Lenticular printing and 3d

Aloittaja J-P, 03.10.2012, 11:49:47

« edellinen - seuraava »

J-P

Hei,

Tässäpä väläys uuteen aluevaltaukseen...

http://astroanarchy.blogspot.fi/2012/10/an-experimental-3d-animation-from-my.html


Antakaa latautua hetki, aika iso tiedosto, n. 7MB

Olen ollut aina kiinnostunut hahmottamaan astronomisia kohteita kolmiulotteisina. Koska aitoa parallaksia ei voi suuren etäisyyden vuoksi kuvaiin saada, olen kehittänyt erilaisia tekniikoita selvittää sen muilla keinoin. Linkin takana kerrotaan tekstissä tarkemmin, miten malli on muodostettu.
Pääpiirteittäin homma menee niin, että käytetään saatavilla oleva tieteellinen data ja muiodostetaan sen avulla "luuranko" kohteen spatiaalisesta rakenteesta. Sen jälkeen puuttuvat osat täytetään päättelemällä ja taiteellisella näkemyksellä. Työ muistuttaa paljon kuvanveistoa.

Lopullinen malli on siis likiarvo todellisuudesta, sen tarkkuus riippuu siitä paljonko on tiedetty, osattu ja arvattu. Puhdasta fantasiaa se ei kuitenkaan ole.

Lentikulaarinen tuloste on itseasiassa vanha tekniikka mutta viimeaikoina se on kehittynyt paljon sofistikoidummaksi. Minulla on muutamia koeprinttejä, vaikutelma on parhaimmillaan huikea, kun kuvan pinta katoaa täysin ja objekti leijuu sekä kehyksen ulko, että sisäpuolella!
Tekniikasta johtuen kuva ei pelkästään ole stereona, vaan lisäksi sitä voi katsella hiukan eri suunnista (n. 25 astetta), jolloin esim. tähtien parallaksi näyttää muuttuvan. Tuon ensi viikonloppuna muutamia tällaisiakin printtejä näytteille Heurekaan! (katso avaruus.fi osiosta "Harrastustapahtumat", http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=10720.0 )



J-P




J-P

Tikkes

Celestron C8 SCT XLT
Sky Watcher ESPRIT 100ED SUPER APO
Sky Watcher EQ8
ATIK 314L+ / SBIG ST-8300M /Canon 80D

-Esko


Ransu

Huh, onpa upean näköistä jälkeä!
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

DarkSide

Älyttömän upeeta  :shocked: Ainakin tässä kuvassa on huikea 3D vaikutus.
Tämmöistä ei kovin usein näe...

Murtsi

Mielettömän upea  :cool:, kaikkea sinä jaksatkin kehitellä, kiitos sinulle siitä.

Lainaus käyttäjältä: DarkSide - 03.10.2012, 17:54:14
Tämmöistä ei kovin usein näe...

Epäilen vahvasti että nähdään...

tuunari

Olen tänään ihaillut tätä useasti. J-P kyllä osaa. Olisi hieno nähdä täydellä resoluutiolla. Mielestäni liike saisi olla hitaampi.

-pasi

Timi

Joutunee noiden tähtien osalta kai heittämään hieman arvioita esim. etäisyyksistä poislukien tunnetuimmat ja luetteloidut.

J-P

Hei ja kiitos palautteesta!

Liikkeen saa hitaammaksi, jos tekee enemmän freimejä sarjaan. Se ei ole ongelma, tämä animaatio on kuitenkin tehty lentikular printtiä varten, joten enempää ruutuja ei tarvittu.

Tähtiin olen käyttänyt karkeaa jaottelua, lukuunottamatta tiedettyjä tähtiä, kuten sumujen sisällä sijaitsevat tähtijoukot. Karkean jaon teen kirkkauden perusteella, nyrkkisääntönä kirkkaampi = lähempänä. Sumun suhteellinen sijainti tähtikentässä määräytyy sen etäisyyden mukaan. Esim. jos etäisyyttä on vaikka vain tuhat valovuotta suurin osa tähdistä on kohteen takana ja vain muutama edessä.

