C/2012 S1 (ISON)

Aloittaja Immo, 25.09.2012, 14:47:09

« edellinen - seuraava »

einari

Mielenkiintoista.
Tuli luettua että arveltiin että kirkastuminen voi merkitä joko tasaista kirkkauden kasvua tai komeetan hajoamisen alkua.
Saisivat nyt nuo pilvet karata kauas.
___
Tapio

Timpe

Tässä SpaceWeather.com:n uutiskirjeestä pätkä:
"COMET ISON OUTBURST: Observers around the world are reporting a sharp increase in the brightness of sundiving Comet ISON. Formerly dim, it is now on the threshold of naked-eye visibility. Comet ISON is plunging toward the sun for a perilous pass through the solar atmosphere on Thanksgiving Day (Nov. 28th).  This could be the first of many brightening events as intensifying solar heat erodes material away from the comet's nucleus.  For more information and updates, visit http://spaceweather.com"

Nyt tultiin siis (hetkellisesti?) jo lähelle 6 magnitudin kirkkautta! :smiley:
(Täältä pääsee tuolle postituslistalle, jos joku ei sitä vielä tiennyt: http://spaceweather.com/services/)
- Timo Inkinen

Jorma Koski

Hienoja kuvia löytyy myös SpaceWeatherin komeettagalleriasta:
http://spaceweathergallery.com/index.php?title=comet
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook


Esko Lyytinen

#79
Kerroin toissayön 13/14 havainnoista enemmän linkissä:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=12071.0

ISON komeettaa kuvasin vastaavilla välineillä, mutta kiinteällä jalustalla, ISO 800 ja pinottu ( DSS ) on 73 x 4 sekunnin kuvista. Kuvaus tapahtui vähän kello 6:n jälkeen.

Jälkitietojen mukaan oli tuolloin juuri kirkastumassa, mutta siitä ei minulla ollut silloin tietoa eikä aiempaa omaa tuntumaa komeettaan. Pienen poltovälin kuvassa on koma liki tähtimäinen.
Kun ylipäätänsä kiirehdin pilvien, kylmän ja odottavan Encke kuvausyrityksen takia, niin jäi tästä kiikarihavainto saamatta. Suunnilleen alueelle kiikaroin pikkuisen aikaa ja muistan että erästä kohdetta hetken ajattelin että onko tuo, mutta tulkitsin tähdeksi. Saattoi olla se, koska hyvin olisi pitänyt kyllä näkyä. En tiennyt että on niin tähtimäinen, mikä ilmeisesti korostui juuri tapahtuvasta kirkastumisesta johtuen.
Olisi ollut kännykamera(kartta)kuva tarkemmasta paikasta mutta olosuhteista johtuen jäi tarkistamatta. Vähän harmittaakin kun jäi visuaalihavainto tekemättä. Vaatii uuden aamuvalvomisen jos haluaa lähipäivinä katsoa, josko edes selkeää.

Esko

avanti

Tämän päivän SpaceWeather sivulla onkin hämmästyttävän upea kuva komeetta ISON:ista: http://spaceweathergallery.com/indiv_upload.php?upload_id=89701

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

VeikkoM

13. päivän purkauksen jälkeen ISON on kirkastunut hyvää tahtia.  Viimeisimmän edellistä vuorokaudelta tehdyt havainnot kertovat komeetan olevan jo 5,0–5,5 mag, joissa arvioissa jopa 5 mag kirkkaampi.   

Komeetta on jo paikoin nähty paljain silminkin hämärän taivaalla.

Pyrst tuoreissa kiikarein ja kaukoputkella tehdyissä havainnossa on alla 1 aste.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

pepa

Ei ainakaan Rovaniemellä näkyny visuaalisesti. Eilisestä asti kyttäsin, nyt on pilvessä kokotaivas
-PP74- Newton 200/1200, SkyLux 70/700, kiikari Zenith 7*50, kamera Olympus e-p2, Meade 110/800.

kimmopaasiala

Koitin juuri äsken bongata kiikarilla (15x70) mutta ei löytynyt. Stellariumin perusteella olisi pitänyt löytyä Spica-tähdestä hieman oikealle ja ylös mutta edes hyvällä mielikuvituksella en löytänyt mitään sen näköistäkään.
Helios Quantum 4 15x70 kiikarit, Canon 1100D kamera.

JKyytinen

Itse kokeilin myös kiikareilla (10x50), mutta suunnassa oli liikaa sen kirkkauden tähtiä, ja pyrstökin on vielä melko himmeä, joten en varmaa havaintoa saanut. Katson, saanko pinosta jotain kuvaan.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2

VeijoT

Aamulla 17.11 oli selkeää. Napsin 06 jälkeen muutaman kuvan komeetasta, komeetta oli lähellä spica tähteä, johon suuntasin 500mm objektiivin jonka läheltä  löytyi tuo komeetta, kiikarilla en yrittänytkään katsella, koska aamu valkenee varsin nopeasti. Merkuriuksen lähellä olis olut myös toinen komeetta.

Veijo T


http://avaruus.kuvat.fi/kuvat/Komeetta+C+2012+S1+(ISON)/


Janius

Oma yritys 17.11. En pystynyt havaitsemaan komeettaa kiikareilla. 44 x 13s, tamron 70-300mm, seuranta EQ2 + MD-EQ2 moottori. Pyrstön pituudeksi mittasin ainakin puolitoista astetta ja jatkuu vielä kuvan ulkopuolelle.


Esko Lyytinen

Onkin yllättävän vaikea kiikarikomeetaksi(kin) meidän leveysateella aamuhämärissä. Negatiivinen havainto tuli minultakin tänä aamuna. Kuvaan tuli melko hyvin samalla lyhytpolttovälisellä ja kiinteällä jalustalla kuin pari aamua sitten.

Esko

einari

#88
Täydestä kuusta huolimatta tuli kuvattua koko yön.
Pääesiintyjä eli ISON-komeetta oli viimeisenä.
Pari juttua mitä tuli nyt vasta tehtyä ekaa kertaa; kuvaus AstroArtin skriptauksella ja autoguidaus komeettaan.
Parveke oli tällä kertaa hyvä paikka kuvailla kun kohde oli matalalla ja tuulelta suojassa.
Koitin myös katsella 15x70 kiikareilla mutta negatiivinen havainto tuli.

Havainto taivaanvahdissa.

Mainittakoon että myös guiderikameralla (ASI120MM + 50mm etsin) pyrstö näkyi jo 1.5 sekunnin valotuksella.
___
Tapio

Jyri Lehtinen

Tänään onnistui ISON:n visuaalihavainto n. 10° korkeudelta käyttäen 80mm linssiputkea. Etsiminen oli ääliöhelppoa kirkastuvaltakin taivaalta, koska juuri komeetan vieressä näkyi Spica kirkkaasti paljainkin silmin.

Itse komeetta jäi vähän vaisuksi, sillä siitä erottui lähinnä pyöreä koma. Ensin olin näkevinäni sivusilmällä ja liikuttelemalla putken näkökenttää komeetan pyrstöäkin, mutta sitten tajusin hahmottavani sitä väärälle puolelle komeetan ydintä. Piti siis tuomita tämä havainnon osa korkeintaan viitteelliseksi. Komeetan pystyi näkemään myös 50mm etsimellä, mutta paljain silmin näkemisestä ei ollut mitään toivoa. Hetkeä aiemmin olin arvioinut rajamagnitudin olleen likipitäen 4 mag, mutta tämä oli korkealla taivaalla eikä matalalla komeetan suunnalla lähellä auringonnousua.