Slope Rock Observatorio

Aloittaja PetriKe, 05.04.2007, 14:43:21

« edellinen - seuraava »

PetriKe

Cloud Sensorin pilvisyysdata jää vielä vanhaan malliin näkyviin. Poistin siitä vain ne elementit, jotka saan VP2:sta. Grafiikan kanssa on vaan se ongelma, että kun teen koneelle huoltobuutin, niin Cloud Sensorin historia nollautuu, ja grafiikka lähtee tyhjästä.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Boltwoodin cloud sensor oli poissa pelistä miltei kaksi kuukautta, kun kesäkuun alun ukonilma pisti sadeanturin sekasin. Sen mukaan satoi sitten koko ajan.

Eilen sain Diffraction Limitedin tuelta sähköpostin, jossa neuvottiin sensorin "salainen" reset komento. Ja kappas vain, pilvisensori alkoi taas toimimaan :smiley:
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Pieni huomio niille, joilla laitteet ovat pysyvästi observatoriossa ja esim. CCD-kamerassa virrat päällä kaiken aikaa.

Tappelin koko viime syksyn mystisten guidausongelmien parissa. Vikaa tuli etsittyä kaukoputkesta, jalustasta, ohjelmista/ohjelmien säädöistä sekä kaapeleista. Bootteja ja resettejä tuli tehtyä sinne ja tänne. Mikään ei tuntunut tepsivän ja välillä annoin asian olla ja pudotin kuvausresoluution suosiolla bin2x2:een. Tällöin pääsin edes kohtuulliseen lopputulokseen.

Sitten tuli joulukuun myrskyt ja pieni sähkökatko. Kuinka ollakaan sen jälkeen seuraava kuvaussessio sujui kuin unelma. Seurannankorjaus pehmeää, sulavaa ja minimalistista. Tuloksena loistavia bin1x1 resoluutiolla (1 asp) olevia kuvia. Sitten tajusin, mistä moinen seurannankorjauksen paraneminen mahtoi johtua. CCD-kamerasta!!!! Se oli ainoa komponentti, jota en ollut koskaan resetoinut :oops: Kosteuden ehkäisemiseksi siinä on aina virrat päällä, ja niin oli ollut koko syksyn. Fortum hoiti siis tuon pakollisen resetin ja homma alkoi pelittää! Ilmeisesti (= siis tietenkin) kameran puskureissa on ajurit muistissa sekä kaikkea muuta parametria. Kun sen ajureita ja parametreja päivittää ilman että sitä resetoi välillä, niin aivan varmasti on jotkut bitit poikittain.

Tämä jälkeen seurannankorjaus on pelittänyt hienosti, ja olen nyt resetoinut kameran joka kerta ennen kuvaussession aloittamista. Odottelen tässä varovaisen toiveekkaasti seuraavia selkeitä, ja että systeemit pelaa edelleen hienosti. Sitten voinkin jälleen alkaa tekemään muutoksia kuvaussysteemeihin, jotka tuovat taas aivan uusia ongelmia tullessaan :laugh:


Turhia toimenpiteitä, joita tein:
- jalustan kummankin moottorin matopyörävälysten hienosäätö x 3
- kuvauskaluston balanssimuutokset x 3
- guideputken asennus ja käyttöönotto
- MMOAG-säätöjen tarkistukset
- ohjelmistopäivitykset x 2 (maksoi rahaa)
- autoguiderkalibroinnit x 20 (eri parametreilla)
- sähköposteja sekä putken- että jalustanvalmistajalle
- muutamia muita testejä sekä laskelmia
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Observatorion sääaseman tuulimittarikin oli päässyt jämähtämään jäähän, kun räntäsateen jäljiltä lämpötila putosi reilusti pakkasen puolelle, ja räntälumi jäätyi tuulikuppeihin ja mittarin ympärille. Piti kavuta talon katolle ja käydä avittamassa hellästi tuulikuppeja taas liikkeelle. Hetken 'houkuttelun' jälkeen mittari lähtikin taas pyörimään puuskatuulessa. Kupit on tosin vieläkin aivan täynnä jäätä, joten lukemat ei varmaan ole ihan täsmällisiä.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Mare Nectaris