Koska nämä mallit on tehty 3D pintamalleina, voin tehdä halutessani vaikkapa läpilentoanimaatioita yms...
Huom. kaikki 3D kuvan  elementit ovat aitoja, otettu siis valokuvasta. Sinne ei ole lisätty mitään keksittyä.

Timpe

Häkellyttävän hieno 3D mallinnos!  :cool:
- Timo Inkinen

J-P

Discover Magazine teki sivuilleen jutun IC 1396 sumun 3D tutkielmastani.
Pari muutakin populaaritiedesivustoa on julkaissut sen.

Kova trafiikki blogissani. Pelkästrään tänään jo yli 15.000 kävijää ja viikonlopun aikana oli yli 35.000.
Tämä on iso määrä, kun kyseessä on taide/tiede sivusto.

Tässä Dicover Magazinen juttu: http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2012/10/08/jaw-dropping-rotating-3d-nebula/

J-P

Lauri Kangas

Hyvää työtä. Bad Astronomy on asiallinen blogi ja pitäjä Phil Plait kelpo kirjoittaja. Lisäksi tuo animaatio on ylivoimaisesti parasta mitä olet (tai kukaan muukaan on) saanut aikaan 3D-rintamalla.

J-P

Hei,

Vaikutti tosiaan mukavalta ja pätevältä kaverilta tuo Phil Plait!

Minulla on näitä uusia animaatioita valmiina kolmisen tusinaa. Julkaisen niitä aina silloin tällöin, kun kelit eivät salli uuden kuvaamista. (Eli siis aivan turhan usein...)

Kehitin uuden ja tarkemman tekniikan toteuttaa 3d mallit perustuen aitoon kuvadataan. Mallin tekemiseen ei mene kuin 15-20 min., koska ole puoliautomatisoinut kaikki työvaiheet laiskuuttani. 3D-malliin käytetään ainoastaan alkuperäisen 2D kuvan dataa.

Nyt vuorossa Harsosumu

Lisätietoja ja kuvia blogissani:
http://www.astroanarchy.blogspot.fi/2012/10/an-experiental-3d-animation-from-my.html


Huom. Animaation koko on n. 7MB, latautuminen voi kestää hetken.



Koska kyseessä on supernovajäännös, sen täytyy olla enemmän tai vähemmän pallomainen.

Alkuperäinen 2d-kuva, josta animaatio on tehty


Yleensä astronomiset kuvat näyttävät litteiltä, kuin maalaukset kanvaasilla, todellisuudessa ne kuitenkin ovat tilavuuksia leijumassa kolmiulotteisessa avaruudessa. Haluan näillä animaatioilla näyttää, kuinka itse näen kohteiden rakenteen päässäni, niiden oikjeellisuus riippuu siitä, paljonko on tiedetty, päätelty ja arvattu oikein.
Jos ne avartavat näkemystä ja antavat ajattelemisen aihetta, ne ovat onnistuneita.


J-P

Tikkes

Todella kaunista katsottavaa. Milloinkahan nähdään läpilento animaatio? Lentäjän lasit on jo valmiina  :cool:
Celestron C8 SCT XLT
Sky Watcher ESPRIT 100ED SUPER APO
Sky Watcher EQ8
ATIK 314L+ / SBIG ST-8300M /Canon 80D

-Esko

J-P

Mitään estettä hitaampaan ja/tai monimutkaisempaan liikkeeseen ei ole. Nämä ruudut on tehty lenticular 3D-tulostetta varten, siihen tarvitaan vain 24 ruutua. Animaatio on tavallaan vain sivutuote.

Läpilentoanimaatio on jo tehty, pikkaisen eri tekniikalla tosin. Nykyisestä materiaalista saisi paljon paremman, jos joku sellaisen tilaisi ja maksaisi.

Kannattaa katsoa isolla tarkkudella ja täydellä ruudulla: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZpOM4z5ScKU

Huom! Hammasrattaan alta saa isomman tarkkuden ja tuplaklikkaamalla elokuvaa täyden ruudun kuvan.