C/2012 S1 (ISON)

Aloittaja Immo, 25.09.2012, 14:47:09

« edellinen - seuraava »

MattiH

Tuli mieleen, että jos ja kun ison:ista tulee kunnon kirkas pyrstötähti, niin älkää keskittäkö tarmoanne pelkkään kokonaisen pyrstötähden kuvaamiseen.
Kannattaa kurkata myös ydintä kunnon suurennoksella. Siellä voi tapahtua vaikka mitä jännää. Hale-Bobin ytimestä tuli mm. suht näyttävä purkaus,  joka näkyi spiraalina ytimen ympärillä.

VeijoT

Laitanpa tälläisenkin kuvan tänne vertailun vuoksi, vaikka tässä ei varsinaisesti komeetta vielä näy. Noin 8 aikaan komeetta olisi ollut horisontin rajalla kaakon suunnalla, jonne minulla on hyvä näkyvyys. Odotin sinne asti mutta en saanut 500mm objektiivilla mitään havaintoa. Joten alkaa tuntumaan siltä että mahtaakohan tätä onnistua kuvata myöhemminkään tuolta aamu taivaalta joulukuun alkupäivinä.
Mutta ei heitetä silti vielä pyyhettä kehään.


Veijo T


einari

Komeetta ISONilla on nyt vauhtia jo yli 100 km/s

Mutta ei näytä hyvältä sillä olen lukenut tänään että epäilevät komeetan olevan hajonnut/hajoamassa.

Tässäpä suhteellisen tuoretta (23.11) animaatiota Stereo-luotaimen kuvista.
___
Tapio

KAro

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 23.11.2013, 19:31:57
Hieno simulaattori, tuon mukaan maapallo kulkee ISON komeetan jälkeensä jättämän pölyalueen läpi tammikuun 12 pv tienoilla. Näinköhän saadaan kunnon meteorimyrsky kaupan päälle?


Hei!

Minulla pisti juuri sama Ransun kirjoittama asia silmääni animaatiosta....

Kohtaako maapallon rata ISON komeetan pölyvanan ja jos kohtaa, niin milloin?

Onko olemassa mitään arvioita, että miten paljon ISON on jättänyt/jättää "reitilleen" materiaa verrattuna esimerkiksi Perseidien meteoriparven aiheuttavaan komeetta Swift-Tuttle verrattuna?


Tv. KAro
K ari  A ro
Celestron CPC 800, S-W Skymax 127 + EQ 3-2,  Canon EOS 400.

laasaja

Kohta voidaan saada lisätietoa komeetan tilanteesta. NASA pitää parhaillaan tiedotustilaisuutta medialle. Jostain syystä linkin mukainen ruutu ei lähde pyörimään itselläni, joten sisällöstä en osaa sanoa yhtään mitään... Aika paljon on sivuilla esitetty epäilyjä komeetan säilymisestä niin, että siitä saataisiin näyttävä show taivaalle. Toivon toki, että ovat väärässä.

Linkki mediatilaisuuteen:
http://www.nasa.gov/news/media/newsaudio/index.html#.UpTnf9JdUdg


Jokin aika sitten komeetta saapui "kokonaisena" uuden stereonäkymän piiriin (kello seitsemään).
http://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/browse/2013/11/26/behind/cor2/512/20131126_093924_d7c2B.jpg

Esko Lyytinen

#110
Lainaus käyttäjältä: KAro - 26.11.2013, 19:28:10
..
Minulla pisti juuri sama Ransun kirjoittama asia silmääni animaatiosta....

Kohtaako maapallon rata ISON komeetan pölyvanan ja jos kohtaa, niin milloin?

Onko olemassa mitään arvioita, että miten paljon ISON on jättänyt/jättää "reitilleen" materiaa verrattuna esimerkiksi Perseidien meteoriparven aiheuttavaan komeetta Swift-Tuttle verrattuna?

Voisi sanoa että se ei jätä mitään sinne missä nyt on liikkunut, ikäänkuin paikoilleen jäljeksi. Vähänkin suuuremmat eli sen kokoiset meteoroidit jotka voisivat tuottaa meteoreja jatkavat liki samaa rataa komeetan kanssa kunnes seuraavan kierroksen aikana vasta saisivat runsaammin etäisyyttä, tässä tapauksessa ilmeisesti haihtuvat pois auringon lähellä.
( EDIT:  .. muuten joutuisivat hyperboliselle radalle karaten aurinkokunnasta kuten itse komeettakin).

Ja sitten hienoin materiaali joka komeetan pölypyrstöäkin muodostaa tulee auringon säteilypaineen vaikutuksesta osin ("suoraan") puhalletuksi kokonaan pois aurinkokunnasta ja osin (tässä välissä olevat koot) jatkavat komeetan liikkeen suuntaan, reitin kaareutuessa (paljon) vähemmän ja myös pölypyrstöä muodostaen kaartaen sitten kaumpaa ohi auringon ja kenties jokin koko ohistuksestakin selviytyen. Ei mikään koko ikään kuin pysähdy paikalleen.