Lainaus käyttäjältä: PetriKe - 13.01.2012, 11:23:57
Pieni huomio niille, joilla laitteet ovat pysyvästi observatoriossa ja esim. CCD-kamerassa virrat päällä kaiken aikaa. ... Tappelin koko viime syksyn mystisten guidausongelmien parissa. Vikaa tuli etsittyä kaukoputkesta, jalustasta, ohjelmista/ohjelmien säädöistä sekä kaapeleista. Bootteja ja resettejä tuli tehtyä sinne ja tänne. Mikään ei tuntunut tepsivän ... Sitten tuli joulukuun myrskyt ja pieni sähkökatko. Kuinka ollakaan sen jälkeen seuraava kuvaussessio sujui kuin unelma.  Sitten tajusin, mistä moinen seurannankorjauksen paraneminen mahtoi johtua. CCD-kamerasta!!!! Se oli ainoa komponentti, jota en ollut koskaan resetoinut ... Fortum hoiti siis tuon pakollisen resetin ja homma alkoi pelittää!

Kaikkeen tosiaan uppoaa kuin huomaamatta muistia ja älyä; puhelimista jääkaapinoviin.  - Hienoa kun tuo asia nyt selvisi; oli kyllä piinaava episodi. Mutta olipahan sitten ratkaisukin legendaarinen: "virrat pois". - Edes yksi hyvä asia sähkökatkosta tästä eteenpäin kerrotavana!
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Jyrki

Lainaus käyttäjältä: PetriKe - 13.01.2012, 11:23:57
Pieni huomio niille, joilla laitteet ovat pysyvästi observatoriossa ja esim. CCD-kamerassa virrat päällä kaiken aikaa.


Pyöriikö sinulla myös kameran tuuletin koko ajan ? Omassa kamerassa tuuletin pyörii aina kun virta on päällä ja olen sen takia laittanut virran poikki kuvauksen jälkeen. Pitäisiköhän muuttaa käytäntöä ?
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: Jyrki - 14.01.2012, 15:41:36
Pyöriikö sinulla myös kameran tuuletin koko ajan ? Omassa kamerassa tuuletin pyörii aina kun virta on päällä ja olen sen takia laittanut virran poikki kuvauksen jälkeen. Pitäisiköhän muuttaa käytäntöä ?

Ei pyöri tuuletin kaiken aikaa. Saan sen erikseen pois päältä MaximDL:stä käsin, kun lopetan kuvaamisen.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: Mare Nectaris - 14.01.2012, 14:17:54
Kaikkeen tosiaan uppoaa kuin huomaamatta muistia ja älyä; puhelimista jääkaapinoviin.  - Hienoa kun tuo asia nyt selvisi; oli kyllä piinaava episodi. Mutta olipahan sitten ratkaisukin legendaarinen: "virrat pois". - Edes yksi hyvä asia sähkökatkosta tästä eteenpäin kerrotavana!

Kyllä tosiaan hävettää tuo kameran virta-juttu. Aika kauan on kuitenkin tullut näitten vermeitten kanssa touhuttua, ja omasta mielestä kaikki nähty. Ei vaan tullut pieneen mieleenkään, että kaikki seurannan ongelmat johtuu CCD-kamerasta. Sitä jotenkin meni luuppiin, eikä pystynyt näkemään muita mahdollisuuksia.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

DarkSide

Mut erittäin hienoa tuo ongelman ratkeaminen. Täällä syrjemmällä Suomen maata pitää Vattenfall huolen buuteista todellakin riittävän usein.
Olipa tuulta tai lunta yli 1 cm niin olo on kuin 80-luvun diskossa, valot välkkyy aiwan sairaasti... Kuvaa siinä sitten puolen tunnin croppeja.. keleen kele.. :veryangry:   

GaryP

Lainaus käyttäjältä: DarkSide - 15.01.2012, 03:28:50
Mut erittäin hienoa tuo ongelman ratkeaminen. Täällä syrjemmällä Suomen maata pitää Vattenfall huolen buuteista todellakin riittävän usein.
Olipa tuulta tai lunta yli 1 cm niin olo on kuin 80-luvun diskossa, valot välkkyy aiwan sairaasti... Kuvaa siinä sitten puolen tunnin croppeja.. keleen kele.. :veryangry:   

