M13 ja "Mersun merkki"

Aloittaja jmantyla, 15.04.2007, 19:57:48

« edellinen - seuraava »

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 23.04.2012, 21:52:22
Tämäkin oli jäänyt laittamatta tänne, ei ole muuttunut viimevuodesta. Foorumikuva linkkinä 2400x1600 643 kt kuvaan. Valotusta yhteensä 308 minuuttia.

Taas ihan täydellinen kuva, kannattaa zoomailla tuohon isoon.  Onko tässä ollut guideri päällä, entäpä vieläkö niitä flexauksia tms on ilmennyt?
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Murtsi

Kyllä guideri on ollut päällä, liitteenä yksi käsittelemätön kymmenen minuutin raakakuva josta näkee että seuranta ei ole ollut ihan täydellinen. Nyt puhutaan semmoisesta pikselin tai parin virheestä joka saattaa johtua peilin liikkumisesta, jos tämä ei korjaannu syksyllä PHD:n asetuksia rukkaamalla niin sitten täytyy harkita OAG seurantaa. Korjasin myös puuttuvia kuvaustietoja aiempaan viestiin.

Janius

lupasin itselleni että jotain syvää taivasta kuvataan vielä ennen kauden loppumista. M13 oli luonnollinen valinta kevättaivaalta.
oneksi sattui vapaapäivä niin ehti vielä kuvaamaan. Kokonaisvalotus vain 6min40sek. Olympus E-PL1 10 x 40sek ISO 800.


laari

Lauantai - sunnuntai yön "kokeillaan nyt jotain kuvata" meininkiä. Viimeisissä valotuksissa aurinko oli jo -8 astetta horisontista, eli taivas oli jo kohtalaisen vaalea.
Aikalailla opetteluun mennyt koko kausi, turhan säätämisen määrä on varmaan 70% luokkaa koko harrastukseen käytetystä ajasta.
Taitaa olla parempi laittaa laitteet kesäksi naftaliiniin.



Valoa 44min, minuutin pätkissä, iso800. Värivammainen vivitar 200mm +2x extender.
Juha Peräsaari

Astrobin

Ioptron Cube-A
Nikon D5300

Jupiter 37A 135mm f3.5
Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G VR
Nikkor AF-P DX 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR
iOptron 1200mm / 90mm MC

Timpe

Lainaus käyttäjältä: laari - 30.04.2012, 17:24:37
Aikalailla opetteluun mennyt koko kausi, turhan säätämisen määrä on varmaan 70% luokkaa koko harrastukseen käytetystä ajasta. Taitaa olla parempi laittaa laitteet kesäksi naftaliiniin.

Tuttu tunne alkuvuosilta. Kyllä siinä menee vuosi-pari ennen kuin rutiinia tulee ja kalusto alkaa olemaan jotenkin tuttua ja tuottavassa käytössä. Toukokuussa voi tehdä vielä seurantakokeiluja yms. säätöjä, kun vain jotain tähtiä löytyy taivaalta :wink:
- Timo Inkinen

PetriKe

#200
Tässä 20.6. etänä kuvattu. Valotusta LRGB yhteensä 23 minuuttia. Edelleen ilman seurannankorjausta 60 sekunnin pätkissä.
Observatorio: Caisey Harlingten Observatory, NM, USA

New Mexicossa M13 huitelee pimeän aikaan miltei zeniitissä.
Edit: Pieni galaksi kuvan vasemmassa reunassa (kello puoli yhdeksässä) on IC4617 (15,2 mag). Kulmaetäisyys M13:sta on n. 14,5 kaariminuuttia.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

whereisthestar

Syksy alkaa tutuilla kohteilla ja uuden itse tuunatun jalustan (eq5+goto) testeillä.  Mersun merkkiä etsimässä. Kuvassa 2,5 min edestä valoa.
Matti Lähtevänoja