Edelliseltä perihelikäynniltä komeetan reitillä olisi materiaalia, mutta tämän edellinen periheli on ilmeisesti ollut huomattavan kaukana auringosta ja komeetalla tuskin mitään varsinaista aktiivisuutta. Ja jos olisikin ollut, niin näin pitkäjaksoisella olisi erittäin harvaa se meteorivana (koska venynyt erittäin pitkäksi). Jos olisi ollut jonkinmoista aktiivisuutta aurinkoa lähestyessä jo hyvin kaukana niin siellä lähestyvällä haaralla voisi olla meteorideja komeetan perässä lähestymässä aurinkoa, mutta tuskin on ollut riittävässä määrässa aktiivisuutta jo riittävän kaukana.
Ja (keski)pitkäjaksoisilla komeetoille ( luokkaa 500 (EDIT: n 300 - ) - 1500 vuotta) se edelliseltä kierrokselta seuraava pölyvana (outburstit Lyrideillä, Aurigideilla, alpha Monocerotideilla ehkä October Cameloprdalidseilla, ja nyt viimeisimpänä havaintona September Perseideillä) se voimakkain meteoroidi vana on niin kapea että (kokemuksen mukaan näistä parvista) pitää osua maapallon kohdalle liki niin lähelle että poikkeama on suunnilleen samaa luokkaa kuin geosynkronisten satelliittien etäisyys.
Tämän radalla on paljon suurempi. Laskin sen joskus suunnilleen, en muista tarkemmin mutta taisi olla jotain karkeasti suuruus luokkaa 0.1 au. Eli olisi joitakin satoja kertoja liian suuri.

Jos olisi ulospäin menevällä haaralla ( eikä niinkuin tällä sisään päin menevällä haaralla) lähin kohtaaminen sopivaan aikaan niin tilanne olisi vähän eri, mutta ei kyllä siltikään lupaava meteorien kannalta tämän luokan etäisyyksillä.
Se, että esimerkiksi Persedeillä näkyy meteoreja kaukanakin komeetan radasta johtuu siitä että ne meteoroidit ovat kiertäneet itsenäisesti ties kuinka kauan. Emokomeetta on tehnyt suuren määrän kierroksia saman tapaisella radalla.

Eli minä ainakaan en odota tästä mitään meteoriesiintymää.

Esko

KAro

Kiitos Esko hyvästä ja perusteellisesta vastauksesta!


Tv. KAro
K ari  A ro
Celestron CPC 800, S-W Skymax 127 + EQ 3-2,  Canon EOS 400.

laasaja

Näin aamun valjettua näyttää edelleen ihan positiiviselta tässä hetki sitten otetussa LASCO C3:n kuvassa. ISON saapuu kuvaruutuun kello noin puoli neljän suunnalta ihan komeetan näköisenä.

http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime/c3/512/

Jutte

ISON on nyt nähtävissä SOHON Lasco kameran kuvassa ja vielä tuo näyttää ehjältä.
J-P Teitto

Janius

Ja sääennusteetkin näyttävät lupaavilta.

JKyytinen

No kun nyt ei vaan kävisi niin, että juuri päättynyt pitkä selkeä jakso vaihtuu pelkkään pilvee. Ennusteet tänne Jyväskylään näyttää vähän heikoilta: perjantaina olisi selkeä päivä, lauantai-illalla tulisi pilvet ja sade, maanantaina lakkaisi vasta. No, ennusteet on ennusteita, ja ensiksi pitää toivoa, että komeetta ylipäätään selviää ehjänä.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2

einari

Ja kannattaa odotella ihan rauhassa että komeetta, jos ehjänä säilyy, on riittävästi etääntynyt auringosta ennenkuin alkaa sitä yrittää havaita. Eli viikonloppuna ei vielä kannata yrittää.
___
Tapio

VeijoT

Kovasti epäilen tuon pyrstön näkymistä, mutta kannattaa aloittaa ( mikäli selkeää ), jo pimeän aikaan.  Tein tuohon kartan Sky Safari Pro ohjelmalla ajalle 29.11 kello 01-08.
Pyrstöä kannattaa tutkailla koillisen ja kaakon välista. Kartassa näkyy pyrstön paikka horisontissa 1 tunnin välein alkaen kello 1 yöllä.



Veijo T



Linkki isompaan kuvaan
http://avaruus.kuvat.fi/kuvat/Komeetta%20C%202012%20S1%20%28ISON%29/2012-S1-ISON-29_11_2013.jpg/_full.jpg


Esko Lyytinen

Nyt tuli komeetta (toistaiseksi lähinnä pää, mutta etenee tuossa nopeasti) näkyviin SOHO C2 kuvassa  ( 12:48 UT, ekassa kuvassa jonka hain ja huomasin jo näkyvän):
http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime/c2/1024/latest.jpg

Tuntuu tuolla ymmärrettävästi olevan ruuhkaa niin että joka yrityksellä ei haku onnistu.

Esko

jouko75

Pakko myöntää että odotukset on korkealla.