Miten isot virtakuormat sulla on maksimissaan käytön aikana? Käytettyjä UPSeja löytää välillä aika halvalla, ei tarvitse kuin vaihtaa elävä akku sisään.
Mulla on 700 wattia  varttitunniksi tarjoava, jonka sain ilmaiseksi kun vein nopeasti pois silmistä. Ei sillä kahvia keitetä, mutta ATK-laitteet pysyivät hetken käynnissä kun myrskyt täällä espoossakin kiussivat katkoilla. Saa ainakin tovin aikaa ajaa systeemit turvallisesti alas, tallentaa duunit yms.
Suosittelen vastaavaa, mutta etköhän sinä tämän jo tiennyt.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

PetriKe

Päivitetäänpä jälleen observatorion statusta.

Siirryin automatisoinnissa käyttämään CCDAutopilot v5:sta. Siinä on edelliseen versioon (v4) verrattuna paljon parannuksia:

- Relaatiokanta kohteille ja kuvaussuunnitelmille
- Tarkka plate solveen perustuva kohdistus (keskimäärin kohde osuu aina 5 kaarisekunnin sisään halutusta)
- Kuvien arviointi fwhm, tähtien symmetrisyyden sekä taustataivaan kirkkauden suhteen heti kuvan ottamisen jälkeen (vaatii CCD Inspectorin). Raja-arvot ylittävät kuvat tallennetaan eri hakemistoon kuin kohdekuvat. Kohdekuviin tallentuu kattavat kuvaustiedot, mm. focuspositio (FITS headeriin).
- Tavoitekuvamäärät kohteille eri suotimilla eli ohjelma pitää kirjaa siitä, montako kuvaa vielä puuttuu tavoitteesta.
- Suotimien väribalanssimittaus G2V-tähdistä. Kun ratiot suotimille on saatu, ohjelma kertoo session lopussa mitä kertoimia kannattaa RGB-kuvan luomisessa käyttää (ottaa huomioon millä korkeudella kohde oli kuvaushetkellä)
- Tiedostojen automaattinen nimeäminen eri systeemimuttujien ja vakiotekstien avulla.
- Kuvaussession muokkaaminen lennosta eli kuvamäärät, filtterit, kriteerit, guidaus jne.
- Jalustan ohjaus TheSky:llä sekä ASCOM-ajurilla samaan aikaan.
- Jalustan ja kupolin yhteistyötä optimoitu.
- Ziljoona muuta parannusta mm. käyttöliittymään.

Ohjelma ei toki ole virheetön ja sain sen kaatumaan heti ensimmäisellä käyttökerralla. Samoin ohjelma tekee omia temppujaan välillä, jos sessiota muokkaa lennosta. Mutta nyt kun on oppinut käyttämään ohjelmaa niin kuin tekijä on tarkoittanut, virheiden ja kaatumisten määrä on vähentynyt ja setiti menee ongelmitta läpi.


Pätkä logia:
CCDAutoPilot Version 5.03.6
Professional Edition
ASCOM Telescope:
   AstroPhysicsV2.Telescope
TheSky6 6.0.0.65
Maxim 5.18
PinPoint 5.1.8
Cloud Sensor II
FocusMax 3.4.40
DDWCP 5.02
ASCOM Platform 6.0
CCDInspector 2.5.3

FITS Keywords
Observer:                             Petri Kehusmaa
Observatory                           SRO (B64)
Instrument:                           SBIG STL-11000
Telescope:                            DSI RC10C

Drivers
   Camera:                            SBIG Universal
   Guider:                            SBIG Universal
   ASCOM Telescope:                   AstroPhysicsV2.Telescope
   FocusMax Focuser:                  DsiFocus.Focuser
   Cloud SensorI:                     False

