto olisi vahata (tai mitä rasvaa venemuoteissa käytetään) sonotube ulkoapäin ja laminoida se hiilikuidulla. Kun kerroksia on sopiva määrä, voisi sonotuben kuoria sisältäpäin pois. Tässä olisi raakavalmis runko. Kuinka sen pinnan sitten silottaisi, sitä en tiedä. Ehkä se ei tarvitse kuin pari lakkakerrosta, maku asia.

JuhaK

Johtuukohan tuo taipuminen siitä että putki "litistyy" pantoja vasten ollessaan kallellaan? Melko isohalkaisijainen (350mm?) ja aika ohuella seinävahvuudella varustettu...

Jos näin on, voisi muutaman (ehkä joku 3-5) vahvikkeen laminoiminen hiilikuidulla putken ympärille auttaa sitä säilyttämään muotonsa paremmin.
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

veka

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 29.12.2012, 16:29:39


Olen siis mietiskellyt erilaisia vaihtoehtoja tähän tilanteeseeni:
0.) En tee mitään eli tiedostan ongelman ja opettelen löytämään flat-kuvia varten sopivan kallistuskulman putkeen, jossa flat-boksin lisääminen kompensoi omalla taipumisellaan putken muun taipuilun. (Tai kollimoin putkeni vielä erikseen pystyasennossa otettavia flat-kuvia varten.) Kustannus 0 euroa, mutta hermot menee...
1.) Vaihdan flat-boksia johonkin ultrakevyeen malliin (vaatinee A2 kokoisen EL-panelin) hankkimisen ja boksin rakentelua. Nykyinen flat-boksi on LED-ketjulla valaistu ja tarjoaa todella tasaisen valolähteen, mutta sen rakenne on painava/tukeva (syy flat-taipumiin). Kustannus tässä vaihtoehdossa 200...250 euroa.
2.) Vaihdan putkimateriaalia johonkin toiseen kuten esim. hiilikuituun. TS-myy tällaisia ONTC hiilikuitukaukoputkia ja putket näyttävän olevan paikallista tekoa. Tuolta voisi (?) saada tilattua erikseen sopivan kokoisen hiilikuituputken tälle 300/1500mm putkelleni, mihin voisi siirtää nykyiset osat ja päästä eroon taipumisongelmista. Hiilikuituputki keventäisi myös kuvauskokoonpanoani, joten olen kenties eniten tämän vaihtoehdon kannalla. Kustannus 500-1000 euroa (?), mutta vaatisi paljon työtä ja vapaa-aikaa. Saisin pidettyä nykyiset osat itselläni, mitä olen putkeeni harkiten ostanut ja hyväksi havainnut (Orion Optics 1/10 PV peilit, Starlight Instruments fokkari), mutta onkohan tämäkin sellaista "kuolleen hevosen piiskaamista"...
3.) Myyn tuon 300/1500mm Newton putkeni joko kokonaisena tai osina pois (esim. visuaalikäyttöön Dobson jalustalle tai optiikat erikseen kaukoputken rakenteluun) ja hankin tilalle jonkin toisen kuvausputken. Tämä olisi kustannuksista kallein vaihtoehto ja putkesta myytäville osille olisi ilmeisen pientä (?) kysyntää. Mutta tämäkin vaihtoehto houkuttelisi kovasti! :azn:

Kuten yltä voi lukea, en oikein tiedä mitä tämän projektin kanssa kannattaisi tehdä, joten heittäkääpä kommentteja tähän tilanteeseen ulkopuolisen silmin. Yleensä ulkopuolinen näkökulma tuottaa uusia ratkaisuja vanhaan ongelmaan. Kiitos!

Yhtenä vaihtoehtona voisi olla myös valmistaa metalliputkista (tai jostain kevyemmästä materiaalista) "luurankorakenne" putken ulkopuolelle, kuten tein omalle 40 cm:n newtonilleni jo yli 10 v. sitten. Putkesta tulee tällöin tosin aikalailla raskaampi, ellei käytä alumiiniputkistoa tai jotain muuta kevyempää materiaalia.  Omassa putkessani taipumisongelmia on nykyisin esiintynyt lähinnä fokusointilaitteiston yhteydessä kun siihen on liitetty CCD -kamera. Sen taipumisen olen saanut pidettyä kurissa tietynlaisen tukiraudoituksen avulla.
https://picasaweb.google.com/veijokallio/KuviaTHtitornistaJaLisJalustasta#5263101051950156290

-Veijo Kallio