Timpe

Lupaava alku testikuvauksille ja näkyyhän tuossa naapurissa oleva NGC6207 galaksikin vain 2,5 min valotuksella. Millä putkella kuvasit tämän? Flat-ruutuja kaipailee, kun kuva-alan vinjetointi puskee pintaan, mutta kuvasi vetoaa enemmän eräänlaisena visuaalisena okulaarinäkymänä kuin varsinaisena tähtikuvana. :smiley:
- Timo Inkinen

whereisthestar

Kiitos vinkistä. Juuri tuo kuvasta löytynyt galaksi esti kuva-alueen pienentämisen. Putki on Skywatcherin  f5 newton (D200 mm ja  F1000 mm). Kuvaus Canonin 500d järkkärillä (5 x 30 s iso 3200). Kuva on pinottu Astroartilla. Kuvauspaikka sijaitsee kaupungissa, joten valosaasteen takia punaisen kanssa joutui taistelemaan.
Matti Lähtevänoja

prototype


Timi

#205
Oli tarkoitus pitää visuaali-iltaa mutta eihän tuota taas pitkään jaksanut tihrustaa okulaarin läpi :tongue: ja kierrellä ympäri jalustaa, eikun kamera sisältä ja putkeen kiinni ja mersun merkkiä metsästämään.
Pöllösumu ei meinannut ensin tarttua millään kennolle C-putken täydellä polttovälillä muuten kuin (ISO) kohinan kanssa, niinpä piti edes jotain helpompaa saada kuvattua tällekin iltaa...


Timpe

Hyvän näköinen aloituskuva M13:sta. Ei kun lisää valoa samasta kohteesta, niin se Mersun merkkikin löytyy nyt liian himmeänä näkyvän alueen reunalta (käytin kuvaasi Photarissa tarkistaakseni tämän). SCT-putket ovat hyviä työkaluja tällaisten tähtijoukkojen kuvaamiseen, koska pitkä (>2000mm) polttoväli tuo joukon hyvin esiin. Hyvä tarkennus lähtökuvissa, kun loppukuvassakin on noin teräviä tähtiä :smiley:
- Timo Inkinen

Timi

Valoa kyllä kaipaa otokset vielä lisää, kameran aukkokaan ei ollut suurimmillaan illalla, huomasin tietysti vasta tänä aamuna, oli asetus jossain vaiheessa muuttunut :huh:.
No, kunhan/jos guidausjutut pääsee valmistumaan niin yksittäisotoksiin ainakin saanee sitten valoa jonkin verran lisää.
Hieman tullut laistettua kuvankäsittelyssä pinoamisen yms. suhteen muutenkin, aikaa myöten asia korjaantunee kunhan tässä innostuu syventymään niihin kunnolla.
Sikäli mukava tuollainen suurehko putki että saa lyhyilläkin valotuksilla esiin tähtitaivaan kohteita ihan vaan havainnointi mielessä ilman että vaatii viimeisen päälle trimmattuja tähtikuvia.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timi - 07.10.2012, 21:36:34
Valoa kyllä kaipaa otokset vielä lisää, kameran aukkokaan ei ollut suurimmillaan illalla, huomasin tietysti vasta tänä aamuna, oli asetus jossain vaiheessa muuttunut...

Öh, mitä mahdat tarkoittaa? Tähtikuvia otetaan tyypillisimmillään jollakin tyhjällä kamerarungolla + sen kamerakohtaisella 2" T2-sovittimella, jolloin itse kaukoputken optiikka toimii kameran objektiivina. Tällöin on ihan se ja sama mitä lukemaa kameran aukkosäätö näyttää, koska se vaikuttaisi vain objektiivissa olevaan sisäiseen himmentimeen (mikä puuttuu tästä kokoonpanosta kokonaan). :huh:
- Timo Inkinen

Timi

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 08.10.2012, 20:49:23
Öh, mitä mahdat tarkoittaa? Tähtikuvia otetaan tyypillisimmillään jollakin tyhjällä kamerarungolla + sen kamerakohtaisella 2" T2-sovittimella, jolloin itse kaukoputken optiikka toimii kameran objektiivina. Tällöin on ihan se ja sama mitä lukemaa kameran aukkosäätö näyttää, koska se vaikuttaisi vain objektiivissa olevaan sisäiseen himmentimeen (mikä puuttuu tästä kokoonpanosta kokonaan). :huh:

Ei p..kules nyt on mennyt ajatukset aivan sekaisin,  :oops:. (tarkkuutta kirjoitteluun tästedes).
Varmaan oli mielessä muutamat linnunratakuvausyritykset kameran omalla optiikalla ja ISO herkkyyskokeilut syvässä taivaassa kun niitä kokeilin kanssa "suurimmalla arvolla" mutta kohina kasvoi senverran suureksi että ei katselu kelpoista kuvaa M97:sta saanut, jotain tämmöstä näin... selitystä... :wink:.
Toki putken polttotasolta kameran rungolla ja T-sovittimella kuvaan joten F00 aukkoarvoa silloin kamera näyttää ilman omaa objektiivia.