Imager Parameters
   Pixel size:                        9
   Focal Length:                      1856
   Plate scale:                       1.00
   Read noise:                        10.2
   Gain:                              0.8
   Imager:                            SBIG Universal
   Sub-framing Used:                  False

   Filter Name      Offset    Initial Exposure   
   Luminance           0              0               
   Red                 0              0               
   Green               0              0               
   Blue                0              0               
   Ha                  0              0.2             

   G2V Ratio Red/Green/Blue           1.30/1.00/1.66

Guider Parameters
   Guide method:                      Guide Scope
   Pixel size:                        7.40
   Focal Length:                      478
   Plate scale:                       3.19
   A/D Conversion:                    16
   Binning:                           1
   Guider:                            SBIG Universal

Maxim Guiding
   AO In Use:                         False
   Via Guider Relays
   Minimum move (sec.):               0.01
   Maximum move (sec.):               0.40
   Aggressiveness:                    9

Maxim Initialization
   Guider1:                           1x9.1 270.6
   Guider2:                           -4.69 -4.63 WR0.0 -71.2

Maxim Options
   Plate Solve Readount Mode:         Normal
   Flat Readout Mode:                 Normal
   Bias Readout Mode:                 Normal
   Dark Readout Mode:                 Normal
   Light Frame Readout Mode:          Normal
   Focus Readout Mode:                Normal
   Lossless Compression Enabled:      False
   Remove Pixels Enabled:             False

Mount Parameters
   Mount type:                        Equatorial
   Guiding rate:                      1.0
   Setting time:                      3
   Dec. release enabled:              False
   Precision slew enabled:            True
   Precision slew tolerance enabled:  True
   To within:                         20
   Precision slew with sync enabled:  False
   Max. E altitude:                   90
   Max. W altitude:                   90
   Min. W altitude:                   5
   Mount Options
      Tracking Off while Waiting:     False
      Park while Waiting:             False
   Mount Control Options
      Slew app checked:               False

Guiding Parameters
   Dithering Method:                  Enhanced
   Max. Pixel dither:                 1.5
   Max. Guide Error:                  0.12
   Max. Error cycles:                 30
   Enable Guider Auto Exposure:       True
      Min. Guide Exposure:            3
      Max. Guide Exposure:            4
      Target Guide ADU:               1500
   Use Maxim Guide Star Detection:    False
   Hot Pixel Filter:                  0
   Audible Alarm:                     False
   Guide through Series Changes:      False
   AO Centering:                      None

Meridian Flip Parameters
   Enable Meridian Flip:              False
   Abort Target at Meridian:          True

Focusing Parameters
   Focusing Method:                   SkyStar
   Center Focus Star Within:          True
   Focus Star Range:                  4 to 7
      Within (arc-sec.):              100
   Min. Focus Star Altitude:          60
   Refocus every:                     False
   Same Filter for Focusing:          True
      Focusing Filter:                Luminance
   Post-Focus Offset:                 0
   Refocus on Temp. Change:           False
   Use Temp. Compensation:            False

Plate Solving Parameters
   Exposure:                          5
   Binning:                           3x3
   Filter:                            Luminance
   Sub-frame:                         1/2
   Min. Stars:                        10
   Use Autodark:                      True
   PinPoint Settings
      Catalog:                        GSC ACT
      Catalog Path:                   C:\GSC11\
      Expansion:                      0.3

Folders
   Base image folder:                 D:\FTP\CCD\

   Light Frames
      Folder:                         D:\FTP\CCD\
      Template:                       %a\%f_%t_B%b_%c_%e
   Bias Frames
      Folder:                         D:\FTP\CCD\Calibration Frames\Bias\
      Template:                       %i_B%b_%c_%a
   Dark Frames
      Folder:                         D:\FTP\CCD\Calibration Frames\Darks\
      Template:                       %i_B%b_%c_%e_%a
   Flat Frames
      Folder:                         D:\FTP\CCD\Calibration Frames\Flats\
      Template:                       %i_%f_B%b_%a

   Standard Keywords:                 False

Flat Field Parameters                 
   Minimum Exposure Limit:            2
   Maximum Exposure Limit:            40
   Tracking On with Dithering:        True
   Tracking Off:                      False
   Starting Sun Altitude at Dusk:     -1.5
   Starting Sun Altitude at Dawn:     -5.0
   Auto Solar Null Point:             True

Time Estimates
   1X1 Download Time:                 48.5
   2X2 Download Time:                 17.0
   3x3 Download Time:                 8.4
   Focus Time:                        139.7
   Meridian Flip Time:                0.0
   Plate Solve Time:                  17.1
   Adjustment Time:                   -3.0

Weather Information Source
   Weather Data File:                 D:\Upload\currentemp.txt
Weather Source:                       Cloud Sensor II
   Wait for Clearing:                 True
      For (min.):                     20
   Stop Mount while Waiting:          True
   Abort on High Humidity:            False
   Abort on High Wind:                False
   Abort on Loss of Weather Info:     False
   Abort on Too Light condition:      True

Control File Path:                   

Cooler Setpoint Recovery:             False

Notifications
   SMTP Server:                       mail.inet.fi
   Authenticate:                      False
   Use SSL:                           False

   At Start Of Session:               False
   At Start Of Targets Run:           False
   At End Of Session:                 False
   At End Of Session With Log:        True
   Upon Weather Event:                True
   Upon Guide Error:                  True
   Upon Plate Solve Error:            True
   Upon Slew Error:                   True
   Upon Camera Error:                 True

Data Assessment Enabled:              True
   Max. FWHM (arc-sec.):              4.6
   Use CCDInspector:                  True
   Max. Aspect Ratio (%):             18
   Max. Background (ADU):             5000
   Move data that fails assessment:   True
      Move to:                        D:\FTP\CCD\Assess Failed\

Insert WCS into Light Frames:         True


Session starting on 13 Mar 2012

00:58:08
System Profile: C:\Documents and Settings\observatory\My Documents\CCDWare\CCDAutoPilot5\System Profiles\SROccdap503.ap5
Target Database: C:\Documents and Settings\observatory\My Documents\CCDWare\CCDAutoPilot5\Target Databases\2012Targets.mdb
Log: D:\FTP\CCD\CCDAutoPilot_Logs\ccdap20120313_005808.log
Starting Image Count: 289
00:58:08 Checking weather...
00:58:09 Clear, Dry, Sky: -27.6°C, Ambient: 3.5°C, RH: 65%, Wind: 5.1 mPH,
00:58:10 Imager cooler at -14.8 °C
00:58:10 Guider cooler at -14.8 °C
00:58:12 Clear, Dry, Sky: -27.6°C, Ambient: 3.5°C, RH: 65%, Wind: 5.1 mPH,
00:58:13 Clear, Dry, Sky: -27.6°C, Ambient: 3.5°C, RH: 65%, Wind: 5.1 mPH,
00:58:16 Flush imager exposure 1/1, 1 sec. exposure
00:59:01 Series 1, 8 Exposures, 300 sec., 1x1, Ha filter
00:59:01 Exposure 1 of 8
00:59:01 Exposing...
01:04:51 D:\FTP\CCD\Calibration Frames\Darks\Dark_B1x1_-15_300s_20120313.00288.fit
01:04:51 Download time: 49.2 sec., cooler at -14.8 °C, 29% power.
01:04:51
01:04:51 Exposure 2 of 8
01:04:52 Exposing...

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Jorma Koski

No nysse oli sunnuntain Hesarissakin

Paperisessa 27.1.2013 ja netissäkin:
http://www.hs.fi/paivanlehti/tyoelama/T%C3%A4htitorni+omalla+pihalla/a1359177108880

Onnea positiiviselle julkisuudelle!
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

J-PHieno juttu aiheesta, juuri luin, oikein positiivinen fiilis.

PetriKe

Kiitos, kiitos! Vähän mietin haastattelupyyntöä, mutta ajattelin, että saapahan laji ilmaista mainosta.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Ihmeiden aika ei ole ohi. Laitoin laitteiston kuvaamaan pitkä tauon jälkeen (viime syksynä viimeksi) ja kaikki toimi heti ilman mitään ongelmia :cool:

Lyhytperiodinen muuttuja tähtäimessä.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa